Част от средствата за "София тех парк" ще бъдат преразпределени

Проектът ще се раздели на етапи на финансиране в рамките на два програмни периода

Изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова
Изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова
Изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
50 млн.евро е сумата, която държавното дружество иска да получи през новия програмен период.

Голяма част от парите за първия научно-технологичен парк в страната ще бъдат взети от "София тех парк" и ще бъдат прехвърлени към други оси на програма "Конкурентоспособност", стана ясно след пресконференция на ръководството на парка заедно с управляващия орган на програмата. Взето е решение проектът да бъде разделен на етапи на финансиране и част от парите да бъдат взети в този период и върнати в следващия. Това научи "Капитал Daily" от директора на управляващия орган (УО) Ели Милушева. Вероятната причина са опасенията на УО, че има опасност част от 50-те млн. евро да бъдат изгубени, ако обжалванията на поръчки отнемат твърде много време. По думи на Милушева това няма да доведе до загуба на европейски средства и прехвърлянето може да бъде определено като чисто административна подробност.

Все още не е ясно колко точно пари ще бъдат прехвърлени, но е най-вероятно те да са всички, които към момента не са обект на вече възложени поръчки. Тъй като сумата на разпредeлените средства по проекта, за които има подписани договори и се избират изпълнители, е около 41.4 млн. лв., това де факто значи, че по-голямата част от 50-те млн. евро ще бъдат върнати към "Конкурентоспособност" и вероятно вкарани в единствената отворена към момента процедура - тази за енергийна ефективност. Има и по-драматичен вариант, в който в този период да бъдат оставени само парите за обслужващи дейности и разчистване на площадката - около 4.8 млн. лв., а всичко останало да бъде взето.

По план паркът, който ще се намира на 4-ти километър в част от военния парцел между новата зала "Армеец" и ИПК "Родина", трябва да е готов до октомври 2015 г. Разчистването на терена от бившите казарми вече започна, но същинското изграждане на елементите от инфраструктурата продължава да се бави заради редица жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Ако същинското строителство бъде оставено за следващия период, този срок със сигурност няма да бъде спазен, тъй като плащания ще могат да започнат най-рано през 2015 г.

Какво се случва в план Б

Най-вероятният сценарий е икономическото министерство да проведе "спасителна" акция, за да прехвърли парите, тъй като обжалванията на поръчки може да се проточат доста по-дълго от срока за изпълнение и той да попадне извън последния възможен за плащане в този период - края на 2015 г. След като Комитетът за наблюдение на оперативната програма одобри сумата за пренасочване, ще започнат и процедурите.

Така самото строителство ще се случва с пари от периода 2014 - 2020 г., макар все още да не е ясно как ще изглежда новата програма и каква сума ще бъде заделена за "София тех парк" там. Дружеството е изпратило вече искане за нови 50 млн. евро по новата програма "Иновации и конкурентоспособност", но по думите на Ели Милушева не е ясно каква част от тези средства ще им бъде предоставена, тъй като все още не са направени окончателни разчети по програмата. Същевременно "София тех парк" ще кандидатства и с проект за 20 млн. евро по новата програма "Наука и образование", по мерките за представяне на изобретения, обучения и менторство.

Защо се стигна дотук

В момента текат процедурите по още шест обществени поръчки за инфраструктурата на парка. По три от процедурите вече има избрани изпълнители, но те се обжалват пред КЗК, като решения все още няма и изпълнението им ще се проточи във времето. От "София тех парк" съобщиха за "Капитал Daily", че избраните изпълнители за бизнес инкубатора са "Адванс 2002" и "Нивел" с цена от 9 млн. лв. без ДДС, а "Монолит София" – за иновационния форум, с цена 4.5 млн.лв. без ДДС. Публична информация за избраната компания за етажния паркинг не беше предоставена от държавното дружество.