Как България буксува осем години
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как България буксува осем години

Как България буксува осем години

От 2006 г. насам така и не бяха намерени алтернативи на руския газ

11582 прочитания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Няма правителство в България, което да не обвинява предходното, че е забавило изграждането на интерконекторните газови връзки и по този начин излага страната на волята на руско-украинските политически връзки. И така в момента при спиране на руските доставки според официалната информация на правителството, България може да издържи около два месеца, като се използват запасите в хранилището "Чирен" и местният добив. Разбира се, при пълно прекратяване на доставките от Русия, за внос към България могат да се използват и магистралните газопроводи към Гърция. При газовата криза през 2009 г. например оттам бяха внесени минимални количества, реално обаче доставени от "Газпром експорт" и струващи двойно по-скъпо.  

Малката неприятна тайна е, че дори и да има интерконектори, засега към тях няма откъде да дойде газ.

Истината е, че първите опити за газова връзка с Гърция започнаха още през 2006 г. Тогавашният президент Георги Първанов направи обиколка из Средна Азия и получи обещание за доставки на газ както от Азербайджан, така и от Туркменистан. Нищо съществено обаче не се случи. Основната причина за тези активности всъщност бяха предстоящите преговори тогава с "Газпром", който вече натискаше за нов газов договор (подписан малко по-късно през годината и съществено увеличил впоследствие цените на природния газ). Дори и да беше започната газова връзка с Гърция, единственият възможен доставчик по онова време беше терминалът за втечнен газ в "Ревитуза". Но към онзи момент втечненият газ беше значително по-скъп от доставяния от Русия и едва ли някой в България можеше да поеме отговорността да плаща повече в името на химеричната тогава енергийна свобода.

Така настана 2009 г. и поредният руско-украински скандал спря съвсем газа за България. Тогава в средата на годината правителството подписа споразумения за газова връзка с Гърция и Румъния и Сърбия, а проектът "Набуко" за газопровод от Азербайджан все още вдъхваше надежди. Активността обаче замря. Първо две години правителството на ГЕРБ се опитваше да предоговори подписания преди това договор между Българския енергиен ходлинг, гръцката държавна компания DEPA и италианската Edison, така че България да има 50% от тръбата. След това се оказа, че екологичната оценка трае цяла година, а се появиха и притеснения, че изграждането на новия маршрут може да провокира "Газпром" да го използва и по този начин да си спести транзитни такси (поради по-малкото разстояние). Румънската връзка беше започната също със закъснение, а сега пропадане на тунела под Дунав (през който трябва да премине тръбопроводът) ще забави пускането й в експлоатация с още няколко месеца. Най-обещаващата връзка беше с Турция, която има незапълнен капацитет на своите терминали за втечен газ. Там обаче усилията бяха съсредоточени върху "Набуко", за който окончателно стана ясно едва през 2012 г., че няма да го бъде. След това в самата Турция правителството се опитваше да намери подходящ партньор. В момента Министерството на икономиката и енергетиката твърди, че до 14 март ще има споразумение с Турция.

Така в момента единствената реална връзка за газ е с Гърция (която може да доставя по около половин милиард кубически метра газ годишно) по съществуващия транзитен газопровод, но тя самата зависи 76% от "Газпром". Така че при спиране на руските доставки южната ни съседка просто няма да има количества, които да експортира за България. Връзката с Румъния, която в момента се изгражда, също няма фундаментално да промени ситуацията. По чисто технически причини към България по нея ще могат да текат не повече от половин милиард кубически метра газ годишно. Въпросът е обаче откъде ще дойдат те. Самата Румъния зависи около 20% от руския газ, но предпочита да не изнася от собствените си добиви, тъй като това поддържа цените на природния газ там по-ниски с около 30% спрямо тези в България. Което естествено е силна подкрепа за местната тежка индустрия. България на теория може да се възползва от свързаността на Румъния с Унгария (и така с цяла Европа), но количествата, които могат да идват оттам, изобщо не са проиграни.

На практика единственият шанс за България в момента за резервен източник на газ е да има достъп до нов газов терминал в Гърция. Разговори за това се водят отдавна, но преди 2009 г. не бяха направени никакви реални стъпки. София се беше съсредоточила върху "Южен поток" и "Набуко" и пари за участие в друг проект просто нямаше.

Така сега на българското правителство му остава да стиска палци за Русия да не използва спирането на газа като аргумент в кризата с Украйна.

Няма правителство в България, което да не обвинява предходното, че е забавило изграждането на интерконекторните газови връзки и по този начин излага страната на волята на руско-украинските политически връзки. И така в момента при спиране на руските доставки според официалната информация на правителството, България може да издържи около два месеца, като се използват запасите в хранилището "Чирен" и местният добив. Разбира се, при пълно прекратяване на доставките от Русия, за внос към България могат да се използват и магистралните газопроводи към Гърция. При газовата криза през 2009 г. например оттам бяха внесени минимални количества, реално обаче доставени от "Газпром експорт" и струващи двойно по-скъпо.  

