2014: Полицейщината продължава
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

2014: Полицейщината продължава

По всичко личи, че общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев е бил "сготвен" от ДАНС за участие в кокаиновата афера

2014: Полицейщината продължава

Как службите монтираха разследването срещу общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев

Йово Николов, Росен Босев
12943 прочитания

По всичко личи, че общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев е бил "сготвен" от ДАНС за участие в кокаиновата афера

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Спомняте ли си обещанията от първите дни на кабинета "Орешарски"? Край на страха, полицейщината, безконтролното подслушване, тефтерчетата... Със задружни усилия на всички власти агресивният речитатив на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов действително беше сломен. Последва назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС и противоречива реформа в службите за сигурност.

Тази седмица в близкия до ГЕРБ сайт faktor.bg се появиха части от три справки - две на Главна дирекция "Националната полиция" в МВР и една подписана от председателя на ДАНС Владимир Писанчев. И трите документа са за разработката, по която преди няколко седмици във Франция (по сигнал на българските служби) бяха задържани 1.4 тона кокаин и в частност по "направлението" на разследването, насочено към общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

Три независими един от друг източника от службите за сигурност потвърдиха пред "Капитал", че публикуваните файлове са извадки от реални документи.  Ден по-късно файловете бяха свалени от сайта.

Дори и от частично публикуваната информация можем да предположим, че полицейщината и безконтролното подслушване не са изчезнали, а просто са станали перфидни. От изтеклите справки личи, че Орлин Алексиев е бил буквално "пришит" по разследването за трафика на кокаин от Южна Америка за България, а "елитната" (и очевидно безконтролна) ДАНС е отделила ресурс, за да анализира без ясна цел негови разговори с десетки бизнесмени, политици, магистрати, банкери и журналисти.

"Информация за български гражданин"

На 21 февруари МВР съобщава за проведена операция във Франция, при която са задържани 1.4 тона кокаин. Сигналът идва от българските служби.  Наркотикът е скрит в резервни гуми за камионите, които участват в рали "Дакар". Те са натоварени на сервизен камион, който е пристигнал на пристанището в Хавър от Чили. Задържани са двама испански граждани, а малко по-късно в Барселона и трети техен сънародник, който е собственик на отбора. Във Варна българските власти арестуват за 24 часа Владислав Василев и Мариян Терзийски. За тях има оперативни данни, че са осигурявали логистиката на контрабандата. Впоследствие двамата са освободени.

Непосредствено след новината за залавянето на пратката във Франция главният секретар Светлозар Лазаров, "без да издава присъди", насочва медиите към Орлин Алексиев - общински съветник от ГЕРБ и участник в рали "Дакар".  Следва показно претърсване (с услужливо извикани медии) на автокъщата на Орлин Алексиев "А2" на бул. "Симеоновско шосе", както и негови заведения.

В същия ден, когато МВР съобщава за успешната операция, лично председателят на ДАНС Владимир Писанчев подписа справка с предмет "информация за български гражданин". Тя започва така "в хода на работата на ДАНС е придобита информация за следните оперативно интересни контакти на Орлин Иванов Алексиев".

После ДАНС изброява имената на близо 40 (толкова е техният брой в частите от документа, които бяха публикувани) бизнесмени, политици и журналисти. Въпреки че в справката не се посочва, че срещу Алексиев са приложени СРС-та (в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че подслушването не е разпоредено от прокуратурата), от цитираната информация става ясно, че ДАНС има данни, които могат да бъдат придобити само чрез подслушване и външно проследяване. Най-малкото защото в документа се коментира съдържанието на телефонните разговори.

В справката са изброени имената на Иван Мирински, управляващ "Водстрой 98" АД ("основно контактуват със съобщения"), Гриша Ганчев ("двамата участват в ловни излети"), Николайчо Гигов ("двамата рядко контактуват по телефона. В разговорите коментират, че "това трябва да се случи много бързо", като, че и "утре идва приятелят му", "тоя големият"), Георги Колев, председател на Върховния административен съд ("двамата провеждат единични срещи по настояване на Орлин Алексиев, вероятно във връзка с консултации"). За последния тази седмица е имало обсъждане между членове на ВСС дали да се започне проверка, нещо, което така и не се случи, вероятно заради медийното затъмнение по темата.

