Без пирати на Карадере

Проектът за курортен комплекс край Бяла получи "бърза писта" за разрешителни от държавата преди обществото да бъде запознато с плана

Ваканционното селище ще има 1200 жилища, 3 хотела и застроена площ от 210 дка
Ваканционното селище ще има 1200 жилища, 3 хотела и застроена площ от 210 дка    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Ваканционното селище ще има 1200 жилища, 3 хотела и застроена площ от 210 дка
Ваканционното селище ще има 1200 жилища, 3 хотела и застроена площ от 210 дка    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Инвеститор с офшорно участие ще строи ваканционен комплекс на Карадере, подкрепен от правителството. Негативната обществена реакция на тази информация не закъсня и секунда. След решението на Министерския съвет в социалните мрежи тръгна организация на протест, подкрепен от над 6200 души. В действителност дойдоха около половината.

Реакцията на хората е обяснима предвид презастрояването на Черноморието и системния натиск за строителство на Иракли, Корал, Странджа – все зони със специфичен екологичен статут. И най-важното, доверието на хората към българските институции е тотално изгубено и няколко прессъобщения няма да го върнат. Притесненията на хората са свързани и с факта, че обещанията за минимална намеса в природата и устойчиво развитие често се оказват празни. На Иракли инвеститорът "Емона 2000", собственост на Добрин Иванов, започна с изграждане на вакационен комплекс за едва 180 души на мястото на бивш пионерски лагер и почивна станция. Две години по-късно той депозира ново инвестиционно намерение върху 4 пъти по-голяма територия – за нов ваканционен комплекс за 250 души. Печално известният и вече несъществуващ комплекс "Златна перла" край Варвара беше разделен на 10 отделни проекта от инвеститора "Краш 2000", за да заобиколи изискването за екологична оценка и да получи разрешително. Или все действия, промъкнали се през държавната машина на контрол.

Стена от недоверие

Сега инвеститорът "Мадара Юръп" дава заявка за изключителен проект – естествени материали, минимални въглеродни емисии, над 80% зелени площи, опазване на заменената гора. Проектът ще се подложи на оценка за въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост с екомрежата "Натура", ще се проведат обществени обсъждания, обещават от компанията. Те са задължителни според законодателството, а не нещо, което добронамерен инвеститор прави в полза на гражданите и природата. Но напрежението може би нямаше да е толкова нагнетено, ако "Мадара Юръп" беше обявила намеренията и проекта си в аванс. "Нямаме никакво законово задължение да се консултираме с природозащитни организации. Процедурата по одобрение на проекта ще отнеме 6 до 9 месеца, всички заинтересовани ще имат време да си кажат мнението, приветстваме всички", коментира пред "Капитал" Сава Събев от управата на "Мадара Юръп".

Отлагането на диалога с екологичните сдружения и гражданите обаче не е от полза за инвеститора. В четвъртък партията на "Зелените" чрез независимия депутат Светлин Танчев внесе предложения за промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които забраняват ново строителство в "Натура" зони край брега именно заради проекта на Карадере. Като изключим елемента на популизъм и факта, че предложението няма основание да бъде подкрепено (защото строителството в "Натура" по принцип е разрешено), този ход е доказателство, че всяка следваща стъпка на инвеститора не само ще бъде следена под лупа, но и атакувана.

Макар и леко закъснели, в петък от инвеститора обявиха, че канят всички екоорганизации "да се включат в създаването на Зелен борд, който ще наложи граждански контрол при осъществяването на проекта".

Офшорният елемент

"Мадара Юръп" АД на практика възражда проекта за екоселище на Карадере, обявен през 2007 г. и временно спрян през 2009 г. През 2007 г. инвеститори бяха Madara Bulgarian Property Fund (по това време фондът се търгуваше на неофициалния сегмент на лондонската борса) и българската "ББТ Проджектс", свързана със собствениците на фирмата за сметосъбиране "Титан АС". "ББТ Проджектс" вече не е в проекта, т.е. продала е терените си в района на Карадере, придобити преди това чрез свързани фирми. По думите на инвеститорите братът на Сергей Станишев – Георгий, също се разграничил (в началото консултираше проектантите от архитектурното бюро Foster+Partners).

Сега част от компаниите, които стоят зад "Мадара Юръп", са регистрирани в офшорни зони. "Всичко това е публично. Напълно прозрачно. Собствеността на фирмата е публична", коментира в петък пред бТВ Тим Чадуик от управата на Madara Bulgarian Property Fund, който остава в проекта. "Мадара Юръп" е изпълнила изискването на т.нар. закон за офшорните зони – да представи декларация за действителните си собственици – физически лица. Условието е изпълнено за основния акционер "Рейнбоу груп сървисиз лимитид", регистрирано на Британските Вирджински острови, чиито физически лица са осем британски граждани. Действителните собственици на регистрираното в Джърси Madara Bulgarian Property Fund Limited обаче не са обявени. Според справка, публикувана в "Биволъ", фондът разполага с 60 484 351 евро капитал и има 29 акционери, сред които физически и юридически лица, чиято реална собственост е непроследима. За правителството явно не е проблем да издаде най-високия инвеститорски клас на фирма с офшорна собственост и трима служители въпреки приетия преди седмици нов закон, който уж беше с цел да се ограничи бизнесът, който държавата прави с офшорки.

Мехурчета, балончета

Подкрепата от държавата – засега институционална, вече е обещана. Инвеститорът ще получи "бърза писта" за обслужване и обработка на разрешителните. Мотивите - "Мадара Юръп" ще разкрие 500 работни места и ще инвестира 100 млн. лева в района на Бяла, където безработицата е над 10%. Преди 9 месеца същото правителство категорично отказва да издаде сертификата, става ясно от справка на икономическото министерство, публикувана от бТВ. Причините са: не са обявени границите на проекта, липсва информация за ресурсното обезпечаване на комплекса с вода, ток, канализация, няма становище на РИОСВ Бургас и още – компанията обезпечава инвестицията си с бъдеща продажба на имоти, което е недопустимо според Закона за насърчаване на инвестициите. Министерството на икономиката мотивира отказа си с горчивия опит от сертифицирания проект "Голф клуб Ибър", проектиран от настоящия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов. Проектът за голф комплекс край Долна Баня е спрян (част от него е незаконен) – заради липса на цялостно устройствено планиране, спорове между инвеститора и общината, липса на ток и вода, прокурорски проверки, запитвания на Европейската комисия. Най-неприятното е, че са засегнати правата на много лица, придобили имот "на зелено" в несъществуващия и до днес голф комплекс, които очакват съдействие от централната власт, защото е издала инвеститорски сертификат, посочват от министерството през юни 2013 г. и отказват сертификат на "Мадара Юръп".

Девет месеца по-късно ситуацията се обръща на 180 градуса. Липсва информация как се е променил проектът, как инвеститорът е отговорил на забележките на икономическото министерство. Вместо да даде отговори на тези въпроси, в петък икономическият министър Драгомир Стойнев раздаде на журналисти писмо от предшественика си Делян Добрев, уверяващо Madara Bulgarian Property Fund, че министерството ще съдейства на бъдещите чуждестранни инвеститори да получат българско гражданство. В писмото обаче никъде не е указано къде ще е проектът, коментира самият Добрев, а одобрението е по принцип. Самото инвестиционно предложение е внесено с встъпването в длъжност на настоящото правителство.

Една от хипотезите около възраждането на проекта беше, че инвеститорите са намерили китайски партньор, който ще привлича купувачи от Азия именно с възможността да получат гражданство в страна, членка на ЕС.

"От пет години контактуваме с всякакъв вид хора от правителството, с всички видове партии, с всички видове отдели. Беше дълга борба", казва Тим Чадуик пред бТВ на въпрос как са стигнали до подкрепа на държавно ниво. Запитан чия е била решаващата роля за сертификата, Чадуик отговаря: "Няма да кажа, ще загубя приятел."

Засега изглежда, че британският инвеститор ще запази приятелството си, а община Бяла ще получи луксозния си курорт. Свободно къмпингуващите и природозащитниците ще загубят част от единствения в България 4-километров див плаж. В крайна сметка това са приоритетите на правителството.

Проектът

Проектът за Карадере предвижда изграждането на 1200 самостоятелни жилищни единици – в еднофамилни и редови къщи и апарт-комплекси, три хотела, търговски площи, заведения, спа център и др. Разгърнатата затроена площ на комплекса ще е 210 000 кв.м. Терените, върху които ще се строи са със статут на урегулирани поземлени имоти, предназначени за ниско застрояване. Те са собственост на дружеството и са бивши реституирани имоти, закупени от частни физически и юридически лица, посочват от "Мадара Юръп" АД. Дружеството ще придобие и заменените от държавата в полза на "Мадара Бяла Норд" 707 дка, които са в забранителния списък за изваждане от горския фонд. Инвеститорът не възнамерявал да строи върху тях, ще ги използва за паркове, посочват от "Мадара Юръп".

Дружеството възнамерява да продаде жилища на международни инвеститори и да запази собственост върху хотела, търговските обекти и тези за развлечение. Те ще се отдават под наем на оператори. Според пазарно проучване на инвеститора за подобен тип имоти жилищата могат да се продават за 2000 евро на квадратен метър. Въз основа на средната площ на жилище от 120 кв. м. брутните приходи от продажба на имоти се изчислява на 360 млн. евро. Общите разходи за завършване на проекта се изчисляват на 287.5 млн. евро. Потенциалната печалба би била 72.5 млн евро.

Може да се наложи допълнителна промяна на параметрите на проекта, която да намали печалбите за компанията или пък въобще да не се стигне до разрешително за строеж, се посочва в доклад на инвеститора. Сред основните рискове са понижение на цените на имотите, презастрояването на черноморието с некачествени комплекси, промяна на регулаторната рамка.