София търси изпълнител за последния етап от ремонта на бул. "Витоша"

Новата отсечка трябва да бъде завършена до края на годината

Прословутият фонтан на бул."Витоша" се превърна в емблема на негативните обществените реакции срещу новата визия на зоната
Прословутият фонтан на бул."Витоша" се превърна в емблема на негативните обществените реакции срещу новата визия на зоната    ©  Красимир Юскеселиев
Прословутият фонтан на бул."Витоша" се превърна в емблема на негативните обществените реакции срещу новата визия на зоната
Прословутият фонтан на бул."Витоша" се превърна в емблема на негативните обществените реакции срещу новата визия на зоната    ©  Красимир Юскеселиев

Превръщането на бул. "Витоша" в истинска пешеходна зона с пейки, фонтани, зелени площи и места за културни събития е проект с редица промени в концепцията. Въпреки че идеята за преобразяването на столичния булевард се появи още през 2008 г., през последните две години реконструкцията на първите му две зони от бул. "П. Евтимий" до ул. "Солунска" даде повод за сериозни критики от страна на група архитекти, неправителствени организации, медии и граждани. Така първоначалната слава, която Столичната община се опита да създаде на проекта, стремглаво започна да избледнява.

Независимо от това местната власт продължава да отстоява мнението си, че новият облик на булеварда се харесва на жителите на града. Нещо повече - до края на годината общината има намерение да завърши и последния, трети, етап от ремонта на бул. "Витоша" - от ул. "Солунска" до ул. "Алабин", като в допълнение дори ще изгради фонтан пред ритуалната зала "Триадица" за близо 100 хил. лв. Обществената поръчка за тази цел вече е обявена, а до края на април ще станат известни и кандидатите за изпълнение на проекта.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  todorov_g avatar :-|
  todorov_g

  Разбира се ремонтираната част можеше да изглежда по- добре, макар че и обратното е вярно. Това, което се вижда и с просто око още от миналата година е, че изпълнението не е качествено. Освен, че трудно може да се намери участък, в който фугите на плочките да спазват права линия и да са успоредни помежду си на, всички капаци на шахти вече има разместени, счупени или дори липсващи плочки. Да не говорим и за чудното шадраванче, което си мисля че сигурно 90% от пешеходците минаващи край него биха се справили по- добре с проектирането му. Мисля си, че там ще е много ефектно да се направи фонтан без борд и водата да се отича в процепи около плочките, а не такова скучно и невзрачно съоръжение.

 • 2
  zadenprozorec avatar :-|
  zadenprozorec

  Важното е всичко да се направи хубаво и качествено. Ако София иска да бъде модерна европейска столица, то трябва да държи прилично ниво на всяка нова инфраструктурна поръчка с години назад давност. Не може чужденците да идват тук и да ни гледат дупките, счупените тротоари и шахти по средата на улицата, или тротоара...

 • 3
  b_mitov avatar :-P
  b_mitov

  "през последните две години реконструкцията на първите му две зони от бул. "П. Евтимий" до ул. "Солунска" даде повод за сериозни критики от страна на група архитекти"

  Сигурно имате предвид всички архитекти без проектанта и може би главния архитект на София (което също е под въпрос, ако му се поиска откровенното мнение) :)

  малко снимки от първия етап:
  http://provocad.com/new-vitoshka/

 • 5
  sasser avatar :-|
  sasser

  ""Инфраструктурна компания" е изпълнител на модернизацията на стадиона на "Ботев". Върху дружеството има вписан залог в полза на КТБ срещу 8.5 млн. лв. кредит. "

  О, извинете забравих, че КТБ е банка и може би трябва да отпуска домати и краставици, а не кредити. Явно това е "свързването".

 • 6
  semeto avatar :-|
  семето

  "Инфраструктурна компания" е изпълнител на модернизацията на стадиона на "Ботев"

  След като фирмата прави СТРОЕЖ, а не модернизация на стадион, едва ли ще се затруднят да направят ремонт на бул. Витоша. Друг е въпроса, че ако ремонта беше започнал веднага и нямаше никакво забавяне, тези които критикуват сега, нямаше да имат време да се обадят и сега вече щеше булеварда да е готов. Но софиянци трябва да се сърдят за забавения ремонт на Столична община и постоянните боричкания там.

 • 7
  sasser avatar :-|
  sasser

  От справка в официалния сайт на компанията, единственич частен партньор на Инфраструктурна компания са Литекс Комерс Ад. Другите са:
  Министерство на регионалното развитие и благоустройството
  Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията
  Агенция ”Пътна инфраструктура”
  Министерство на околната среда и водите
  Община Пазарджик
  Община Смолян
  Община Бургас
  Община Велико Търново
  Община Асеновград

  А кредитите им няма как да се "обвързват" с банката освен по друг начин, освен като страни от договр за кредит - кредитополучател и кредитодател.

 • 8
  hristomir_asenov avatar :-|
  hristomir

  В крайна сметка какъв ви е проблемът - искате друга фирма, която се намира в отношение с друга банка, а не ктб, да извършва този ремонт, така ли да разбирам? и за предпочитане сигурно е банката да бъде на Хампарцумян или Цеко Минев ? Това ли е което искате да стане?

 • 9
  klinkerhoffen avatar :-|
  klinkerhoffen

  "Поръчката за частта до ул. "Солунска" бе спечелена от "Трейс София" с 1.7 млн. лв., като кандидатите в търга бяха само два." - любимците на ГЕРБ добре се пласират в столична община, защо няма нещо по този въпрос?! Трейса осъществиха едни от най-скъпите проекти в столицата, добре се облажиха. Като сте тръгнали да разследвате връзките и зависимостите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата