Изнесете ДКЕВР, да влезе бордът

Изнесете ДКЕВР, да влезе бордът

България трябва да предприеме бързи стъпки, за да предпази енергийната система от превръщането й в ходещ мъртвец

11790 прочитания

© Капитал


Българската енергетика е в тежка криза, като единственият светъл лъч в плетеницата от дългове, дефицити и взаимни обвинения е фактът, че все още няма режим на тока. Тревожната ситуация, създадена от популизма на не само това правителство, все още не се признава само от няколко депутати от БСП и част от ръководството на Министерството на икономиката и енергетиката. Тя обаче събра безпрецедентна коалиция от фирми, браншови, работодателски и дори синдикални и потребителски организации, които под наслов "Да спасим енергетиката" поискаха тази седмица промяна на държавната политика в сектора. Дори в самата социалистическа партия действията на правителството срещат неразбиране и открити критики. Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (който е в опозиция на сегашното ръководство на БСП) многократно предупреждава срещу случващото се. Тази седмица например той определи последните атаки срещу трите електроснабдителни дружества като изтупване на чувала.

В момента взаимната задлъжнялост между енергийните фирмите е огромна, а Националната електрическа компания, която е най-големият играч на електроенергийния пазар, е в технически фалит, тъй като не може да се разплаща с контрагентите си. Към края на третото тримесечие на миналата година официално признатите краткосрочни задължения на НЕК (2.2 млрд. лв.) заедно със старите дългове към електроснабдителните предприятия за закупен от тях зелен ток (329 млн. лв.) и други скрити задължения (411 млн. лв.) вече сериозно надскачат годишните приходи на компанията. Благодарение на държавната политика, която е основно виновна за тази ситуация, най-точното определение за НЕК е зомби - ходещ мъртвец, който засега крета, като отлага плащания към доставчици на електроенергия - 680 млн. лв. (за същия период).

Всичко това е резултат от отказа на управляващите да видят реалността и да вземат мерки за промяна на модела в енергийната система. Ситуацията много напомня началото на 1996 г., каза тази седмица Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители". Тогава все още властваше призрачното спокойствие от възстановяването на икономиката от 1995 г., правителството обясняваше как ще контролира цените на хляба, а вицепремиерът Румен Гечев (сега депутат от БСП и заместник-председател на икономическата комисия в парламента) пророкуваше как България ще се справи и без международна помощ.  Дълговете към банките обаче продължаваха да растат, а няколко месеца по-късно финансовите институции започнаха да фалират една по една. Сега отново социалистите повтарят, че никакви цени няма да се повишават, а министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев не престава да обяснява, че съветите на Световната банка и Европейската комисия (от т.нар. одит на енергетиката от май миналата година) са неправилни и няма да бъдат следвани.

"Трябваше да си фалираме банковата система, за да се събере политически консенсус за въвеждането на валутен борд", припомни ситуацията Николов.

Валутен, съдебен, енергиен...

Аналогията със ситуацията преди 18 години има и положителна страна. Ако сега България успее да реагира малко по-рано и да прескочи мрачната зима на 1996-1997 г. с въвеждането на прозрачни мерки за стабилизиране на енергийната система, кризата може да се минимизира. Шестнайсетте фирми и организации, подписали писмото "Да спасим енергетиката", предлагат в България да се въведе "енергиен борд" с "финансов ангажимент от международните финансови институции – като гарант за реформи и спазването на законността в енергетиката". През 1997 г. БНБ без някаква коренна промяна, само с прилагането и стриктното спазване на принципа, че парите в обращение трябва да са покрити с валута (което всъщност е валутният борд), бързо върна доверието в лева.

Идеята за енергийния борд е доста неоформена, тъй като целта е по-скоро да се призове международен фактор, който да влее малко разум в правителството. "Нещо като Международния валутен фонд през 1996 г. - от една страна, да се наложат по-справедливи решения (които така или иначе са ясни), а от друга, с помощта на външния авторитет те да се приложат", казва доскорошният министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. По неговите думи голяма част от обсъжданите сега мерки за подобряване на работа на енергийната система са били разработени още към края на 2012 г., но едва с т.нар. енергиен одит, поръчан от служебното правителство, те бяха остойностени и получиха по-голяма популярност. "Аз съм на мнение, че отново трябва да се покани Световната банка да даде препоръки и този път те да се приемат като задължителни. Това правителство доказа, че не разбира какво прави", допълва Добрев.

Аналогиите с валутния борд са ясни, проблемът е, че в енергийната сфера е доста по-трудно да се намери толкова конкретен и лесно проследим принцип като пълното покритие на парите в обращение с евро. Славчо Парушев, изпълнителен директор на Българския републикански институт, който през миналата година подхвърли идеята за енергиен борд в блога си, казва, че важното е да има едно правило и то да е неотменимо. "Ако се навлезе в изчисления на конкретики, ще е много трудно формирането на борд предвид хилядите интереси и хилядите допускания които трябва да се вземат под внимание." Той припомня, че това е повтарял и през 1996 г. Стив Ханке, интелектуалният баща на системата на валутните бордове.

На първо място, трябва да се направи така, че новата система да предпазва държавата от популистки ходове, точно както бордът пречи на Министерството на финансите и на БНБ да пуснат печатницата за пари. С този принцип са съгласни както Делян Добрев и предшественикът му Трайчо Трайков, служебният министър на икономиката Асен Василев, така и Румен Овчаров. "Идеята на борда би била да замести ДКЕВР, към която няма доверие", допълва Трайков. Бившият член на ДКЕВР Евгения Харитонова, която е доста скептична към идеята за намеса на международните финансови институции в управлението на енергетиката ("нали пак ние ще вършим работата на чуждите експерти"), все пак признава, че чуждата намеса може да гарантира някаква независимост на регулатора. "Вижте, ДКЕВР може да е независима, ако повишението на цените е с 2%, но ако то е 10%, как си представяте, че няма да има натиск", описва реалността Харитонова. 

Чл. 29-и*

Механиката на евентуален енергиен борд е по-сложна, но не е невъзможно да бъде изградена. По думите на Асен Василев системата трябва да има поне три елемента. "Първото е консенсусна прогноза за потреблението." В България не само десетгодишните прогнози нямат връзка с реалността (тъй като целят да оправдаят някой проект като АЕЦ "Белене"), но дори едногодишните сякаш са правени за друга страна. Например за ценовия период 2012/2013 г. ДКЕВР беше надула прогнозите за вътрешното потребление и износа с няколко милиона мегаватчаса само за да й излезе ценовият модел. Това обаче позволява груби манипулации кои мощности ще работят и кои не. ДКЕВР беше критикувана за какво ли не, но точно за този умишлен провал почти никой не говори. "Втората стъпка е ценообразуване, което да покрива всички разходи за производство", изброява Василев. В момента дефицитът в енергийната система за произведена, но неплатена електроенергия е малко над един и половина милиарда лева. За сравнение, стойността на електроенергията за период от година за регулирания пазар (т.е. за бита и малките фирми) е малко над 2 млрд. лв. Това на практика води до фалит енергийните предприятия, въпросът вече е само кои от тях ще потънат първи - НЕК или ЕРП-тата. И третата стъпка според Василев е "прозрачно диспечиране. В момента изобщо не е ясно защо ТЕЦ "Марица-изток 2" не е натоварен повече за сметка на далеч по-скъпата ТЕЦ "Бобов дол" или пък защо когенерацията ТЕЦ "Брикел" произвежда значително повече електричество, отколкото би предполагал топлинният товар, необходим за отопляването в Гълъбово. Славчо Парушев допълва, че системата за енергийно подпомагане също може да се подобри, като например на семейства, чийто доход е под 75% от минималната работна заплата, ще се изплащат помощи автоматично.

Трайчо Трайков е съгласен като цяло с подобна схема, но вижда проблем как ще се разпределя разполагаемостта (т.е. заплащането на централите да стоят в резерв), което в момента е непрозрачно. За Румен Овчаров най-големият проблем ще бъде решаването на въпроса с вече натрупаните пасиви. "През 1996 г. това стана с помощта на МВФ, ако този борд няма отношение към финансовите потоци, от него няма да има смисъл."

При прилагане на стъпка едно и три от модела, описан от Василев, цената на електроенергията ще бъде по-ниска. В ценовия модел, който ДКЕВР подготви по време на служебното правителство (през май 2013 г.), например нямаше предвидени дефицити, а цената на електроенергията се увеличаваше с поносимите два процента. В настоящата ситуация нарастването ще трябва да бъде по-голямо, но по-важното е, че това ще стане прозрачно. "Бяхме предложили промени в закона за енергетиката, така че ДКЕВР да се избира от парламента, регулаторът да няма закрити заседания, казва Василев, и така да се върне доверието, че нищо не става на тъмно." 

Ако идеята за борд се приеме, гарантирането на спазването на правилата може да стане с активното включване на Световната банка. Международната финансова институция може да предостави ноу-хау за управлението на енергийната система, за пазарно предоговаряне на дългосрочните договори (което също ще доведе до спад на цените) и т.н. По-важното е, че със заем за преструктуриране на енергийната система банката може държи отговорни българското правителство и реформирания ДКЕВР.

 

За да ви е по-мрачно

За да не изпаднат в състоянието на НЕК, EVN и "Енерго-про", които са крайни снабдители с електроенергия на Югоизточна и Североизточна България съответно, заведоха арбитражни дела в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон. Това се готвят да направят и няколко инвеститора във ветроенергийни паркове. Над България е надвиснал и арбитражът за 1 млрд. евро, който руската "Атомстройекспорт" заведе заради прекратяването на проекта за АЕЦ "Белене". Заради промяната на позицията на ключови за София свидетели (предизвикана от необмислените действия на кабинета) изходът от делото не изглежда никак положителен за НЕК.

Заради неразумната енергийна политика от последните години българското електропроизводство започва да ставна неконкурентно на външните пазари. Въпреки драстично намалените такси са износ експортът остава двойно по-малък от нивото си през 2012 г. и не надвишава драстично този от началото на 2013 г. Тогава беше обявено, че енергийната система е изправено пред срив заради слабото външно търсене. За капак правителството иска да строи нова атомна централа, докато над проекта за "Южен поток", за който Българският енергиен холдинг има сериозни ангажименти, вече тегнат съмнения.

*В чл. 29 от закона за БНБ е въведен валутният борд.

Българската енергетика е в тежка криза, като единственият светъл лъч в плетеницата от дългове, дефицити и взаимни обвинения е фактът, че все още няма режим на тока. Тревожната ситуация, създадена от популизма на не само това правителство, все още не се признава само от няколко депутати от БСП и част от ръководството на Министерството на икономиката и енергетиката. Тя обаче събра безпрецедентна коалиция от фирми, браншови, работодателски и дори синдикални и потребителски организации, които под наслов "Да спасим енергетиката" поискаха тази седмица промяна на държавната политика в сектора. Дори в самата социалистическа партия действията на правителството срещат неразбиране и открити критики. Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (който е в опозиция на сегашното ръководство на БСП) многократно предупреждава срещу случващото се. Тази седмица например той определи последните атаки срещу трите електроснабдителни дружества като изтупване на чувала.

В момента взаимната задлъжнялост между енергийните фирмите е огромна, а Националната електрическа компания, която е най-големият играч на електроенергийния пазар, е в технически фалит, тъй като не може да се разплаща с контрагентите си. Към края на третото тримесечие на миналата година официално признатите краткосрочни задължения на НЕК (2.2 млрд. лв.) заедно със старите дългове към електроснабдителните предприятия за закупен от тях зелен ток (329 млн. лв.) и други скрити задължения (411 млн. лв.) вече сериозно надскачат годишните приходи на компанията. Благодарение на държавната политика, която е основно виновна за тази ситуация, най-точното определение за НЕК е зомби - ходещ мъртвец, който засега крета, като отлага плащания към доставчици на електроенергия - 680 млн. лв. (за същия период).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  bibiiip avatar :-P
  bibiiip ®

  Очевидно е че НЕК заминава. И за това ЕРП - тата си удържат парите за зелена енергия. Прави са си да го правят, никой не е длъжен да издържа и да трупа загуби заради популистките глупости за намаляването на тока на това правителство. Главните виновници за да дойде този кабинет за трите ЕРП - та и че ги домързя да си засекат електромерите на време по празниците в следствие на което се натрупаха големите сметки на хората и започнаха протестите. За това те (ЕРП - тата) да правят каквото си искат, да фалирват НЕК ако искат, но да бутнат тоя прутурски кабинет който докараха...
  п.п. Макар, че сега цялата пушилка с тия лицензи е да могат фмирисаните чалки, крадливите комунисти и продажните "националисти" да си измият ръцете за предстоящото НЕИЗБЕЖНО поскъпване на тока..... Пак ще излезнат виновни зелените централи и ЕРП тата, че са са потърсили полагащите им се пари и видите ли кабинета бил против вдигането ама е на.....голям слях се очертава... :)

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Единственият работещ вариант е :
  #оставка!

 • 3
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Що потребителя никой не го пита за нищо? Било битов или промишлен? Мякой някого да е питал за ТЕЦ марица 1-3? За ВЕИ-тата? За приватизацията на ВЕц-овете? За продажбата на ЕРП-тата?
  Или за строеж на нови ядрени мощности-руско-американски! Ограничаваме производството на съществуващите, ама се натискаме за нови! * **
  А тия ги знаем какви са! Те са или монополисти, или картели, или олигарси! 1 лев не са спечелили в свободна конкуреция! Те виреят само в "регулиран пазар" :D Какъв оксиморон само! Като дървен камък! Или "корумпирано правосъдие"-ем корумпирано, ама ем "правосъдие" :D ! Или като "честен политик" или "честен олигарх" , "честен монополист" или "честен картел"

 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Кой иска да купи НЕК за без пари?

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  За 1 лев... например, като за всеки случай държавата може да поеме половината дългове, че то иначе бизнес ли е ;). Сигурно поне няколко загряват на тъч линията.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Статията звучи като смъртен акт. След като се нарегулираха в енергетиката, се прехъврлиха на банките и търговските вериги, където ще пожънат същите "успехи".

  Категорично безсмислена е идеята за енергийните добавки. Че ще има срив на потреблението и още по-голяма криза в бранша е ясно, но това не значи, че трябва да им субсидираме стоката. Освен това е и крайно противовъзпитателно. Да не забравяме, как на 27 януари 2013 г. се проведе референдум за АЕЦ Белене, на който "суверенът" или го домързя да се разходи до урната, или направо си поиска Белене. Сега да ми казват "абе объркали се хората, държавата нека се смили" не става. Вдигане на сметките на всичк, а на фактурите да пише "Дойде ли ви акълът, или искате още?".

  ПС. От това, което излиза за НЕК, най-смисленият изход (а и законосъобразен) изход е фалит. Засилване в стената, заедно с договорите за зелена енергия, американските марици, Белене и Цанков камък и почване на чисто. Можеше да бъде и другояче, да бъде продадена за милиарди и парите да влезнат в сребърния фонд, но на държавен капитализъм в ръцете на бивши ченгета краят беше предизвестен.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  "1995 г., правителството обясняваше как ще контролира цените на хляба, а вицепремиерът Румен Гечев (сега депутат от БСП и заместник-председател на икономическата комисия в парламента) пророкуваше как България ще се справи и без международна помощ. "

  >>> А пък самият премиер Жан Виденов се заканваше на "чорбаджиите" по същия начин, както Драго Стойнев плаши ЕРП-тата с прокурор. Даже има надграждане. Единият само се пени, другият наистина задвижва наказаелни мерки

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#3:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Що потребителя никой не го пита за нищо? [/quote]

  На 27 януари 2013 г. се провежда първият референдум, при който гражданите на Република България трябва да гласуват с „Да“ или „Не“ в отговор на следния въпрос: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

  Само 20,55% от избирателите си правят труда да отидат до урните, а от отишлите 60,6% отговарят с "Да".

  Ето ти типичен пример, който дава основание на нетрезви депутати и други политически лица да изпадат в пиянски откровения от типа на: "Раята като ми се дупи и ми охка, че я сърби, за мен оства да изпълня народната воля, хъ-хъ-хъ-хъ-хъ..."

 • 9
  janeausten avatar :-|
  janeausten

  До коментар [#6] от "cinik":
  Най-разумна ми се струва рецептата на Асен Василев - конкретна е- базирана на данни за системата в цялост Явно поне на хартия е имало опит да се измисли как да се балансират интересите
  Лечението по принцип е едно и също - за енергетика - образование- здравеопазване
  - долу безбройните маймуни-пардон доставчици- от клона на гарантираното държавно изкупуване От 400- да станат 100 болници - от 50 - 10 вуза и от ен производства на ток - зелен- кафяв и на черти -по-малко
  Разбира се - изискват се механизми и разумен план
  Вероятно значи повишаване на цени Ще има компенсации по нарушени търговски договори Със сигурност трябва повече пари за оставащите на производители Преговори Преговори
  Но преди всичко - нужно е
  - въвеждащият да устои на писъка на собствениците - включително синдикатите - и активно + компетентно да се пребори за общественото мнение Иска се сериозно усилие
  - да компенсира по някакъв реално засегнатите потребители Студенти-пациенти-потребители на ток Не привилегии - компенсации

 • 10
  petar_bg avatar :-|
  petar_bg

  Понеже автора не е споменал, нека аз да го направя. Натоварват се ТЕЦ Бобов дол и Брикел защото са частни, а именно на Ковачки(ДПС). Както много добре знаете в момента шефа на енергетиката Георги Христозов и Ковачки са в отлични "бизнес" отношения и това е причината приоритетно да работят скъпите му централи. Ей така се точи енергетиката и джоба на българина.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход