Танго, Зулу и лясковската полиция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Танго, Зулу и лясковската полиция

Танго, Зулу и лясковската полиция

Серия от системни грешки доведоха до трагичния завършек на акцията в Лясковец

9449 прочитания

© Надежда Чипева


Миналият петък вместо успешна PR акция на МВР, която да бъде излъчена по сутрешните блокове на телевизиите, една полицейска операция по задържането на лабилния психически, но тежко въоръжен Петко Петков от Лясковец, завърши със смъртта на полицай, прострелването на трима негови колеги, както и тежкото раняване на стрелеца.

Първоначално МВР отрече да има провал на операцията, но след това призна за такъв. По време на парламентарното изслушване на главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров и зам.-министър Васил Маринов, като виновни бяха посочени двама редови служители от великотърновската полиция, които ден преди операцията на своя глава отишли да направят допълнително заснемане на дома на Петков. Той ги забелязал, разбрал, че се готви задържането му, и подготвил засада на баретите. Според полицейските началници двамата са виновни, защото видели, че са разконспирирани, но не са докладвали за това.

След като Светлозар Лазаров разказа всичко това, депутати от ДПС и БСП разиграха политически театър, като попитаха дали единият от тези двама полицаи не е бивш служител в охранителната фирма на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. След като получиха утвърдителен отговор, управляващите едва ли не се опитаха да внушат, че операцията е била провалена като заговор срещу правителството. Между другото, това е втори опит подобна теория да бъде лансирана от  ръководството на МВР. В часовете след операцията вината беше хвърлена върху бившия главен секретар Калин Георгиев, който през 2012 г. спрял баретите да задържат Петков. Впоследствие стана ясно, че нищо не е спирал.

Ако разказаното от Светлозар Лазаров действително отговаря на истината, то гафът на двамата служителите е голям. Представената от главния секретар фактология обаче не звучи достатъчно убедително, че да бъде приета без резерви тезата му, че всичко останало в акцията е било на ниво. Всъщност операцията се провали по причини, които са много по-големи от евентуалния гаф на двамата редови полицаи. Те показват системни дефицити в работата на МВР, на които периодично ставаме свидетели. И които, уви, отнемат човешки живот.

Летаргията на местната полиция

Изнесената от главният секретар на МВР информация сочи, че полицията в Горна Оряховица (под чиито район е Лясковец) и Велико Търново (под чиято шапка е Горна Оряховица) с бездействието си е допуснала Петко Петков да се въоръжава безпроблемно в продължение на години. Това се случва  при положение, че още през 2008 г. е имало данни, че той най-вероятно не отговаря на изискванията за психическа годност за притежание на оръжие. През 2012 г., когато за първи е обмислен щурм на дома му с барети, тази възможност е отхвърлена с мотив, че това ще събуди агресия у Петков. Тогава е било препоръчано да се използва "оперативна комбинация" за извеждането от жилището му, т.е. да бъде подлъган да се отдалечи от арсенала си.

Чак през септември миналата година полицията предупредила личния лекар на Петков и ръководителя на "Спешна помощ" в Горна Оряховица да се обадят веднага в МВР, в случай че той ги посети. Въпреки твърденията на МВР, че стрелецът не е излиза от дома си, стана ясно, че той е поддържал контакти със своя адвокат, както и че е имал активна комуникация с персонала на училището от балкона, където често излизал. Включително и в деня преди операцията.

От намерените в дома на простреляния боеприпаси става ясно, че той очевидно е пазарувал арсенала си безпроблемно. Лясковец действително е "оръжеен" град, но в същото време достатъчно малък, за да стане ясно, че Петко Петков, който не е бил активен ловец (няма нито един излет с ловната дружинка, в която е членувал), се запасява. За ловни патрони по принцип не е необходимо разрешение, но продавачът води дневник за това кой колко муниции е закупил и тази информация се съхранява (и би трябвало да се анализира) от полицейската служба КОС (Контрол на общоопасните средства).

Парадоксалното в случая е, че всичко това е станало пред очите на сегашния директор на полицията във Велико Търново Христо Христов, който от 2010 до 2013 г. е бил шеф на районното управление в Горна Оряховица, а преди това дълги години е работил на ръководен пост там.

Хроника на един предизвестен провал

Проваленото разузнаване

Разузнаването винаги е било едно от най-слабите звена на СОБТ. Може да се каже, че в повечето случаи скандалите, свързани с отряда са, били заради лоша или грешна информация. Атакуването на грешен адрес, нахлуването в някое жилище на възрастни хора или пребиването на нищо неподозиращо семейства са най-малките гафове, които е сътворявали вследствие на слабо разузнаване. Има немалко случаи, в които командосите са били поставяни в опасност или обратното - упражнявали са ненужна сила.

Около месец преди акцията в Лясковец например екип на СОБТ е извикан да окаже съдействие по време на разследването срещу групата перничани, задържани за поръчкови убийства ("Килърите 3" - по номенклатурата на МВР). Те нахълтват в погрешна къща, където живее възрастна жена, тя трудно понася стреса и се налага да бъде извикана "Бърза помощ".

"На планиране подлежат всички аспекти на предстоящата операция, внимателно се анализира събраната информация за събитието, лицата, обекта, като се отчита постоянната хронология на събитията към момента", пише в книгата си "Тактика на специалните операции - Ръководство за организацията и реда за действие при кризи с насилие и арести на опасни лица" сегашният командир на СОБТ Георги Гайков. И още: "Взимат се под внимание всички детайли и се изготвя план за отделните ключови въпроси, засягащи подхода, преодоляването на препятствията, прегради, съпротива, заемане на позиции, ред за действие, точки за оттегляне и евакуация." Той препоръчва използването на "google earth, видео и фотоснимки, наблюдение в реално време, показания на свидетели и очевидци, етажни планове и схеми". Под внимание се взимат и най-малките детайли – настилката около сградата, наличието на простори, посока на отваряне на прозорците и най-важното – какви са възможностите за използване на отвличащи вниманието средства.

От думите на главния секретар Светлозар Лазаров става ясно, че баретите са провели "планирани занятия за тематична подготовка", които включват въпросите по планирането на операцията, поставяне на задачите, локализация и задържане на лицата и т.н. Тази подготовка е започнала на 22 февруари и е приключила на 7 март, т.е. в седмицата преди акцията. В началото и в края на "занятията" е имало координационни срещи с експерти от Института по психология и полицаи от ОДМВР - Велико Търново.

Всичко дотук звучи много добре, но има една малка подробност. Датата на последната координационна среща – 7 март, е и датата, на която е... представен снимков материал на сградата и схемата на жилището на Петко Петков. Това на практика означава, че до края на "занятията" баретите са тренирали на тъмно, без да имат ясна представа каква точно е разстановката на апартамента и къде точно отиват.

Нещо повече. Фактът, че само ден преди акцията двамата оперативни работници от Велико Търново (единствените, срещу които има разследване до момента) са отишли да правят допълнително заснемане на къщата и вратата на жилището на Петко Петков, подсказва, че предварителното разузнаване на мястото не е било адекватно.

"Главният секретар казва, че двамата са отишли на своя глава. Всеки, който познава системата на МВР, знае, че подобни самоинициативи са немислими. Всичко е било наред, но те, ден преди операцията, в работно време са взели служебната камера, качили са се на служебния автомобил и са отишли да поснимат и дори са въвлекли униформените си колеги. Абсурдно е", коментира служител на управленско ниво в МВР и изразява предположение, че е имало устно разпореждане за допълнително разузнаване, защото предходното не е било достатъчно. В сряда Светлозар Лазаров не успя да обясни дали при първото заснемане например е била снимана вратата на дома на Петкови.

"Проблемът може да бъде решен, ако СОБТ беше извършила сама разузнаването, както би трябвало да бъде", коментира източникът ни и допълва: "Аргументите на главния секретар на МВР, че били изпратени местни хора, за да не се буди съмнение, е несъстоятелен. Тези, които са правили огледа, не са от Лясковец, а от дирекцията във Велико Търново и Петков със сигурност не е имало как да ги е познава.

Противоречивото планиране

Очевидно недоброто разузнаване предопределя и конкретното планиране и протичане на операцията, които на този етап остават най-неясните момент в случката. Светлозар Лазаров коментира, че баретите (явно без да са напълно наясно къде отиват) са тренирали два "способа", като отказа да назове кои са те "по разбираеми причини", явно имайки предвид, че става дума за класифицирана информация.

Способите обаче не са тайна – това са последователна и динамична атака, снайперска операция, камуфлирани действия (полицаите са с цивилни дрехи) и засада. СОБТ е заложило на динамична атака (организирани, агресивни тактически действия, насочени към бързо овладяване), като самият Светлозар Лазаров каза, че заключението преди операцията е било, че трябват "бързи действия" с цел минимализиране на ответната реакция.

По време на изслушването обаче останаха редица неясни моменти около тактиката на полицията. Така например не се разбра защо не са били евакуирани другите живеещи в сградата, където е жилището на Петко. Това е станало чак след първоначалната стрелба. Според обясненията на главния секретар евакуация не е направена, защото така е щял да се провали изненадващият момент в акцията (всъщност евакуацията е могла да стане и предходната вечер).

Другият въпрос, останал без отговор, е защо майката на Петков не е била причакана при някое от нейните излизания и така да се избегне рискът от заложническа криза. Обяснение, което Светлозар Лазаров даде, че майката не е имала регулярна програма и излизала да пазарува по различно време и от различни места не звучи сериозно най-малкото защото налага извода, че една възрастна жена може да разиграва без проблем две дирекции на полицията и едно специализирано звено.

Други въпроси, които също останаха без отговор, са за екипировката на баретите (чието качество беше поставено под съмнение от главния прокурор), инструкциите на снайперистите, фактът, че около къщата са открити гилзи от халосни патрони и т.н.

Инцидентът в Лясковец става точно 20 години и 2 месеца след най-големия гаф, който е свързан с дейността на СОБТ. Става дума за убийството на зам.-командира на поделението Марин Чанев и старши командоса Георги Георгиев – Индианеца на 14 януари 1994 г., придобил популярност под името "Случаят Белите брези". Тогава полицаи от звеното за борба с масовите безредици (БМБ), евфемистичното название на структура в СДВР, която се опита да дублира работата на СОБТ, застреляха двете барети и раниха тежко трети в блок в квартал "Белите брези" при странни обстоятелства. Тримата командоси бяха изпратени да охраняват висшите полицаи Ботьо Ботев и Григор Вълков в дома на бившия полицай Иван Иванов, който беше съдружник на покойния мафиот Иво Карамански. Причината за това посещение е била да бъдат успокоени хората на Карамански, тъй като самият той е бил задържан при "оперативна игра" в сградата на МВР, а целта е сваляне на напрежението на улицата по време на т.нар. Гангстерска война от този период. Екип от отряда за борба с безредиците обаче е бил на пост пред въпросния блок и е реагирал първосигнално на информация, че във входа са влезли въоръжени цивилни лица. Следва престрелка, при която загиват двамата командоси. И тогава, както и сега, са налице тотални нарушения на тактиката и разпоредбите, липса на каквото и било да разузнаване, липса на каквато и да било координация между отделните структури на МВР. По-късно ще се разбере, че трите барети не са знаели изобщо къде отиват и защо.

След инцидента в Белите брези вътрешният министър тогава Виктор Михайлов подаде оставка, която не беше приета. Осъден беше единствено редови служител от звеното БМБ, участник в престрелката. Точно 20 години по-късно с поведението си, ръководството показва, че няма абсолютно никакво намерение поне да демонстрира, че носи политическа и морална отговорност за смъртта на Емил Шарков.

А ако Лазаров се чуди защо може да е виновен, ще му подскажем – по закон именно той, а не друг, носи отговорност за координацията между различните дирекции в МВР, а СОБТ е само и единствено на негово лично подчинение. Разбира се, много по-лесно е да обвиниш предшествениците си.

*Танго е термин, който частите за бързо реагиране използват за терорист, а Зулу - за заложник

Миналият петък вместо успешна PR акция на МВР, която да бъде излъчена по сутрешните блокове на телевизиите, една полицейска операция по задържането на лабилния психически, но тежко въоръжен Петко Петков от Лясковец, завърши със смъртта на полицай, прострелването на трима негови колеги, както и тежкото раняване на стрелеца.

Първоначално МВР отрече да има провал на операцията, но след това призна за такъв. По време на парламентарното изслушване на главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров и зам.-министър Васил Маринов, като виновни бяха посочени двама редови служители от великотърновската полиция, които ден преди операцията на своя глава отишли да направят допълнително заснемане на дома на Петков. Той ги забелязал, разбрал, че се готви задържането му, и подготвил засада на баретите. Според полицейските началници двамата са виновни, защото видели, че са разконспирирани, но не са докладвали за това.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  wiktor66 avatar :-|
  wiktor66

  :-)

  Капитал,

  Много ви личи пристрастието :-)

  "..не звучи сериозно .. налага извода..

  :-)

  КОЙ ви налага изводите ? :-)

 • 2
  jddi avatar :-|
  Димов

  До коментар [#1] от "wiktor66":

  Логиката, wiktor66.

 • 3
  christoa avatar :-|
  christoa

  Прието е в такива случаи да се подава оставка. Както и да не се приеме до изясняване на случая. Но това са етични норми ...

 • FvH

  Какво имаме в случая:

  Министър на вътрешните работи <- главен секретар на МВР <- Шеф на СОБТ <- ръководители от главна дирекция национална полиция (на място) <- човек съставил плана за операцията <- ръководител на отряда на мястото на операцията

  .... и накрая к'во обвиниха кварталите?! Какво трябва да се случи, зад поеме отговорност някой?! Това е България, нито някой ще ги съди, нито ще им търси друга отговорност! Толкова ли не може поне малко, някой да поеми вина за трагедията.

  Светлозар Лазаров е най-наглото същество... баретите му били казали "шефе там ни чакаХА. НаправиХА ни засада". Защо говореше в множествено число и каква засада при положение, че съвсем точно знаеш, къде е Петко Петков не ми стана ясно... само остава да каже, че Петков ги е обградил.

  Ако при такава трагедия никой не иска да поеме отговорност, представете си какво трябва да се случи, за да си подаде оставката министър председателя например?!

 • 5
  1951 avatar :-|
  1951

  Нещата са супер "дежа ву" от престрелката в Белите брези през януари 1994 г.

  И в двата случая се задейства СОБТ за операция под и извън компетенцията им. В първия случай пращат три барети да го играят бодигардове на полицейски шефове при странна среща с престъпен бос, а сега пращат отряда да обезоръжава параноясъл чичко.

  И в двата случая има тотална издънка в тактиката на провеждане на спец операцията. В Белите брези се изпозастреляха, защото някой не си беше направил труда да информира редовите ченгета, че баретите ще правят операция в блока цивилни. В Лясковец не е много ясно къде е точно оакването, но има интересни насоки.

  И в двата случая баретите дават жертви при ситуации далеч от най-напечените. В Белите брези нервно стрелят по униформени полицаи, които викат "Полиция, предай се" и след това дават двама убити и един ранен. В Лозенец щурмуват параноясал чичко с ловни пушки, като резултатът е един убит и трима ранени.

  И в двата случая баретите са като с тефлон намазани. Нито петънце по тях. Напротив, възхвалява се героизмът им. Интересен факт е, че хора като Алексей Петров, Златко Баретата, Братя Галеви, Бай Добри, Пашата и прочие барети отдали се на часпром...

  И в двата случая пешкира го изпраха фигуранти в цялата драма. За Белите брези осъдиха с много зор полицаят, който застреля баретите, а след това тихомълком го помилваха. За Лясковец ще натоварят всичко на някакви ниско поставени милиционери, дето може би да, може би не имат нещо общо с издънката...

 • 6
  1951 avatar :-|
  1951

  И още нещо БМБ въобще не бяха еквивалент на СОБТ.
  Беше малко по-тежко въоръжена полиция (джипове Ленд Крузър, жилетки и автомати), която в мутренските години изкарваха честно на улицата да всяват респект...

 • 7
  pinoccio avatar :-P
  pinoccio

  Аз викам да назначат за обучаващи на командосите ни, плевенските братя опазили нивата си с техния приятел, той вече си е полицай.
  За нула време с голи ръце натръшкаха 5 френски команоса, та един луд с пушка ли ще им се опре.

 • 8
  real_adventure avatar :-?
  Real Adventure Machinery

  във всички книги на САС пише, че от момента на искането намесата на антитерористичното звено до момента на приключване на операцията всичко се извършва под заповед на командира или назначения от него командир на щурмовия отряд. Никой друг не разпорежда оперативни действия и т.н. Тук е важно да се изясни кой какво е планирал и кой е командвал и ще излезе и отговора - КОЙ?

 • zogorsone

  Кадровата политика в държавата - да се поставят на определени постове, политически удобни, но неотговарящ на длъжностните характеристики и неспособни да се справят със служебните си задължения лица, води до обезличаване и обезсмисляне на тези постове. Прави импотентни институциите в държавата и обезсмисля причините за собственото им съществуване.

 • john_doe

  Лазаров да си подава оставката, точно както Бойко Борисов и Цветан Цветанов си подадоха оставките заради загиналите под тяхно ръководство полицаи!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK