Кабинетът подкрепи строежа на курортен комплекс на Карадере

"Мадара Юръп" АД ще инвестира 100 млн. лв. в изграждането на три хотела и зони за обслужване

Първата фаза на проекта е за строежа на три хотела на Карадере
Първата фаза на проекта е за строежа на три хотела на Карадере    ©  Надежда Чипева
Първата фаза на проекта е за строежа на три хотела на Карадере
Първата фаза на проекта е за строежа на три хотела на Карадере    ©  Надежда Чипева

Правителството подкрепи проекта за изграждане на курортен комплекс на Карадере, съобщи правителствената информационна служба. Инвеститор е "Мадара Юръп" АД, който ще вложи 100 млн. лева в първата фаза на проекта. Тя предвижа строежа на три хотелски структури и зони за обществено обслужване. От съобщението на правителството става ясно, че държавата не поема финансови ангажименти за реализацията на проекта, но ще го подкрепи като приоритетен - чрез индивидуално административно обслужване в съкратени срокове. Междуведомствена работна група от различни министерства - на околната среда, икономиката, регионалното развитие и проектирането, ще работи за по-бързото придвижване на документацията на инвеститора. Проектът предвижда създаването на 500 работни места в общината, чието ниво на безработица към момента е над средното за страната, посочват от правителството.

Кои са "Мадара Юръп" АД"

Според проверка на "Капитал" от май 2013 "Мадара Юръп" е новото име на "Мейфеър груп" – публична компания на Българската фондова борса, която от регистрирането й преди няколко години досега има спорадични сделки, но не развива дейност. Основни акционери са регистрираното в Малта Rainbow Malta (Holdings) (94.99%), регистрираното на Британските Вирджински острови Rainbow Group Services (5%) и физическото лице Радослав Димитров (предприемач от Варна, занимаващ се с имоти). Според отговор на "Мадара Юръп" до "Капитал" дружеството е създадено от два английски инвестиционни фонда (Rainbow Malta и Madara Bulgarian Property Fund), в които влизат като инвеститори английски финансови институции, пенсионни фондове и богати частни инвеститори.

Проектът е с намалени параметри

Проектът за ваканционен комплекс Black Sea Gardens беше обявен преди няколко години с основен инвеститор Madara Bulgarian Property Fund. Фондът, който има реализиран проект за хотелски комплекс в Обзор остава в проекта. Преди 4 години Madara си партнираше с българската "ББТ проджектс", чиито мажоритарни собственици са Димитър Борисов и Иво Иванов - собственици на фирмата за сметосъбиране "Титан АС". Към този момент "ББТ проджектс" нямат нищо общо с проекта, коментират от "Мадара Юръп" АД.

Първоначалният проект за Black Sea Gardens е изработен от едно от най-големите архитектурни бюра в света – Foster + Partners. В България студиото си партнира с арх. Георгий Станишев, брат на Сергей Станишев. Първоначалният проект предвиждаше застрояване на около 700 дка в местността Карадере и изграждането на ваканционно селище с 5000 апартамента и вили и капацитет за 15 400 души. Инвестицията се изчисляваше на близо 1 млрд. евро. По план придвижването в комплекса трябваше да става само с електромобили и велосипеди, да се използват възобновяеми енергийни източници, а нивото на въглеродните емисии трябваше да е сведено до минимум.

Проектът е преработен и на този етап обвхаща разгърната застроена площ от 210 дка. Предвидено е изграждането на 1200 самостоятелни жилищни единици със среден размер от около 120 кв.м. разгъната застроена площ, от които 5% ще бъдат еднофамилни къщи, 10% - редови къщи, а 85% - апартаменти за сезонно обитаване. Височината на сградите в кварталите е от 1 до 5 етажа. Освен жилищната част са проектирани 3 хотелски комлекса с категория 4 или 5 звезди, става ясно от информация на инвеститора. От проекта са изключени 707 дка в местността Карадере, които бяха заменени от държавата в полза на "Мадара Бяла Норд" АД през 2008 г. Те са в забранителния списък за изваждане от горския фонд.

Районът на Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. "Камчийска планина" е обявена миналата година, което е променило режимите на защита в района. Проектът на "Мадара Юръп" тепърва ще премине през оценка за въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост с "Натура 2000".