Животновъдите виждат надежда в износ на изток

Забавеният катарски проект и азиатските пазари са смятани за перспективни от сектора

Статията е част от специалното издание на "Капитал Daily" "Земеделие и бизнес"

Разпокъсани стопанства, ниска продуктивност, затруднен достъп до кредитиране, битка със субсидирана продукция на чужди конкуренти. Това са основните проблеми, които според животновъдите спират развитието на сектора. През последните години в него се появи лъч надежда, след като различни държави от Близкия и Средния изток започнаха да обявяват интерес към българската продукция.

Макар на този етап да няма реализиран все още мащабен проект, българско-катарски холдинг започна съвсем скоро износ на агнешко месо от България. Продължават и преговорите на правителствено ниво, започнали още преди три години и забавили се заради българската администрация. Същевременно има сигнали за интерес към българската продукция от Китай и други азиатски държави, но конкретни сделки за момента също няма.

Поглед навън

Допреди няколко години основният износ на българско месо беше към Гърция и Италия, но заради икономическите проблеми и в двете страни сделките намаляха. През пролетните месеци българските фирми успяват да изнасят ограничени количества за Турция, но доставките на този пазар са трудни заради несигурното търсене и заради периодичните затруднения за реализация на сделките, като например изисквания на ветеринарните власти. Въпреки това сдруженията на животновъдите казват, че предлаганите от турските търговци цени са средно 10 до 15% по-високи от местните, заради което и надеждите са този износ да се засили.

Частен проект с Катар

В момента агроминистерството работи и по проект за доставки на месо във Франция, като на този етап не е ясно дали и кога могат да се реализират.