Светът според Достена Лаверн
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Светът според Достена Лаверн

"Това, което ме впечатлява тук е, че в политическия дебат излизат по-скоро личностни, а не толкова идейни сблъсъци", коментира Ангелова-Лаверн по повод българската политическа реалност.

Светът според Достена Лаверн

Преподавателката по политическа антропология ще се опита да спечели младите леви избиратели за БСП

Момчил Милев
26745 прочитания

"Това, което ме впечатлява тук е, че в политическия дебат излизат по-скоро личностни, а не толкова идейни сблъсъци", коментира Ангелова-Лаверн по повод българската политическа реалност.

© Надежда Чипева


Когато в края на януари тази година група от 31 леви интелектуалци изпратиха писмо до ръководството на БСП, с което предлагат Достена Ангелова-Лаверн да бъде номинирана за евродепутат от левицата, за много хора от управленския апарат на "Позитано" това дойде почти като гръм от ясно небе. До този момент преподавателката по политическа антропология от Страсбургския университет "Марк Блок" не е участвала в българския политически живот и беше позната предимно като автор на книгата "Експертите на прехода", описваща неправителствените организации в България като мрежа за разпространение и налагане на западно влияние.

Още по-голяма беше изненадата за партийните апаратчици, когато се оказа, че ръководството на политическата формация най-вероятно не само ще се вслуша в искането на левите интелектуалци, но и ще постави Ангелова-Лаверн на сигурно избираемо място в листата за евродепутати. Което автоматично означава декласирането на някой дългогодишен партиен деятел със заслуги към "Позитано" 20. Така изведнъж може да се окаже, че когато на 15 април БСП официално оповестят своите кандидати за депутати, на три от първите пет места всъщност ще има хора, които идват от коалиционни формации или от гражданската квота. Живеещата във Франция политическа антроположка обаче има един основен плюс в сравнение с повечето червени активисти - въпреки че не е член на БСП и не се е катерила стъпка по стъпка в йерархията на партийния апарат, тя има почти култов статут в средите на младите хора с леви убеждения, които за момента не припознават столетницата като свое политическо представителство.

"Била съм твърде рядко на "Позитано", за да мога да усетя реакцията на партийния апарат. Досега не съм се сблъскала с недоверие. Не съм член на партията, но смятам, че партийните членове разбират – мога да допринеса БСП да се представи достойно на европейските избори", коментира за "Капитал" Ангелова-Лаверн. Тя споделя, че желанието й да се включи в реалната политика се е оформило след едногодишно общуване с автора на предговора към новата й книга проф. Петър-Емил Митев. Той е и един от интелектуалците, които официално я номинираха пред ръководството на БСП. "В последно време активно обменям идеи и анализи с проф. Петър-Емил Митев. С него се запознах, след като прочетох студията му към текстове на Маркс, в която търси отговор на интересен въпрос: как е възможно Маркс – компрометиран от "реалния социализъм", да получи признание като "мислител на хилядолетието", като мислител на кризата на капитализма и на посткапиталистическото общество", разказва Достена Лаверн.

"Идеята да се включа в политиката кристализира през есента след летните протести, които подмениха голяма част от автентичните стремежи на гражданите за социална справедливост", твърди антроположката. И допълва: "Понятията [за "ляво" и "дясно"] се объркаха, защото преходът в България бе твърде десен. По време на кръглата маса беше постигнат фактически консенсус, закрепен по-късно от конституцията, за пазарна икономика и за социална държава. Десните политици бързо забравиха втората част, пренебрегнаха социалния аспект. Ляво-десният консенсус за мирен преход придоби отчетлив десен характер, определен от вътрешните процеси на приватизация и от външните на западнизация."

Ляво на борд!

Достена Лаверн няма ясен спомен кога точно е започнала да вижда света предимно през лявата политическа призма. "Лявото за мен не е идеология, а интелектуален и творчески, човешки хоризонт, свързан с чувството ми на справедливост, на стремеж към красивото и хармоничното в обществото", споделя тя. Влияние със сигурност оказва нейната майка – лявата политоложка доц. Мария Пиргова, както и посещаването на елитната Национална гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), която тя завършва през 1993 г.

Паралелно с това след едногодишен престой в Портланд, Орегон, Достена Лаверн получава и диплома за американско образование. Щатската матрица обаче явно не се понравя на бъдещата антроположка и тя решава да продължи обучението си във Франция. Така Ангелова-Лаверн попада в университета в Страсбург, който завършва през 1998 г. Впоследствие защитава там докторат, посветен на тинк-танковете в България.

