Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 14 мар 2014, 10:54, 18389 прочитания

Пазарът на земя: инвестирай умно

При доходността в момента покупката си струва само за дългосрочна инвестиция или производство. При това - не само на зърно

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

"Eлана агрокредит" привлече 14 млн. лв. от инвеститори (допълнена в 18.15 ч.)

Парите ще бъдат използвани за финансиране на покупки на земеделски земи

20 май 2015

Сушата и студът заплашват реколтата на пшеница в САЩ

Според производители и търговци условията през този сезон са най-лошите от няколко години

6 апр 2014

Онлайн складче

С ръста на интернет търговията повече компании поглеждат към наем на собствено пространство

28 мар 2014

Животновъдите виждат надежда в износ на изток

Забавеният катарски проект и азиатските пазари са смятани за перспективни от сектора

13 мар 2014

Улов на европейско финансиране

Иновациите и управлението на риска са новите приоритети при еврофинансирането за рибарство

13 мар 2014

Сътресения от началото до края

Макар и да подпомогна много фирми, първата европрограма за селските райони беше съпътствана от редица грешки

13 мар 2014

Пазарът на земеделска техника - две напред, една назад

Вносителите се въздържат от прогнози за продажбите през 2014 г.

13 мар 2014

Повече кандидати за по-малко пари

Новата програма за развитие на селските райони ще тръгне най-рано от есента

13 мар 2014

Зърнопроизводителите не са фаворизирани

Дамян Вътев, управител на фирма "Биологика"

13 мар 2014

Интересът към биопроизводството расте

Търсенето на органични продукти също е възходящо

13 мар 2014

По-свежо от свежото

Интересът към замразените плодове и зеленчуци расте

13 мар 2014

Извън банковата зима

Общото кредитирането остава около точката на замръзване, но секторът се радва на внимание от финансовите институции

13 мар 2014


Статията е част от специалното издание на "Капитал Daily" "Земеделие и бизнес".

Ако преди десет години някой ми беше казал, че ще давам пари на земеделци, щях да го обявя за луд, призна наскоро представител на финансовия сектор. Поводът беше разговор за пазара на земеделска земя и перспективите пред него.

Назад във времето цитираните думи не са лишени от логика - допреди 7-8 години европейски субсидии в земеделието нямаше, цените на земята бяха ниски, а самата тя беше слабо ликвиден актив. Оттогава картината се промени - ниските изходни цени, появата на едри собственици на обработваеми площи, субсидиите и няколкото добри години за производителите на зърно превърнаха земеделската земя в истинска звезда на ценовия хоризонт. При това - в години на криза, когато спадът в останалите сегменти на имотния пазар изглеждаше безкраен.

Трендът личи и от статистиката на земеделското министерство, според която от 2007 г. насам средната цена на земеделската земя в страната почти се е удвоила, а сделките трайно надхвърлят 1 млн. дка годишно.

Все пак от година насам се усеща и известно охлаждане. От една страна, заради спада в изкупните цени на пшеницата, който засегна най-активните купувачи на земя - земеделските производители. От друга, заради почти единното мнение, че при сегашното състояние на земята в България - разпокъсана, без поливни съоръжения и инфраструктура, цените са достигнали пределните си нива.
Така в близките години осезаемо покачване на ренти и цени изглежда несериозно. Но и драматичен спад не се предвижда. За сметка на това купувачите на земя все по-често са хора, които планират производство или поне имат ясна идея как да я окрупнят и да добавят стойност към нея. Което определено е знак, че с чисто спекулативните очаквания към този пазар е приключено.

По-спокоен пазарСлед поредицата години на растящ пазар миналата беше първата на застой в цените на земеделската земя. Данните на Системата за агропазарна информация (САПИ) показват, че средната цена на продадените в страната земи се е задържала около 429 лв./дка при 435 лв./дка година по-рано. Леко намаление има и при броя сделки и продадени декари, но като цяло пазарът остава активен. Тази статистика трябва да се гледа с уточнението, че обхваща преди всичко първичния пазар - на наследствени малки парцели, и в по-малка степен този на вече придобити от инвеститори и окрупнени земи. Такива сделки миналата година също не липсваха, но минаваха основно през продажба на самите дружества, притежаващи земята. Най-едрият пример беше продажбата на фонд "Серес" с над 186 хил. дка земеделска земя. Тя мина през прехвърляне на акции от досегашните собственици - предимно финансови инвеститори, на "Ромфарм компани", в чиито портфейл вече има близо 1 млн. дка.

