Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Провалът "Лясковец" бил заговор срещу правителството

Оперативни работници отишли да снимат къщата на своя глава и били забелязани

Васил Маринов (вляво) и Светлозар Лазаров (вдясно)
Васил Маринов (вляво) и Светлозар Лазаров (вдясно)
Васил Маринов (вляво) и Светлозар Лазаров (вдясно)    ©  Надежда Чипева
Васил Маринов (вляво) и Светлозар Лазаров (вдясно)    ©  Надежда Чипева

Двама оперативни работници, служители на "Криминална полиция" към Областната дирекция на МВР - Велико Търново, са виновниците за провала на полицейската операция в Лясковец. Това е основната линия, развита по време на изслушването в парламентарната вътрешна комисия на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам. вътрешния министър Васил Маринов.

Миналият петък при операция по задържането на в Лясковец беше убит един спецполицай, трима негови колеги бяха ранени, а обектът


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
48 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • lusilu
  • - 3
  • + 233

  Да се смея ли ,да плача ли ? Подигравате ли се ,гаврите ли се ? Прости ли сте ,хитри ли сте ? Нормални ли сте ,ненормални ли сте ?
  Вече не знам що за същества сте ? Само едно със сигурност знам ,нищо човешко не е останало в кухите ви коруби !

  Нередност?
 • 2
  kaschei avatar :-|
  Kaschei Bezsmertni
  • - 8
  • + 126

  Похарчиха момчето и орезилиха изобщо не само командосите,но и изобщо държавата..Но аматьорщината не е само тук..постоянно се появяват проявления на дебилщина,на нагла посредственост и за съжаление тук грешките се заплащат с човешки живот....Виновни сме всички ние,които гласуваме винаги по най-ирационален начин,издигаме или мутри като Боко и Цвъчко или тези мазни тарикатчета..представям си го пък Росен Петров какви акции ще провежда...Ние си заслужаваме срама,но този човек си отиде млад и остави сираци и вдовица,за какво????Какво геройство тук-да изпратиш командоси като пушечно месо на някакъв психар.
  Тия хора или им даваш задача ,очистват мишената и се оттеглят или не ги закачаш..Използването на СОБТ като филмови герои или махленски биткаджи е срам за МВР

  Нередност?
 • 3
  hmc12310991 avatar :-|
  hmc12310991
  • - 6
  • + 108

  Лудите са всъщност в МВР и най-вече по висшите етажи,Боко е Фуше на фона на пелтечещия главен зет с 10 помощника.

  Нередност?
 • 4
  korki avatar :-|
  Krasimir Koev
  • - 1
  • + 67

  Чл. 4. От Конституцията на Република България
  (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
  (2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.
  В продължение на 2 години животът на незнаен брой деца е напълно застрашен.От един психопат.
  Анализ:
  1.Държавата не може да гарантира живота на гражданите и – справка – случая Лясковец
  2.Тотална липса на координация в системата на МВР
  3.Конфликт между СОБТ и местните структури на МВР
  4.Държавата отказва да вземе мерки срещу лица под запрещение,принудителни админстративни мерки и при прокурорско нареждане в сила
  5.В МВР не може да прехвърляш топката поради субординацията ,наказателна отговорност - необяснителни причини за своеволието на 2-мата служители.
  6.Роднините на задържаното лице трябва да съдят МВР
  7.Каква набирателна сметка – МВР е държавен огран – трябва да извади пари в брой и да обезщети пострадалите служители.На момента,без претенции...
  8.Винаги има и теория на конспирациите – защо са ходили 2 пъти да снимат едно и също място видимо познати лица(единия бодигард на бб),земята е отчуждена пред къщата и е частна собственост,защо има над 320 патрона изстреляни,защо няма термовизъор,защо има планове на къщата от МВР В.Търново ,защо снайперистите закъснели , защо щитовете са такива при информация от 2012г какъв арсенал има в дома,кой и как е монтирал допълнителните подсигурителни релси на металната врата и т.н и т.н.
  Относно тактиките на специалните операции
  Имам въпрос – какво описва глава „Рискови задържания.Динамични тактики“ и по-конкретно схемите описани детайлно на стр. 59?Да питам ли още?????????
  За сега Слаб2.

  Нередност?
 • 5
  daskal1 avatar :-P
  daskal1
  • - 3
  • + 96

  Много ми хареса снимката където г-н Лазаров мисли докато г-н Маринов се поти четейки от телефона. Титани...

  Нередност?
 • 6
  majorman avatar :-?
  majorman
  • - 3
  • + 100

  Лазаров, номерата ти не минават. Много добре помня как в петък твърдеше, че операцията всъщност била успешна. Не успя да заблудиш никого и почна да се оправдаваш с ГЕРБ, все едно Цветанов е провел операцията, а не ти. Освен това, питах в "Дневник", но ще повторя въпроса и тук: къде е Йовчев? Защо изпраща слугите си на изслушването? Колко полицая още трябва да загинат, за да си подаде оставката?

  Нередност?
 • 7
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 79

  Още при първите съобщения за тази "операция" аз, както и всички останали изразихме огромното си недоумение от абсолютно, ПРЕСТЪПНО БЕЗОТГОВОРНОТО поведение на ръководството от МВР.

  Най-голямото ми възмущение бе от оценката на ръководството на МВР в лицето на миниистър на МВР Цветлин Йовчев и главният секретар Лазаров, КОИТО ОЦЕНИХА ОПЕРАЦИЯТА КАТО УСПЕШНА!
  Повтарям - аз лично чух как главният секретар на МВР оцени акцията като успешна, защото "били спасени животите на заплашваните деца".
  Сега, ЕДВА СЕГА, след като общественото мнение се взриви от поредната нагла лъжа на това правителство, главният серкетар призна истината, ЧЕ ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ (ако изобщо може да се нарече това малоумно безобразие, което коства човешки живот и други трима ранени) БИЛА ПРОВАЛ!

  Аз смятам, че българското общество има право на отговори на редица въпроси, ПЪРВИЯТ ОТ КОИТО Е ЗАЩО ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НАРЕЧЕ ПЪРВОНАЧАЛНО ОПЕРАЦИЯТА УСПЕШНА, А СЕГА - ПРОВАЛ!
  Само този факт сам по себе си изисква незабваната му оставка!
  Защо Лазаров оцени първоначално операцията като успешна?
  Неадекватен ли е, или лъжец и страхливец, който не може и не иска да понесе отговорността си - още повече, че заяви, чеубитият м бил не само познат, но и приятел!!!
  Отново - този лъжец ли е, или наистина няма грам морал, професионализъм и качества за този пост, или всичко това?
  Мисля, че какъвто и да е верният отговор, той води само и единствено до един извод - ОСТАВКА! Като отговорност за такъв сериозен гаф трябва да понесе разбира се и нзи, койтого е избрал и назначил, още повече, че междувременно стана ясно от разследване на журналисти как Йовчев е назначил редица лица на високи длъжности в МВР по шуробаджанашки принцип!
  И накрая - понеже тези все обичат да се оправдава с онези - с Борисов и Цветанов. Че и те не са "цвете за мирисане", по това две мнения в обективните и свестните хора едва ли има, но тук вината си е изключително на тези двамата и е и жалко, и тъжно да ги гледа и слуша човек как се оправдават, вместо да си поемат вината и отговорността като мъце и офицери! И едва след тях - надолу по веригата!

  Нередност?
 • 8
  krastitel avatar :-|
  krastitel
  • - 3
  • + 62

  Честно, за тази ювелирна акция трябва оставка на глав. сек-а и на министъра.
  Не да се мишкосват и помайват...

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 55

  И няколко думи по същество - на т.н. операция.
  Вече се изказаха специалисти по подготовката й и те са единодушни естествено - абсолютно неадекватна, непрофесионална, а СПОРЕД МЕН И БЕЗПОЛЕЗНА!

  Първо - както запитах най-напред, оказа се, ЧЕ НЕЗАВИСИМО ОТ ЛЪЖИТЕ И ЛАКАРДИИТЕ НИЩО НЕ Е НАЛАГАЛО ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ ДА СЕ ИЗВЪРШИ СПЕШНО, тоест преди да се премисли всичко и да се подготви без никакъв риск за никого, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗА ЛИЦЕТО В КЪЩАТА И МАЙКА МУ! Така че и тук се съдържа друга лъжа, която се опитваше да внушава главният секретар Лазаров. Дори и оправданието им, че това станало едва ли не, защото предното ръководство на МВР и предният главен секретар (които откровено казано са ми особено антипатични) били виновни, защото ... главният секретар е отменил подобна операция е жалко, защото ако е така - това говори добре за предния главен секретар, че е показал адекватност, професионализъм и точна преценка КАТО Е СПРЯЛ ПОДОБНА ОПЕРАЦИЯ! Както и да е - след това търпят упреци, че не са успяли да я решат толкова време...
  Като са толкова тъпи, да са седнали и да мислят, докато измислят, тоест открият Америка - какво и как да направят!

  Второ - на мен поне ми прави впечателение, че дори и в новите си обяснения главният секретар очевидно не е съвсем наясно за всичките му грешки. МВР е организирало спецполицаи в акция като срещу опасен противник. Отиват с тежка техника, спецполицаи срещу ... ЕДИН ПСИХИЧНО БОЛЕН И СТАРАТА МУ МАЙКА В КЪЩАТА ИМ!!!Но от това, което се разбра, ЯВНО СТАВА ДУМА НЕ ЗА КРИМИНАЛЕН ПРЕСТЪПНИК, А ЗА ПСИХИЧЕСКИ НЕУСТОЙЧИВ, НЕРАВНОВЕСЕН, ВЕРОЯТНО ДЕПРЕСИРАН ЧОВЕК, КОЙТО СЕ Е ЗАТВОРИЛ В СЕБЕ СИ И В КЪЩАТА И ГЛЕДА ВРАЖДЕБНО НА СВЕТА!
  Това не е полицейски случай (само!) - това е ПРЕДИ ВСИЧКО МЕДИЦИНСКИ, ПСИХИЧЕСКИ СЛУЧАЙ! В нормалните държави има подготвени екипи от доктори, и полицаи, преминали съответната подготовка, които са тренирани как да реагират в подобни случаи - вкл. на дълбока депресия, параноя, шизофрения...
  В разбора се набляга особено много как била подготвена операцията и как и дали била добре проучена обстановката и къщата (оказа се, че дори и това елементарно упражнение не е свършено като хората!), НО И ДУМА НЕ СЕ КАЗА ЗА ПЪЛНИЯТ ПСИХИЛОГИЧЕСКИ ПОРТРЕТ НА ЧОВЕКА, ЗА ИСТОРИЯТА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО МУ, ЗА ПРИЗНАЦИТЕ, ОТКЛОНЕНИЯТА, ЛЕЧЕНИЕТО И МЕДИКАМЕНТИТЕ, КОИТО Е ВЗИМАЛ ИЛИ НЕ! Защото явно и това не е направено като хората.

  И точно тук - Трето - ме сащиса и констатацията на т.н. специалисти - психолози, психиатри и пр. на МВР, които били консултирали случая!
  Те излязли със становище, че - забележете - НЕ ТРЯБВАЛО ДА СЕ РАЗГОВАРЯ С БОЛНИЯ, НЕ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПРАВЯТ И ОПИТИ ЗА ТОВА, ЗАЩОТО ЩЯЛО ДА СТАНЕ ПО-ЛОШО!!!!!!!!!!!!!!!! Това е поредната лъжа - поредните, които са претупали нещата и просто са си измили ръцете, според мен.
  Нека да поясня - оказа се - и това е друга, коя подред? лъжа, че НЕ Е ИСТИНА, ЧЕ ЧОВЕКЪТ Е БИЛ НЕПРЕКЪСНАТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ, МЕСЕЦИ И СЕДМИЦИ В ПЪЛНА И НЕПРЕКЪСНАТА ИЗОЛАЦИЯ И ЧЕ НЕ Е ИЗЛИЗАЛ И ГОВОРИЛ С НИКОГО! Вкл. и с кваталния полицай!
  Той също така е бил в непрекъсната близост и контакт и с майка си, КОЯТО Е ИЗЛИЗАЛА - НАЙ-МАЛКОТО ДА КУПИ НЯКАКВИ ПРОДУКТИ, ДА СЕ ПЛАТЯТ СМЕТКИ И ПР. Жени от квартала потвърдиха, че са разговаряли с нея!
  Е, и тя ли е била напълно неконтактна? И с нея ли не е могло да се разговаря - най-малкото да се разберат повече подробности и да се получи по-пълна информация за сина й?
  И "с нея ли не е трябвало да се разговаря, защото щяло да стане по-лощо", според великите безименни психолози на МВР?

  Четвърто - значи решили тиквениците, че нямало смисъл да се разговаря с болния, ЗА ДА НЕ СТАНЕЛО ПО-ЛОШО, НО - ВЪПРЕКИ ЧЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ЧОВЕКЪТ Е С ВРАЖДЕБНО ВЪЗПРИЯТИЕ И ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОКОЛНИЯ СВЯТ, ВЛЕЗЛИ С ... КАНОНАДА ОТ ХАЛОСНИ ИЗСТРЕЛИ!!!!!!!!
  Аз смятам, че ако това не е наистина - както иначе дълбоко неуважавания от мен Румен Пикаещия във Фонтани Петков заяви, че е била PR акция на тези тиквеници от ръководството на МВР (а и защо и как тем е имало дошла телевизия да заснема операцията!?!) - то това наистина навява за идиотизъм на планиралите и ръководилите операцията.

  Могат още доста неща да се напишат и без всичките подробности от това, което тези нарекоха "успешна операция", въпреки че не знаем още всички подробности, но и от това, което се разбра става ясно, че НЕ САМО ОПЕРАЦИЯТА, А ТЕЗИ СА ПЪЛЕН ПРОВАЛ!
  Приятел на психически болния каза много човешки и с болка няколко думи за него. Че бил интелигентен и добър човек, че когато били деца в училище "той и на мравката път правел" и макар че бил видимо по-едър и силен от другите бил кротък.
  Друг много важен момент - ТОЙ Е ПИСАЛ МНОГО ПИСМА ДО МНОГО ЛИЦА И ИНСТИТУЦИИ - ВКЛ. ДО ПРЕЗИДЕНТА! (даже се разбра, че като са влезли в къщата са намерили огромна купчина от други написани, но още неизпратени от него жалби)

  Е такива идиоти ли работят в МВР и толкова ли на някого не му е светнало, че по някое от писмата до някоя от институциите по някоя от изложените от него теми и оплаквания някой е могъл да се опита да го коптира и ангажира, или поне да направи опит СЪС СЪВСЕМ ДОБРОНАМЕРЕНО, ЗАГРИЖЕНО ОТНОШЕНИЕ ПРЕД МАЙКА МУ, ЗА ДА УДОВЛЕТВОРАТ ПОНЕ ЕДНА ОТ МОЛБИТЕ МУ? ...

  Тук няма нещо сбъркано!

  ТУК ВСИЧКО И ВСИЧКИ, КОИТО СА ИМАЛИ НЯКАКВО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТОВА БЕЗУМИЕ И БЕЗОБРАЗИЕ СА СБЪРКАНИ!
  Не знам дали вече в МВР не са останали наистина читави хора, с акъл и професионализъм, или просто на тях не им се чува гласът, но ТЕЗИ КОИТО СЕГА СА В РЪКОВОДСТВОТО СА ПЪЛНА КАТАСТРОФА! И са жалки!
  А и ние - че ги търпиме и им слушаме лъжите и простотиите! И ни занимават с глупостите си!

  Абе чукундури - да бяхте взели и поставили по-силно приспивателно в малотрайната храна, която майката на болния евентуално купува и в питиетата, да бяхте вкарали вътре подслушвателни устройства и евентуално камери - НО НЕ ЗА ДА ГО (ГИ) НАРАНИТЕ, А ЗА ДА МУ ОСИГУРИТЕ БЕЗОПАСНО ЛЕЧЕНИЕ!
  А ако дори и това не знаете как да направите - еми чий го дървите тогава там, бе? Чакате заплати и бонуси, редите далавери и се правите на велики ли,щото сега ви е паднало?

  Или просто да бяхте се обадили на някои от истинските полицаи от западните служби да ви свършат работата, да не умират достойни момчета полицаи мърцина заради некадърността и безотговорността ви!

  Някой ще каже - като се обърне колата - пътища много! Ама въпросът е, че тези дори и не признаваха в началото, че колата е обърната, а ни унеждават, че си "била успешна"!
  Да, знам че на думи всичко е лесно, но нали затова тези заемат длъжностите, които имат, нали затова бюджетът им е над 1 милиард на година и в България има повече полицаи на глава от населението от всяка друга европейска държава!
  Но какво ли да очакваме от човек като Йовчев, обигран само в сплетни и интриги, броящ протестиращите пред парламента хора и студенти и обявил ги за ... национална опасност #1 за България?
  Не му знам биографията и представянето на Лазаров като полицай през годините, но е повече от очевадно, че за главен секретар изобщо не става.
  Не че тези преди тях - и министри, и главни секретари ставаха много, де! То и затова МВР е на това дередже!

  Нередност?
 • 10
  brick40 avatar :-|
  bricky
  • - 4
  • + 47

  Горкичките комунистчета. Все едни такива добронамерени, пък все заговори срещу тях се правят. То не бяха американци-империалисти, то не бяха лумпени протестиращи за някакъв си морал, то не бяха НАТОвски представители, търсещи си белята, а сега и заговорниците от не знам си къде, подлагащи бананова кора на милите бесепарчета. Ох, че са милички те, безкористни и добронамерени. А все някой да им пречи. Как можем да си мислим въобще някога, че те могат да бъдат виновни за нещо, да са сбъркали някъде, грешка да има в тях, че могат да признаят нещо за неправилно сторено или пък да носят отговорност за такава грешка... Чак ги съжалявам.

  Нередност?
Нов коментар