Без паника! БСП спасяват енергетиката

Заплахата за отнемане на лицензите на ЕРП-тата вероятно няма да бъде осъществена, но срутва доверието в способността на държавата да регулира естествените монополи и да защитава инвестициите

Ново правило: когато министърът на икономиката и енергетикатa Драгомир Стойнев призове за намеса на прокуратурата, очевидно държавата е вкарала в хаос поредния сектор на икономиката. Това може да е най-краткият извод от последния скандал за отворилата се огромна финансова дупка в енергийната система. За нея бяха обвинени електроразпределителните дружества (ЕРП), както е модерно сега, а министър Стойнев заплаши: "Ако до вторник (18 март) не се разплатят, съм готов да сезирам прокуратурата за престъпление от тяхна страна." След това последва заплахата за отнемане на лиценза на трите ЕРП-та, бързо материализирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) със стартиране на процедура. Сценарий, който е повторение на атаката срещу ЧЕЗ през 2012 г. 

Поне в този случай нито ЧЕЗ, нито EVN, нито "Енерго-про" са виновните. Обяснението за сегашното политическо кресчендо е в хаотичния танц на властта с енергийния сектор през последните девет месеца. За да покаже някаква реакция на протестите, които свалиха ГЕРБ от власт, миналата година правителството и в частност министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев поискаха петпроцентно намаление на цената на електроенергията. То обаче не беше съпроводено с някакви принципни промени. Вместо това с осъществяването му бе натоварена ДКЕВР. Принципно се предполага, че тя е независим орган, главно за да не позволява на политиците да правят глупости - идея, която сега виждаме едновременно колко е смислена и колко не работи. ДКЕВР нямаше как магически да свали цената. За да изпълни поставената задача, тя създаде модел, който наистина постигна 5-процентното понижение, но който нямаше как да не се издъни (това стана само три месеца по-късно, през октомври).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се