На пазара отбелязват и други, значително по-малки като обем, прехвърляния на портфейли земя през годината. В повечето случаи продавачите са инвеститори, които са се възползвали от бързия ръст на цените, но вече са преценили, че е дошъл моментът да излязат от инвестицията си.
Причините за тази стъпка са няколко. На първо място, в много землища в страната цените на земята достигнаха пределните си нива, съпоставени с рентите и доходността, която тя може да донесе на тази база. Освен това, макар и добра, новата зърнена реколта беше реализирана на значително по-ниски в сравнение с предходните години цени - около 300 лв./тон пшеница при над 500 лв./тон през 2011-2012 г.
Очакванията са тези нива да се запазят и тази година, което означава и по-малки печалби за производителите, които са основните купувачи на земя. Съответно и по-малко ресурс за разширяване на стопанствата им.

При подобно съотношение участниците на пазара са категорични, че очакваната доходност от съотношението цена - рента в момента не надхвърля 4-5%. Около тези нива го определя изпълнителният директор на "Агромениджмънт" Георги Георгиев (дружеството е управляващо на компанията за земеделски лизинг "Елана агрокредит").
Според Георгиев събитията от изминалата 2013 г. трябва да се разглеждат като знаци за нормализация на пазара на земя, а годината беше показателна за това как ще се развива той оттук нататък. По думите му предхождащите я две години са били по-скоро щастливи изключения, които донесоха едновременно високи добиви и добри цени на зърното.
Отминалата 2013 г. показа също, че на много места потенциалът за сериозен ръст на цените е изчерпан. От една страна, участниците отбелязват отдръпване на продавачите, които вече предпочитат ежегодния доход от ренти и трудно се разделят със земята си. От друга страна, са очакваните по-умерени изкупни цени на зърното.
"Пазарът на земя е изключително предпазлив през последните седмици. Индикациите са, че цената на пшеницата от новата реколта ще е под 300 лева на тон, производствените разходи за торове и семена на производителите ще са 8-10% по-високи и приходът им ще е изключително ограничен", отбеляза председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя Борислав Петков.
Според него тази година отрезвяването сред купувачите е много сериозно, особено в Северна България. В това число влиза и Северозападът, където предходните години имаше силен пазар, тъй като районът беше изостанал ценово. Тази година обаче прогнозите са там цените по-скоро да се задържат около достигнатите нива.

Според управителя на агенция "Мирланд" Мирослав Йорданов най-конкурентен към момента остава Североизточният район, тъй като земята е добра и потенциалните купувачи първо се ориентират към нея. И той обаче определя доходността от ренти на 4-5%, което означава дългосрочна възвращаемост на инвестицията.
По думите му и в момента най-високата цена в страната държат нивите в Добруджа - в района на Добрич тя достига 1400 лв./дка за нива от 15-20 декара, а в Балчик и Каварна таванът на цените е 1500 лв./дка. Около и под тези нива се движи пазарът в Генерал Тошево и Шабла. В същото време това е и районът с най-високи рентни плащания - около 100 лв./дка. Във Варненско землищата се разпределят според входната магистрала от София. В общините над нея - Суворово, Вълчи дол, Аксаково, Ветрино, продажните цени варират около 1000-1100 лв./дка при ренти 50-70 лв./дка. Южно от нея - в землищата на Аврен, Дългопол, Бяла, Девня, цените са 500-700 лв./дка, а рентите - между 20 и 35 лв./дка.

Според Йорданов обаче при очертаващото се засушаване и ниски изкупни цени на зърното тази година цените на земята едва ли ще помръднат с повече от инфлационния ръст. Докато при рентите очакванията са дори за 5 до 10% спад. Същата прогноза прави Борислав Петков на базата на вече течащото договаряне на рентите за новата стопанска година. Според него в различните землища тенденцията е от задържане до понижение с 3 до 5%. По-точна прогноза обаче ще има към края на март.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Стоян Александров е обвинен в лихварство за минали години Стоян Александров е обвинен в лихварство за минали години

Според прокуратурата от 2002 до 2015 г. като физическо лице и през фирмите си е раздал 75 заема за милиони левове

22 фев 2018, 90 прочитания

CEZ одобри продажбата на българския си бизнес на "Инерком" 2 CEZ одобри продажбата на българския си бизнес на "Инерком"

Надзорният съвет на чешкото дружество даде предварително съгласие за сделката

22 фев 2018, 1088 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Европейските избори в България ще са на 25 май

Президентът Росен Плевнелиев обобщи месеца на политическите консултации пред Народното събрание

Пазарните мускули на MultiSport

За две години и половина "Бенефит системс България" стигна до 50 хиляди клиенти и вече инвестира в свои фитнеси

Масово раздвижване

Обемите в търговията със спортни стоки и нарастващият брой състезания за любители са знак, че българите спортуват повече

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Книга: Паринуш Сании - "Бащата на другия"

Една от най-търсените книги в Иран - вече и на български

Планина от съвети

Как да се подготвим за планина през зимата и какво да правим в случай на инцидент

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Първата частна болница в София "Вита" инвестира 20 млн. лв. в нов блок, в който ще премести всичките си екипи

Емисия

DAILY @7AM // 22.02.2018 Прочетете