Слабото потребление доведе до ограничаване на електроцентралите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Слабото потребление доведе до ограничаване на електроцентралите

ЕСО първо е ограничил работата на топлоелектрическите централи и АЕЦ "Козлодуй" и след това пристъпи към ограничаване на зелените мощности

Слабото потребление доведе до ограничаване на електроцентралите

В сряда ВЕИ проектите могат да работят само на 40% от мощността си

Георги Жечев
5803 прочитания

ЕСО първо е ограничил работата на топлоелектрическите централи и АЕЦ "Козлодуй" и след това пристъпи към ограничаване на зелените мощности

© Надежда Чипева


Производството на ток в страната е ограничено по разпореждане на оператора на пресносната мрежа. Причината е нов спад в енергийната консумация. От 10 ч. тази сутрин централите на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) са длъжни да работят на максимум 40% от мощността си. По-рано е било ограничено и производството от топлоелектрическите централи и АЕЦ "Козлодуй".

С 60% надолу

Рано сутринта в ЕVN са получили разпореждане на ЕСО да ограничат за интервала от 10 до 17 ч. производството от всички ВЕИ централи и когенерации на 40 на сто от инсталираната мощност. Същите указания са постъпили и в другите две разпределителни дружества. "Производителите, които не спазват ограничението и надвишат производството над 40% от инсталираната мощност, ще бъдат изключвани принудително", съобщават от EVN.

Мярката е в резултат от изключително топлото време, което води и до по-ниско потребление на електроенергия, твърдят в съобщение до медиите от държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО). В състава на това дружество е Централното диспечерско управление, което отговаря за балансирането на електроенергийната система в страната.

От ВЕИ сектора побързаха да отхвърлят действията на оператора като незаконни и дискриминационни. Орязването на тока от фотоволтаици, които са най-засегнати от ограниченията през светлата част на деня, не е наложено от невъзможността за поддържане на баланса между производството и потреблението в системата, пише в позиция на фотоволтаичната асоциация. Според браншовата организация не е възможно малки производители с мощност от няколко киловата до няколко мегавата да повлияят на този баланс.

Като миналата пролет

Ограничението обаче не засяга само зелените мощности. "Централното диспечерско управление първо ограничи производството от ТЕЦ-ове, АЕЦ и тъй като това не е достатъчно, за да се осъществи баланса на електроенергийната система, се наложи ограничаване производството и от ВЕИ. Ограничаването на производството на електроцентрали се прави в настоящия ден, според потреблението", пише в съобщението на ЕСО. В понеделник например "Енерго-про" ограничи до "технологичния минимум" работата на ТЕЦ-овете в областите Велико Търново и Габрово отново по заръка на преносния оператор.

От ЕСО обясниха още, че не знаят дали и в следващите дни ще има подобни ограничения, но ако следваме сценария от миналата пролет, това най-вероятно ще се случи. Справка в сайта на оператора показва, че през последната седмица натоварването на електроенергийната система е спаднало с около 1000 мегавата за всяка часова зона. През 2013 г. действията на ЕСО предизвикаха серия от жалби на ВЕИ производители срещу оператора с мотива, че производството на зелена енергия е приоритетно, а операторът злоупотребява с монополното си положение.

Производството на ток в страната е ограничено по разпореждане на оператора на пресносната мрежа. Причината е нов спад в енергийната консумация. От 10 ч. тази сутрин централите на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) са длъжни да работят на максимум 40% от мощността си. По-рано е било ограничено и производството от топлоелектрическите централи и АЕЦ "Козлодуй".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  hirakiri avatar :-|
  hirakiri

  Но все пак искахме да строим още една атомна централа :D

 • 2
  tanas avatar :-|
  Танас

  Стойнев ОСТАВКА !

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Не само Стойнев, а всички, които с лъжи и манипулации натикаха България в този ядрен цирк, трябва да бъдат съдени за престъпление против националната сигурност. То не беше Белене, то не беше 7-ми блок, то не бяха лъжи как имало търсене на ток, то не бяха лъжи как се повишавало потреблението, как централата щяла да се изплаща сама!
  Къде са сега тия боклуци да обяснят защо няма търсене на тока?

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Мярката е в резултат от изключително топлото време"

  >>> като застуди април, май и юни, нещата ще се наместят. Още повече, че дотогава ще сме отнели лицензите на ЕРП-тата, армията ще поеме контрола над подстанциите и трансформаторите, а и ще сме изгонени от Европейския съюз, така че ще получим подарък руски газ.

 • 5
  majorman avatar :-P
  majorman

  Версия 1: В ниската консумация на ток виждам поредният опит на Борисов да саботира БеляНе.
  Версия 2: Потребителите и бизнеса не консумират от страх, че ГЕРБ може да се върне на власт.

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Не виждам какво са виновни конкретно в тази ситуация ЕРП-тата, още повече, че действат и винаги са действали по цени, определени от регулатора ДКЕВР, който пък уж е независим.
  Отчета на ЕСО за 2012 http://www.tso.bg/uploads/file/Profile/bg/ESO_Annual_Report_2012.pdf на стр. 19 в най-долния ред на таблицата пише какво е било потреблението през последните 10 години. Просто от 2003-та до момента едни и същи лица повтарят едни и същи лъжи за повишаващото се потребление, дори по времето на Л.Овч. от НЕК изкараха една тотално фалшифицирана прогноза, според която вече трябваше да имаме потребление към 45 тераватчаса, а то си е пак 30.
  Въпроса ми е - няма ли най-после да съдят някой, който очевидно въвежда другите в заблуждение с цел да докара за себе си или за другиго имотна облага, най-вече на Росатом, и на разни консултанти.

 • 7
  bateVal avatar :-|
  bateVal

  За бесене са тези, които пуснаха на пазара големите ВЕИ централи и опорочиха първоначалната идея за използването на фотоволтаици от домакинствата, с цел да се намали работата на централите с конвеционални горива. Корупцията у нас (а и в ЕС) тотално "прецака работата" и имаме пример как една добра идея се изроди в корупционна практика и схема за "мелничка за пари".
  Мисля, че все още редът да отвориш малка ВЕИ и да си сложиш легално фотоволтаици на покрива на къщата, за да произвеждаш ток за собствени нужди, като излишъкът се изкупува е един и същ - т.е. mission impossible.
  Лошото е, че не виждам как нещата ще се наместят в логичния им вид, защото административната регулация е огромна ...

 • 8
  uvd44312354 avatar :-|
  uvd44312354

  [quote#7:"elysim"]

  За бесене са тези, които пуснаха на пазара големите ВЕИ централи и опорочиха първоначалната идея за използването на фотоволтаици от домакинствата, с цел да се намали работата на централите с конвеционални горива. Корупцията у нас (а и в ЕС) тотално "прецака работата" и имаме пример как една добра идея се изроди в корупционна практика и схема за "мелничка за пари". [/quote]

  Те и сега повечето ВЕИ централи са малки. А и да си сложиш панели на покрива пак ще трябва да продаваш излишния ток на НЕК. Така че много значение няма. По-голямия проблем е че се очерни единствения ни шанс за енергийна независимост като БКП погнаха ВЕИ-тата

 • kucarov_ic

  Нищо няма да се случи на ЕРП тата.
  Предстои приватизация на НЕК.
  Стъпка първа - Изважда се диспечерския отдел в отделна структура.
  Стъпка втора - Започва строежа на язовир Яденица с европейски пари.
  / И за двете неща се промъкна малко но достатъчно информация от официални източници/
  В резултат на тези две действия:
  Първо - ще се отчете про форма че Националната сигурност не е заплашена при приватизация;
  Второ - ПАВЕЦ Чаира най после може да заработи като генератор на върхова /скъпа в Европа/ енергия - 880 Мвата
  Трето - появява се финансов Месия който купува НЕК срещу погасяване на кредита и построяване на един реактор 1000 Мвата.
  Поема потенциалния пазар на ел енергия извън страната.
  Забележителен подарък от страна на сегашните управляващи, естествено срещу 7 цифрени бонуси за тесен кръг от тях.
  Четвърто - Цената на тока за страната достига висоти но на кой му пука. В края на крайщата и Байреков може да дръпне шалтера напускайки последен оглозганата територия "България"

 • 10
  crusible avatar :-|
  crusible

  Очевидно, тази ситуация поставя в много интересна ситуация всички червени мушмороци лобиращи за Белене! По непотвърдена информация от вътрешни на Позитано 20, към момента се водят засилени разговори в икономическите екипи на Стойнев и други червени функционери за откриване на няколко завода за тежка металургия и други енергоемки производства с технологии от 70-те, за да може да се "отцикли" енергината систгийнаема.

  Сега сериозно, имам чувството, че само кухите кратуни на нашите политици виждат проблем в намалената енергийна консумация. Реално


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.