Ехото на Москва
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ехото на Москва

Противно на досегашното си поведение да не коментира външнополитически въпроси, ДПС се включи по темата Украйна чрез депутата Янко Янков

Ехото на Москва

Геополитическото "време разделно" показва двойно дъно в европейската позиция на България за Украйна

Велина Господинова, Румяна Червенкова
11981 прочитания

Противно на досегашното си поведение да не коментира външнополитически въпроси, ДПС се включи по темата Украйна чрез депутата Янко Янков

© Надежда Чипева


Ако сте следили политическите изявления в последната седмица в България за кризисната ситуация в Украйна и особено след влизането на руски военни части в Крим, вероятно поне веднъж сте се озадачили. Не е изключено да сте си помислили например, че лявата ръка на  властта – БСП и ДПС, не знае какво прави дясната - кабинетът "Орешарски". Или че по някаква странна ирония "кръвните" опоненти ДПС и "Атака" се оказаха с базово партньорски позиции. Наред с криволиченията и двусмислията правят впечатление и два липсващи гласа по темата - на бившия президент Георги Първанов, понастоящем лидер на конкурентната на БСП  гражданска инициатива АБВ и архитект на руския енергиен шлем в България, и на новия политик Николай Бареков, от когото по собствените му думи вече зависи животът на 42-ото Народно събрание и управлението на държавата в бъдеще.

Сред изказалите се обаче се откроява една много характерна група, която повтаря дословно опорните точки на руската пропаганда за събитията в Украйна. Според Москва (накратко) революцията там е държавен преврат, осъществен предимно от неофашисти и антисемити, които искат да ограничат правата на руското малцинство. Кремъл не признава новото украинско правителство и смята Янукович за законен президент на Украйна.

Това, което едва ли е изненадало някого, е медийната мобилизация на фигури от обичайното проруско лоби да налагат гледната точка на Кремъл за организираните от САЩ "фашисти" и "антисемити" да извършат преврат в Киев (по председателката на Форум "Русия-България" Светлана Шаренкова ) и да поясняват на широката публика, че събитията в Украйна "връщат Русия на голямата шахматна дъска като пълноценен и пълноправен играч" (по завърналия се на екрана председател на фондация "Славяни" и бивш депутат от БСП Захари Захариев.)

Приятелският огън срещу  Вигенин

Извън хората, за които обичайно се смята, че лоялността им към Москва е по-голяма, сред рупорите на кремълската пропаганда се включиха и политици на учудващо високо ниво.

Докато министърът на външните работи Кристиян Вигенин беше на двудневно работно посещение в Украйна във вторник и сряда, където се срещна с временния президент на Украйна Александър Турчинов, с колегата си Андрий Дешчица и с лидера на партия УДАР Виталий Кличко, пред които изрази подкрепа за "суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна",  в тила му в България неочаквано се появи "вътрешна опозиция" на заявената от него позиция с въпроса дали тя е държавна или солова акция. Още по-странно е, че нападките дойдоха от двама депутати от БСП и ДПС. Досега двете управляващи партии не са изразили официални становища по ситуацията в Украйна, но не се и разграничиха от изявленията на двамата си представители.

Пръв приятелски огън по външния министър откри съпартиецът му Страхил Ангелов, който написа на страницата си във фейсбук: "Този човек дава ли си сметка какви последствия за България може да има тази позиция? Много по-големи и силни държави си мълчат, а това лице бърза да подкрепи сформирани на площада органи, които издигат откровено фашистки и антисемитски лозунги!" Депутатът дори заплаши, че поведението на Вигенин ще бъда обсъдено от местната организация на БСП в столичния район "Витоша", като не изключи възможността да бъде поискана и оставката на министъра на външните работи. "Вие как мислите реагираха 60-годишни мъже с побелели коси, участвали в антифашисткото движение", отговори Ангелов на въпроса как е преминало обсъждането на поведението на Вигенин в партийната организация. "Такъв тип външна политика не може да се провежда. Ние сме социалистическа партия. Тези хора, които взеха властта в Украйна, са с фашистки възгледи. Първо трябва да се изясни кой кой е на Майдана", каза червеният депутат. На въпрос дали има и други депутати от БСП, които мислят като него, той отговори положително.  Помолен за коментар на обвиненията на Ангелов към външния министър, председателят на ресорната парламентарна комисия Янаки Стоилов отказа с аргумента, че не може да коментира статуси от фейсбук.

Поведението на Ангелов все пак може да се обясни и с факта, че той не за пръв път изказва мнения, различни от официалната линия на правителството и партията си. Неотдавна депутатът прояви своеволие и отиде на посещение в Сирия начело на бизнес делегация в качеството му на председател на групата за приятелство на България със Сирия. Визитата му предизвика скандал, след като кадри със срещите му с представители на официалната власт на Башар ал Асад се появиха по сирийската телевизия. Тогава БСП обаче публично се разграничи от постъпката му с декларация.  А след призив на външния министър Вигенин до председателя на парламента Михаил Миков  Страхил Ангелов напусна групата за приятелство със Сирия, която оглавяваше, както и другата група, в която членуваше – за приятелство с Украйна.

ДПС - заради "националния интерес"

Необичаен е вторият залп, който  дойде от коалиционния партньор ДПС. Председателят на комисията по отбрана и член на външната комисия в парламента Янко Янко заяви, че партията не е бил информирана за визитата на Кристиян Вигенин в Украйна и тя е била изненада за депутатите й . "Министерството на външните работи може да изразява национална позиция, но не и да вземе решение за нея еднолично в парламентарна република", каза той пред "Дневник.

Пред "Капитал" Янков уточни, че целта на изказването му била да се изработи официална държавна позиция, която да се превърне в политика на правителството, на президента и на парламента. С уточнението, че няма никакви противоречия между подкрепящите правителството, той за първи път хвърли и светлина върху мнението на ДПС по същество за събитията Украйна. "Просто трябваше да уточним този механизъм на взаимодействие, защото виждате какво се случва в ЕС. Там много трудно може да бъде постигнат консенсус за санкции срещу Русия, с която обменът на стоки и услуги е за 480 млрд. евро. Много са зависими европейските страни от руските пазари и доставчици. Затова ние трябва да действаме от гледна точка на националния интерес на България. Не бива да залитаме и да правим самосиндикални действия", обясни Янков.

Необичайността на изказването му произтича от факта, че досега ДПС винаги са избягвали да вземат отношение по външнополитически въпроси. Колеги на Янков казаха, въпросът не е обсъждан в парламентарната група, но посочиха, че изявлението му не е солова акция, а е съгласувано с ръководството на партията. Депутати от ДПС коментират неофициално, че причината за острата реакция срещу посещението на Вигенин в Украйна е притеснението, че така България официално се ангажира с подкрепа за новата власт в Киев. "Европа мълчи, а ние говорим. Ако Русия наложи санкции, България може да пострада, защото имаме руски предприятия, като "Лукойл" например", каза един от тях.

Сидеров - заради фашизма и антисемизма

В пълен синхрон с основния си политически опонент ДПС лидерът на националистическата "Атака" Волен Сидеров също подложи на остра критика изпреварващото по думите му изявление на външния министър за Вигенин в Киев и поиска да му бъде потвърдена отговорност. Във времето на т.нар. блиц контрол на правителството в сряда той предложи парламентът да приеме декларация, в която се изразява безпокойство от намесата на външни фактори в политическия живот на Украйна. И за да не остане съмнение кои са, ги изброи: "помощник държавният секретар на САЩ, сенатори от САЩ и други официални лица, представляващи държави от ЕС", пряко подстрекавали " въоръжени и финансирани от други страни терористи, които изразяваха открито фашистки и антисемитски възгледи и извършиха убийства, палежи и грабежи".

В проекта за декларация на "Атака", изцяло покриващ "опорните точки" на Кремъл по темата, логично не се споменава руската намеса в Украйна. Сидеров призова парламентът да заяви, че е против извършването на държавни преврати по насилствен начин, като предупреди, визирайки масовите протести след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, че същите външни кръгове, "ние ги наричаме соросоиди", са се опитали да разиграят и в България подобно нещо в по-мека форма и "тази опасност не е отминала".

Ако оставим за момент настрана абсурдът Волен Сидеров да се възмущава от антисемитизъм и да защитава правата на малцинствата, реториката му в подкрепа на Кремъл е напълно очаквана. През годините той преповтаря буквално най-разпространяваните от Москва пропагандни тези срещу ЕС - че православието няма нищо общо с европейските ценности, че съюзът иска да наложи еднополовите бракове и прочее глупости.

Донякъде нормална е и реакцията на депутата от БСП, доколкото той не е член на ръководството на партията. Единствената сериозна изненада в случая е позицията на ДПС, както и отчетливото мълчание от АБВ.

Ако сте следили политическите изявления в последната седмица в България за кризисната ситуация в Украйна и особено след влизането на руски военни части в Крим, вероятно поне веднъж сте се озадачили. Не е изключено да сте си помислили например, че лявата ръка на  властта – БСП и ДПС, не знае какво прави дясната - кабинетът "Орешарски". Или че по някаква странна ирония "кръвните" опоненти ДПС и "Атака" се оказаха с базово партньорски позиции. Наред с криволиченията и двусмислията правят впечатление и два липсващи гласа по темата - на бившия президент Георги Първанов, понастоящем лидер на конкурентната на БСП  гражданска инициатива АБВ и архитект на руския енергиен шлем в България, и на новия политик Николай Бареков, от когото по собствените му думи вече зависи животът на 42-ото Народно събрание и управлението на държавата в бъдеще.

Сред изказалите се обаче се откроява една много характерна група, която повтаря дословно опорните точки на руската пропаганда за събитията в Украйна. Според Москва (накратко) революцията там е държавен преврат, осъществен предимно от неофашисти и антисемити, които искат да ограничат правата на руското малцинство. Кремъл не признава новото украинско правителство и смята Янукович за законен президент на Украйна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • 1
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Нашите политици са майстори на спорта по въртене на фурнаджийски лопати, признавам им го!

 • 2
  virakocha avatar :-|
  EU defender

  Другарите от толкоз зор ще си докарат шизофрения :)

 • 3
  virakocha avatar :-|
  EU defender

  "Вие как мислите реагираха 60-годишни мъже с побелели коси, участвали в антифашисткото движение"

  Брех тия са били неродени партизани :)

 • 4
  daskal1 avatar :-P
  daskal1

  Е, консумер, имаме доста дълъг опит в различе тип империи, но започваме със специализация при византийците, нали?

 • 5
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  До коментар [#3] от "Активен борец против тролетаризма":

  "Брех тия са били неродени партизани :)"

  Чудят се вече от какви несъществуващи кладенци вода да донесат, за да налят в мелницата на пропагандата. :-)

 • 6
  igla avatar :-?
  Time is on my side

  Къде оставяте реакцията на др. Кунева, колкото и неясна и прикрито проруска да е тя?

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/03/06/2255699_kuneva_v_bulgariia_imashe_zakusniala_reakciia_spriamo/

 • 7
  aucun avatar :-?
  v_vendeta

  [quote#6:"дъждовита"]Къде оставяте реакцията на др. Кунева[/quote]

  Браво, Дъждовита!
  Всички настоящи и бъдещи политици трябва да имат становище и да дефилират.

  Колкото до никитУ и Цензурата припомням епизод, когато той "беше установил контакт с Кличко", но последния не си спомни.

 • 8
  igla avatar :-|
  Time is on my side

  [quote#7:"v_vendeta"]Колкото до никитУ [/quote]
  Реакцията на господинчото се изрази в навличането на бронирана жилетка върху бяла риза поради заплахата в световен мащаб :)
  Сложили са му "строгия" нашийник сравнително навреме след гафа с Кличко. За Кунева вече я ясно - тя не знае какво говори, а и да знае - никой не може да я разбере. По повод на реакциите за кризата, не трябва да пропускаме апокалиптичните картини, нарисувани своевременно от "лаборанта", възпроизведени много точно от др. Овчев.
  Плашат ни със собствения си страх от притискането на кремълския феодал в ъгъла и от секването на поточетата и реките от власт и пари.

 • 9
  ambros avatar :-|
  ambros

  До къде се докарахме... Твърдоглав комунист като Вигенин да изглежда относително приемлив на фона на цяла кохорта от проруски продажници. Демонстрираната подкрепа за военната агресия на Русия трябва да се криминализара, защото е в ущърб на националната ни сигурност като членове на НАТО и ЕС.

 • 10
  izabell avatar :-|
  izabell

  За нас Българите Русия винаги е било думата на Москва.Какво има да се бъркаме във взаимоотношенията Русия-Украйна,те ще се разберат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.