БСП е марионетка в ръцете на един бизнес кръг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БСП е марионетка в ръцете на един бизнес кръг

БСП е марионетка в ръцете на един бизнес кръг

Лидерът на партия "Движение 21" Татяна Дончева пред Капитал

Йово Николов
23967 прочитания

© Надежда Чипева


Татяна Дончева е  лидерът на партия "Движение 21". Преди десетина дни делото за регистрацията на партията мина в съда. В края на 2013 г. тя напусна БСП, на която беше член. Аргументът й е, че БСП не може да бъде реформирана, затова трябва да бъде създадена нова партия в левия спектър. Това предизвика спекулации, че "Движение 21" ще влезе в коалиция за европейските избори с движението на бившия президент Георги Първанов АБВ, който беше изключен от БСП и също имаше претенции за реформиране на социалистическата партия. Татяна Дончева е юрист и беше три мандата народен представител от "Коалиция за България".

След като регистрирахте партията си "Движение 21", ще участвате ли на изборите за Европейски парламент?

- Самостоятелно вероятно не, защото те са прекалено близо и според мен сега нямат съществено значение за развитието на  "Движение 21". Ние нямаме толкова разгърната мрежа от структури, която да позволи получаването на приличен резултат. Другото ми се струва излишно.  Тепърва ще представяме своите лица, ще разширяваме местните си структури, за да обхванем всички региони.

Ще участвате ли в обща листа с АБВ?

- Не.

Защо?

- Какво е АБВ? За политическия правен свят е нищо. Това е една фикция. Една абревиатура, зад която не стои статут. А трябва да има такъв, за да може да участва в избори или да участва пълноправно в политическия живот.

Но социологическите проучвания му дават 7,8%  на европейските избори.

- И какво от това? Само че хората, които евентуално ще подкрепят АБВ, си въобразяват, че това ще е нещо, но то е в техните глави. А какво ще е АБВ ще бъде ясно на старта на европейската кампания, когато стане ясно кой участва. Няма как партия "Движение 21" да влезе в коалиция, защото това означава да я зачеркнем веднага щом сме я регистрирали. Тя трябва да наложи своята идентичност.

Възможно ли е да участвате в евроизборите, ако АБВ поискат вашата регистрация?

- Тогава ще се казва "Движение 21". Това е друга работа и друг мач. Но ако трябва да правим ние коалиции с формации, които не са особено популярни, формации от миналото, не виждам причина да правим това. А ако иска, Георги Първанов може да участва с техните регистрации.

Защо напуснахте БСП и се отказахте от реформата в нея?

- Защото тя е невъзможна.

Защо?

- Клиентелизмът е проял структурите на БСП от върха до низините. От години се отглежда едно ядро активисти, чиято единствена задача е да преизбират ръководството на конгреса. От тях никой не иска да си създадат влияние в съответната област, община, да се развиват професионално, да имат съответен професионален авторитет... Защото всичко - от голямата далавера на върха на партията до малките ползи на хората от общините, е подчинено на принципа, че "без партията не можем да си намерим работа", нито дори дребни доходи. БСП е неизмерима дори с ДПС. Защото, ако ДПС се борят за двете яхти на Доган, в БСП се борят за два борда на директорите. Дето се казва, тя и кражбата им една такава - никаква.

Мислите, че основният проблем на БСП е, че се е превърнала в клиентелистка партия?

- Да.

Но това е проблемът на цялата българска политика по време на прехода.

- Да, обаче БСП е най-голямата партия. БСП позволи на практика ДПС абсолютно да ги обсеби и да ги използва за всевъзможни кадрови експерименти. Лидерът на нито една партия досега не си е позволявал да даде на един бизнес кръг бял лист и той да напише правителството, както направи Сергей Станишев...

Кой е този кръг, той има ли си име?

- Около Корпоративна банка и Делян Пеевски... И нито националният съвет, нито изпълнителното бюро, нито регионалните структури реагират на това. За мен това означава, че смяната на Сергей Станишев не решава никакъв въпрос. Знаете ли, че в БСП има регионални структури, които на местни избори, самостоятелно могат да вземат 5-6 процента. Което е ужасяващо, като се има предвид възрастовият състав на привържениците на БСП, това означава, че само за няколко години всичко това ще се стопи. Но за мен най-големият и нерешим въпрос е дори извън сегашните бизнес обвързвания, които правят БСП марионетка в ръцете на един бизнес кръг, който безжалостно експлоатира партията. 

Какъв е този въпрос?

- Ако през 1990 г. БСП се изправи на изпит пред историята, пред народа, да обясни изминалите 45 години, това, което се е случило в тях, и трябваше да посрещне обвиненията за изграждане на тоталитарна система, Партията имаше и много сериозни доводи за постигнато жизненото равнище на страната, за нивото на здравеопазването, за постиженията на нацията как от една земеделска страна България е станала модерна индустриална и космическа ядрена държава и много такива неща, то сега като се яви на изпит след тези 25 години преход, мисля, че БСП няма да може да каже нищо, което е направила за трудовите хора на България, които по дефиниция би трябвало да представлява и чиито интереси да защитава.

Мислите, че БСП е заменила социалната си платформа с бизнес интереси?

- Да. Тя няма кауза.

Това е в общи линии и позицията на бившия президент Георги Първанов и лидер на АБВ.

- Пред БСП има такъв проблем, който не може да бъде решен от никакво ръководство - дори от много модерно такова. Друг е въпросът, че модерна позиция би било да признаеш тези проблеми, да покажеш желание да преодолееш това, но то е невъзможно, защото тук става въпрос не само за морални отношения, а за бизнес отношения. Това е повече от омерта. Първанов не говори за тези неща.

А за какво говори той според вас?

- Първанов говори за бизнес кръга на Станишев, Станишева и отношенията им с определени бизнес структури, които им диктуват държавните решения, което е така.

Но и Първанов казва, че БСП е загърбила социалната си платформа.

- Аз не ви говоря дори за социалната платформа. И за това дали се е отказалa БСП от това да бъде лява партия. Какво ще каже БСП на левите хора, какво е направила за тези 25 години -  трансформирала е капиталa от държавен в частен…

Това са обвиненията към Иван Костов и правителството на СДС.

- Не! Изваждането на парите през банковата система, задграничните дружества, парите на Комсомола и ТНТМ, ами всичко останало от 1990 г.? Те на коя сметка ще се пишат - на Костов? Костов направи упражнението с масовата приватизация през РМД на втори етап, но Костов беше след 1997 г. И го направи така подредено, по лукановски. А от началото на 90-те години кой направи богатите хора на България, кой реши кой да е богат и кой да е беден, каква връзка има това със защита на трудовите хора на България. Защо това богатство не беше дадено на мениджърите. Да развиват фабриките, да управляват и който може да оцелее и хората да имат заетост и работни места. А кой реши това всичко да стане на скрап?

Кой реши?

- Ами това всичко не е ставало без върхушката на социалистическата партия.

Но вие също сте били част от тази партия между 1998 и 2012, защо не се опитахте да промените нещо?

- Така е, но тук въпросът е какъв достъп имаш до вземането на решенията в тази партия. Друг е въпросът и кога съм разбрала за какво става въпрос.

Дали опитът на Георги Първанов и Румен Петков чрез АБВ за реформа в БСП или в лявото пространство не е заради това, че те са отрязани от масата на властта?

- В политиката от големите визионерски задачи до личните отношения има още един куп мотиви. Какви са всичките им мотиви да искат реформа в БСП аз не мога да коментирам. Може би се досещам за една част от тях, но според мен реформирането на БСП е невъзможно. И затова ние, които сме създателите на "Движение 21", които сме тръгнали в тази писта, смятаме, че не си струва да се хабят време, усилия, ресурси, да се създават конфликти, да се обясняваме излишно кое е предателство, кое не е, кога, защо и т.н.

Публични са конфликтите между вас и Георги Първанов и Румен Петков, кое ви накара да си общувате с тях?

- Ние с Георги Първанов и Румен Петков имаме сложни отношения. Даже не бих казала конфликт. Сложни отношения, които са свързани с тежки предателства.

От чия страна?

- От тяхна!

Спрямо кого?

- Спрямо мен. Но в политиката човек трябва да може да надмогва определени лични неща. Има качества на Георги Първанов и Румен Петков, които мисля, че не е обективно да бъдат отричани. Те са сериозни играчи. Аз може да не играя с тях в един отбор, защото и аз имам своите съображения, но това не ми пречи да призная качествата им. Ако те смятат, че ще реформират БСП, сигурно имат аргументи. Но те не могат да скъсат със социалистическата партия. Аз за себе си съм преценила, че там няма шансове за промяна и това е достатъчно за моето решение, за тях това не е.

Вие смятате, че БСП е мъртва?

- Да.

От гледна точка на лявата идеология…

- Точно така, и от гледна точка на състава си, и от гледна точка на нагласите на своите функционери от най-ниското до най-високото ниво.

Какво трябва да се промени тогава в българската политика?

- Трябва да настъпят сериозни промени. На първо място да се създадат истински политически субекти, а не бизнес формирования с регистрация на политически партии, които влизат във властта, защото има нещо, което трябва да откраднат.

Кои са тези партии сега – БСП, ДПС, ГЕРБ?

- Ами ГЕРБ беше създадена така - чисто клиентелистки.

Какво мислите за партията на Бареков?

- Това е поредното шменти капели. Според мен номер едно по популизъм. Но хората, които инвестират в тази идея, инвестират в тезата, че трябва да имат позиции в политиката чрез хора, които да слушат. Абе, халанкоолу, що не си погледнеш холдинга и бизнес интереса и да кажеш пред самия себе си ти в състояние ли си да управляваш този конгломерат или само гълташ нови предприятия, които след това забатачваш, а същевременно искаш нови и нови сделки, защото имаш нови свежи пари. Не е възможно в политиката да има само зависими хора. Това за мен показва извратено мислене. Навсякъде по света бизнесът може да участва във финансирането на политиката до разумни размери. Но да използваме тоталния контрол върху държавата, за да искаме в политиката само зависими хора, по възможности посредствени и тъпи - това налудничаво.

Има някакво противоречие според мен - ако БСП и ДПС обслужват КТБ, защо банката финансира "България без цензура" тогава ?

- Ако БСП и ДПС има 24-25 процента, на тях им трябва и една патерица, за да управляват отново.

Каква е причината за смъртта на десницата, според вас?

- Липсата на кауза. Това, което сполетя десницата, ще сполети и левицата, нищо че тя е по-възрастна и по-бавно ще текат процесите, липсата на кауза унищожава всяка партия, липсата на лидери с ярки качества, липсата на визионери.
Ще искате ли "Движение 21" да влезе в ПЕС?

-  Аз смятам, че трябва много по-внимателно да се гледа на Партията на европейските социалисти и на ЕНП. Да, вярно е, че без международно признание не става, но също така, за да се получи международно признание, трябва да стоиш тук сериозно и състоятелно. Международна подкрепа трябва да се получи от ключовите политици, а аз не виждам в ръководството нито в ПЕС, нито в ЕНП такива политици. Международната подкрепа безспорно е важна, но ние ще трябва да пробием първо в България на базата на лица, които се утвърдят, на базата на програми, които могат да бъдат изпълнени, които се предлагат от хора, които са авторите за съответните професионални гилдии, защото няма много такива.

Откъде ще се финансира вашата партия?

-    Регистрацията на партията струваше в рамките на 500 лв., които си поделихме учредителите. Офисът на партията ни ще бъде сегашният ни офис, защото Законът за партиите е така направен, че партиите, които имат субсидия, имат оправдание за разходите си, а всички, които нямат субсидия, не могат да получат безплатно дори офис от някой приятел за няколко месеца. Нашите доходи позволяват да направим лични дарения до 10 000 лв., но до 500 000 – не. Но нашето разбиране е, че парите, които са давани дълги години за политика, са грешни. Няма никакво оправдание да се харчат такива пари.

Значи сте против държавното финансиране на партиите?

- Ние не сме срещу държавната субсидия за партиите, а против уредбата на закона, който е абсолютно дискриминационен по отношение на онези партии, които нямат субсудия.

Интервюто взе

Йово НИКОЛОВ

Татяна Дончева е  лидерът на партия "Движение 21". Преди десетина дни делото за регистрацията на партията мина в съда. В края на 2013 г. тя напусна БСП, на която беше член. Аргументът й е, че БСП не може да бъде реформирана, затова трябва да бъде създадена нова партия в левия спектър. Това предизвика спекулации, че "Движение 21" ще влезе в коалиция за европейските избори с движението на бившия президент Георги Първанов АБВ, който беше изключен от БСП и също имаше претенции за реформиране на социалистическата партия. Татяна Дончева е юрист и беше три мандата народен представител от "Коалиция за България".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

76 коментара
 • 1
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia
  • -134
  • +21

  Бля, бля бля

 • 2
  rembrandt avatar :-P
  rembrandt

  Знаем го това отдавна. Въпроса е къде е тръгнала и тя партии да регистрира, че да си представя успехи?

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • -15
  • +118

  "Да. Тя няма кауза."
  Май целия народ няма кауза.Което е страшно.

 • 8
  robr avatar :-|
  lynyrdS

  "Бутикова" и "елитарна"партия в ляво - нула шанс...никои даже няма да си губи времето с нея...безобидна другарка...

 • 9
  lusilu avatar :-?
  lusilu

  Госпожо "поразяваща с устата" , БСП не е мъртва , БСП отдавна е "зомбирана " !

 • 10
  stein avatar :-?
  stein

  Да разбираме, че КТБ и Пеевски играят на сигурно - преди с ГЕРБ, сега с БСП и ДПС, после - с който и да е на власт.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK