Още малко ограничения в парк "Централен Балкан"

Общественото обсъждане на новия план за управление на зоната показа две промени - при пасищата и при катеренето

Паркът работи по най-големия проект по оперативна програма "Околна среда" по ос "Биоразнообразие" на стойност 55 млн. лв.
Паркът работи по най-големия проект по оперативна програма "Околна среда" по ос "Биоразнообразие" на стойност 55 млн. лв.
Паркът работи по най-големия проект по оперативна програма "Околна среда" по ос "Биоразнообразие" на стойност 55 млн. лв.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Паркът работи по най-големия проект по оперативна програма "Околна среда" по ос "Биоразнообразие" на стойност 55 млн. лв.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Разширяване на зоната на ограничено човешко въздействие и забрана за пашата в нея. Това е основната промяна, която предвижда актуализацията на плана за управление на Национален парк "Централен Балкан", намиращ се в Стара Планина. Планът трябва да отговори на въпросите какво ще може и какво няма да може да се прави на територията на парка през следващите 10 години.

Общественото обсъждане, провело се на 11 март в Габрово, събира около 120 души. Събитието преминава относително спокойно, поне на фона на състоялото се преди по-малко от месец обществено обсъждане на плана на управление на природен парк "Българка", също в близост до града. Разликата в случая е, че при "Централен Балкан" става дума за актуализация на плана, или нещата не се случват за първи път. "Централен Балкан" заедно с "Пирин" и "Рила" е един от трите национални парка и режимите на дърводобива са по-стриктни. През парка не се предвижда да преминава тунел или обходен път, големите проекти за ски зони отпреди години, изглежда, са замрели (тогава дори имаше опит за преместване на дирекцията на парка от Габрово в Ловеч, като екозащитници изтълкуваха идеята като опит за разчистване на служители), а и ръководството на парковата дирекция вече беше сменено от Министерството на околната среда и водите. Новият директор Христо Башев е трети в листите за депутат от габровския район на последните избори от редиците на ДПС. През пролетта на 2012 г. Башев става председател на общинската организация на ДПС. От 2003 г. до 2007 г. е общински съветник в Габрово от квотата на БСП. А иначе е магистър по стопанско управление и бакалавър по психология, като е завършил и политически мениджмънт в Академията за социална политика - София. Паркът пък работи по най-големия проект по оперативна програма "Околна среда" по ос "Биоразнообразие" на стойност 55 млн. лв., който трябва да приключи в края на март 2015 г. 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар