Утайката от кафето на Борисов и Местан
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Утайката от кафето на Борисов и Местан

Проблемът около избора на членовете на ЦИК обедини Бойко Борисов и Лютви Местан

Утайката от кафето на Борисов и Местан

Лидерите на ГЕРБ и ДПС демонстрираха, че двете партии могат да си говорят, но това (засега) не означава нова коалиция

Велина Господинова, Елена Старидолска
8920 прочитания

Проблемът около избора на членовете на ЦИК обедини Бойко Борисов и Лютви Местан

© Надежда Чипева


Когато в обедните часове миналата събота се появи информация, че Бойко Борисов няма нищо против да се срещне с Лютви Местан на кафе в Кърджали, всичко изглеждаше като поредната политическа закачка.

На повърхността отношенията между ГЕРБ и ДПС от времето, когато управляваше Бойко Борисов и след парламентарните избори, изглеждаха толкова сложни, че подобна среща, при това на лидерско ниво, би трябвало да е невъзможна.

ДПС беше един от най-яростните критици на Борисов като премиер. В доклада си пред делегатите на последната конференция почетният председател Ахмед Доган посвети цяла глава на лидера на ГЕРБ, в която нарече тогавашния министър-председател диктатор. Откъм ДПС идваха и заканите след парламентарните избори, че формацията на Борисов "трябва да бъде унищожена".

Борисов пък едва ли би могъл да преглътне лесно сценария с надпечатаните бюлетини в печатницата в Костинброд в деня за размисъл преди парламентарните избори, който разигра близката до кръга около банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски TV7 с участието на тогавашния й изпълнителен директор, а отскоро политик с партия Николай Бареков. Внушенията за готвена фалшификация на вота не само че отнеха гласове от ГЕРБ, но теоретично костваха втория мандат на Борисов.

Под повърхността обаче отношенията между предишните управляващи и ДПС никога не са били наистина лоши. Най-видимото доказателство за това бяха топлите връзки между правителството на ГЕРБ и групата около Цветан Василев и Делян Пеевски. По време на предишното правителство с помощта на парите от държавните фирми тя се разрасна до мащаби, които в момента й позволяват да влияе директно на държавната политика. Правителството на ГЕРБ през цялото време се радваше на тотален медиен комфорт от медиите на Пеевски. Преди изборите сред доста от водещите политици на ГЕРБ имаше очаквания, че следващото правителство ще е в коалиция с ДПС.

Вероятно заради това срещата между Борисов и Местан създаде толкова много спекулации, че двете партии едва ли не вървят към съвместно управление. Това обаче (поне засега) е твърде пресилено. Публичната демонстрация на двамата лидери има значение, но то е по-скоро ситуационно, а не дългосрочно.

"Спонтанното" кафе

"Спонтанно" възникналата идея за срещата между лидерите на ГЕРБ и ДПС (по Борисов) и още "по-спонтанния" положителен отговор на "символичния домакин" (пак по Борисов) Лютви Местан да пие кафе с бившия премиер дойде в конкретна политическа ситуация. Два дни преди това от формацията на Местан се почувстваха ощетени, след като президентът Росен Плевнелиев подписа указ за назначаването на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК), от който стана ясно, че представителите на движението в органа ще са двама вместо трима. Разминаването дойде от различния начин, по който държавният глава и ръководството на ДПС изчислиха квотата на парламентарно представените политически сили в ЦИК. В мотивите си президентът изтъкна, че четиримата от ръководството на комисията и останалите членове са равнопоставени и разпределението трябва да става на базата на всички представители в 19-членната комисия, като от тях се извадят двамата, които се полагат на НДСВ и "Синята коалиция", защото двете формации имат евродепутати.

От БСП и ДПС пък се позоваваха на текстове от Изборния кодекс, според които в сметките се изключва ръководството и изчислението трябва да стане на базата на 13-те членове на ЦИК. В отговор на указа на президента БСП и ДПС бламираха кандидатурата на ГЕРБ на Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК в нарушение на закона, защото позицията се полага на ГЕРБ според Изборния кодекс. Така трите партии се озоваха в патова ситуация. От една страна, ЦИК беше конституирана в непълен състав и трябваше да работи с човек по-малко. ДПС не спечели нищо от отмъщението срещу ГЕРБ, защото си остана с двама представители в ЦИК, колкото и "Атака", които имат значително по-малко депутати в парламента от движението. Всичко това на фона на категоричната заявка на президента Росен Плевнелиев, че няма да преразгледа вече издадения указ и на отказа на БСП да предприеме конкретни действия, които биха удовлетворили и двете страни в спора – ГЕРБ и ДПС. От тази гледна точка "съюзяването" между двете формации по конкретния казус изглежда съвсем логичен ход.

Тълкуванията

Срещата между Бойко Борисов и Лютви Местан обаче получи и други тълкувания. Веднага след разговора и на няколко пъти след това Бойко Борисов каза по повод интерпретациите за завой на движението към бившите управляващи, че "няма никаква договорка между ГЕРБ и ДПС". Депутати от ГЕРБ също са категорични, че от тази среща не може да се правят сериозни заключения за някакво затопляне на отношенията между двете формации. "От ДПС видяха, че трупат много негативи, защото в обществото има много сериозни настроения срещу тях, и това е начин да покажат, че могат да разтоварят и с други политически сили", беше коментарът на зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

Членът на Изпълнителното бюро на БСП и депутат Антон Кутев разчете срещата в контекста на желанието на коалиционния партньор на социалистите да поддържат добри отношения с останалите партии. "Това, че ГЕРБ се съюзява с движението, поне очевидно помага на тезата, че ДПС работят с всички политически сили", каза той. Като "разговор на различията" определи срещата между Местан и Борисов членът на ръководството на ДПС Йордан Цонев. И уточни, че "Лютви Местан не влага нищо в пиенето на кафе с Борисов". А по повод раздразнението на БСП заяви: "Ние фиксираме ли се, когато Бойко Борисов и Сергей Станишев се срещат по летищата."

Каквито и тълкувания обаче да има за срещата Борисов-Местан, ясно е едно – на такъв разговор пред камерите и обективите на журналистите нито се договарят между партийни отношения, нито се уговарят конкретни политически действия, свързани в случая с промяната на Изборния кодекс. Още повече за времето от 15 минути, колкото продължи кафепиенето между Борисов и Местан. Подобна среща обикновено се прави, за да се дават знаци.

Защо Борисов пи кафе с Местан

По-лесно за обяснение изглежда присъствието на Бойко Борисов в кафенето в Кърджали. Депутати от БСП и от ДПС са категорични, че целта на хода му със срещата с Местан е да продължи да поддържа напрежението между коалиционните партньори, което се появи около определянето на състава на ЦИК и указа на държавния глава. Ако наистина намерението му е било такова, може да се каже, че разговорът с лидера на ДПС постигна целта си. След уговорената по време на разговора с Местан среща с държавния глава по проблема ГЕРБ и ДПС заговориха в един глас за промяна в Изборния кодекс, докато БСП запази пълно мълчание. Нито присъствалият на срещата при президента Михаил Миков, нито зам.-председателят на социалистическата партия Янаки Стоилов, който беше след това на Консултативния съвет по национална сигурност при държавния глава, коментираха казуса.

Така социалистите бяха поставени пред сложната дилема или да приемат да внесат поправки в закона и с това да признаят "провала" на зам.-председателя на парламента Мая Манолова, или да откажат на участват в разрешаването на проблема, което пък да увеличи напрежението между социалистите и движението. От двете възможности БСП избра втората. След среща между Михаил Миков и Лютви Местан във вторник, на която председателят на Народното събрание заявил, че в БСП има различни мнения по въпроса за промяна на Изборния кодекс, лидерът на ДПС обяви, че движението се отказва от битката за трети човек в ЦИК, няма да внася промени в Изборния кодекс и ще подкрепи кандидатурата на ГЕРБ за зам.-председател на комисията.

Така Борисов успя да извлече максимални ползи от пиенето на кафе с Местан. Освен че получи подкрепата на ДПС за кандидатурата на Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК, успя да настрои социалистите срещу движението. В пленарната зала те не участваха гласуването на кандидата на ГЕРБ. Все още не е ясно какво ще е поведението им при внесените от депутатите на Борисов промени в Изборния кодекс, с които съставът на ЦИК се увеличава с един човек и от 19 става 20.

Защо Местан пи кафе с Борисов

За разлика от ходовете на лидера на ГЕРБ знаците на Местан могат да се тълкуват в различни посоки. Едва ли за ДПС отнемането на едното място в ЦИК е от съдбоносно значение. Движението получи един от ключовите постове в комисията - този на секретар на ЦИК и загубата на един член не би трябвало да е от чак толкова драматично. Още повече че за близо десетте месеца, откакто са на власт, в отношенията между двете управляващи формации е имало много по-тежки ситуации, като например напрежението около съставянето на кабинета на Пламен Орешарски, назначенията на по-ниските нива в държавната администрация, както и разминаванията във вижданията по някои управленски приоритети, особено тези в социалната сфера. Едно от обясненията на депутати от ДПС за острата реакция на Лютви Местан по повод отказа на БСП за промени в Изборния кодекс е изявления на политици от социалистическата партия, че движението "преяжда с власт". "Това е основното ни противоречие с БСП. Тази митологема поражда анти-ДПС настроения в обществото и се отразява негативно на отношенията между двете партии по места", казва Йордан Цонев. Неофициално от движението имат и още едно обяснение за срещата на Местан с Борисов.

Депутати признават, че стратегията на БСП и ДПС след парламентарните избори по обезсилването на ГЕРБ и надеждата, че в опозиция във формацията на Борисов ще започне процес на разпад и спад в обществената подкрепа, не са се оправдали.

"Реформаторският блок засега не събира голяма подкрепа, а ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила и това е причината да търсим някакво сближаване с ГЕРБ", признава депутат от движението. 

Не е изключено причина за опита за затоплянето на отношенията с ГЕРБ да е притеснение от начина, по който се развива политическият проект "България без цензура". От известно време депутати от ДПС упорито лансират версията за влошени отношения между банкера Цветан Василев, когото от движението сочат за финансов благодетел на бившия телевизионен водещ, и депутата от ДПС Делян Пеевски. В различни свои изявления Бареков не пропуска да атакува движението, а от формацията на Местан твърдят, че проектът е замислен при друга ситуация и че на практика Бареков вече е станал "неуправляем". Ако това е така, и при евентуален добър резултат на "България без цензура" на европейските избори, партията на бившия телевизионен водещ може да се окаже след това конкурент на движението в бъдеща нова властова конфигурация.

Как в БСП приеха пиенето на кафе

За по-голямата част от депутатите на БСП поведението на ДПС остава загадка. Скандалът за ЦИК беше обсъждан на два пъти в групата на социалистите във вторник, ден преди да стане ясно, че от ГЕРБ са внесли поправки в кодекса.  Дискусията се разпалила след изявлението на Местан в пленарната зала по време на извънредното заседание, когато заяви, че ДПС се отказва от мястото си в ЦИК, и се наложило да бъде продължена след края на работния ден. Сергей Станишев обаче не присъства на нея, защото се завърна от посещение в чужбина едва в сряда. Всички изказвания на депутатите от БСП били срещу поведението на ДПС. Два дни по-късно обаче представители на ръководството на социалистите, очевидно премислили ситуацията, бяха по-спокойни. По-близките до Станишев обясняват, че ДПС подозират Мая Манолова в договорка с президента Росен Плевнелиев - да не взима място от квотата на БСП, а да ощети движението, за да даде на ГЕРБ. Социалистите твърдят, че такава версия е била развита от ръководството на движението дори на заседание на групата на ДПС. Според други с поведението си Местан "потапя" ГЕРБ, като я обезсилва в ролята й на опозиция, и това щяло да стане ясно на изборите през май. Трети дори видяха плюсове от ситуацията за социалистическата партия, която може да приеме ролята на прелъстената и изоставена съпруга. Най-многобройните предположения бяха, че ДПС разиграва театър, наистина обидени от разпределението в ЦИК.

Въпреки че твърдят, че не са обсъждали как да гласуват по промените в кодекса, най-вероятно социалистите няма да участват и в този вот, но ще сезират Конституционния съд за указа на президента.

Има ли разнобой в отношенията между БСП и ДПС

Отговорът на този въпрос е не. Депутати от двете управляващи формации са категорични, че каквито и проблеми да възникнат по темата ЦИК и независимо как те ще бъдат отиграни, до някакви по-сериозни катаклизми, свързани с кабинета "Орешарски" или предсрочни избори, няма да се стигне. Нещо повече - депутати от БСП говорят за оцеляването на правителството като за "борба на живот и смърт". А и на този етап изглежда немислимо някакво по-сериозно партньорство между ГЕРБ и ДПС.

Така че, ако някой, който разбира от гледане на кафе, види чашите на Борисов и Местан от срещата им в Кърджали преди седмица, няма да види в тях общ политически път пред двете партии. Но сигурната прогноза е само за следващите месеци. Срещата между двамата показа, че те могат да намерят мотивация и общи теми както за разговор, така и за общи политически действия.

Когато в обедните часове миналата събота се появи информация, че Бойко Борисов няма нищо против да се срещне с Лютви Местан на кафе в Кърджали, всичко изглеждаше като поредната политическа закачка.

На повърхността отношенията между ГЕРБ и ДПС от времето, когато управляваше Бойко Борисов и след парламентарните избори, изглеждаха толкова сложни, че подобна среща, при това на лидерско ниво, би трябвало да е невъзможна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  boris333 avatar :-|
  boris333

  кого заблуждават с това "за сега" ?

 • 2
  tonio26 avatar :-|
  tonio26

  Коалицията между ДПС и Герб ще стане факт без никакво съмнение!Те никога не са били врагове!Просто блъф!

 • 3
  anthony68 avatar :-|
  anthony68

  Нищо добро не ни очаква от това кафепиене

 • 4
  martin4y avatar :-|
  martin4y

  Веселите и безпринципни коалиции тепърва предстоят. Очаквам Бареков да се намеси и да им обърка решително сметките за тотална коалиционна разпродажба на партиите в статуквото до момента. Това трябва да се разруши най после

 • 5
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Как беше...Интереса клати феса... Май тук му е най-подходящото място...

 • 6
  svd avatar :-(
  не на безразличието

  ми за съжаление всички идват от партията майка и тия коалиции едва ли са изненада за някой средно интелигентен българин

 • 7
  kaka_maka avatar :-|
  Мис А.

  Интереса клати феса. За мен случката с Костинброд си беше чист удар от БСП, та нали до преди това вие самите денонощно обвинявахте Василев и Борисов в съвместна игра?? Многократно писахте миналата година как двамата са с общи интереси - има архиви. Как така пък сега изведнъж Василев и "групата около Пеевски" решиха да го прецакат? Вие наистина ли мислите, че на Василев му пука за Борисов и ще се влага толкова енергия и усилие да участва в подобни скандали?Защото това е нелепо. За мен Пеевски си реши сам да го прецака за да може след това да се опита да се намести в политиката, както и само опита. Но слава Богу не му се получи. А Борисов май накрая от толкова пъчене и псевдо независимост, падна от всички столове. Като гледам обаче сега отново си подават ръце с ДПС - всичко е заплетено като свински черва....

 • 8
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Утайката от кафето на Борисов и Местан е горчива.

 • 9
  terry_randall avatar :-|
  Враждебен дух от яката вяра

  Имаше много интересно предаване в 'Свободна зона' на Коритаров как ГЕРБ и ДПС имат много повече допирни точки отколкото БСП и ДПС и попринцип могат да направят непоклатима коалиция.

 • 10
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  гледам и не вярвам на очите си , не е ли по добре да се спре с това разделение , имаме си етническо население и винаги ще имат пръст във властта . по добре с десните, отколкото с комунистите , ако изобщо се стигне до там , да има коалиция .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK