Кокаин с възможна двойна употреба

Алексиев има съмнителни контакти. Това обаче не го прави престъпник

Кокаин с възможна двойна употреба

Как една успешна международна полицейска операция беше използвана за политически цели

Димитър Пеев
16596 прочитания

Алексиев има съмнителни контакти. Това обаче не го прави престъпник

© Цветелина Белутова


Преди няколко седмици френски полицаи от няколко различни служби атакуват червен камион с испанска регистрация и надписи на рали "Дакар" на магистралата край Сен Аман Монтрон. Той е част от автопарка на испанския отбор Epsilon - доайен във въпросното рали, приключило месец по-рано. Камионът е доплавал от Чили на борда на кораба Rio Nevado, акостирал в Хавър. В резервните гуми, които той превозва, са открити общо 1.4 тона кокаин. На място са задържани двамата шофьори на камиона – испанци.

Въпросната акция е част от международна операция, в която участват френските, испанските и българските служби. Паралелно във Варна са задържани двама българи, а малко по-късно в Барселона е арестуван и шефът на отбора Epsilon Давид Оливерас. На специална пресконференция лично френският вътрешен министър Манюел Валс малко по-късно обявява, че пазарната стойност на наркотика е около 270 милиона евро.

Едва ли по това време общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев е допускал, че само след няколко часа офисите на фирмите му – автокъща и заведения, ще бъдат претърсени от полицията, а той ще бъде обявен от медиите в България за новия "кокаинов крал". Без никакво съмнение международната операция е голям успех. На българска почва обаче тя се превърна в средство за вътрешнополитическо разчистване на сметки.

Операцията

Сигналът за извършване на кокаинов трафик чрез камионите на рали "Дакар" е бил подаден от МВР чрез аташето по сигурността във френското посолство преди около месец. След като информацията е била потвърдена, от френските власти е започнало разследване, в което са се включили българските и испанските им колеги. По думите на френския вътрешен министър Манюел Валс организатори на мрежата за трафик на наркотици са двама българи. От специализираната прокуратура, която помага на френските разследващи, коментираха, че двама българи са били задържани във Варна и са отведени за разпит в София, а  впоследствие са освободени.

"Капитал" научи, че и двамата били безработни, но имали висок стандарт на живот. Единият от тях е пътувал до Южна Америка в края на миналата година по същото време, когато е ставала доставката на кокаина. Двамата арестувани във Варна българи имали отношение към логистиката на трафика, а организаторите, които също са българи, живеели в Испания.

За параван на трафика е използвано рали "Дакар", в което от три години участва и общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. По време на пресконференцията по обвяването на акцията главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира: "Не бих се учудил, ако се окаже, че някои от замесените българи са известни." А на въпроси дали Орлин Алексиев има отношение към трафика, той отговаряше: "Нито отричам, нито потвърждавам."

Часове след като властите съобщиха за операцията, полицията започна да претърсва автокъщата на Алексиев на бул. "Симеоновско шосе" в София. Незнайно как на процесуално-следствените действия бяха поканени и журналисти. След като Алексиев се опита да се защити, давайки пресконференция, главният секретар Светлозар Лазаров отрече МВР да е  "издавало присъди".

Впоследствие обаче вдигна завесата над следствената тайна и каза, че при претърсването на заведение, свързано с Алексиев, са били намерени изгорени листа. "Има документи, които са свързани с "Дакар", каза Лазаров, а после добави: "Но не искам да правя никакви внушения." Накрая заяви, че проверка срещу Алексиев действително има.

Няколко дни след операцията прокуратурата проведе показни (с много полиция) процесуално-следствени действия в Столичната община и Общинска банка. Акцията на прокуратурата и МВР в общината беше използвана от някои медии като аргумент в подкрепа на тезата, че Орлин Алексиев се подвизава в "кокаиновото кралство". "Капитал" обаче научи, че в Столичната община разследващите всъщност са събирали документи по разследване за стара поръчка за балиране, свързана с общинската фирма "Чистота-Искър", а във втория са работили по проверка по сигнал на бившия акционер в банката Христо Ковачки.

Връзката с групата на Брендо

Фактът, че Орлин Алексиев участва в рали "Дакар", е една от връзките му с подозренията за трафик на кокаин. Тя обаче не е единствена. През 2006 г. Алексиев учредява фирмата "Билд АМ2", където негов съдружник е Милена Боева - съпруга на осъдения на първа инстанция в Италия за участие в организирана престъпна група за трафик на кокаин Матей Боев. Двамата остават във фирмата около година, след което дружеството е прехвърлено на сестрата на Боев.

Според италианските магистрати Матей Боев е дясна ръка на лидера на международната група за трафик на кокаин – Евелин Банев-Брендо. Именно той е бил посредникът при осигуряването на финансиране за сделките и трафика на дрогата от Южна Америка към България. Документи на швейцарска фирма на Боева са намерени в стая в хотел на остров Мартиника при проверка на френски полицаи, работещи по сигнал за наркотрафик. Впоследствие документи, свързани с Боеви, са открити при претърсване на швейцарските власти в офиса на българката Елена Пампулова-Бергоми. По това време тя е банкер в "Креди Суис" и признава пред разследващите, че Банев и Боеви са от една група и тя е обслужвала сметките им.

Периодът, за който италианските власти разследват Боев, съвпада с времето, в което съпругата му е била съдружник с Орлин Алексиев. "Това, че Орлин Алексиев е бил съдружник с де факто дясната ръка на Брендо, когато неговата схема е била в разцвета си, и това, че е участвал в рали "Дакар", не означава задължително, че има отношение към точно този канал за трафик на кокаин", коментира за "Капитал" високопоставен източник в системата за сигурност.

За сметка на това акциите на полицията в офиса на Алексиев и демонстративното присъствие на полицейски коли пред сградите на Столичната община и Общинска банка приличаха на добре режисиран спектакъл. Общински съветници разказват, че прокурорите по досъдебното производство за общинското дружество дошли сами, а малко след тях пред общината спрели две камионетки на полицията. "Обикновено практиката е по такива проверки на сигнали от прокуратурата да изискват документите по пощата, а така и не разбрахме защо полицейските коли дойдоха пред общината", коментира общински съветник от ГЕРБ. Според него така и не станало ясно защо е дошла полиция и пред Общинска банка. "Очевидно целта беше да се създаде впечатление не само за връзка на Орлин Алексиев със заловения във Франция наркотик, но и с общината и банката", предполагат от ГЕРБ.

Акцията на полицията от миналия петък стана ден след като Алексиев даде брифинг в офиса на фирмата си, на който заяви, че ще съди за клевета издания, които свързват името му с наркоканала, и след като обяви, че зад атаката срещу него стоят икономически интереси, свързани с Общинска банка. Като председател на една от ключовите комисии в общината - по бюджет и финанси, Орлин Алексиев беше едно от главните действащи лица в действията, при които контролът над банката беше иззет от бизнесмена Христо Ковачки и бе върнат на Столичния общински съвет през 2011 г. Въпреки че имаше около 27% дял срещу около 67% на общината, бизнесменът от години управляваше банката. Преди три години обаче уставът беше променен и общината си върна контрола.

Ковачки от своя страна обжалва промените, но загуби делото срещу общината на първа инстанция. В момента то е във ВАС, където трябва окончателно да бъде решено. Освен това миналата година общината взе решение за продажба на дела си в банката и това е включено в програмата на Столичната общинска агенция за приватизация. Общински съветници предполагат, че не е изключено натискът около случая с наркоканала да е и по тази причина. "Може някой да е решил да изпревари процедурата", допускат от ГЕРБ. Общинарите твърдят, че по неофициална информация прокурорската проверка в Общинска банка е по сигнал на Ковачки. "Ако изляза от общинския съвет, до месец банката ще бъде открадната", твърди и Орлин Алексиев.

Атаката срещу общинския съветник от ГЕРБ има и политически измерения. Освен че е едно от ключовите лица в Столична община, Алексиев е известен с близките си отношения с Бойко Борисов. Той е втори мандат общински съветник и в предишния съвет, отново в качеството си на председател на комисията по бюджет и финанси изигра решаваща роля при преодоляването на кризата с боклука по време на управлението на тройната коалиция през 2009 г., когато лидера на ГЕРБ беше кмет. В този смисъл атаката срещу Алексиев е и директен удар срещу Бойко Борисов.

"Не мога да разбера какви са тези действия и внушения. Ако е виновен, всеки има персонална вина – арест и в кауша. Ако не е виновен, какви са тези приказки от сутрин до вечер", коментира самият Борисов и припомни времето, когато неговият заместник, тогава вътрешен министър, Цветан Цветанов цитираше оперативна информация и раздаваше присъди по телевизията. И действително - похвално е, че каналът е ударен по информация на българските служби. Но в същото време - ако МВР имаше информация за връзка на Орлин Алексиев с канала, защо висшата професионална фигура в министерството - главният секретар Лазаров, с намеци първо го предупреди, а после подчинените му отидоха да събират доказателства в офисите му? Вариантите са два - или пълна липса на професионализъм, или опит Алексиев да бъде "пришит" към аферата, за да бъде ударен ГЕРБ.

Преди няколко седмици френски полицаи от няколко различни служби атакуват червен камион с испанска регистрация и надписи на рали "Дакар" на магистралата край Сен Аман Монтрон. Той е част от автопарка на испанския отбор Epsilon - доайен във въпросното рали, приключило месец по-рано. Камионът е доплавал от Чили на борда на кораба Rio Nevado, акостирал в Хавър. В резервните гуми, които той превозва, са открити общо 1.4 тона кокаин. На място са задържани двамата шофьори на камиона – испанци.

Въпросната акция е част от международна операция, в която участват френските, испанските и българските служби. Паралелно във Варна са задържани двама българи, а малко по-късно в Барселона е арестуван и шефът на отбора Epsilon Давид Оливерас. На специална пресконференция лично френският вътрешен министър Манюел Валс малко по-късно обявява, че пазарната стойност на наркотика е около 270 милиона евро.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  Съдружник с ортак на Брендо? Ясно, не му е чиста работата на Алексиев, въпреки напъните да го изкарат политическа жертва.

 • 2
  kaschei avatar :-|
  Kaschei Bezsmertni

  Това са пушилки в стил Цветан Цветанов ..така почна Октопода и десетките други т.нар полицейски акции....Тоя не е света вода ненапита, ама и така не може..Една жена каза..Нали уж щяхме да прекратиме тая история с непрофесионалните телевизионни разследвания и ще обявяваме,когато нещо вече е сигурно....А какво се оказва..Някой получил оперативна информация,за късмет се доказала ,хванали каналче и сега почваме да пришиваме към него кой ли не.
  А защо са ги пуснали онези безработните с високия стандарт на живот????..Хайде най-накрая свършете една работа като хората и тогава се изявявайте по телевизията,щото ни писна да плащаме после за простотиите и шоу програмите, които са за задоволяване на оскотелия народ в дълбоката провинция, който би се съгласил да се обеси всеки ,който има хубав костюм и кара скъпа кола.

 • 3
  lz22 avatar :-|
  lz2

  Това правителство дойде с медийна измама и се държи на власт, с медийни измами! ....Докато не дойде горския....

 • 4
  lkf17319596 avatar :-|
  lkf17319596

  Нещата не са толкова прости..... колкото ги представя статията! Ккакто се "шегуваше" един полицейски шеф по времето на Борисов, ако наркотиците са стока, що цените им не ръстат, след като наркоканалите били "разбити"????

 • 5
  antipa avatar :-P
  D-r D

  И какво - общинарят-герой чист като сълза, а нашата милиция се пробвала да го набута в международно наркоразследване, за да развали рахата на Лидера му?
  Та по тая логика можем да заподозрем и Емо Чолаков, че разваля времето със същата цел.

 • 6
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  ГЕРБ = мафия!

 • 7
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Съдейки по одобрението/неодобрението на горните коментари, оставам с впечатлението, че публиката е странно безкритична, доверчива и явно не обича да се задълбочава в задаване на въпроси и търсенето на отговори.
  Е, никой не ни назначава управниците. Доброволно ни ги избирате...

 • 8
  2.5 avatar :-|
  2.5

  След като Брендо даде фира, някой ще трябва да поеме щафетата.
  Докато нещата се изгладят ще има екшън.
  Неизбежно е...

 • 9
  dimitar_stoyanov avatar :-|
  DS

  човека има съмнителни контакти,но не е престъпник.
  Същото мога да кажа и за синът на Ирена Кръстева.

 • Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ

  ДС не спи. Емил Боев е винаги на своя пост, за да громи империалистическите врагове...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход