Регистрацията на Националистическата партия на България е "без движение"

Крайнодесните не са изпълнили разпореждане на съда и делото може да бъде прекратено

Лидерът на Националистическата партия на България Симеон Костадинов на шествие в Перник
Лидерът на Националистическата партия на България Симеон Костадинов на шествие в Перник    ©  Красимир Юскеселиев
Лидерът на Националистическата партия на България Симеон Костадинов на шествие в Перник
Лидерът на Националистическата партия на България Симеон Костадинов на шествие в Перник    ©  Красимир Юскеселиев

Регистрацията на крайнодясната Националистическа партия на България е оставена "без движение". Това научи "Капитал" от Българския хелзинкски комитет.

На 10 февруари съдът е оставил регистрацията на партията без движение, защото не са били представени редица документи - попълнени декларации за индивидуално членство, лого на партията, списък с всички членове (постоянен адрес и ЕГН), нотариално заверена декларация за автентичност на представяните списъци с имената и ЕГН на 2500 членове. Срокът за изпълнение на указанията е едномесечен, като за националистите той е започнал да тече от 20 февруари, когато те са получили разпореждането.

В понеделник съдът е издал ново разпореждане в което е казал, че ако "не представят посочените по-горе документи, "заявлението ще бъде върнато и делото прекратено".

Интересното е, че в неделя от движението съобщиха за агенция "Фокус", че забавянето на регистрацията се дължи на жалба подадена от Българския хелзинкски комитет. "Известно време делото на партията беше оставено без движение от съда, поради това, че Български хелзински комитет беше входирал жалба пет дни, след като ние подадохме заявление за регистрация с всички приложени документи. Поради тази причина съдът го беше оставил без движение. Надявам се сега съдът отново да даде ход на законово установения срок, който тече от момента на подаване на заявлението и скоро да имаме и дата" коментира пред "Фокус" председателят на все още нерегистрираната партия Симеон Костадинов.

Действително през ноември над 100 човека подадоха сигнал до главния прокурор с който поискаха прокуратурата да се противопостави срещу регистрацията на партията. По-късно от БХК допълниха сигнала с медийните изяви на членове на партията, както и с трайната практика на Европейския съд по правата на човека.

Пред "Капитал" Симеон Костадинов коментира, че разпореждането на съдът е незаконосъобразно. "Съдът иска да представим документи, които законът не изисква". Той каза, че ще изложи аргументите си в съдебна зала, където ще бъде представено и изисканото от съда лого.

Партията, в която влизат едни от най-крайните националистически организации, беше учредена в началото на ноември 2013 г.