Целта не оправдава средствата

Камен Ситнилски обясни, че ще търси правосъдие по инстанциите

Целта не оправдава средствата

В ангажимента да уволни Камен Ситнилски ВСС мина границите на законното

7432 прочитания

Камен Ситнилски обясни, че ще търси правосъдие по инстанциите

© Надежда Чипева


Казусът обаче надхвърля далеч личността на противоречивия магистрат, той показва, че кадровият орган на системата отдавна е минал границите на собствената си несъстоятелност.

Тази седмица за първи път в историята на институцията, която управлява кадровите ресурси на съда и прокуратурата, уволни свой член - бившия заместник главен прокурор Камен Ситнилски. Това беше последният (засега) етап от саморазправата с него, която беше пример за това, че когато имат цел (със скрит мотив), кадровиците на Темида са готови да използват всички средства. Включително и да обърнат закона с краката нагоре, който категорично казва, че за предсрочно освобождаване на член на съвета са необходими повече от 2/3 от гласовете на Висшия съдебен съвет, т.е. 17 гласа.

В четвъртък, след като два пъти гласува предложението за уволнението му, но не можа да събере 17 гласа, мнозинството изведнъж прие, че отстраняването на Камен Ситнилски всъщност може да стане и с 13 гласа.

Целта на цялата операция според самия бивш заместник главен прокурор по времето на Борис Велчев е една – пълно овладяване на ВСС. Камен Ситнилски е изключително влиятелен в съдебната система, а в съвета той беше един от властовите центрове. Това създаваше проблеми на мнозинството в съвета, които по-трудно можеха да прокарват одобрената предварително неясно къде кадрова линия.

Като по учебник

От началото до края операцията по отстраняването на Ситнилски беше съпътствана от скандални решения и опасни прецеденти. Всичко започна малко преди ключовия избор за градски прокурор на София, когато Камен Ситнилски предложи свой кандидат и по този начин влезе в колизия с мнозинството в съвета. Тогава контролирано в медиите изтекоха записани през лятото на 2012 г. разговори на Ситнилски с други прокурори, на които се обсъждат събранията за избор на членове на ВСС от квотата на държавното обвинение.

Далеч не спонтанно пред сградата на ВСС в София започнаха протести (на които идваше и близкия до Николай Бареков по това време Бисер Миланов-Петното) с искане за оставката на Ситнилски, а срещу него започна целенасочена кампания в медиите на (майката на) Делян Пеевски. ВСС образува дисциплинарно производство срещу Ситнилски заради това, че е уронил престижа на съдебната власт, като се е възползва от поста си на зам. главен прокурор, за да принуди подчинените си да го изберат за член на съвета.

За да участват в "разследването" срещу Ситнилски, двама членове на ВСС – Ясен Тодоров и Галя Георгиева, се сдобиха с разрешение за достъп до класифицирана информация. Този факт не е безобиден, защото преди няколко години Конституционният съд прие, че ако членовете на ВСС се проучват от представители на изпълнителната власт в непрозрачна процедура без съдебен контрол, това ще застраши независимостта на съдебната власт.

След като двамата получиха разрешението, след санкцията на главния прокурор те се запознаха с оперативни дела и преписки, от които идват изтеклите в медиите разговори на Ситнилски. Една скоба – тези разговори са записани по разследвания срещу двама прокурори – Емил Христов (апелативен прокурор на Бургас) и Иван Ванчев (окръжен прокурор на Хасково). Неясно защо тези разговори са запазени. Въпреки че делата срещу тях са на няколко години, нито единият, нито другият са привлечени като обвиняеми. След атаката срещу Ситнилски разследванията срещу тях бяха съживени и Христов и Ванчев бяха отстранени от длъжност. Последователно обаче Върховният административен съд отмени решенията на ВСС, като посочи остри пороци в подхода на институцията.

Важно уточнение е, че законът за СРС не позволява използването на придобитите със СРС данни за цели извън тези на наказателния процес, т.е. няма как те да бъдат използвани за дисциплинарно производство.

