Престъпността намалява? Не съвсем...

Преди месец с много шум и фанфари МВР изпрати жандармерията (сега - специализирани полицейски сили) по селата. Месец по-късно отчита по-ниска престъпност.
Преди месец с много шум и фанфари МВР изпрати жандармерията (сега - специализирани полицейски сили) по селата. Месец по-късно отчита по-ниска престъпност.    ©  Георги Кожухаров
Преди месец с много шум и фанфари МВР изпрати жандармерията (сега - специализирани полицейски сили) по селата. Месец по-късно отчита по-ниска престъпност.
Преди месец с много шум и фанфари МВР изпрати жандармерията (сега - специализирани полицейски сили) по селата. Месец по-късно отчита по-ниска престъпност.    ©  Георги Кожухаров

През последните две седмици слушаме хвалбите на МВР как за първите два месеца на 2014 г., след като жандармерията беше изпратена по селата, престъпността е спаднала с 32%.

Да, но не съвсем.  Ако беше толкова лесно - защо не изпратим още толкова жандармерия в другите села и малко повече в градовете и престъпността спокойно може да падне с още 32%. И тогава със сигурност България щеше да бъде страната с най-ниската престъпност в цяла Европа.

Разликата е, че вече не сме 1984 г. и няма нужда да се преструваме, че сме победили престъпността. В някакъв смисъл престъпността прилича на безработицата – тя е социален феномен, има хора, които се изхранват от нея и както всички социални феномени - не може да се променя от този за другия месец, още повече с 32%.

Процесите са бавни, а мерките на полицията са само един фактор от множество други, които оказват влияние върху статистиката.

Няколко уточнения:

1. Ако искаме да видим дали има спад на престъпността заради изпратената жандармерия трябва да сравняваме престъпността не с януари миналата година, а с последното тримесечие на 2013 г.  Спад може и да има, но няма да е 32%.

2. Спад от 32% за една година показва само едно – драматичен спад на регистрираната престъпност – т. е. в много голяма степен хората са се отказали да докладват престъпленията, на които са станали жертва. Спадовете на престъпността на годишна база дори в най-добрите години за последните 15 г. са били в рамките на няколко процента.

3. Ако МВР иска да ни докаже успехите в противодействие на престъпността трябва да започне да я измерва така, както се измерва в голяма част от Европа и САЩ – чрез "изследвания на жертвите", които обхващат и нерегистрираната престъпност.

*Авторът е Директор на Програма "Сигурност" към Центъра за изследване на демокрацията, зам.-министър на вътрешните работи март-май 2013 г.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


27 коментара
 • 1
  hoius avatar :-?
  Hoius

  Много правилно е това становище, изцяло от гледна точка на статистиката. Цялата акция беше един долен популизъм, за да се изкарат невиждани и нечувани цифри. Авторът, между другото е зам. министърът на вътрешните работи по време на служебното правителство след предишните и преди настоящите избрани иззедници. Трагичното е че това неизбрано на избори правителство управляваше по-стабилно и професионално държавата отколкото другите две взети заедно.

 • 2
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306

  "Спад от 32% за една година показва само едно – драматичен спад на регистрираната престъпност – т. е. в много голяма степен хората са се отказали да докладват престъпленията, на които са станали жертва."

  Да вземе някой да го напише с най-едър шрифт и да го завре на всички политици това изречение в очите! Толкова за доверието и към тях, и към държавата, към охранителните и съдебни органи!
  АМИН!

 • pinoccio

  Стъкмистика и популизъм!!!

  ОСТАВКА!!!!!!!!!!!

 • 5
  tycoon avatar :-|
  tycoon

  Повечето хора не декларират вече в Милицията битовите престъпления (кражби и тн.), защото не виждат смисъл. Та така може и да е намаляла!

 • 6
  tonio26 avatar :-|
  tonio26

  Аз изобщо не мисля, че престъпността е намаляла, от къде ги вадят тези статистики не знам. Която и програма да пуснеш, все ще ти кажат я за някой грабеж, я за някое убийство на баба за 20 лв., я за някое убийство "от обич" ...

 • 7
  lusilu avatar :-?
  lusilu

  Къде точно е спаднала ? На родната планета на червените или в паралелна вселена ,може би !
  Ай сиктир ,смешковци !

 • Velislav Minev

  Тия ли негодници ще ми се хвалят с намаляла битова престъпност?!? И то с 32%? Нещастници... То в София като ти разбият и изнесат къщата - нищо не правят (т.е. правят - омазват ти цялата къща и взимат твоите и на семейството ти отпечатъци...), а какво остава за горките възрастни и безпомощни хора по селата?!? И естествено, че 80% от хората изобщо на съобщават за обири, защото много добре знаят, че е НАПЪЛНО БЕЗМИСЛЕНО!!! Защото като съобщиш (и за пореде път ти вземат отпечатъци...) и впоследствие се позаинтересуваш дали пък нещо не са свършили - на нас лично един наглец ни попита дяли някой от родителите ни не е златар, защото бяха откраднали на жена ми 2 златни пръстена?!? И на тия дюмбели и повишиха заплатите?!?

 • 9
  svetomir avatar :-|
  Svet

  Само не можах да разбера защо изпратиха патрулните полицаи от градовете и селата да охраняват границата с Турция, а Жандармерията се зае с превенция на престъпления !!!
  Един път се плащат командировъчни на патрулните полициаи по границата, а после и на жандармерията !
  А какво пречеше да се изпрати и мизерната ни останала армия на стотината километра граница. Дето се вика нещо полезно да свършат. Предполгам, че няма запланувано превземане на някоя държава тези месеци ?

 • juliof

  Моята статистика - за 3 години 3 пъти обиран (2 пъти жилище 1 път кола) - София-град.
  От три престъпления НИТО ЕДНО с някакъв резултат..
  Когато човек отиде в полицията вдигат рамене и се подхилкват обикновено.
  В моето крило в офиса (10 човека) има 2 обира за 1 месец ( при единия са махнали дори контактите и шкафовете във вилата).
  ...МРЪСНИ ДОЛНИ ПОПУЛИСТИ....
  Яд ме е, че все още маса народ им се вързва на глупостите и то най-потърпевшите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход