Близо 90 нови обекта ще се отдават под наем на Женския пазар

Конкурсът за избор на наематели ще бъде обявен в края на месеца.

През април се очаква Женският пазар да отвори врати за посетители
През април се очаква Женският пазар да отвори врати за посетители    ©  Мария Съботинова
През април се очаква Женският пазар да отвори врати за посетители
През април се очаква Женският пазар да отвори врати за посетители    ©  Мария Съботинова

Плановете на Столичната община да преобрази най-старото софийско тържище в туристическа и културна дестинация започнаха да придобиват форма. Докато реконструкцията на популярния Женски пазар продължава вече половин година, общинското дружеството "Пазари Възраждане", което го управлява, има готовност при подкрепа от Столичния общински съвет да обяви конкурс за отдаване под наем на обекти в новоизградените сгради. Процедурата включва 89 обекта за търговия и услуги, включително заведение за бързо хранене, кафене, банков клон и полифункционална зала (виж графиката).

По план строителните работи върху модерния облик на тържището трябва да приключат през април, а първите наематели на новите търговски обекти ще могат да се настанят от 1 юни. Това е първият етап от реконструкцията на пазара, която е в зоната между ул. "Кирил и Методий" и ул. "Екзарх Йосиф". Изпълнител на проекта е ИНОС-1, а стойността на договора е 7.5 млн. лв. без ДДС.

Конкурсните условия

Договорите с бъдещите наематели ще бъдат подписани за срок до 5 г. Цената на наемите варира от 400 лв. до 2890 лв. в зависимост от площта на обектите, които са между 5 и 361 кв.м. В конкурса могат да участват физически лица и компании, като срокът за подаване на документи е от 25 март до 8 април. След това комисия с представителите от общинския съвет ще избере наемателите. До 16 април "Пазари Възраждане" ще сключи споразумение с първата група от наемателите, а до 25 април и с останалите.

Пътят дотук