Пенсионната система остава в криза
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пенсионната система остава в криза

Разходи за пенсии, приходи от осигуровки, трансфери от централния бюджет към ДОО

Пенсионната система остава в криза

5882 прочитания

Разходи за пенсии, приходи от осигуровки, трансфери от централния бюджет към ДОО


Автор: Красимир Юскеселиев

От анализ на Явор Алексиев в седмичния онлайн бюлетин на Института по пазарна икономика

Управляващите трябва да лягат и да стават с информационните бюлетини на НОИ.

Предвид разходно-покривния характер на българската пенсионна система и демографските проблеми, пред които е изправена страната, управляващите трябва да лягат и да стават с информационните бюлетини на НОИ. Прегледът на състоянието на системата на държавното обществено осигуряване (ДОО) през 2013 г. и на пенсионната система в частност показват няколко, меко казано, притеснителни тенденции (виж графиките):

1. През 2013 г. разходите за пенсии достигат 9.92% от БВП, което е най-високият дял за периода 2003 - 2013 г.

2. Приходите от осигуровки са достатъчни за покриването на едва 47% от общите разходи на ДОО. Въпреки лекото подобрение спрямо 2012 г. повече от половината от разходите на системата се покриват с трансфер от държавата – под формата на участието й като трети осигурител и с директен трансфер от републиканския бюджет. "Временното замразяване" на започнатата от миналото правителство макар и плаха пенсионна реформа за вдигане на изискванията за стаж и възраст крие риск от заличаването на дори този минимален напредък през 2014 г.

3. През 2013 г. трансферите от централния бюджет (под формата на субсидии и вноски) към системата на ДОО са 4.7 млрд. лв. - 6.02% от БВП на страната за 2013 г., което е вторият най-висок дял след регистрираните 6.85% през 2010 г. Този дефицит в системата на ДОО също така далеч превишава недостига в общия консолидиран бюджет на държавата, но почти не привлича обществено внимание.

Огромната част от проблемите с финансирането на системата на ДОО са следствие от забавянето на пенсионната реформа. Само през 2013 г. разходите за пенсии скачат с над 500 млн. лв. На фона на социалното напрежение в страната е видно, че не можем да очакваме подходът на сегашното правителство към разрешаването на проблемите в пенсионната система да бъде смел и далновиден независимо от спешността на проблема.

Все пак е радващ фактът, че социалният министър Хасан Адемов (поне на този етап) изключи като възможност предложеното от синдикатите повишаване на осигурителните вноски с 2%. В сегашните условия подобен ход, първо, не би генерирал очакваните (и крайно недостатъчни) 190 млн. лв. приходи и, второ, би могъл да окаже негативен ефект върху едва понадигналия глава през миналата година пазар на труда. Ниската инвестиционна активност и сравнително слабото покачване на доходите на наетите по трудово и служебно правоотношение през 2013 г. са също аргументи против покачването на осигурителната тежест – риск, който икономиката не може да си позволи.

В същото време от данните на НОИ е видно, че установеният за някои категории труд модел на ранно пенсиониране вече не е "характеристика" на системата, а воденичен камък на врата ѝ. Усилията следва да се насочат към стимулиране на работниците от I и II категория труд, които биха могли да продължат да работят. Това, което системата не може да си позволи, е политикантстване на неин гръб с цел печелене на одобрение на определени слоеве от обществото.

Разходи за пенсии, приходи от осигуровки, трансфери от централния бюджет към ДОО

Предвид демографската действителност и масовото укриване на осигуровки дори създаването на 1 млн. нови работни места няма да бъде достатъчно за покриването на всички разходи на НОИ. Реформата трябва да е изначална и последователна в обвързването на платените осигуровки с получаваните пенсии.

Това най-лесно може да се случи чрез плавен преход към лични пенсионни сметки, така че работещите във всеки момент да знаят колко точно са пенсионните им спестявания. Въпросът е дали имаме (и дали някога ще имаме) държавници, които могат да поемат отговорност за подобен процес, пък било то с цената на първоначално неодобрение от обществото, което са свикнали да приспиват с обещания и държавни трансфери.

Автор: Красимир Юскеселиев

От анализ на Явор Алексиев в седмичния онлайн бюлетин на Института по пазарна икономика


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  tonio26 avatar :-|
  tonio26

  Аз и не виждам кога ще излезе от тази криза, за жалост!

 • 2
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  въпросът е дали ще успеем да препълзим образно казано с 40 км/ч или ще катастрофираме с 200 в стената. Отговорът зависи от обществото: дали иска да види или желае да се самозалъгва.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  #Аргументът, че вноските стигат само за...% от разходите и за да не се налага налагал трансфер от бюджета, дайте да вдигаме вноските, не е състоятелен. Да почнем оттам, че държавта трябва да осигурява държавните служители. Ако почне да си превежда надлежно осигуровките за нейните заети, "трансферът" ще се стопи значително. Имам дори съмнения, че въпреки кухо по смисъл, това прехвърляне на пера не се прави единствено с идеята да не бие на очи, какви колосални разходи за труд предизвиква държавнта администрация като % от БВП. Така 1/3 от тях са подпъхнати под социалната система и не се виждат от пръв поглед.

  # Второ, днес голяма част от осигуровките са нищо друго освен данъци, с които да се компенсират липсващите отчисления от настоящите пенсионери, изядени от фалита на комунизма и 2-те вълни на хиперинфлация. Средствата могат да бъдат набавени единствено от данъкоплатеца, а дали ще му вземеш от подоходния данък или ще му влошиш коефициента на заместване, е напълно все едно. Даже се съмнява

  #Трето, постоянното покачване на максималния осигурителен доход вече сериозно изпреварва ръста на работната заплата. 700 лв средна заплата и 2800 лв. макс. осиг. доход значи инд. коефициент 4. Още след 10-15 години ще докара нещата до положението, бъдещото правителство да не може да плаща пенсиите на тези, от които днешното се е полакомило да кешира повечко отчисления. Тогава ще хукнат пак да играят трика с таван на пенсиите.

  # Има сериозен и масово подценен риск, частните задължителни фондове да бъдат компроментирани чрез източване към свързани лица, чиито годишни финансови резултати от години наред се фризират с игри с преоценчни резерви и препродажба на кухи ЕИК-та. Това, че в по-големите фондове нещата са по-скоро наред, не ме успокоява ни най малко, защото ако 20% от пенсионерите изгърмят, парламентът тукакси ще обложи с някакъв данък другите 80% и ще пренасочи парите от тях за "пострадалите". Социалистите си личи как гледат развоя и се подсмихват, защото евентуални сътресения ще докарат отново държавното на мода. Принципът "Колкото по-зле, толкова по-добре" е твърде безскрупулен за случая.

  # Постъпленията от ДДС, съпоставени с платения ДОД и раздадените пенсии минус увеличението на влоговете показва едни 10 млрд лева потребление, незнайно откъде дошло. Парите от имигранти и туризъм се водят много по-малко, а кредитите са замръзнали. Най-добрият вариант: сваляй ДДС, вместо да качваш пенсии и заплати. Поевтиняването на стоките е равностойно на по-висока пенсия, заплата, социална помощ и детски добавки едновременно. Заедно със здраво рамо за експортните фирми, които са винаги на възстановяване. Единственият губещ ще бъдат ДДС-веригите като тази на партийния другар, застрелян наскоро.

 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Вече и на селските баби е ясно, че промени няма да има, защото липсва политическа воля, независимо от цвета на правителството. Къде по-лесно е да раздаваш по 20-30 лева помощи срещу гласове на изборите...

  Да не говорим, че контролът по митниците и събираемостта на ДДС (както и спирането на източването му) няма да стане факт докато част от краденото влиза в черните партийни каси и задни джобове. За това обаче е нужна силна прокуратура и съдебна власт, които за наша зла съдба са също в играта. А, честито!

  Прауд ту би бългериън!

 • 5
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#3] от "cinik":
  [quote#3:"cinik"]сваляй ДДС, вместо да качваш пенсии и заплати. Поевтиняването на стоките е равностойно на по-висока пенсия, заплата, социална помощ и детски добавки едновременно.[/quote]
  Тук не съм съгласен, защото така се субсидират и разходите на богатите, т.е. при равни други условия държавата губи. Виж, диференциране на ДДС по-може.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#5:"КЛЮЧАРЪ"]така се субсидират и разходите на богатите, т.е. при равни други условия държавата губи[/quote]

  Как точно се субсидират, като ставката е една и съща за всички? По-скоро бих твърдял обратното, че понеже заможният не харчи целия си доход в магазина и за битовите сметки, ами отделя за спестявания, летува в чужбина, купува си 3-годишна кола внос от Германия (т.е. без ДДС), то при равни други условия той е по-малко облагодетелстван.

  Въобще да не говорим за онези, които добре заработват както покрай ДДС-вериги, така и при дребни невинни неща от ежедневието, тип да купят тетратките, химикалките и училищната чанта на детето с фактура на фирмата.

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Не виждам шанс пенсионната система да излезе от свредела.
  Теоретичните варианти са два:
  - да се двигат осигуровките, които чисто аритметично трябва да станат около 45%. Няма кой да ги плаща, още повече парите постъпват в кацата ДОО, а не по персонални сметки и не се наследяват при преждевременна смърт на титуляра;
  - да се намалят разходите. За тази цел пенсионната възраст също трябва да скочи с десетилетия, за да се намали броя на пенсионерите. Също нереалистично, защото тогава пенсионните вноски си стават чист данък и събираемостта ще падне рязко.
  Чудно ми е защо експертите нищо не споменават за неплащането на пенсионни и здравни вноски от държавните служители?

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#4:"КЛЮЧАРЪ"]Вече и на селските баби е ясно, че промени няма да има, защото липсва политическа воля, независимо от цвета на правителството. [/quote]

  Защото по разни политически школи и съботно-неделни семинари с хонорар на лектора 1800 лева за 4 часа презентация ги учат на "ценности" от учебниците по политология издания 1935 г. в САЩ, преведени '90-те у нас, според които най-успешен политик е този, който се задържи най-дълго по управленските етажи. Логично, слушателите си дозапълват сами картината, като визират за свои професионални кумири съвсем конкретни имена: Тодор Живков, Ахмед Доган, Георги Пирински, Румен Гечев и т.н.

  Това, че техните управленски мандати остават завинаги в историята с прозвища като "Луканова зима", "Берово време", "Виденова зима", "Тройна ламя" - това изобщо не е обект на критика от вменената им ценностна система. А ако забележиш, първите три нарицателни даже не съдържат някаква злост. Казваш само "Луканова зима", звучи неутрално, но всеки сам се сеща за какво идеше реч.

 • 9
  villiger avatar :-|

  О, пенсионната система... Значи още не е потънала напълно... Докато няма лични сметки и всеки да може да си следи състоянието по тях, по-добре изобщо да не мислим, че съществува такова нещо.

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#7:"D-r D"]Не виждам шанс пенсионната система да излезе от свредела.[/quote]

  Но може да се зададе отсега перспективата. Да се постигне консенсус, че ще се погрижим като общество за заварените ветерани от комунизма и посткомунизма, ограбени по 100 различни начина (включително индиректни, като им е забранявано да излизат и работят в чужбина като турците, поляците и югославяните, за разлика от днес) посредством данъчната система. Колкото обаче до новите работещи, всеки е наясно, че каквото е внасял, от това и ще живее. Край на илюзиите, че някъде си има някой, който ще додаде, ако липсва, защото такъв няма. Тогава ще престане и смешният плач, как хем хората живеели много кратко и едвам доживявали пенсия, хем пенсионерите са 1/3 от населението. Явно първото е невярно и ако някой обикаля да твърди, че ще подсигури от някакъв перпетуум мобиле пенсии за всички, без да са внасяли, просто да бъде заловен, потопен в катран и овъргалян в перушина като лъжепророк.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK