Новият брой:
Служебната президентска република

ВЕИ таксата създаде поредно объркване в сектора

По принуда зелените централи надвнасят ДДС

ЕРП-тата са само посредник, тъй като средствата от таксата, не се осчетоводяват като техни приходи, а се прехвърлят в държавния бюджет
ЕРП-тата са само посредник, тъй като средствата от таксата, не се осчетоводяват като техни приходи, а се прехвърлят в държавния бюджет
ЕРП-тата са само посредник, тъй като средствата от таксата, не се осчетоводяват като техни приходи, а се прехвърлят в държавния бюджет    ©  Анелия Николова
ЕРП-тата са само посредник, тъй като средствата от таксата, не се осчетоводяват като техни приходи, а се прехвърлят в държавния бюджет    ©  Анелия Николова

Неизяснената процедура, по която от 1 януари токът от слънчеви и вятърни мощности се облага с 20-процентна такса, създаде леко объркване в сектора на зелените централи. Мярката, с приходите от която правилтелството иска да спасява задлъжнялата Национална електрическа компания (НЕК), вече отнема от постъпленията на енергийните производители, но заради данъчното законодателство тежестта върху тях може да се окаже дори по-голяма. Първите обобщени резултати от облагането ще са ясни до средата на април. От своя страна държавата трябва да изясни механизмите, по които прилага таксата, а Конституционният съд (сезиран от президента Росен Плевнелиев) да отсъди дали изобщо тя е в унисон с основния закон.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivanski12 avatar :-P
  Ivanski
  • - 5
  • + 17

  И тази такса ще падне. Сегашните управляващи са още по -големи некадърници от предишните!

  Ако веднъж сгрешиш и не се поучиш от грешката си и я направиш пак значи си кръгъл идиот!

  Нередност?
 • 2
  moloko_ avatar :-?
  moloko_
  • - 7
  • + 11

  А мен ме обърква защо стана така,цитирам ваша статия: "Осем години. С толкова България е избързала в постигането на целите за зелена енергия, които са част от екологичните ангажименти на страната в Европейския съюз."
  Обърква ме защо обикновените потребители и бизнеса трябва да плащат много по-скъп ток от ВЕИ,само за да има гарантирани големи печалби за някои хора?
  Обърква ме защо не изчакахме,сега вече цените на ВЕИ са конкуренти могат да работят дори без субсидии?
  Така,че объркване може и да има,но такава такса е оправдана и спекулантите е крайно време да приемат,че ВЕИ балона се спука.

  Нередност?
 • 3
  matchball avatar :-P
  matchball
  • - 7
  • + 12

  До коментар [#2] от "moloko_":

  Нека се опитам да ти отговоря аз ;-)

  БГ е член на ЕС. От 2007 година.
  Има там едни директиви. Тоест, правила на "клуба". Ако искаш да си вътре - спазваш ги, ако не искаш - излизаш и си правиш каквото си щеш.

  По отношение на ВЕИ-тата, тези правила казват освен, че към 2020 г. БГ трябва да има минимум 16% "зелена" компонента в потребената енергия, но и текущо (към няколко междинни години дотогава) е задължително да има "не по-малко" от еди колко си. С други думи, не можем до 2019 г. да имаме само 5% ВЕИ и за една година да направим още 11% и да си стигнем заветната цел ;-) Първо защото има задължителни междинни прагове и второ защото тези проекти (ВЕИ) отнемат немалко време за развитие и реализация. А междинните прагове ги има описани в редица документи, можеш да ги намериш в нет-а.

  Информацията, която скоро излезе, че още към 2012 г. сме стигнали тези 16%, че даже и надминали, не знам защо толкова разтревожи всички. Първо, делът на ВЕИ се колебае от година на година при една и съща инсталирана мощност заради силата и качеството на природния ресурс, който те ползват (вода, слънце, вятър). Така при една много дъждовна година, ВЕЦ-овете правят много енергия (но имай предвид, че голямата част от тях са стари и дори държавни - т.е. нямат преференциална цена). При по-суха година, техният принос ще намалее. А именно ВЕЦ-овете имат най-голям дял в цялото ВЕИ-производство.

  Иначе въпроса с "чакането" на ниските цени за ВЕИ е много симпатичен :-) То е като да си кажем: Няма да си купуваме сега компютър, щото модел със същите параметри след само 1 година ще струва сигурно двойно по-малко, какво да говорим след 2 години или повече. Може сигурно и така, ама това значи, че няма да ползваме компютър 1-2-3 години :-) Във ВЕИ случая - просто няма как да се получи така (нищо, че един бивш министър преди година и половина обясняваше, че трябвало точно така да стане). Няма как, защото ЕС има ясни правила и съответно строги изисквания за тяхното спазване.

  А защо на ЕС са му притрябвали ВЕИ-та е един философски въпрос, за който няма време и място тук :-)
  Да приемем, че има и по-умни от нас българите, и да заживеем спокойно с това просветление :-)

  Нередност?
 • 4
  ivanski12 avatar :-|
  Ivanski
  • + 9

  До коментар [#2] от "moloko_":

  Проблема не е в таксата - а в това че е некадърно юридически измислена.
  Ще го обясня по- просто: когато държавата определя такса - тя трябва да е разходо-покривна и да предоставя нещо на ползвателя. А срещу тази такса не се ползва нищо, тъй като ел. енергията се отчита на границата на централата и от там нататък тока се "вози" по мрежа на ЕРП или НЕК, чиито разходи (за мрежата) се калкулират в цената на тока, който всички плащаме.
  Нередност?
Нов коментар