По-късно въпросният научен труд прераства в книгата "Експертите на прехода", с която антроположката си спечелва ненавистта на голяма част от неправителствения сектор у нас. Причината – изследването на Ангелова-Лаверн описва българския НПО сектор като взаимно свързана мрежа от десни и неолиберални организации, които са манипулирали прехода в България и носят основната вина за несгодите, последвали разпадането на Източния блок. През годините книгата й се превърна в библията на лявата конспирация за случилото се след 1997 г. - нещо като контраверсия на мита за дългата ръка на Държавна сигурност, която кукловоди прехода. Книгата обединява доста селективно подбрани факти, примесени с хипотези, в претенциозна теория за прехода, зад която обаче прозира известна доза пристрастност.

От дистанцията на времето Ангелова Лаверн коментира, че може би не е трябвало да персонализира толкова труда си и да назовава поименно различните НПО деятели, тъй като хората са приели написаното твърде лично. Като цяло обаче тя не би променила много неща в "Експертите на прехода" с изключение на "някои дребни фактологични грешки". "Но като цяло тезата ми, свързана с политическите мрежи и технологии, доказва все повече своя смисъл и актуалност", обобщава тя. А на контрааргумента, че голяма част от описаните неправителствени организации всъщност нямат нищо общо с неолибералната идеология (например левият социолог Андрей Райчев, който по ирония на съдбата е сред номиниралите Ангелова-Лаверн интелектуалци), тя отговаря, че "опитът на някои от експертите сега да привнесат нюанси е по-скоро мимикрия, продиктувана от смяна на посоката на вятъра, който задуха наляво дори в Ню Йорк с новия му кмет."

Попитана дали би направила подобно антропологично изследване, посветено на проруските мрежи за влияние, Ангелова-Лаверн отговаря, че изследвала мрежите на тинк-танковете, докато мрежите за проруско влияние са от друг тип и характер и са обект на други изследователи. Книгата, върху която тя работи в момента, също следва тезите, застъпени в "Експертите на прехода", но вече изследва неправителствените организации не само в България, но и в другите европейски държави. По повод "Експертите на прехода" политологът от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов коментира: "Тезата, че десните тинк-танкове потискат или задушават каквото и да било, е абсурдна - те са гласове наред с всички останали. А и е обидно за г-н Райчев да бъде определен като "потиснат или заглушен". Как могат десните тинк-танкове да "задушат" нещо в ситуация като сегашната, при която медиите са контролирани от подопечна/захванала и ДПС, и БСП компания? А БСП, ДПС и компания управляваха през далеч по-голямата част от прехода."

Защо БСП

Интересна е оценката на Достена Лаверн за партията, която я номинира. До голяма степен визията й е доста прагматична за млад политик. "Смятам, че в този момент само БСП има потенциал да реализира на политическо равнище идеи на т.нар. нова левица и да получи за това подкрепата на много млади и образовани българи", коментира тя. Това, което прозира зад думите й, като че е скептицизъм за реализиране на друг политически проект в лявото политическо пространство в момента. Независимо дали става дума за формация на "новите леви" или пък за откъсване на отломки от БСП. В този контекст алтернативните леви формации имат някакво основание да я упрекват, че, образно казано, е "кръводарител" на "Позитано" 20.

В този контекст обаче присъединяването й към левицата може да се тълкува като своеобразен опит за реформиране на формацията отвътре, на някакъв вид "неоперестройка" и сближаването й с европейската формула за социалистическа партия (и в частност с френската й версия). "БСП е реална социалистическа партия с ляв електорат, която в момента се разделя с миналото на прехода. От 2013 г. тя вече не е партия на прехода. Борбата й да се справи с последствията от авторитарното управление на ГЕРБ започва да я изважда от ляво-десния консенсус", казва по този повод Ангелова-Лаверн.

Малко по-късно младата антроположка пояснява и защо според нея 2013 г. е толкова вододелна за превръщането на БСП в реална социалистическа партия: заради обособяването на политическата формацията на бившия президент Георги Първанов. "АБВ допринесе още повече за излизането на БСП от ляво-десния консенсус, поддържан от бившия президент. Така тя се превръща в модерна лява партия, не в смисъла, който се даваше досега на това понятие, т.е. партия, готова на непрекъснат компромис с десните политики, а в партия, готова да отстоява социалните права на гражданите. Това вече е модерното ляво", развива визията си кандидатката за евродепутат.

Все пак тя прави уточнението, че настоящата коалиция с ДПС налага редица компромиси. Според нея обаче това се случва в името на демократизацията на страната след четиригодишно потъпкване на основни демократични права и правила. "Цената на премахването на авторитарното управление на ГЕРБ е участието на БСП в коалиция с една либерална партия като ДПС. Ако управляваше сама, смятам, че щеше да провежда много по-открито лява и антимонополна политика", казва тя. На въпроса дали БСП все още има нужда от реформиране Ангелова-Лаверн отвръща: "През 2010 г. бих отговорила с да. Сега промените в партията са видими и мисля, че е готова да се бори за ляв курс в управлението."

Достена Лаверн като че ли не крие силно негативната си позиция спрямо АБВ на Първанов. Съдейки по изказванията й, според нея отделянето на формацията от соцпартията ще изиграе ролята на очистително хапче за "Позитано" 20. "АБВ се заяви като популистки проект, особено след изявлението на експрезидента Първанов, че се обявява срещу всички парламентарни партии. Звучи абсурдно от страна на човек, направил кариерата си в редиците на БСП. В такъв смисъл може да се пошегуваме, че АБВ е нещо като червен гербер", казва тя.

По повод опасенията, че може би не познава достатъчно добре минното поле на българския политически живот, Ангелова-Лаверн отговаря, че е отрасла "в семейство, където политиката и световните проблеми са били винаги част от всекидневния разговор". И това наистина е така - нейната майка доц. Мария Пиргова в момента минава за един от съветниците в обкръжението на соцлидера Сергей Станишев. Преди това е била съветник на бившия президент и настоящ вътрешен опозиционер Георги Първанов, както и съучредител на партията ЛИДЕР, създадена със спомоществувателството на бизнесмена Христо Ковачки. С оглед на евентуалната своя бъдеща позиция на евродепутат Ангелова-Лаверн обаче по-скоро трябва да бъде ерудирана (каквато по-скоро е) и познава спецификата на европейската политика, отколкото да жонглира умело с местните партийни интриги. В контекста на последното, от една страна, все пак е добре, че има на своя страна опитен играч като доц. Мария Пиргова, но, от друга, би могла да стане неволна мишена на фракциите в БСП, които мълчаливо се противопоставят на Станишев и неговото обкръжение. "Това, което ме впечатлява тук, е, че в политическия дебат излизат по-скоро личностни, а не толкова идейни сблъсъци", коментира Ангелова-Лаверн по повод българската политическа реалност.

Показателен факт за Лаверн е, че в книгата си "Експертите на прехода" тя обвинява повечето от българските либерални интелектуалци, че са заели позициите си в обществото с помощта на своите родители, които са били част от комунистическата номенклатура. Твърдение, което за голяма част от тях е повърхностна спекулация. Сега обаче подобни обвинения могат да бъдат отправени към самата нея - че е подпомогната от контактите на майка си, за да влезе политиката.

Едно от първите неща, които започнаха да се коментират веднага след номинирането на Ангелова-Лаверн, също така беше и дали влизането й в реалната политика няма да има обратен ефект. Тоест, вместо да привлече младите леви към БСП, да ги отблъсне от нея. Самата Лаверн обаче смята, че е претеглила рисковете и няма особени притеснения в тази посока. "Имам много приятели сред новите леви, които ще преценят по различен начин обстановката, а и много други, които ме разбират и ме подкрепят. Между тях са Петър Волгин, Калина Андролова, Сашо Симов и др.", казва тя. Реалният лакмус обаче ще е резултатът от евроизборите, който ще покаже дали присъединяването й към БСП ще донесе със себе си освежаващия ефект на евролявото, или пък просто червената апаратна матрица ще я погълне и изплюе. Особено в контекста на преференциалния вот, който ще даде възможност на избирателите да персонализират предпочитанията си и да дадат гласа си точно за онези кандидати, които в най-голяма степен отразяват техните интереси. Или пък които отразяват техните дългогодишни навици, какъвто често е случаят в БСП.

Когато в края на януари тази година група от 31 леви интелектуалци изпратиха писмо до ръководството на БСП, с което предлагат Достена Ангелова-Лаверн да бъде номинирана за евродепутат от левицата, за много хора от управленския апарат на "Позитано" това дойде почти като гръм от ясно небе. До този момент преподавателката по политическа антропология от Страсбургския университет "Марк Блок" не е участвала в българския политически живот и беше позната предимно като автор на книгата "Експертите на прехода", описваща неправителствените организации в България като мрежа за разпространение и налагане на западно влияние.

Още по-голяма беше изненадата за партийните апаратчици, когато се оказа, че ръководството на политическата формация най-вероятно не само ще се вслуша в искането на левите интелектуалци, но и ще постави Ангелова-Лаверн на сигурно избираемо място в листата за евродепутати. Което автоматично означава декласирането на някой дългогодишен партиен деятел със заслуги към "Позитано" 20. Така изведнъж може да се окаже, че когато на 15 април БСП официално оповестят своите кандидати за депутати, на три от първите пет места всъщност ще има хора, които идват от коалиционни формации или от гражданската квота. Живеещата във Франция политическа антроположка обаче има един основен плюс в сравнение с повечето червени активисти - въпреки че не е член на БСП и не се е катерила стъпка по стъпка в йерархията на партийния апарат, тя има почти култов статут в средите на младите хора с леви убеждения, които за момента не припознават столетницата като свое политическо представителство.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

151 коментара
 • 1
  aucun avatar :-?
  v_vendeta
  • -12
  • +124

  И сега какво?!
  Стогодишната политическа еуглена я чака светла еволюция?

 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat
  • -126
  • +49

  явно Лаверн е засегнала доста с книгата си, щом първата страница на материала е обяснения на тинк-танковете как не са виновни :-) а втората ни преразказа житието-битието на кандидатката :-)

  веселата част е, че Достена произхожда от ляво и остава в ляво :-) докато тинк-танковете прескочиха реката :-) дали переспективно - ще видим :-)

 • 3
  pinoccio avatar :-P
  pinoccio
  • -34
  • +132

  Не разбраха ли вече тия комуняги - не ги щем под никаква форма, пък ако ще и Лаверн да се казват и да продават аквариуми (фиш танк).

 • 4
  2.5 avatar :-P
  2.5
  • -27
  • +174

  Професионалният профил на тази мома е същия, както на г-н Харалан Александров.
  Предвид това че тепърва стартира, още не е изградила необходимата гъвкавост за чупките в кръста, които демонстрира Бай ви Хар’лан. Четейки обаче биографията на мама, на човек започва да му се гади - там и самият Александров има на какво да завиди! Като погледне човек кой и е ментор и кои я номинират, смрадта става откровена! Предполагам, ако доживеем да я видим след 20г. г-ца Лаверн ще мяза на Виза Недялкова по обем и имидж - неслучайно дуднещият социолог я номинира. Сигурно вижда в нея жена си като млада?!
  :-)

 • 5
  stela_ivancheva avatar :-|
  stela_ivancheva
  • -30
  • +246

  Честно казано, обидно ми е човек, който е получил образованието си и от пълнолетието си насам живее в една развита капиталистическа страна, да обяснява на такива като мен, от същото поколение, но за разлика от нея винаги живели в България, колко е лош капитализмът. От моя гледна точка проблемът в България е точно обратният - не че преходът е бил твърде десен, а че е бил недостатъчно десен. Ние все още не можем да се отървем от съществени елементи от соца, и в икономиката, и в народопсихологията. Цитатите на Лаверн в статията ми звучат абсурдно.

 • 6
  chievo avatar :-|
  Chievo
  • -17
  • +146

  Цената на премахването на авторитарното управление на ГЕРБ е участието на БСП в коалиция с една либерална партия като ДПС.
  ______________

  Не думай! В сравнение с вас, дори Бойко Борисов изглежда като Тони Блеър.

 • 7
  kafalov avatar :-|
  kafalov
  • -26
  • +160

  защо не отиде в Москва този лев боклук.а е в Стразбург?

 • 8
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  "Съдейки по изказванията й, според нея отделянето на формацията от соцпартията ще изиграе ролята на очистително хапче за "Позитано" 20"

  Аи стига ма, ами останалите дърти корумпирани комунисти на4ело със Съсела не трябва да бъдат из4истени???????

 • 9
  inadilov avatar :-|
  inadilov

  Лошият човек е като въглен - ако не те изгори, ще те очерни. Дамата по никакъв начин не е виновна до момента за водевила, наречен коалиционно управление. Не е виновна и за това, че няма смислена дясна партия в България. Не е виновна и за днешното правителство, нито за решенията му. Това, че е получила образование, живее и работи в "развита капиталистическа страна" не я прави национален предател. Тя, както и ние, не можем да си избираме роднините и едва ли ще се откаже от майка си, защото половината от участващите във форумите на Икономедиа няма да я харесат. Няма как да я обвиним за това, което ще бъде след 20 години, защото никой (от тук присъстващите) не знае как ще го промени живота и изборите, които трябва да направи. Има претенциите, че може да направи международната визия на БСП по-интелигентна - ми ОК. Имаме време, ще видим. Нямам против да се заговори за "една друга България, не тази на Алеко", пък била тя и представена от партия, която не е моята. Защото никой не ни е виновен за днешното "днес". Това е нашият избор и за него, другите, успелите, различните - не са виновни.

 • 10
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  "Преподавателката по политическа антропология ще се опита да спечели младите леви избиратели за БСП"
  - А дано, ама надали. С това екзотично име ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.