Няма да се дам
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Няма да се дам

Няма да се дам

Въпреки проблемите във фонда за лечение на деца директорът му е все още на поста си

Люба Йорданова
3737 прочитания

© Инна Павлова


"Имам информация, че д-р Станкова смята да се оттегли от Фонда за лечение на деца." Подобно изказване на министър в обичайния случай подсказва, че решението вече е взето и може би дори се търсят заместници за поста. Или най-малкото е знак, че има основания за такава стъпка. Явно не и ако става въпрос за сегашния директор на център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) д-р Ива Станкова.

Малко след като здравният министър д-р Таня Андреева направи това изказване в сряда, Ива Станкова отговори "няма причина да се оттегля от поста". Няколко часа по-късно Андреева даде на заден, установи, че проблеми във фонда е имало и преди д-р Станкова да стане директор, но все пак заяви, че "ако напрежението е толкова голямо, че пречи върху работата", би взела и недотам "справедливи решения" спрямо директора. Решението по казуса беше оставено за следващата седмица. А странното разминаване между здравния министър и директора на фонда даде знак, че управляващите очевидно още нямат решение за проблемите в структурата, които съвсем не са от вчера.

Предисторията

През януари членове на обществения съвет на фонда сигнализираха, че документите на някои деца, кандидатствали за финансиране, се бавят заради ненужна бюрокрация. Електронният регистър на сайта на институцията също показваше, че по молби от септември и октомври все още няма решения. Последиците се видяха веднага - родители бяха принудени да организират дарителски кампании, за да могат децата им да заминат за лечение в чужбина. Здравният министър назначи вътрешна проверка в структурата, която според изявления на Андреева е констатирала забавяния заради изчакване на отговорите на външните експерти (лекарите, които преглеждат документите на децата) и на чуждестранните клиники, както и заради големия брой молби. Проверката все още не е обявена публично, а Ива Станкова обвини членове на обществения съвет в политически нападки.

Няколко месеца по-рано обаче тези проблеми не съществуваха в такава степен. Всъщност от 2011 г. работата на фонда вървеше гладко, спешните случаи се разглеждаха навреме, комуникацията с родителите и болниците беше потръгнала. През октомври миналата година здравният министър изненадващо уволни предишния директор Павел Александров и назначи на поста бившия депутат от БСП по времето на тройната коалиция Ива Станкова.

Ако съдим по изказването й от сряда, министър Андреева очевидно вижда причина начело на фонда да застане нов човек. Липсата на смели действия по въпроса обаче може да се обясни с това, че министерството и управляващата партия (която очевидно е избрала Ива Станкова за поста) нямат единно мнение по казуса. БСП не са обявили официална позиция по темата с Ива Станкова, а неофициално от партията коментираха, че въпросът не е обсъждан и няма политическо решение по него. Източници на "Капитал" от левицата споделиха, че според тях Ива Станкова е компетентна, проблемът е в Обществения съвет на фонда, а здравният министър е "направила политическо самоубийство" с изказването си, че Станкова може да се оттегли. Други обаче са на мнение, че директорът на фонда "има труден характер","не е екипен играч" и е сложно да се работи с нея.

Ива Станкова със сигурност има по-добри позиции в БСП в сравнение със здравния министър. Освен бивш депутат тя е активен член на партията в столичната организация в "Люлин". Твърди се, че се ползва с подкрепата на зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов. Заради силните позиции на лобито на Румен Овчаров при реденето на листите за последните избори тя не попадна на избираемо място. За разлика от нея Таня Андреева не е член на БСП, но беше сложена благодарение на личната намеса на Сергей Станишев на трето място в листата, която той водеше в 25-и избирателен район в София, който включва и "Люлин". В БСП са разединени в мнението си за Андреева, но засега не може да се говори за каквато и да било смяна в кабинета, особено преди евроизборите.

Отвъд партийните сметки

Докато управляващите отказват да предприемат категорични мерки, хаосът във фонда за лечение на деца продължава. Членове на обществения съвет на фонда разказаха пред "Капитал", че заседанията им не протичат по същество заради объркани или непълни досиета на децата, както и заради трудна съвместна работа с директора д-р Станкова. Все по-големи суми се отделят за финансиране на медицински изделия и консумативи, които би трябвало да се поемат от здравната каса. По информация на "Капитал" от около месец писмата до родителите с решенията на обществения съвет се подписват само от директора на фонда. Въпреки че не съществува в правилника, предишният директор Павел Александров беше въвел практиката писмата да минават и през председателя на съвета, за да има поглед какво точно се изпраща.

На последното заседание на съвета този вторник са били разгледани молбите само на около десетина деца, а според електронния регистър решение чакат над 50. Затова пък съветът е получил за разглеждане отново документите на 11-месечната Виктория, за която на 16 януари д-р Ива Станкова заяви, че е насочена за химиотерапия в ИСУЛ. Междувременно родителите й събраха 113 хил. евро дарения и в началото на март заминаха за Германия. В момента пък средства за лечение в чужбина събират родителите на 4-годишния Кирил, на когото фондът е отказал финансиране с аргумента, че може да се извърши и в България. Кирил обаче вече няколко години се лекува тук и подобрение няма.

"От фонд за лечение на деца в чужбина ЦФЛД се е превърнал в един финансиращ орган, който се опитва да замести липсващите възможности в здравната система в България", коментира за "Капитал" Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето и на обществения съвет на фонда. Според нея той поема проблемите, които са възникнали във връзка с контактите пациент - лекар, дефицитите в здравеопазването, осигуряването на качествена здравна грижа за децата, непълнотата на клиничните пътеки по отношение на медицинските изделия. "Притеснява ме фактът, че дебатът за качествено здравеопазване и грижи за децата беше изместен върху д-р Ива Станкова", допълва Ева Жечева. За нея проблемите от последните месеци са организационни и могат да бъдат решени с новите правила за работа на обществения съвет, както и с промените в правилника на фонда. Предвижда се например да се въведе брой на становищата, които се искат от външни експерти, както и условието за най-малко две оферти, едната от които от страна от ЕС, за да се използва формулярът за намаление на цената. Според Ева Жечева работата във фонда може да се подобри и ако има изискване към всяка преписка, която влиза в обществения съвет, да са приложени всички подадени от родителите документи, както и да бъдат фиксирани срокове, в които експертите да дават своите становища. Вече са гласувани и правила, според които ще бъдат финансирани само тези медицински изделия, за които болницата е направила обществена поръчка.

Промените в правилника на фонда в момента се обсъждат от работна група и трябва да станат ясни следващата седмица. Председателят й проф. Владимир Пилософ, който е и член на обществения съвет на фонда, не пожела да коментира в каква посока ще са промените, преди те да бъдат обсъдени с министъра. Въпроса дали според него има нужда от промяна в ръководството на фонда той коментира така: "Има необходимост от известна промяна на стила и начините на работа, но тези неща са отразени в предложенията ни за промени в правилника." Според проф. Пилософ д-р Станкова е поела фонда отскоро и "всеки човек трябва да има право на поправка".

Ива Станкова не беше открита за коментар. След изказването на Таня Андреева в сряда на интернет страницата на фонда се появи съобщение, в което д-р Станкова пише: "Обръщам се към всички медии с увереността, че ще застанете зад Център "Фонд за лечение на деца" като държавна институция, ще застанете зад работещите, лекарите експерти – едни от водещите специалисти на България, и Обществения съвет към Фонда, ще застанете зад институция, която е необходима за здравето и живота на българските деца, защото вярвам, че зад всяка човешка постъпка трябва да има отговорност, мярка и хигиена на духа." И завършва изявлението си с думите "Чувствам се свободен човек".

Едва ли така се чувстват обаче родителите на Кирил или Виктория. Или на онези около сто деца, които в момента чакат лекарски становища, оферти от клиники или решение на фонда. Едва ли се чувстват така и гражданите, с чиито данъци се финансира фондът. Или пък дарителите, на които държавата продължава да прехвърля отговорността за лечението на болни деца. За да се почувстват свободни те, управляващите трябва да имат воля да поправят грешката си. Останалото е прах в очите и още деца на опашката.

По темата работи и Елена Старидолска

"Имам информация, че д-р Станкова смята да се оттегли от Фонда за лечение на деца." Подобно изказване на министър в обичайния случай подсказва, че решението вече е взето и може би дори се търсят заместници за поста. Или най-малкото е знак, че има основания за такава стъпка. Явно не и ако става въпрос за сегашния директор на център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) д-р Ива Станкова.

Малко след като здравният министър д-р Таня Андреева направи това изказване в сряда, Ива Станкова отговори "няма причина да се оттегля от поста". Няколко часа по-късно Андреева даде на заден, установи, че проблеми във фонда е имало и преди д-р Станкова да стане директор, но все пак заяви, че "ако напрежението е толкова голямо, че пречи върху работата", би взела и недотам "справедливи решения" спрямо директора. Решението по казуса беше оставено за следващата седмица. А странното разминаване между здравния министър и директора на фонда даде знак, че управляващите очевидно още нямат решение за проблемите в структурата, които съвсем не са от вчера.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  Тази работа без оставка няма да се размине въпроса е чия за това ще направя следната анкета:

  (+) Ще напусне Ива Станкова
  (-) Ще напусне Таня Андреева

  Аз лично си слагам един минус чакам и други реакции.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK