Държавна земя ще се купува и с компенсаторни записи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавна земя ще се купува и с компенсаторни записи

В сряда в късния следобед депутатите от парламентарната комисия по земеделие приеха на второ четене повечето от поправките в закона за собствеността на земите. Днес има ново заседание, на което ще се разгледат и останалите текстове.

Държавна земя ще се купува и с компенсаторни записи

Разширяването на платежните средства е предложено от пловдивския депутат от ДПС Тунджай Наимов

Деница Ватева, Татяна Пунчева-Василева
14554 прочитания

В сряда в късния следобед депутатите от парламентарната комисия по земеделие приеха на второ четене повечето от поправките в закона за собствеността на земите. Днес има ново заседание, на което ще се разгледат и останалите текстове.

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Държавната земя ще може да се купува не само с компенсационни бонове, но и с компенсаторни записи. Тази изненадваща законова промяна е на път да се случи, след като депутатът Тунджай Наимов от пловдивския избирателен район на ДПС я предложи на второ четене в Закона за собствеността на земеделските земи, а колегите му от ресорната парламентарна комисия я одобриха почти без дебати на заседание, приключило вечерта в сряда.

Какво се променя

В момента законът казва, че държавна земя може да бъде продавана на търгове само срещу поименни компенсационни бонове. Според новите текстове, с които "Капитал Daily" разполага, освен поименни компенсационни бонове при участие в държавни търгове за земя вече ще могат да се ползват още компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи. Освен това се въвежда изискване 20% от цената на земята да се заплаща с парични средства, т.е. в брой, а не както бе досега само с непарични средства, каквито са всички бонове и записи.

"Целта ни е да разширим кръга от лица, които могат да участват в търговете, както и да дадем възможност на хората да реализират книжата си", коментира инициаторът на промяната Наимов пред "Капитал Daily". Той обясни, че целта на паричното плащане е по този начин да се осигурят допълнителни приходи за държавата, включително и заради факта, че земеделското министерство има и разходи за организиране на търговете.

На практика това разширява двойно инструментите, с които ще може да се купува държавна земя. В същото време обаче отваря значителна възможност за най-големите собственици на такива инструменти. Макар по номинал все още голяма част от тях да не са използвани (компенсаторни записи за около 130 млн. лв.), малка част от тях са активно търгувани (около една трета в случая с компенсаторните записи). Същото важи и за поименните компенсационни бонове (ПКБ), след като огромна част от активните бяха използвани в изненадващо големия национален търг за продажба на държавна земя от септември 2012 г.

Борсовата търговия се активизира

От разширяването на кръга реституционни книжа ще спечелят собствениците на тези записи - малки и големи. Според два независими източника на "Капитал", както през есента на 2012 г., така и сега, основните държатели на компенсаторни записи са компании около основателите на "Винпром Пещера" - Антон Щерев и Атанас Петров. През 2013 г. дружества, индиректно свързани с австрийския собственик на "Уинслоу ленд инвест" - WINSLOW Eastern, са били едни от най-големите собственици на компенсаторни записи. Скоро "Уинслоу ленд инвест" трябва да бъде придобито от две компании, собственост на Щерев и Петров, като сделката вече беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията в края а януари. А "Уинслоу ленд инвест" е вторият най-голям частен собственик на земеделска земя със своите около 350 хил. дка. Дружества от групата се сдобиха с големи пакети бонове (над 30 млн. лв. номинал) и записи (над 10 млн. лв. номинал) от инвестиционния фонд Artio International Equity Fund, който дълго време търсеше как да излезе от инвестицията си. Основателите на "Винпром Пещера" не бяха открити за коментар.

Както през 2012 г. за боновете, така и сега търговията със записите се активизира значително през последните месеци на Българската фондова борса. Все по-често се прехвърлят по-големи пакети от над 1 млн. брой. Повишението на цените е шанс и за дребните притежатели да продадат своите записи на добра цена на борсата, ако не желаят да участват в бъдещи търгове.

В четвъртък, т.е. ден след вечерното заседание на земеделската комисия, и въпреки че новината не беше разгласена от медиите, търговията със записи рязко се раздвижи. През деня бяха сключени сделки с компенсаторни инструменти за над 2.3 млн. лв. (с общ номинал от близо 4 млн. лв). Най-големите прехвърлени обеми бяха на компенсаторни записи, които години наред се търгуваха на по-ниски ценови равнища от ПКБ, тъй като не се ползваха в търгове за държавна земеделска земя. Изравняването на цените между трите вида компенсаторни инструмента е първият ефект, който борсовите специалисти очакват да се получи, и той дори вече е факт. Записите настигнаха боновете и се търгуваха на цена от 0.61 лв. за брой. За сравнение, година по-рано котировките се движеха около 0.20 лв. Цветослав Цачев, ръководител на отдел "Анализи" в "Елана трейдинг", обясни движението в цената с това, че се появява още една възможност за използването на обикновените компенсаторни записи.

Секторът харесва промяната

Брокери и земеделски производители казаха пред "Капитал Daily", че не са чували за  промяната и не са я обсъждали с депутати. А Наимов коментира, че е готов да чуе мнения и забележки от сектора, ако има такива. До този момент земеделското министерство не е съобщавало дали предстоят търгове за продажба на земя. В предходни години, когато ги е имало, са се провеждали през лятото и есента.

От земеделския сектор коментираха, че с тях не е обсъждана промяната, но като цяло би предоставила възможност на повече участници да се включат в търговете. Част от фермерите смятат и че трябва да бъде разрешена продажбата на държавна земя изцяло срещу пари.

Така аргументирани, предложените промени звучат чудесно. Въпросът е, че отговарят на една малка част от проблемите около търговете за държавна земеделска земя. Всички пробойни в законодателството ясно си проличаха в мегатърга за над 100 хил. дка през есента на 2012 г. Като например към кой момент трябва да притежаваш боновете. Освен това изискванията кога, къде и как се оповестяват търговете и конкретните данни, кои земи се продават, също са, меко казано, остарели, което коства неимоверни усилия на всеки добросъвестен заинтересуван да разбере намеренията на държавата.

Държавната земя ще може да се купува не само с компенсационни бонове, но и с компенсаторни записи. Тази изненадваща законова промяна е на път да се случи, след като депутатът Тунджай Наимов от пловдивския избирателен район на ДПС я предложи на второ четене в Закона за собствеността на земеделските земи, а колегите му от ресорната парламентарна комисия я одобриха почти без дебати на заседание, приключило вечерта в сряда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  хайде на далаверата

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Само щуротии измислят тези, една идея като хората не са преддложили до сега.

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Ами да видим, кой вече се е подготвил с тия компенсаторни записи...

 • 4
  sasser avatar :-|
  sasser

  Айде сега големите риби в бранша ще лапат, ли лапат отново. Популизъм в сила.

 • 5
  val3 avatar :-|
  VAL

  Подкрепям с две ръце подписка срущу предложение за продажба на държавна земя без пари !

  Дневник можете да инициирате журналистическо разследване кой купува компенсаторни инструменти последната година и дали не е знаел за тази промяна в закона предварително !

  Както и какво възнамерява да предприеме КФН по този случай !

 • 6
  diangello avatar :-|
  diangello

  Касова продукция: "Заменки 2.0"
  В главните роли: ДПС и БСП
  Продуцент: "Долу ръцете от българската земя", a.k.a. АТАКА

 • 7
  bgcolors avatar :-P
  bgcolors

  Вземаш собствеността на хората. Даваш им ценни книги. Пазарът - неликвиден - защото с тях нищо не можеш да си купиш. Цената пада. "Заблудени" инвеститори започват да ги изкупуват на безценица - за всеки случай. Собствеността се съсредоточва. Променяш законодателството. Вече има какво да си купиш - само че единствено ако имаш мнооого ценни книги. Цената на книгите скача. "Приравняването" книги-пари става на по-високата цена. Продаваш земята, която ти си иззел преди 60 години за ефективно фракция от настоящата пазарна цена... От една страна - безочливо безобразие. От друга - наистина искам да се запозная с 'Мозъка,' с 'Кукловода' зад това и да му стисна ръката. Защото 99% от населението няма да се светне, ама никога. А някой ще създаде стойност в портфолиото си - много стойност...

 • 8
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Като отчетем кои го внасят и кои ги гласуват тези промени и съотнесем това към сделките с тези инструменти, нещата ще станат съвсем явни.
  Въпроса е, че на тях, нашите управници, не им пука, че стават явни, по същия начин както и при миналата тройна коалиция.
  Всъщност, за какви тайни и за каква свенливост може да става дума, като Доган в прав текст и публично се похвали ( а това не беше и не е празно самохвалство), че разделя порциите в страната, а Станишев § Ко директно и безочливо уредиха куп заменки, които и за слепия е ясно че са неизгодни.
  И този мрачен водевил продължава и днес пред очите ни - докога? Ами докато ние позволяваме и за да не стане наистина съвсем късно, когато всичко може да ни се струпа на главата, е редно, още на тези, макар и избори за ЕП, да им покажем за какво става дума и си изработим сериозен довод, за тяхното сваляне и изхвърляне от властта, за колкото може по-дълъг период.

 • 9
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  От декември 2013 г. цената на компенсаторните записи нараства с близо 100%. Дали някой не е знаел за тази идея и е направил пари преди това предложение да се обяви? Чиста, съвсем "законна" далавера.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.