Промените в Закона за управление на отпадъците са на финалната права

Основна част от исканията на търговците на скрап ще бъдат удовлетворени

Банковата гаранция за площадките за метали ще намалее от 25 хил. на 15 хил. лв.
Банковата гаранция за площадките за метали ще намалее от 25 хил. на 15 хил. лв.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Банковата гаранция за площадките за метали ще намалее от 25 хил. на 15 хил. лв.
Банковата гаранция за площадките за метали ще намалее от 25 хил. на 15 хил. лв.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Министерството на околната среда и водите е на финалната права по подготовката на промените в Закона за управление на отпадъците (ЗУО), за които настояваха организациите в металургичната индустрия. Това съобщи зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев, като в края на седмицата предстои и среща с организациите в сектора, а до месец може да се очаква и законът да бъде внесен в Министерския съвет.

Акцентът на промените е търговията с черни и цветни метали. По думите на Стефан Стефанов, директор на дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в министерството, предварителните промени, които все още предстоят да се уточняват, предвиждат намаляване на банковата гаранция за площадките за метали от 25 хил. на 15 хил. лв. (освен банкова гаранция компаниите плащат и такса от 5000 лв. за всяка площадка, но за нея промяна най-вероятно няма да има). Промените предвиждат още да се върне възможността физически лица да предават цветни метали на пунктовете срещу заплащане. Според сегашния закон от началото на лятото гражданите ще са длъжни да предават отпадъците си безплатно и само на общински площадки или чрез компании за разделно събиране на отпадъци.

Предлага се да се върне възможността за заплащане в брой при сделките с отпадъците под определен минимум на сделката. Сега плащането е безкасово без значение стойността. Наскоро екоминистърът Искра Михайлова заяви, че плащането на метали на стойност над 200 лв. ще продължи да бъде безкасово, за да се ограничат кражбите на инфраструктурни елементи.

И гробищата за коли

За площадките за разкомплектоване на стари МПС и за тези за електронно и електрическо оборудване ще бъдат въведени условия, подобни на тези за площадките за черни и цветни метали, коментира Стефанов. Мотивът е, че много често под формата на автоморги се крият незаконни пунктове за изкупуване на скрап.

Масова практика е автоморгите в страната да нямат разрешение за разкомплектоване на стари атомобили, съобщиха преди време от Българската асоциация по рециклиране, като това води и до нелоялна конкуренция, тъй като заради по-ниските разходи могат да си позволят по-високи цени за изкупуване. Тази нерегламентирана дейност създава и рискове за околната среда, тъй като маслата, акумулаторите и въздушните възглавници на колите са токсични отпадъци и трябва да се изхвърлят контролирано.

Промяна ще има и за общините, тъй като те нямат готовност да организират до средата на лятото центровете си за безвъзмездно предаване на отпадъци. За тях срокът ще бъде удължен с шест месеца до края на годината. По думите на Чавдар Георгиев изкупуването на отпадъци от хартия, стъкло и пластмаса трябва да се изнесе извън жилищните квартали - предимно в промишлените зони.

По искане на бизнеса

Вътрешният министър на ГЕРБ Цветан Цветанов беше един от авторите на действащите от юли 2012 г. текстове за ЗУО, чиято цел беше площадките за скрап да се сведат до минимум, за да може МВР да ограничи кражбите на метали. През миналата година от металургичния бизнес се оплакаха, че голяма част от участниците на пазара са отпаднали заради непосилните условия. От 2300 площадките са намалели с 65%, или са останали около 900, което е под санитарния минимум на този тип обекти, който според бизнеса е 1200 - 1400. Пет браншови организации - Българската стопанска камара, Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската асоциация по рециклиране, Асоциацията на рециклиращата индустрия и Българска браншова камара "Феникс ресурс", отчетоха, че оборотите в сектора са намалели с над 30-40%. МВР пък така и не успява да контролира този сектор, тъй като част от фирмите са преминали в сивата икономика.

Като председател на парламентарната комисия по околна среда в предишния парламент Искра Михайлова беше сред вносителите на жалба в Конституционния съд, в която се искаше текстът от закона за безвъзмездно предаване само на общински площадки да бъде отменен. Мотивите бяха, че всеки гражданин има право да получи пари срещу вторичните си суровини.