Малката неприятна тайна е, че дори и да има интерконектори, засега към тях няма откъде да дойде газ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

36 коментара
 • 1
  zaw12929 avatar :-P
  zaw12929

  Ако не е направено- причините не са в българските управници. Стига сте ги унижавали. Да си журналист и да пишеш тъпотии е лесно!!
  Цяла Европа взема газ от Русиа- няма лошо
  България има алтернатива- имаме запас, както и възможности за собствен газ.
  Можете ли да измислите по умни теми, които да нагнетяват на хората увереноат, да спрете да нагнетявате омраза!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  трябва да се изучава, да се разузнава, да се поощряваЛс ТЕЗИ ТЪПИ СТАТИИ НА НИКОГО НЕ ПОМАГАТЕ И СЕ ЧУВА ЗА 1000-ден ПЪТ ЗАЩОТО ИСКАТЕ ДА СЕ ОТВОРИ ПЪТ НА ШИСТОВИЯ ГАЗ?! ИЛИ НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ПРАВИТЕ С ТЕЗИ ТЪПОТИИ?! ПРЕДЛОЖЕТЕ ПРАКТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ?!

 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Истината е, че нямаме мъже в държавата.. нито турската подлога първаноглу, нито сегашното мафиотско правителство могат да издейства газови договори, доставки на добри цени.. Те играят на дребно - от днес за утре.. Никаква визия или желание да са държавници..

 • 3
  poptcheva avatar :-|
  Free person

  Алтернатива има и много хора я знаят,но нямат интерес-нали гъските трябва да си пълнят гушите?

 • 4
  www avatar :-|
  www

  Алтернативата е ясна, ако имаме късмет да се открие шистов газ. Усилията обаче това да не се прави са титанични!

 • 5
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  Гледам авторът на статията анализи се опитвал да прави. Това така, пък онова така и прочее словоизлеяния. Други пък коментират емоционално и дори малко смешно. А отговорът според мен е много прост - защото някой плаща БГ да няма реална алтернатива на Газпром. И ще дам фрапантен пример от близкото минало, на който почива и моето твърдение. Някой помни ли колко години Мтел ( тогава Цитрон/Мобилтел ) беше монополист на пазара и какви бяха цените? И що си мислите една там комисийка дето раздаваше честоти отказваше да пусне втори оператор? Щото плащаха. После изведнъж по вестници и телевизии се появиха статии/репортажи от съседни нам държави в които се описваше колко оператора имат и какви са цените. Дори и до ден днешен помня репортаж на Владимир Береану ( имаше такъв журналист ) от Румъния, където по онова време вече имаха трима играчи на пазара и съответно цените бяха около 3 пъти по-ниски. Разбира се този медиен интерес не беше случаен - някой плати щото искаше да влезе и натискът започна от медиите, ще рече че се появи интерес в обществото към темата и почнаха да се задават неудобни въпроси. Продължението всички го знаете. Та и с Газпром е така.

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Никой не е търсил алтернативи, съответно и "не са се намерили". Руснаците си плащат на когото трябва и си стоим зависими от тях. Даже опитват по всякакъв начин да ни направят все по-зависими с различни проекти.

 • 7
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Точно така! Само ще добавя-от 24 години не бяха намерени алтернативи на корупцията!

 • 8
  maxsimus avatar :-|
  maxsimus

  Ясно е,че никой няма да ни помогне правителството да се ориентира към търсене на нефт и газ на наша територия.Дано излезе нещо от търсенето в шелфа догодина,че иначе незнам ще се молим на този и на онзи..

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  convince avatar :-|
  convince

  ТАЗИ ТЕЗА е сполучливо описание на едно антинационално поведение, сравнимо само и единствено с престъпление по отношение на националната сигурност.

  Всички, които са се поставили в услуга на една мащабна коруптивност и интереси за посредничество и квоти за строителство на руски енергопътища и доставки никога не са свързвали това с интересите на страната, като първостепенни, а на това място са градили надежди за собствените си благоразпределения и участие.
  След това са били поставяни интересите на нацията ни като цяло в една пълна и монополна зависимост от Русия, като опосредстваща ги на 100%.

  Забавянето и неприоритетното разглеждане на интерконекторните двупосочни връзки е прякото доказателство за тези нечисти намерения ръководени естествено от бригадата на московските петоколоници в България и техните верни следовници. БСП(к) и всички нейни производни партии, представени парламентарно винаги и през службите за сигурност, та до последният им гласоподавател.

 • 10
  convince avatar :-|
  convince

  СЕГА ясно ли е на всички, защо Негово Величество цар Борис Трети, както и хановете на Първата и Втора издигната от нищото и във вековни противостояния, преди Третото Българско царство са се борили България да има връзка със Средиземноморието?

  Защо са дадени свидни жертви за тази кауза и в края на краищата защо бяха съборени плочите с тези свети за България имена на загиналите войнски и офицерски звания чинове дадени на тези истински борци за национална независимост.

  Днес за назидание там където бяха те, стърчат купища отпадъци от унищожената комунистическа България представляващи нейното лице.
  Няма по-големи рушители на идентичноста наречена България от тази на човекоподобията обрекли се на комунизъм и неговата дегенеративна 70 годишна историческа пагубност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK