Дяволът е в текстовете по детайлите

Приетият на първо четене от парламента Закон за потребителския кредит има нужда от редакция

   ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Народното събрание има възможност да коригира някои недостатъци с второто четене на законопроекта.

"Дяволът е в текстовете по детайлите." С тези думи Менда Стоянова, народен представител от ГЕРБ, изразява загрижеността си по отношение на текстовете на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за потребителския кредит (ЗИДЗПК) по време на заседание на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание от 06.02.2014 г.1 На същото заседание друг народен представител – Георги Анастасов от "Коалиция за България", заявява, че "няма съвършен закон" и "само Бог е съвършен". Съвършени или не, текстовете на вече гласувания на първо четене законопроект имат нужда от редакция, ако народните представители искат да постигнат целите, които си поставят.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • Морган
  • - 1
  • + 8

  "(ЗЗД) Чл. 133. Цялото имущество на длъжника служи за общо обезпечение на неговите кредитори, които имат еднакво право да се удовлетворят от него, ако няма законни основания за предпочитане."

  В България имаш ли да плащаш кредит си оставаш длъжник за цял живот (който и вариант от гореизброените да избереш). Ако недай си боже си отидеш от този свят, без да си платил дулга си, не се притеснявай, твойте деца ще го платят. Дългът в България се унаследява. Добре, че не са сложили лихва върху унаследяването!!!

  Къде е банкрута за физически лица в цялия този закон?

  Директива 2014/17/ЕС е недвусмислена във всяко отношение: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2014:060:0034:0085:EN:PDF


  Нередност?
 • 2
  ariman_info avatar :-|
  Ariman
  • + 2

  До коментар [#1] от "Морган":

  Всъщност това не е вярно, дълг се унаследява само при прието без опис завещание, затово независимо от кога наследявате

  Нередност?
 • 3
  ariman_info avatar :-|
  Ariman
  • + 3

  До коментар [#1] от "Морган":

  Всъщност това не е вярно, дълг се унаследява само при прието без опис завещание, затова независимо от кого наследявате просто направете един разход за нотариус за приемане по опис, за да не изпадате в задължения, които не са ваши.
  При приемане по опис, наследникът отговаря за дълговете на наследодателя си само в размера на описаното наследство.

  Нередност?
 • 4
  morgan. avatar :-|
  Морган

  До коментар [#3] от "Ariman":

  ЗАКОН ЗА НАСЛЕДСТВОТО

  Чл. 49. (1) Приемането може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството; в този случай приемането се вписва в особена за това книга.
  (2) Приемане има и когато наследникът извърши действие, което несъмнено предполага неговото намерение да приеме наследството, или когато укрие наследствено имущество. В последния случай наследникът губи правото на наследствен дял от укритото имущество.

  Алинея втора е важна тук!!! Можеш да го приемеш без да разбереш!


  Чл. 56. (Попр. - ДВ, бр. 41 от 1949 г.) (1) Кредиторите на лицето, което се е отказало от наследството, могат да искат унищожението на отказа в своя полза, доколкото не могат да се удовлетворят от имуществата на наследника.
  (2) Искът може да се предяви в едногодишен срок от узнаването за отказа, но не по-късно от три години след отказа.

  Дори и да си на ясно и да си се отказал от наследството, банката може да изисква ОТМЯНА на ОТКАЗА!!!

  Чл. 92. Срокът по чл. 56 започва да тече от влизането на този закон в сила за наследства, открити по-рано.

  Този член казва, че дори и преди 20 години да си имал наследство което е изискуемо, могат да ти повдигнат обвинение и сега или след още 20 години, ако не са променили закона до тогава!


  КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА НАСЛЕДСТВОТО

  (ОБН. - ДВ, БР. 60 ОТ 1992 Г.)

  § 9. Отмяната на срока за приемане на наследството по отменения чл. 50 се отнася както за откритите преди влизане на този закон в сила наследства, по които в срока не е направено възражение за изтекла давност, така и относно имотите, собствеността върху които се възстановява.

  А с това нещо се казва, че ако не вземеш никакво отношение, относно имотите които наследяваш, закона приема, че си СЪГЛАСЕН да ги наследиш!

  Ето ти и един меко казано урудлив случе, акато него да ги ринеш в България!
  http://news7.bg/NEWSROOM/%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BC-%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3-_l.baa_i.30689_b.5483.html#.UzBl7870gbM  Нередност?
 • 5
  a_tanas avatar :-P
  a.tanas

  "Въпреки че твърдяната цел" - странен страдателен залог

  Нередност?
Нов коментар