Към Русия с любов

"За мен е важно да се знае, че смятам себе си за политик, който категорично се бори не за постове, а за идеи".

Към Русия с любов

Кой е депутатът от БСП, честитил на православните славяни "победата в Третата Кримска война"

Елена Старидолска
11140 прочитания

"За мен е важно да се знае, че смятам себе си за политик, който категорично се бори не за постове, а за идеи".

© Надежда Чипева


Депутат от БСП, председател на движение "Русофили", издател на в. "Дума" - Николай Малинов има много функции, но въпреки това до преди десетина дни той оставаше незабелязан. На 18 март обаче във вихъра на политическите страсти по повод кризата в Украйна, към него изведнъж се насочиха прожекторите, след като честити на православните християни "победата в Третата Кримска война". "И да напомня, че след Кримската война следват Балканите по Южния път", каза пред БНТ Малинов. 

Вместо да възприеме изказването му като удар под кръста в момент, в който социалистическата партия търси сложен баланс между русофилски настроените си привърженици и държавническия подход на крепител на правителството, председателят на БСП Сергей Станишев беше провокиран единствено от твърдението, че войната е трета, а не втора, както той знае като историк.

Малинов обаче също е историк (и само с две години по-млад от Станишев), и то завършил висшето си образование не къде да е, а в университета "Тарас Шевченко" в Киев, Украйна. Той има и защитена "кандидатски минимум" по международни отношения. Въпреки че Станишев го води с няколко обиколки - и като произход (майка му е рускиня, а той самият руски гражданин до средата на 90-те), и като образование - завършил е история в Москва, очевидно Малинов е силно повлиян от Русия.

"Разбирате ли руски", попита той, докато разговаряхме (няколко дни след скандалното изказване) и изчете на глас стих, пристигнал в съобщение на телефона му преди минути, който завършва така: "И жизнь нужно прожить, а не просрать".*  

Той е в политиката отдавна, но досега не е попадал много във фокуса на вниманието освен със сравнително дребни скандали. Неговата пламенна подкрепа за анексирането на Крим обаче, заедно с факта, че той очевидно има някакво влияние в БСП, а оттам и върху формирането на външната политика на държавата го прави интересен пример за това как Москва се опитва да печели влияние в България. Възгледите му за отношенията с Русия, доскоро звучаха маргинално - изглеждаха като просто един от атавизмите на левицата. Днес обаче Малинов и хората като него имат друго самочувствие. Неуверената позиция на Станишев в партията и не особено стабилното правителство правят всеки глас важен. Така някогашните маргинали могат да си тананикат "Союз нерушимы..." и няма кой да ги сгълчи, защото всеки нов конфликт носи големи опасности. 

"Какво означава диктатор?!"

В Киев Малинов е живял заради баща си, който по това време е бил дипломат. И служител на Държавна сигурност. В годините малко преди демократичните промени и разпада на Съветския съюз сегашният депутат е бил референт за България в градския комитет на комсомола в столицата на Украйна, а после е оглавил и партийната организация на българските студенти там. Закриването на руския комсомол и промените го принуждават да се захване с бизнес. Може би заради ролята на президента на Русия по това време в разпада на СССР Малинов сравнява Борис Николаевич Елцин с Владимир Путин: "Путин на фона на другите международни лидери не знам да стои много зле. Това е човек, който народът си го харесва и добре управлява държавата си. Смятате ли, че някой трябва да налага на други държави модела, по който те да се развиват? Аз не мисля. Когато Борис Николаевич Елцин ходеше и пощипваше госпожиците по летищата, слизаше пиян от самолета, дирижираше оркестрите и управляваше Русия към нейния разпад - мечтата на всички русофоби, особено в Америка, тогава Русия получаваше отлични оценки за това как се управлява. Сега, когато Русия проявява характер, развива икономиката си, стъпила е на краката си, бележи и икономически, социален и културен подем, пишем тройки, казваме колко е лош Путин и трябва да му налагаме санкции."

На аргумента, че Русия се управлява от диктатор, Малинов отвръща: "Какво означава диктатор? Православието не е нито демокрация, нито тоталитаризъм, а съборност." Спорно е коя линия е по-силна в ценностната система на народния представител - подкрепата за русофилството или за православието. Той обаче има отговор на въпроса дали можеш да си едновременно русофил и български патриот и социалист -  "българската история е доказала, че българските русофили са българските патриоти, това е аксиома". "Самият комунизъм и социализъм като система е възможен именно в територия, която преди това е била православна. Защото там, където колективизмът, общността, съборността доминират, там е възможно да бъде направен някакъв такъв строй, с всичките му оценки, плюсове и минуси, грешки, докато в един свят, където цари индивидуализмът, социализмът е невъзможен", казва Малинов, без въобще да отбелязва историческите данни, че българското общество нито е било подготвено, нито насочено натам, накъдето го тласка насила комунизмът.

Според него България е направила цивилизационния си избор още преди 1200 години от "свети цар Борис I", а "идеалът на православна държава е Света гора". Моделът на управлението й, твърди Малинов може да бъде използван от светските власти.

"Вълната на русофобията е тежко спъната"

Обратно в реалността - след като идеалът е православна държава, дали в думите на депутата русофил, че след Кримската война следват Балканите по Южния път, не се крие заплаха? След първата Кримска война, която според него е от 1783 г., резултатът за българските територии е, че православното малцинство е признато от Османската империя, а около 300 000 българи се заселват в Крим. След втората война за полуострова през 1856 г. започват освободителните движения в империята, последвани от Руско-турската война. След третата - от 2014 г., Малинов твърди, че "вълната на русофобията в България е тежко спъната". "Всички русофили и инакомислещи хора получават възможност не да сервилничат и да се държат послушно, болшинството от хората в България ще могат да говорят това, което мислят". Според него като цяло светът тръгва към многополярност, "XXI век ще е векът на Азия, ще има друга алтернатива, различна от атлантическата". Триумфът на Малинов е лесно разпознаваем. Той е триумф на онези, които след провала на комунизма така и не приеха идеята за друг тип общество, но доскоро така и не можеха да формулират алтернатива, която да предложат. Сега очевидно вече могат.

Преди седмица дискусията в националния съвет на БСП за позицията на България по кризата в Украйна продължи повече от три часа на "Позитано" 20 и Малинов имаше активно участие в нея. Председателят на областния съвет на БСП в Благоевград (и член на движение "Русофили") например беше сред инициаторите на подписка под алтернативна на официалната декларация, изработена от Янаки Стоилов, в която между другото се искаше и оставката на министъра на външните работи Кристиан Вигенин. В крайна сметка общата позиция на България е силно балансирана - макар и не признаваща референдума за отделянето на Крим, в нея няма нито дума за санкции срещу Русия. "Мисля, че България не беше от ястребите на санкциите срещу Русия и това е правилно политическо решение, за което и аз съм положил много усилия", казва по този повод Малинов.

Той се пази обаче от лобиране за руски икономически проекти. "Да, България е енергийно зависима от Русия, но е въпрос на България да си намери, ако иска други източници на доставки. Не знам защо за 25 години не са го решили този въпрос, а също и в Европа", казва Малинов. "Спасението на България зависи от това в каква степен ще развием отношенията си с Русия. Без да се занимаваме с икономически проекти, Русия е предложила на тезгяха на българо-руските отношения достатъчно интересни проекти за българската държава - АЕЦ "Белене", "Южен поток", Бургас - Александруполис, развитие на българските пристанища. Тези икономически проекти при едно правилно отиграване от страна на българските власти могат да донесат десетки хиляди работни места и милиарди инвестиции. Предложението не е лошо, друг е въпросът как го отиграваме, или ще бъдем против това само защото отсреща е Русия и това е против нашето възприятие за Владимир Путин", смята депутатът, като, както е прието за руската страна в дебатите за тези проекти, премълчава икономическата им страна - колко ще струват и ще има ли някога от тях печалба и за България. 

Оказва се, че мрежата на "Русофили" се простира отвъд границите на БСП - депутатът от "Атака" Станислав Станилов например е зам.-председател на движението, а по думите на председателя му в редиците му има няколко мюфтии, няколко митрополити, четирима кметове от ГЕРБ и други, общо 30 000 души организирани в 186 структури в страната. Активни са близо 100 000. На ежегодния събор в местността "Копринка" през септември се събирали над 10 000 души. Въпреки че твърди, че движението е неправителствена културно-масова организация, регистрирана в частна полза, понякога им се "налага да провеждаме и обществено-политически мероприятия - събрахме над 150 000 подписа срещу разполагане на американските бази, както и подписи за запазване на паметника на съветската армия - за един месец 54 000 подписа само в София. Направихме две кампании в подкрепа на референдума за АЕЦ "Белене", но те не бяха агитация за или против проекта, а само да се участва активно в допитването". През 2013 г. пък са разкрити над 470 кабинета в детски градини за изучаване на руски език, за което движението е получило 10 000 евро гранд от фондация "Руский мир", учреден с указ на Владимир Путин през 2007 г. Финансирането на повечето инициативи обаче е чрез членски внос, твърди Малинов. "Руский мир" е интересна организация, създадена да разпространява руското влияние в някогашния съветски блок. Според балтийския център за разследваща журналистика Re:Baltica фондацията се занимава с организиране на културни събития, издаване на книги и учебници, и разпространяване на филми, които често премълчават, или омаловажават тъмните страни на Съветския съюз.

"Важно е да има кой да те предложи и да няма кой да те задраска"

Определя се като политик, който не се бори за пари и власт. "От малкото изключения съм, които ще влязат в политиката по-богати и ще излязат по-бедни", твърди депутатът. Той се появи в политическия пейзаж през 2005 г., когато беше на шесто място в една от софийските листи на БСП и за няколко месеца, в края мандата на тройната коалиция стана народен представител. За около година от края на 2008 г. той беше в борда на държавното тогава дружество "Булгартабак". Тогава възникнаха съмнения за конфликт на интереси, тъй като по това време притежаваше няколко марки цигари, една от които тютюневото дружество произвеждаше на ишлеме. Малинов обаче твърди, че е приключил с търговията с цигари, преди да влезе активно в политиката през 2005 г. Година по-късно той беше за кратко и председател на борда на "Пловдив - Юрий Гагарин БТ", фирма част от холдинга. По време на управлението на Сергей Станишев Малинов беше избран от ръководството на БСП за издател на партийния вестник "Дума".

Сега, освен издател на "Дума", "Монд дипломатик", "Съвременен показалец" и др., е и представител "за България и не само" на 11 рускоезични телевизии, а и "консултант към няколко фирми, които са свързани с доставки на спомагателни материали и машини за цигарената индустрия". Чуждестранните си партньори от Виетнам, Китай, Индия и Беларус, някои от които оперират и на българския пазар, съветва само за дейностите им в чужбина.

Познава депутата от ДПС Делян Пеевски покрай издателството на в. "Дума". "Няма как да бъда близък с човек, с когото се виждаме или чуваме не повече от веднъж годишно. Той е основен играч в разпространението, ние сме във финансово икономически взаимоотношения с неговите фирми, абсолютно нормално е да се познаваме и да можем да се чуваме", казва Малинов.  

За кариерата си в БСП твърди, че "много е важно да има кой да те предложи, но и да няма кой да те задраска". Тръгва от партийната организация в район "Илинден" в София, когато председател на Градския съвет е влиятелният Румен Овчаров, но казва, че никой не го е посочвал. "Не съм от най-незабележимите." По адрес на бившия министър на икономиката коментира - "изградихме добри отношения с него, след като той престана да бъде министър". През октомври м.г. Малинов опита да оглави софийската организация, но изгуби от Калоян Паргов с разлика от 14 гласа, по-късно стана негов заместник. Малко след това в кулоарите на парламента се заговори, че Малинов е сърдит, защото не е получил подкрепа от Станишев и затова не идва на работа, и застрашава кворума. Депутатът отрича, а също и твърди, че никога не би използвал положението си на издател на "Дума" например за личната си кариера.

По неофициална информация БСП отпуска около 50 000 лв. месечно за издаването на партийния вестник, което според критиците на ръководството позволява на Малинов да използва "Дума" за престиж, без да влага лични средства и усилия. Депутатът обаче отговаря, че месечната издръжка на изданието е 200 000 лв., от които освен субсидията на партията около 30 - 40 хил. лв. са постъпления от реклама и абонамент. "Останалото е грижа на издателя." Вестникът обаче преди четири години стана арена на сблъсък между него и зараждащото се тогава АБВ на Георги Първанов. Заради противоречията тогава Малинов уволни главния редактор и бивш депутат Ивелин Николов. "Смятам, че създаването на АБВ извън БСП вреди на БСП. Съгласен съм с много от нещата, които казват, но те трябва да бъдат обсъждани в рамките на партията, в конгреса. Още през 2010 г. казах, че такова нещо няма - нито риба, нито рак. Животът доказа, че съм прав", казва сега Малинов. На въпрос дали не ревнува заради известната близост на Първанов с Русия, той отвръща: "Пистите, по които аз и Първанов тичаме, са съвсем различни - той иска форум, площадка за дискусия, за разговори, за очертаване на перспективи за следващите 20 - 30 години, докато движение "Русофили" е културна организация. Няма такъв тип състезание - кой е по-близък до Кремъл, защото той говори с едни хора там по-добре, пък аз със други. Да, мога да се обадя на достатъчно високо ниво в Кремъл по всяко време."

* Животът трябва да се преживее, а не да се изпорти (жаргон, от руски език)

Депутат от БСП, председател на движение "Русофили", издател на в. "Дума" - Николай Малинов има много функции, но въпреки това до преди десетина дни той оставаше незабелязан. На 18 март обаче във вихъра на политическите страсти по повод кризата в Украйна, към него изведнъж се насочиха прожекторите, след като честити на православните християни "победата в Третата Кримска война". "И да напомня, че след Кримската война следват Балканите по Южния път", каза пред БНТ Малинов. 

Вместо да възприеме изказването му като удар под кръста в момент, в който социалистическата партия търси сложен баланс между русофилски настроените си привърженици и държавническия подход на крепител на правителството, председателят на БСП Сергей Станишев беше провокиран единствено от твърдението, че войната е трета, а не втора, както той знае като историк.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Браво много хубава мисъл*, напълно съм съгласна.
  В живота само красиви неща, особено когато пишем иначе няма развитие към съвършенство, нали към това се стеремим,а думата
  Човек- това звучи гордо.

 • 2
  kireto avatar :-|
  Кирето

  "... И жизнь нужно прожить, а не просрать..."
  ====================
  Капитал, лееееко сте объркали превода.
  По точно е " Животът трябва да се ИЗЖИВЕЕ / не "преживее"/, а не да го "изгубиш" / безсмислено да го изживееш/"
  С най-добри чувства!
  Иначе статията е много добра, за Николай Малинов не знаех почти нищо.

 • 3
  dagama avatar :-P
  da_gama

  Ех, да ухнеееем! :)
  Комсомолец, партиен секретар на българските студенти! Тате от ДС! Типичен герой на новото време ,а в живота му - тънка червена нишка.

  А относно "жизнь" - можно и проспать! :) :) :)

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Страшна излагация за лекуващите лекари.

 • 5
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Националните предатели, като този, живота си дават за руската империя. България не означава нищо за тях, или по-точно тя е една разменна монета, с която да си печелят любовта на Кремъл. Такива синове и дъщери на Държавна Сигурност не биха се замислили дори и за секунда ако можеха отново да ни "подарят" на руската мечка. Бас държа обаче, че този галош си държи крадените милиони на Запад, а не в Русия. Бас държа, че си е пратил децата на Запад, а не в Русия.

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Жалко че в БКП няма, никога не е имало и никога няма да има БЪЛГАРОФИЛИ. Иначе са искрени в любовта си към Русия, доколкото последната е сред малкото държави с белокожо население в което галошите, предателите, престъпниците и тъпанарите са "елит", мачкащ "онези гадове" дето могат, дето работят, мечтаят и т.н. Нормално е за всяка ушанка, която разбира че е галош без бъдеще да иска такова устройство на държавата, в което вместо да мие прозорци и чинии, да се гъзорчи из правителствени сгради и мъдро да поучава по-умните от него. Фактът че Стойньо Пръдлето е министър окрилява унтерменша. ЛилиПутин пък на свой ред им пуска малко трохички за да го славят като богочвек. Интересно, като говорят за Русия и Православие, дали си дават сметка че от Русия в последните 100 години няма по-антихристиянска държава? И че всъщност руското православие и писменост са български, неуспешно ашладисани на азиатските сатрапи? И как всичко това се връзва с издевателствата към Грузия и Армения, които са сред най-старите църкви. Комунисти говорещи за православие - наистина вместо лица имат оср.. задници. Гнусно.

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  БКП защитава православието, а в движение Русофили имало няколко мюфтии :-)

  Колко трябва да си тъп, за да гласуваш за подобна политическа педерастия? Последнто да се чете не в жаргонния му смисъл, а според изначалното значение на думата - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F
  "Педерастичният характер на еднополовите връзки е основната разлика между хомосексуалните отношения в историята и в съвремието...."

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Това са децата и внуците на онези, които устроиха най-големия до ден днешен терористичен акт в БГ - атентата в ЦЪРКВАТА Св. Неделя. Сега щели да защитават православието, което преследваха доста по-ожесточено от отоманските пуганци. Нима има хора които не разбират че тези клоуни защитават единствено Росатом и Газпорм? Че като потни скотове продават род и родина, човещина и бъдеше само за да угодят на сбърканите си страсти? Мъжеложци-търгаши доят Булгартабак (докато е бил държавен, сега са на нова служба), издават парцала Дума, разпространяват го чрез прасето и защитават православието. Точно просирають свою жизнь! Хоть говори что угодно.

  Анатема! Анатема! Анатема!

 • 9
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Ето, вижте го, показател до къде стига русопоклонничеството във висшата му форма и продукт, радвайте му се.

 • 10
  brick40 avatar :-|
  bricky

  [quote#6:"misho73"]в БКП няма, никога не е имало и никога няма да има БЪЛГАРОФИЛИ[/quote]

  [quote#6:"misho73"]Комунисти говорещи за православие - наистина вместо лица имат оср.. задници. Гнусно.[/quote]

  Какво друго да очакваме от лицемерните, безскрупулни и цинични комунисти! И още лъжи. Първо - в Украйна нямаше война, а чисто и просто анекс под руски военен натиск (bullying може би е подходящата дума). Второ - и руснаци, и украинци са православни славяни. Не виждам как може тук да се говори за победа над нещо друго в религиозен смисъл. Трето - кримските войни исторически са войни между Русия и Османската империя, която наистина почива на религиозни, идеологически и имперски елементи. Така че това изобщо не е такава война, с изключение на това, че е имперски акт.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход