Румен Овчаров за атаката срещу ЕРП-тата: Изтупване на чувала за последно

За да не поскъпне токът до изборите, се предприемат действия отвъд ръба на закона

"България ще бъде толкова тежко съдена за пропуснати ползи и нанесени загуби, че не мисля, че реално ще се отнемат лицензи".
"България ще бъде толкова тежко съдена за пропуснати ползи и нанесени загуби, че не мисля, че реално ще се отнемат лицензи".    ©  Цветелина Белутова
"България ще бъде толкова тежко съдена за пропуснати ползи и нанесени загуби, че не мисля, че реално ще се отнемат лицензи".
"България ще бъде толкова тежко съдена за пропуснати ползи и нанесени загуби, че не мисля, че реално ще се отнемат лицензи".    ©  Цветелина Белутова

До действително отнемане на лиценза на трите електроразпределителни дружества в България не смятам, че ще се стигне. Общо взето, се завъртаме в поредния кръг на една доста безсмислена спирала. Преди година вече го играхме този номер, само че тогава Бойко Борисов отнемаше лицензите. И процедурата завърши само преди три-четири месеца.

Това, в което обвиняват ЕРП-тата, тъй като слушам много приказки, е изпълнението на чл. 94 от Закона за енергетиката, в който пише: "Крайните снабдители продават на  обществения доставчик количествата електрическа енергия, която са закупили по член 162 и по член 31 от Закона за енергията от възобновяеми източници, по цената, по която са я закупили." 

Крайните снабдители са ЕРП-тата, общественият доставчик е НЕК. Тоест законът е казал, че ЕРП-тата са длъжни да продават тази електроенергия на НЕК. Друг е въпросът, че НЕК не я плаща и в един момент, когато ЕРП-тата изпаднат във финансово затруднение, започват просто да си удържат дължимите суми. Но това очевидно ще стане ясно по-нататък.

Очевидно истинската причина е в изключително тежко финансово състояние на НЕК - заради вредната политика, водена от ГЕРБ, тя трябва да плаща взетите задължения по проекта "Белене", а  в същия период, когато ГЕРБ ни твърдяха, че няма нужда от нови мощности, те въведоха мощности от ВЕИ, равняващи се на един и половина блока в "Белене", но на значително по-скъпа цена. Всичко това създава един дефицит в енергийната система около 500 - 600 млн., който не се покрива. И сегашното правителство не прави нищо по-различно с тези показни акции.

Досега дефицитът на НЕК се покриваше със заеми на БЕХ, но този ресурс свърши. БЕХ вече не може да взема заеми. И явно са решили за последно да изтупат чувала с тези дружества, които все пак може би имат някакъв ресурс.

ДКЕВР намалила технологичните загуби на ЕРП-тата. Просто така -  все едно вие имате кола и й казвате: "е, до днес гореше по 7 литра на сто километра, от утре ще гориш по 6." Така не става. Затова цените ще се увеличават. И за да не стане до изборите, се предприемат действия, които не са на ръба, а зад ръба на закона.

Но след изборите нещата са изключително ясни. Един дефицит, в рамките на около 500 - 600 млн. годишно, ако не е компенсиран, няма как да не гръмне. А можеше например да бъдат проверени тези 1400 мегавата нови ВЕИ-та дали всички отговарят на изискванията на закона и дали претенциите им за цени са обосновани с действителни разходи. Никой не проверява, защото очевидно има фирми, които не трябва да се засягат. Можеше НЕК да изнася електроенергията от есента и с печалбите да компенсира донякъде разходите си. И това не се прави, защото трябва да печелят определени фирми. Не бяха направени и никакви стъпки за предоговаряне с американските централи, които многократно изявиха готовност за подобно, а се занимаваме с евтин пиар, който рано или късно свършва.

Проблемът не в собствеността, а в управлението на системата и в това кой ще управлява електроразпределителната или електропреносната система, ако бъдат отнети лицензите. Въвежда се едно понятие "обществен управител" , който ще изпълнява задълженията от името на собственика.

България ще бъде толкова тежко съдена за пропуснати ползи и нанесени загуби и така ще бъде компрометиран имиджът ни, че аз просто не си мисля, че ще стигнем до такава процедура. 

Една държава, която иска да възстановява икономиката си, няма как да я възстанови, гонейки  инвеститори .

От разговор с бившия депутат от БСП и министър на енергетиката в кабинета "Станишев" по БНР

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  2.5 avatar :-?
  2.5

  "Никой не проверява, защото очевидно има фирми, които не трябва да се засягат. "

  Когато въпросът опре до собствеността на ВЕИ се възцарява сплотено мълчание!
  Интересно има ли парламентарна група, където няма такива пооблажили се д'пютати?! Вкл. И новоизлюпените хора на Дудука?