И още - Георги Цветанов (бивш банкер и свидетел по делото "Октопод"), Георги Кадиев и Георги Свиленски (депутати от БСП), Георги Домусчиев (брат на бизнесмена Кирил Домусчиев), депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев, Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова, банкерите Петя Славова, Цеко Минев, Асен Ягодин, журналистите Константин Каменаров и Методи Манченко. За последните ДАНС обобщава: "установено е, че Орлин Алексиев контактува с народни представители, общински съветници, кметове, бизнесмени и лица, участващи в обществения, политическия и икономическия живот в страната, характерът на отношенията с които не е изяснен".

В справката е записано още "Орлин Алексиев основно провежда срещите си във ВИП салона на бар "Флайт", намиращ се на ул. "Леге" №15. Въпросното помещение е с режим достъпен, като в него са допускани само лица, разполагащи със съответната ВИП или клубна карта... Установено е, че Орлин Алексиев ползва още един неустановен абонатен номер. Изяснено е, че по време на провеждане на срещите си последният изключва ползваните от него телефони."

Фактът, че ДАНС събира тази информация в деня, в който Алексиев е посочен едва ли не за "новия кокаинов крал", потвърждава подозренията, че общинският съветник от ГЕРБ е "пришит" към разследването за трафик на кокаин, за да може успешната операция да се използва за атака срещу политически опоненти.

Връзката - една открадната кола

Съмненията за връзката на Орлин Алексиев към трафика на кокаин се потвърждават от двата други документа, които изтекоха в медиите. Те са докладни записки от служители на националната полиция, които пряко работят по случая. От тях става ясно, че още в самото начало информацията, че Орлин Алексиев има отношение към трафика, е била опровергана. В първоначалния сигнал е ставало дума, че двамата "логистици" на канала за трафик на кокаин, които са задържани във Варна, са съдружници на общинския съветник в автокъщата "А2" и оттам се перат пари от трафика на кокаин. 

Полицаите докладват, че това не е така: "От извършената проверка в информационните системи на МВР не се установи участие на задържаните в град Варна български граждани Владислав Илиев Василев и Мариян Добринков Терзийски в горепосочените юридически лица, в които има участие Орлин Иванов Алексиев..."

Единствената връзка е, че през 2010 г. двамата са излезели от България с ауди, което е било собственост на автокъщата, а после е обявено за откраднато.

Тази информация е била съобщена на ръководителя на отдел "Разследване на тежката престъпност" Чавдар Георгиев, който е настоял да бъде претърсен шоурумът на "А2"  "с цел да се открият данни за това, че лицата Терзийски и Василев не осъществяват пране на пари през А2".

Георги Кадиев, който също изплува от справката, потвърди пред "Капитал", че е говорил многократно с Орлин Алексиев, като последно "по законопроекта за възнаграждението на общинските съветници, а и по други неща. Бях шест години негов заместник в бюджетната комисия на СОС".  Шефът на спортните новини на БНТ Методи Манченко също потвърди, че е разговарял с Орлин Алексиев по повод излъчванията на живо на студия от участието на българския екипаж на рали "Дакар" по националната телевизия. Бившият оперативен директор на БНТ Константин Каменаров отрече да се познава, да е говорил или срещал с Орлин Алексиев. "Не познавам този човек", каза Каменаров пред "Капитал".

Георги Кадиев обясни, че основният въпрос за него е дали ДАНС разработва неправомерно народни представители. "С Георги Свиленски ще повдигнем въпроса в парламента", каза депутатът. Той изпрати на председателя на парламента искане за проверка, която той да възложи на Комисията за контрол на ДАНС, оглавявана от Димитър Дъбов.

Проблемите, които прозират от казуса "Орлин Алексиев", по нищо не отстъпват на големите ченгенджийски скандали, които разтърсват периодично България. Очевидно е, че службите най-вероятно се използват за политически игри. Очевидно е, че безконтролното подслушване на политици, бизнесмени и журналисти продължава и това се случва в мегаструктура като ДАНС, чието звено за прилагане на СРС беше оставено извън контрола на Държавна агенция "Технически операциии", която управляващите привидно създадоха в началото на мандата си. Тогава те извадиха Специализираната дирекция "Технически операции" от МВР, уж за да направят контрола върху използването на СРС независим. Случаят "Орлин Алексиев" само показва, че СРС-тата продължават да се използват незаконно и нерегламентирано. И това е плашещо.

Спомняте ли си обещанията от първите дни на кабинета "Орешарски"? Край на страха, полицейщината, безконтролното подслушване, тефтерчетата... Със задружни усилия на всички власти агресивният речитатив на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов действително беше сломен. Последва назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС и противоречива реформа в службите за сигурност.

Тази седмица в близкия до ГЕРБ сайт faktor.bg се появиха части от три справки - две на Главна дирекция "Националната полиция" в МВР и една подписана от председателя на ДАНС Владимир Писанчев. И трите документа са за разработката, по която преди няколко седмици във Франция (по сигнал на българските служби) бяха задържани 1.4 тона кокаин и в частност по "направлението" на разследването, насочено към общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111

  Ако МВР и службите - ДАНС, както и главният секретар на МВР Лазаров (който излъга, че операцията в Лясковец била успешна, а после сам се проверга, че била провал - в разстояние само на броени дни) са монтирали подобно обвинение за обшинския съветник от ГЕРБ Орлин Василев за някакво участие и съпричастност в търговия с наркотици и заловената пратка от 1.4 тона кокаин без той да е замесен, тогава очевидно сме свидетели на ново крещящо престъпление от гореизброените.
  По-нтересният въпрос обаче е откъде идва поръчката за тези обвинения и дали с тези действия не се цели прикриването на истинските престъпници в наркотрафика.
  Явно много силно смърди в МВР и ДАНС. И тази миризма става все по-непоносима. Ако дойдат читави хора след тях там първото нещо, което трябва да аправят е да разследват Йовчев, Писанчев, Лазаров и останалите от ръководствата там, както и хората им!

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  И с оглед на гореизложеното ми е интересно някой да попита сега Бойко Борисов той продължава ли да стои зд високата оценка и комплиментите, които направи на Цветлин Йовчев, когато последният бе назначен за министър на МВР и вицепремиер в правителството на Орешарски, като каза, че той е единственият удачен избор в това правителство и какви точно бяха основанията му за подобни думи?
  Борисов и Цветанов как биха обяснили поведението и пълната си подкрепа за назначението на Сотир Цацаров за главен прокурор СЕГА?
  Имайки предвид, че точно главният прокурор, избран и наложен от тях, както и ДАНС бяха в дъното на акцията Костинброд и в предизборната измама и манипулация с бюлетините, които по самопризнанията на прокуратурата излязоха фишек.
  Могат ли да се обосноват и да ни припомнят какви точно бяха мотивите им ТОГАВА, на фона на много противоречивите, а и направо неприятни факти около работата на Цацаров като председател на Пловдивския съд - например, че точно този съд има най-много спечелени срещу решенията му дела в Страсбург от съдилищата в цяла България? И дали тези оценки - "че си били работели много добре Боко и Цоко с Цацата на времето" нямат нещо общо, че Цацаров безпроблемно (и без това да му е работата и практиката) е разписвал експедитивно и усложливо незаконни СР-та, например, с изцяло лъжливи обосновки, изготвени от такива като Роман Василев, например?

  Питам се дали общото между предишните и сегашните не е много повече, от различията им, които май явно са за "кокала". Или "кой да води бащина дружина", тоест кой да разпределя пръв порциите.
  Което обяснява и яловите обвинения на Цацата срещу когото и да е от управляващите, май. И иначе необяснимия факт на необичайната "толерантност" и "разбиране", с които Борисов говори и за Пеевски, и непрекъснатия му възторг му към Доган с очевидните му опити да го реанимира - и него, и Гоце, с когото си менкат услуги зад гърба на мат'ряла.

 • 3
  the_core avatar :-|
  The Core

  Независимо кой е на власт - едни и същи "ДС куки" размятат ла*ната наоколо.
  Докато не се изчисти цялата система от комунистите - няма да се оправи!
  Апропо, същото важи и за държавата!

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Една Грузия по времето на иначе не особено симпатичния ми Саакашвили успя изцяло да обнови (подмлади и професионализира) апарата за вътрешна сигурност, т.е. бившето КГБ, и до голяма степен да елиминира корупцията вътре в системата на тази организация. Може би си струва да се проучи опита? Не трябва да има политизирана система за национална сигурност ако искаме профеционализъм и приемственост.

 • 5
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Очевидно е, че безконтролното подслушване на политици, бизнесмени и журналисти продължава и това се случва в мегаструктура като ДАНС, чието звено за прилагане на СРС беше оставено извън контрола, на ??? който управляващите привидно създадоха в началото на мандата си. И това е плашещо.


  ТЕЗИ 3 ВЪПРОСИТЕЛНИ ЗНАКА съзнателно ли сте ги оставили, или някой ги е порспал?

 • 6
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Отвратителните завзеха властта с плюнки и компромати и управляват както умеят , с кражби, лъжи и полицейщина. Някой учуден???Не разбирам какво толкова се учудвате. БСП си е БСП, престъпници и нагли крадци и лъжци. ДПС са същите нали са другото крило на БКП.

  ОСТАВКА!!!

 • 7
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  Абе не му е чиста семката на тоя Алексиев. Вижте му муцуната - типичен мафиот. Въобще не бих се учудил да е намесен в трафика на дрога. Дано го заковат!

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Още по времето, когато Станишев създаде ДАНС с не много ясна - поне за обществото - концепция и сложи начело офицерът на ДС Петко Сертов проформа, а истинският властелин беше Алексей Петров - "Октоподът", дето привикваше журналисти и бандити "на кафе" стана ясно, че там се колекционира голяма информационна база - вкл. записи на "интересни" субекти с "неясни цели".
  След това избухна аферата с незаконно подслушваните от ДАНС журналисти - "Галерия", в която директно бе замесен и Цветлин Йовчев, поради което напусна службата.
  ДАНС се оказа пристан на много близки, роднини и приятели на редица политици и управници.
  След това дойде активното мероприятие напълно в ДС стил - с бюлетините в Костинброд в предизорния ден и манипулацията на изборите с него, и там Цацаров се обърна точно към ДАНС, изолирайки МВР...
  Сега- след излизането на какви ли не записи и флашки, след обвиненията за незаконни подслушвания срещу Цветанов се оказва че тези от ДАНС продължават да подслушват незаконно и/или да използват незаконни записи за незаконни цели иинсинурани обвинения.
  Междувременно и Цацаров преди месеци - във връзка с подписано от него разрешение с доказано лъжлива обосновка от Роман Василев направи някакво скорострелно еднодневно разследване със закана да се накажат виновните, но после само съобщи че от ДАНС ги били подвели и отново всичко се потули.
  Същто ДАНС издаде и абсолютно незаконен допуск на Пеевски, за да го инсталират за шеф на ДАНС.
  Е, не станаха ли твърде много "грешките" и "пропуските" там? И това са само тези, за които обществото разбра. За тези не важат ли законите на Р Бълария? Няма ли прокуратура и парламентарна комисия, която да погледне какво и защо точно правят тези сравнително добре заплатени за страната юнаци?

 • 9
  k_ avatar :-|
  k_

  ДАНС-а сега са заети с топ разследването колко кощат кифлите в детските градини по селата в тетевенско.
  Де ги бутате в тез кокаинови врътки.

 • 10
  kam27 avatar :-?
  kam27

  Дали ДАНС сега не прави мониторинг и на форумите разискващи нея но и благодетелите си ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK