Кристиан Вигенин: Българската позиция за Украйна е предвидима и балансирана

Министърът на външните работи на България пред Дневник

След решението на Съвета на външните министри на ЕС да наложи санкции срещу 21 висши служители от Крим и Русия, отговорни за ескалацията на напрежението в Украйна, навлизането на руски сили на територията на страната и провеждането на т.нар. референдум за присъединяването на Крим, "Дневник" потърси за коментар външния министър Кристиан Вигенин. 

Каква е позицията ви за референдума в Крим, както и за решението на Съвета по външни въпроси на ЕС?

- Нееднократно заявихме, че подкрепяме неприкосновеността на суверенитета на Украйна и запазването на нейната териториална цялост. Референдумът в Крим беше организиран в нарушение на конституцията на Украйна и от юридическа гледна точка не е легитимен. По този въпрос има решение на Европейския съвет още от 6 март. Такава е позицията и на цялата международна общност.

Решението показва единодушието и решимостта на ЕС да оказва подкрепа за териториалната цялост, независимостта и суверенитета на Украйна. В същото време показват на Русия, че ЕС няма да толерира действия, които водят до ескалация на напрежението и са заплаха за целия регион. България показа последователна, предвидима и балансирана позиция.

Какво ще се случи с проекта "Южен поток"?

- Надявам се, че кризата в Украйна ще бъде разрешена, преди да доведе до необратими последици по отношение на газовите доставки и проекти, а "Южен поток" като перспективен и необходим за диверсификацията на доставките ще бъде реализиран в съответствие с плановете. Комисарят по енергетиката (Гюнтер Йотингер - бел. ред.) информира, че временно са преустановени контактите по проекта на политическо равнище, но работата на експертната група продължава.

Всъщност случващото се в момента доказва стратегическото значение на този проект за България, но изисква допълнително усилие и от нас, и от ЕС за осигуряване на нови източници на природен газ. Споделих подкрепата ни за идеята за изграждане на нов коридор юг - север. Отново става актуален и въпросът за изграждане на разклонение от Трансадриатическия тръбопровод от Турция към България, Румъния и Централна Европа, вероятно по трасето на отпадналия проект "Набуко-запад". Трябва да е ясно, че ЕС не може да е енергийно независим, ако една или повече страни остават зависими.

Има ли разлика в позицията на правителството и тази на БСП? Как ще коментирате обясненията, че за държава като България е добре да не е сред ястребите на ЕС, че е малка и няма нужда да се изявява на висок глас?

- Нормално е всяка партия да има нюанси в позициите, те трябва да се отчитат като рамка, но правителството и външният министър в частност трябва да отстояват държавническа позиция, съобразена с дългосрочния национален интерес. България е член на ЕС и това е полето, в което се взимат решенията ни.

Аз не приемам тезата, че България е малка, незначителна, зависима и затова трябва да стои отстрани и да се нагажда, за да не засегне някого – безгръбначната политика не предизвиква уважение у никого. Не сме привърженици на крайностите, нито сме "ястреб", нито "троянски кон", а държава с балансирано, стабилно и принципно поведение.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  Тъй-като този министър е прекалено предвидим но никак не е балансиран, време е да си ходи. Още повече че вече му поискаха оставката. За министър се иска дипломат-професионалист т. е. дипломат от кариерата. Обстановката е твърде сложна и предизвикателството е прекалено голямо за лице с ограничени възможности. Този гражданин може да ни вкара в много голяма беля.

 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Българската позиция към Украйна се определя от Херсонския ГЕЙ..

 • 3
  jive avatar :-|
  Double Talking Jive

  Още малко ще ви трае народа! В момента в който направите обявите, че няма да има референдум с изборите през Май, ще видите Евро-Мегдан.

  ОСТАВКА !!! ОСТАВКА !!! ОСТАВКА !!!

 • 4
  daskal1 avatar :-P
  daskal1

  Ей, няма угода. И против Путин се изказа момчето, и против Южен Поток и за Набуко, и пак искате да го гоните.

 • 5
  flader avatar :-P
  Златан Дапчев

  Не съм предполагал, че някога ще се съглася с позицията на Вигенин, но и това стана. Иначе на България и трябва дясно правителство - ОСТАВКА!

 • 6
  gringo_tm avatar :-|
  gringo_tm

  Никога не съм го харесвал като политик и публична личност, но с визитата му в Киев ми допадна, също така и изказването му там. Не разбрах защо се подложи на натиска на "Партията майка" и леко измени становището си след това, а можеше да вземе много повече дивиденти ако беше останал с твърда позиция, че застава зад думите си, но... В тази статия също дава адекватни отговори. Ако продължава в този дух, може и да намери място в следващите години и не само в БСП. Стига да знае как да си изиграе картите. А именно ОСТАВКА! на сегашната тройна ... да не казвам каква коалиция и дясно управление от млади и интелигентни хора. Защото все още има такива у нас, които се опитват да променят нещата! И ще го направим рано или късно!

 • 7
  matera avatar :-|
  matera

  До коментар [#2] от "bestbuy":

  Гей,Гей,ама е СерГей и у него се борят две души,две Родини,много господари и една партия!

 • 8
  gkr avatar :-|
  gkr

  Българската позиция по въпроса за Крим е балансирана и предвидима, но не е ясно колко е трайна и стабилна. Много интересен беше представителят на Коалиция за България (чети - на БСП) на вчерашния "Референдум" по БНТ: човекът си каза, че е от движението "Русофили" и може да не изразява позицията на БСП. Тогава защо е изпратен да участва?!?! Може би, за да покаже как БСП намигва към русофилската част от електорат, че нещата не са точно така, както ги говори (може би - плещи!!) Вигенин, който някак си е и министър на външните работи.

 • 9
  subaru avatar :-|
  subaru

  Браво г-н министър. Позицията на България е цивилизована и е позиция на държава - членка на ЕС, защитаваща европейските ценности залегнали в Лисабонския договор. А какво мисли БСП ръководена от шефа на ПЕС, е забулено в пълна мъгла. Съществува голяма вероятност скоро да разберете от медиите, че сте се "самоизключил" от БСП.
  Интересно защо, след като държавата в лицето на правителството/пак браво/, което по Конституция носи отговорност за ваншната политика на страната вече е изразила своята позиция, президентът ще свиква КСНС за приемане на "категорична" позиция по случващото се в Украйна. Може би за да се даде възможвост на Сидеров да блесне пред камерите.

 • 10
  blackfrogg avatar :-|
  blackfrogg

  Синът на Мухина да ни разясни какво според него се случва родната му Украйна, макар да е руски възпитаник, управляващ в България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход