ДКЕВР официално поиска лицензите на доставчиците на ток

Регулаторът обвини електроразпределителните компании за проблемите на държавната НЕК

ДКЕВР дава още седем дни, в които трите снабдителни фирми могат да платят дължимите 347 млн. лв.. Реално обаче НЕК също трябва плати на ЕРП-тата за зелената енергия, която са изкупили.
ДКЕВР дава още седем дни, в които трите снабдителни фирми могат да платят дължимите 347 млн. лв.. Реално обаче НЕК също трябва плати на ЕРП-тата за зелената енергия, която са изкупили.    ©  Анелия Николова
ДКЕВР дава още седем дни, в които трите снабдителни фирми могат да платят дължимите 347 млн. лв.. Реално обаче НЕК също трябва плати на ЕРП-тата за зелената енергия, която са изкупили.
ДКЕВР дава още седем дни, в които трите снабдителни фирми могат да платят дължимите 347 млн. лв.. Реално обаче НЕК също трябва плати на ЕРП-тата за зелената енергия, която са изкупили.    ©  Анелия Николова

Енергийният регулатор започна процедури за отнемане на лицензите на трите регионални електроснабдителни компании. Това е решила днес на закрито заседание Държавната комисия по енергийно водно регулиране (ДКЕВР).

Вчера вечерта изтече ултиматумът, даден от комисията на EVN, ЧЕЗ и "Енерго-про" да се разплатят с Националната електрическа компания (НЕК). Дружествата не се съобразиха и сега регулаторът пристъпи към реално отнемане на разрешителните им, аргументирайки се с нарушения от тяхна страна на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

Никой от ръководството на комисията днес не излезе да защити решението пред медиите, чиито представители чакаха пред сградата на ДКЕВР в столицата.

Развръзката на финансовия спор между трите дружества и НЕК тепърва предстои – трите доставчика на ток не са се разплатили с НЕК, а според ДКЕВР задълженията им към регулатора вече са 347.6 млн. лв. Това е с около 30 млн. повече спрямо сумата, обявена миналия петък когато конфликтът между компании се изостри и регулаторът се намеси по искане на НЕК. ДКЕВР обаче дава още седем дни, в които трите снабдителни фирми могат да платят дължимото. Реално обаче НЕК също трябва плати на ЕРП-тата за зелената енергия, която са изкупили.

Според енергийния регулатор EVN и "Енерго-про" са прихващали свои вземания с насрещно задължение към НЕК, което е в разрез със Закона за енергетиката. ЧЕЗ пък е задържала плащания към НЕК, като е поставяла условие да й бъдат покрити разходите за зелена енергия по преференциални тарифи, твърди ДКЕВР. Всичко това, продължава регулаторната комисия, е довело до "фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия"

Очаквайте повече подробности по-късно на capital.bg и в утрешния брой на "Капитал Daily"

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  jorosrabskia avatar :-(
  jorosrabskia

  Запо4на се ....... Следваща стъпка : национализациа или продажба на безценица......
  На матряла : 4естито.....аиде после пак гласувайте за 5% намаление на тока и 30 лева коледни добавки

 • 2
  oserv avatar :-|
  Patilan

  борбата за кокала тепърва ще се ожесточава.
  тъжното е че кокала е отдавна оглозган

 • 3
  excellgate avatar :-|
  Excellgate

  Тоест, доставките на ток до краен потребител стават незаконни. А ако си в притежание на незаконна стока, същата подлежи на принудително отнемане. И понеже стоката е потребена вече няма какво да ти отнемат... уф..обърках се нещо!?!?

 • 4
  plf avatar :-|
  plf

  До коментар [#3] от "Excellgate":

  Не се коси - сега ще се окаже например, че някое от поделенията на кажем на RWЕ от руснаци е готово да даде 1 000 000 000 за 3-те района в комплект. И готово:

  1. Ти не се косиш че си нарушил закона;
  2. Руските интереси са "защитени";
  3. Кликата в БГ си е напълнила гушата

  Пито - платено. Всички пляскаме и се прегръщаме.

 • 5
  majorman avatar :-(
  majorman

  Честито! По стара традиция комунистите ще ни оставят поне един месец без ток. Послед ще дойде Цецо Мустака на бял кон и ще купи ЕРП-ата, а площадът ще скандира "Цецо Василев"! А после ще дойде и Путин, ще ни организира едно референдумче и ще ни прибере в обятията на Матушка Россия. От добра воля може да върне Кърджалийско на другия евразийски диктатор, Ердоган. 100 години БКП - 100 години тъмнина!

 • 6
  plf avatar :-P
  plf

  До коментар [#5] от "majorman Волен - в Сибир!":

  Русия - русия ко па толкоз. Плюсове:

  1. Ще ни дигнат пенсиите 2 пъти (справка - Крим);
  2. Бензина ще стане евтин;
  3. Водката ще е почти без пари;
  4. Газта ще е безплатно!
  ....

  Сега ще има и някой минуси:
  1. Че нашите деца ще служат в Чечня и Южна Осетия;
  2. Може да се окаже, че известно време ще караме само лади (дано възобновят москвичите - голям съм им фен);
  3. Телевизори ще има - само наши, родни - руски - не е проболем, свикнали сме
  и други разни

  Обаче най-големия келепир за шефа ще е, че веднага след нас ще се присъединят и макетата и тогава да видим как ще викат "ЕЕЕЕЕ луно, луно земльо макЕдонска!"

 • 7
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Няма страшно! Всеки спор България-ЕРП-та трябва да мине през арбитража на СБ във вашингтон

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Така, така отнемане на лицензиите и връщане на ЕРП-тата под шапката на НЕК ЕАД, само това ще спаси българите от плащане на щури сметки зда ток.....

 • 9
  kireto avatar :-|
  Кирето

  До коментар [#7] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  [quote#7:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Няма страшно! Всеки спор България-ЕРП-та трябва да мине през арбитража на СБ във вашингтон [/quote]

  Точно това е страшното. Като мине и спечелят, заради Стойнев и кликата, кой мислиш, че ще плаща?

 • 10
  excellgate avatar :-|
  Excellgate

  До коментар [#5] от "majorman Волен - в Сибир!":

  Да, така е, ама преди Цецо и Кумецо има едни други наредени на опашката, дето сами си купуват и продават акциите на СФБ. Казвам ти жено, сещай се снахо, както се казва.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход