Всичко е в процедурите

Как да се случват назначенията на ръководни постове, за да няма въпроса "Кой"

Процедурата по избор на Делян Пеевкси за председател на ДАНС продължи 45 минути
Процедурата по избор на Делян Пеевкси за председател на ДАНС продължи 45 минути
Процедурата по избор на Делян Пеевкси за председател на ДАНС продължи 45 минути    ©  Юлия Лазарова
Процедурата по избор на Делян Пеевкси за председател на ДАНС продължи 45 минути    ©  Юлия Лазарова

Eдна от основните критики в последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка беше насочена към липсващите или неадекватни процедури за избор на ключовите позиции в държавата. За пореден път комисията посочи скандалите около избора на съдии за Конституционния съд и шеф на ДАНС. И за пореден път този проблем не беше оценен от управляващите като сериозен и толкова важен, че би могъл да доведе държавата до дълбока институционална криза.

На фона на тези констатации от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) стартирахме проект "Инициатива за прозрачни парламентарни назначения" (с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство). Същността на проекта се състои в провеждането на активно наблюдение над изборите, осъществявани от НС, и изработването на минимален набор от стандарти, които да бъдат прилагани към всички парламентарни процедури за избор на лидерските позиции в държавата. БИПИ вече има натрупан опит в това отношение, тъй като от няколко години работи по подобен проект, който обаче е изцяло насочен към избора на лидери в рамките на съдебната власт (www.judicialprofiles.bg). За съжаление в хода на работата си по магистратските назначения установихме, че за последните 25 години не е обърнато почти никакво внимание на процедурите и начина на избиране на личности на важните позиции в държавата. Нещо повече - хората, които наричат себе си политици в България, не са развили онзи основен демократичен политически рефлекс, който те кара да поемеш отговорност за действията си и да застанеш с името си зад човека, когото номинираш за член на КС, управител на НЗОК, главен инспектор, управител на БНБ, председател на Сметната палата и още много други позиции. Учудващо е и колко повърхностно се подхожда към подобни важни избори. Предварителни проверки почти не се правят и това важи не само за професионалните, но дори с още по-голяма сила за моралните и етичните качества на кандидатите. Последващите от това скандали биват набързо замитани под покривката на медийни еквилибристики и псевдополитическо нищоговорене.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • + 6

  " В най-добрия случай процедурата е продължила около 43 дена (за членове и председател на Националното бюро за контрол на СРС), а в най-лошия – 45 минути (първият избор за председател на ДАНС)."

  Според мен е необходима цяла нова книга на "Гинес" за да се запишат в нея всички печални рекорди поставени от всички власти в България, Законодаделна, Изпълнителна и Съдебна.

  Всеки театър на абсурда би изглеждал като банално ежедневие в сравнение с това което се случва вече 70 години в България!

  Моля, всички българи, които могат да мислят самостоятелно и не са безразлични към бъдещето на децата си, да излезнат на улицата и силно да ВИКАТ ОСТАВКА на ГЛУХИТЕ ни управляващи докато те не изчезнат от живота ни!

  Нередност?
 • 2
  bluewater avatar :-|
  BlueWater
  • + 4

  "Изключително важно е изборът да се провежда в автентична конкурентна среда, а не както е практиката до момента – 1 позиция – 1 кандидат."

  Тази практика продължава от епохата на "развития" социализЪм преди 1989г. Спомням си как другарите от БКП правеха специален "конкурс" за Научен сътрудник III степен за точно определен ЕДИН човек. Ние се бъзикахме с комисията да впишат в изискванията към кандидатите и ръст, и цвят на очите!

  Нередност?
 • 3
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • + 6

  "Предстои процедура и за избор на членове на ЦИК. Дали 42-то НС ще проведе тези избори достатъчно отговорно и достойно, приемайки сериозни процедури, базирани в поне някаква степен на предложения от нас "борд по назначенията"

  Този въпрос е риторичен, при условие че днешните управници са предивидили точно ТРИ дена за изслушване и задаване на въпроси към ПЕТНАДЕСЕТ нови членове на ЦИК!

  ОСТАВКА НАГЛЕЦИ!

  Нередност?
 • 4
  lusilu avatar :-?
  lusilu
  • + 5

  Прекрасно като идея,но честно казано ще бъде зверски разстреляна от наследниците на "народният съд " !

  Нередност?
 • 5
  tic_tac avatar :-|
  hashtag
  • + 4

  Доста розово сте го описали, но няма как да стане. Комунистите не работят то този начин.

  Нередност?
 • 6
  tic_tac avatar :-|
  hashtag
  • - 1
  • + 3

  Ще ви омотат с нещо и пак ще си направят каквото искат.

  Нередност?
Нов коментар