В крайна сметка членовете на ВСС Ясен Тодоров, Каролина Неделчева, Галя Георгиева, Даниела Костова и Димитър Узунов внесоха предложение за образуване на дисциплинарно дело срещу Ситнилски, а съветът го прие, като уважи и искането за временното му отстраняване като член на ВСС.

Процес или инквизиция

В дисциплинарния състав срещу Камен Ситнилски влизат трима членове на ВСС. Сред тях е и вносителят на предложението за образуване на дело срещу него – Галя Георгиева (която е председател и докладчик по казуса). Така на практика тя съвместява няколко процесуални качества (разследващ, прокурор и съдия), което според юристи е недопустимо. Останалите двама са Магдалена Лазарова и Васил Петров, които са кадри на ДПС в съвета.

По време на процеса срещу бившия зам. главен прокурор от ВСС бяха изслушани 36 свидетели. В крайна сметка дисциплинарният състав пренебрегва показанията на 30 от тях и се спира на... шестима, които "обслужват" тезата на обвинението. За останалите приема, че са ирелевантни и противоречат на... шестимата, които свидетелстват, че срещу тях е оказан натиск да гласуват в полза на Ситнилски.

Не в аритметиката е проблемът обаче. Ако ВСС кредитира показанията на малцинството свидетели, то и безкритично се съгласява и с мрачната картина за състоянието на съдебната система и прокуратурата, която те обрисуват.  Така например съставът приема показанията на прокурора от Софийската районна прокуратура Антон Ефтимов (бивш следовател, а преди това и агент на ДС), който свидетелства: "Както казах, нямаше нито един делегат, излъчен честно. Включвам и себе си в тази група." При това положение остава отворен въпросът защо, след като е знаел, че изборите са нечестни, прокурор Ефтимов не е сигнализирал, а е затаил този факт?

Втори свидетел – Светломир Хиков (бивш следовател, а преди това щатен служител на ДС) казва, че е бил заставен да посочи своя колежка за делегат.

Друг от свидетелите, на който ВСС дава доверие - прокурор Силвия Соколова, казва, че за седемте години, в които е работила в Софийската районна прокуратура, не знае за случай, в който "прокурор да не изпълни устни указания на административния ръководител или негова молба". От думите й излиза, че тя намира за съвсем нормално да изпълнява услуги, независимо дали противоречат на закона (какъвто според ВСС е случаят със Ситнилски).

Още по-брутално звучи показанието на прокурора от Плевен Георги Асенов. ВСС приема думите му, че в деня на избора при него дошли трима прокурори от СРП, които той не познавал лично. Те му споделили, че за съжаление не могат да гласуват за него, тъй като "Руси Алексиев ги контролира, постоянно ходи между тях", а те са длъжни да доказват "кой как гласува" и "който влезе в тъмната стаичка, трябва да си снима бюлетина с телефона си и после да покаже снимката от телефона си как е гласувал". Същите тези мистични прокурори му казали, че "им е указано да гласуват за определени прокурори, включително и г-н Ситнилски, Румен Боев, Кожарев и Елка Атанасова".

Като кредитира думите на Асенов, ВСС на практика приема, че по време на избора държавни обвинители, които всеки ден трябва да взимат независими решения, засягащи човешки съдби, са се поставили в позиция на избиратели, които са продали гласа си, а изборите на членове на ВСС приличат на познатите от ромските махали "индианска нишка".

"Искам да попитам какви са тези магистрати, които на таен вот ги е страх да гласуват по съвест? Тогава какво правят, когато си решават преписките, когато всичко е явно?", коментира прокурор, участвал на делегатското събрание, но пожелал анонимност.  Щом ВСС е приел всички тези показания за достоверни, би трябвало да предложи и прокуратурата да бъде разпусната, защото очевидно в нея работят магистрати без каквато и да било воля, готови да изпълняват безропотно желанията на началниците си, дори и това да съставлява престъпление или нарушение.

На базата на показания като горните дисциплинарният състав изготвя решение, според което Камен Ситнилски е извършиш нарушение и трябва да бъде освободен от длъжност. Решението е готово още от миналия петък, но е внесено скоростно за гласуване във ВСС.

Ден по-рано кадровиците на съдебната система се презастраховат и образуват още едно дисциплинарно дело срещу Ситнилски  за това, че оказвал натиск върху окръжния (тогава) прокурор на Шумен Ася Петрова във връзка с работата й по делото "Килърите". Тя споменава за случая, който е отпреди три години и половина, в интервю... през декември.

Членове на съвета коментираха пред "Капитал", че целта на тази маневра е била да бъде подсигурено временното отстраняване на Ситнилски за още шест месеца, защото срокът на предходното дело (по което беше "уволнен") изтича след две седмици.

Юристи, в това число и бивши членове на съвета, коментираха пред "Капитал", че законът е бил погазван във всеки един етап на саморазправата с Камен Ситнилски - незаконни доказателства, необективен дисциплинарен състав, превратно тълкуване на фактите и за капак – уволнение, което всъщност няма как да е уволнение, защото е гласувано с по-малко от необходимия брой гласове и е незаконно.

Камен Ситнилски обяви, че ще обжалва по инстанциите - там, където щяло да има повече право. Казусът обаче надхвърля далеч личността на противоречивия магистрат, който със сигурност е жертва в случая. Случаят показва, че кадровият орган на системата отдавна е минал границите на собствената си несъстоятелност.

Казусът обаче надхвърля далеч личността на противоречивия магистрат, той показва, че кадровият орган на системата отдавна е минал границите на собствената си несъстоятелност.

Тази седмица за първи път в историята на институцията, която управлява кадровите ресурси на съда и прокуратурата, уволни свой член - бившия заместник главен прокурор Камен Ситнилски. Това беше последният (засега) етап от саморазправата с него, която беше пример за това, че когато имат цел (със скрит мотив), кадровиците на Темида са готови да използват всички средства. Включително и да обърнат закона с краката нагоре, който категорично казва, че за предсрочно освобождаване на член на съвета са необходими повече от 2/3 от гласовете на Висшия съдебен съвет, т.е. 17 гласа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Малко хора осъзнават, че именно неработещата и корумпирана съдебна система е в основата на олигархо-мутренското "развитие" на България. И нещата вместо да се оправят, стават все по-омазани.

 • pagan

  До коментар [#1] от "today":

  Малко хора осъзнават, че всъщност основния проблем е в това, че лакейския начин на живот се е превърнал в норма и се приема за нещо нормално, не само сред лакеите, но и сред тези дето ги избират.

 • 3
  xjb25358489 avatar :-|
  Ragnar Lodbrok

  Трябва повече да се съсредоточим върху съдебната власт, отколкото върху другите две (три). Ако тя е независима и си върши работата е (почти) сигурно, че и другите ще го правят.

 • 4
  valdim avatar :-|
  Dimov

  Не знам хора...Не знам колеги. Аз съм отчаян. На куб. Усещането за безнаказаност във ВСС сигурно би могло да се почувства и от Марс. Питам се, как може горката ни държава да се издърпа сама от блатото, като се дърпа за косата?!?
  КОЙ? Кой ще подобри отвътре съдебната ни система? Как ще стане това с тези висши магистрати? Дори да приемем, че някак си най-добрите магистрати и родолюбци застанат начело на ВСС, по-широкият периметър от "висши" в съдебната система остава същия поради различните начални моменти на мандатност. Още по-широкия периметър на юрисдикция - КС, НС и той е непроменен...
  Какво правим?

 • 5
  nikolov_k avatar :-|
  Краси

  Всичко това е толкова отвратително, хората призвани да следят за справедливостта са за тънали до уши в л....а.

 • 6
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  това е нивото на българското "право" и нашите "юристи". това е нивото на "българското юридическо образование".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход