Пенсионната система остава в криза

Разходи за пенсии, приходи от осигуровки, трансфери от централния бюджет към ДОО
Разходи за пенсии, приходи от осигуровки, трансфери от централния бюджет към ДОО
Разходи за пенсии, приходи от осигуровки, трансфери от централния бюджет към ДОО
Разходи за пенсии, приходи от осигуровки, трансфери от централния бюджет към ДОО

От анализ на Явор Алексиев в седмичния онлайн бюлетин на Института по пазарна икономика


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
17 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tonio26 avatar :-|
  tonio26
  • + 15

  Аз и не виждам кога ще излезе от тази криза, за жалост!

  Нередност?
 • 2
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat
  • + 10

  въпросът е дали ще успеем да препълзим образно казано с 40 км/ч или ще катастрофираме с 200 в стената. Отговорът зависи от обществото: дали иска да види или желае да се самозалъгва.

  Нередност?
 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 24

  #Аргументът, че вноските стигат само за...% от разходите и за да не се налага налагал трансфер от бюджета, дайте да вдигаме вноските, не е състоятелен. Да почнем оттам, че държавта трябва да осигурява държавните служители. Ако почне да си превежда надлежно осигуровките за нейните заети, "трансферът" ще се стопи значително. Имам дори съмнения, че въпреки кухо по смисъл, това прехвърляне на пера не се прави единствено с идеята да не бие на очи, какви колосални разходи за труд предизвиква държавнта администрация като % от БВП. Така 1/3 от тях са подпъхнати под социалната система и не се виждат от пръв поглед.

  # Второ, днес голяма част от осигуровките са нищо друго освен данъци, с които да се компенсират липсващите отчисления от настоящите пенсионери, изядени от фалита на комунизма и 2-те вълни на хиперинфлация. Средствата могат да бъдат набавени единствено от данъкоплатеца, а дали ще му вземеш от подоходния данък или ще му влошиш коефициента на заместване, е напълно все едно. Даже се съмнява

  #Трето, постоянното покачване на максималния осигурителен доход вече сериозно изпреварва ръста на работната заплата. 700 лв средна заплата и 2800 лв. макс. осиг. доход значи инд. коефициент 4. Още след 10-15 години ще докара нещата до положението, бъдещото правителство да не може да плаща пенсиите на тези, от които днешното се е полакомило да кешира повечко отчисления. Тогава ще хукнат пак да играят трика с таван на пенсиите.

  # Има сериозен и масово подценен риск, частните задължителни фондове да бъдат компроментирани чрез източване към свързани лица, чиито годишни финансови резултати от години наред се фризират с игри с преоценчни резерви и препродажба на кухи ЕИК-та. Това, че в по-големите фондове нещата са по-скоро наред, не ме успокоява ни най малко, защото ако 20% от пенсионерите изгърмят, парламентът тукакси ще обложи с някакъв данък другите 80% и ще пренасочи парите от тях за "пострадалите". Социалистите си личи как гледат развоя и се подсмихват, защото евентуални сътресения ще докарат отново държавното на мода. Принципът "Колкото по-зле, толкова по-добре" е твърде безскрупулен за случая.

  # Постъпленията от ДДС, съпоставени с платения ДОД и раздадените пенсии минус увеличението на влоговете показва едни 10 млрд лева потребление, незнайно откъде дошло. Парите от имигранти и туризъм се водят много по-малко, а кредитите са замръзнали. Най-добрият вариант: сваляй ДДС, вместо да качваш пенсии и заплати. Поевтиняването на стоките е равностойно на по-висока пенсия, заплата, социална помощ и детски добавки едновременно. Заедно със здраво рамо за експортните фирми, които са винаги на възстановяване. Единственият губещ ще бъдат ДДС-веригите като тази на партийния другар, застрелян наскоро.

  Нередност?
 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ
  • + 12

  Вече и на селските баби е ясно, че промени няма да има, защото липсва политическа воля, независимо от цвета на правителството. Къде по-лесно е да раздаваш по 20-30 лева помощи срещу гласове на изборите...

  Да не говорим, че контролът по митниците и събираемостта на ДДС (както и спирането на източването му) няма да стане факт докато част от краденото влиза в черните партийни каси и задни джобове. За това обаче е нужна силна прокуратура и съдебна власт, които за наша зла съдба са също в играта. А, честито!

  Прауд ту би бългериън!

  Нередност?
 • 5
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ
  • - 5
  • + 2

  До коментар [#3] от "cinik":
  [quote#3:"cinik"]сваляй ДДС, вместо да качваш пенсии и заплати. Поевтиняването на стоките е равностойно на по-висока пенсия, заплата, социална помощ и детски добавки едновременно.[/quote]
  Тук не съм съгласен, защото така се субсидират и разходите на богатите, т.е. при равни други условия държавата губи. Виж, диференциране на ДДС по-може.

  Нередност?
 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 12

  [quote#5:"КЛЮЧАРЪ"]така се субсидират и разходите на богатите, т.е. при равни други условия държавата губи[/quote]

  Как точно се субсидират, като ставката е една и съща за всички? По-скоро бих твърдял обратното, че понеже заможният не харчи целия си доход в магазина и за битовите сметки, ами отделя за спестявания, летува в чужбина, купува си 3-годишна кола внос от Германия (т.е. без ДДС), то при равни други условия той е по-малко облагодетелстван.

  Въобще да не говорим за онези, които добре заработват както покрай ДДС-вериги, така и при дребни невинни неща от ежедневието, тип да купят тетратките, химикалките и училищната чанта на детето с фактура на фирмата.

  Нередност?
 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 13

  Не виждам шанс пенсионната система да излезе от свредела.
  Теоретичните варианти са два:
  - да се двигат осигуровките, които чисто аритметично трябва да станат около 45%. Няма кой да ги плаща, още повече парите постъпват в кацата ДОО, а не по персонални сметки и не се наследяват при преждевременна смърт на титуляра;
  - да се намалят разходите. За тази цел пенсионната възраст също трябва да скочи с десетилетия, за да се намали броя на пенсионерите. Също нереалистично, защото тогава пенсионните вноски си стават чист данък и събираемостта ще падне рязко.
  Чудно ми е защо експертите нищо не споменават за неплащането на пенсионни и здравни вноски от държавните служители?

  Нередност?
 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 13

  [quote#4:"КЛЮЧАРЪ"]Вече и на селските баби е ясно, че промени няма да има, защото липсва политическа воля, независимо от цвета на правителството. [/quote]

  Защото по разни политически школи и съботно-неделни семинари с хонорар на лектора 1800 лева за 4 часа презентация ги учат на "ценности" от учебниците по политология издания 1935 г. в САЩ, преведени '90-те у нас, според които най-успешен политик е този, който се задържи най-дълго по управленските етажи. Логично, слушателите си дозапълват сами картината, като визират за свои професионални кумири съвсем конкретни имена: Тодор Живков, Ахмед Доган, Георги Пирински, Румен Гечев и т.н.

  Това, че техните управленски мандати остават завинаги в историята с прозвища като "Луканова зима", "Берово време", "Виденова зима", "Тройна ламя" - това изобщо не е обект на критика от вменената им ценностна система. А ако забележиш, първите три нарицателни даже не съдържат някаква злост. Казваш само "Луканова зима", звучи неутрално, но всеки сам се сеща за какво идеше реч.

  Нередност?
 • 9
  villiger avatar :-|

  О, пенсионната система... Значи още не е потънала напълно... Докато няма лични сметки и всеки да може да си следи състоянието по тях, по-добре изобщо да не мислим, че съществува такова нещо.

  Нередност?
 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 15

  [quote#7:"D-r D"]Не виждам шанс пенсионната система да излезе от свредела.[/quote]

  Но може да се зададе отсега перспективата. Да се постигне консенсус, че ще се погрижим като общество за заварените ветерани от комунизма и посткомунизма, ограбени по 100 различни начина (включително индиректни, като им е забранявано да излизат и работят в чужбина като турците, поляците и югославяните, за разлика от днес) посредством данъчната система. Колкото обаче до новите работещи, всеки е наясно, че каквото е внасял, от това и ще живее. Край на илюзиите, че някъде си има някой, който ще додаде, ако липсва, защото такъв няма. Тогава ще престане и смешният плач, как хем хората живеели много кратко и едвам доживявали пенсия, хем пенсионерите са 1/3 от населението. Явно първото е невярно и ако някой обикаля да твърди, че ще подсигури от някакъв перпетуум мобиле пенсии за всички, без да са внасяли, просто да бъде заловен, потопен в катран и овъргалян в перушина като лъжепророк.

  Нередност?
Нов коментар