 • 2
  sunnymap avatar :-|
  sunnymap

  До коментар [#1] от "2.5":
  И какво е лошото да си собственик на фотоволтаичен парк? Или се връщаме на разговора за лошия частник и андрешковските дребнотемия?
  Това е легален и нормален бизнес и както всеки бизнес има такива, които спазват, и такива които не спазват правилата. Общият знаменател винаги крие пристрастрия и никога не е обективен.

 • 3
  inadilov avatar :-|
  inadilov

  "Но след изборите нещата са изключително ясни."

  ...и различни.

  "Проблемът не в собствеността, а в управлението на системата и в това кой ще управлява"

  Това е нашият проблем. Ние имаме проблем с управлението. Вашето. Независимо дали сте Grumpy Old Men или New Generation в БСП.
  А точно Овчаров да се изказва по казуса е ултрамега наглост.

 • 4
  plf avatar :-|
  plf

  От кога го чаках да си каже тежката дума!

  Любимец мой 13!

 • 5
  mi6ail1234 avatar :-P
  mi6ail1234

  Ах този Р.Овч. в какви ли не интриги и скандали го вкарваха през годините....то не беше Вальо Топлото(освободен)то не беше неизгоден договор с Газпром....и куп други знайни и незнайни далавери и отново е в бяла риза и вратовръзка...надзорник на Лукойл :) :) :)
  Само като го видя и разбирам как сме изпуснали момента,когато можеше да се оправим,а сега вече е късно.

 • 6
  2.5 avatar :-|
  2.5

  До коментар [#2] от "sunnymap":

  "Или се връщаме на разговора за лошия частник и андрешковските дребнотемия? "

  Сега е моментът да споделите какво е частното в политически протежиран бизнес? ...освен печалбите имам предвид!
  Това не е "нормален бизнес" - тази сутрин много точно го обясни Мария Капон в присъствието на ексминистър Трайков!

 • 7
  sunnymap avatar :-|
  sunnymap

  До коментар [#6] от "2.5":

  Когато спазваш закона няма протежиране. Когато гарантираш стабилност на инвеститорите, няма протежиране. Има протежиране, когато рекетираш частни предприемачи да ти прехвърлят бизнес. Има протежиране, когато уреждаш "свои" да търгуват и изнасят енергия. Има протежиране, когато сменяш шест председатели на ДКЕВР, толкола на НЕК и малко по-малко на ЕСО.

 • 8
  misha avatar :-|
  Миша

  Да се чуят тези истини от устата на Овчаров е малко чудно. Е, разбира се не можа да пропусне да защити Белене.
  ЕРП-та наистина са безконтролни, но така са сключени договорите. По тях не се шуми. Ако бяха сключени по времето на Костов - щеше да има такъв рев, че всемирният потоп щеше да ни се стори за лека роса. Но са сключени от проруското правителство на царя и всичко е наред.
  ВЕИ-та също нямат стимули за ефективност - такъв е законът, всичко се изкупува.
  При тази ситуация единственото спасение са по-високите цени на ел.енергията - нещо, които трудно ще понесем.

 • 9
  2.5 avatar :-P
  2.5

  До коментар [#7] от "sunnymap":

  "Когато спазваш закона няма протежиране"

  Това ли са директивите!
  Кой закон спазвате - този, който ви гарантира и изкупуване и преференция?!
  Ако, както в Щатите можете да избирате доставчик, щяхте ли да си купувате от ВЕИ или "кафява"?
  Не ми отговаряйте... возете си се на тролея!
  :-)

 • 10
  misho73 avatar :-|
  misho73

  1. "... се занимаваме с евтин пиар, който рано или късно свършва."
  2. "България ще бъде толкова тежко съдена ..."
  3. "... държава, която иска да възстановява икономиката си, няма как да я възстанови, гонейки инвеститори."

  Комунист или не, истините са истини. Горните три са добро попадение. Обаче проблемът е не в това което е казал (повечето четящи този вестник го знаят), а в това което НЕ Е казал. Хайде Румене, като си тръгнал, кажи ни:

  1. Кой? Знаеш за кого/кои питам. Не че ме е еня дали е Местан или друг, но ме е еня дали това е всъщност избор на Москва или саморасъл темерут. И к'ъв го крепи Денков във ВТБ?
  2. Защо? Наистина ли Моника е толкова глупава че да не предвиди че няма да мине? И наистина ли толкова мразите БГ?
  3. Кога все пак ще се саморазпуснете и признаете всичките си национални предателства? Рафинирахте се до перфектни предатели и крадци. Дори Гоце ви напусна. Тъй и тъй повече власт няма да видиш, какво ти пречи да бъдеш човек дори за ден? Или ще носиш помията в отвъдното един ден? Хайде, да да видим дали ти стиска?
  4. Щастлив ли си?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход