Какво означава, че "НАТО прекратява сътрудничеството с Русия"

Мерките на алианса срещу Москва могат да объркат логистиката на съюзническата мисия в Афганистан

В момента НАТО преосмисля военните си планове в отговор на нарастващите тревоги на държавите, разположени в близост до Украйна и Русия.
В момента НАТО преосмисля военните си планове в отговор на нарастващите тревоги на държавите, разположени в близост до Украйна и Русия.    ©  Ints Kalnins
В момента НАТО преосмисля военните си планове в отговор на нарастващите тревоги на държавите, разположени в близост до Украйна и Русия.
В момента НАТО преосмисля военните си планове в отговор на нарастващите тревоги на държавите, разположени в близост до Украйна и Русия.    ©  Ints Kalnins

"От днес прекратяваме всички форми на сътрудничество с Русия – цивилни и военни", обяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от информационна агениця Reuters в понеделник. Според германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, бъдещите отношения на Москва със Северноатлантическия алианс ще завият от много неща, едно от които ще е изтеглянето на руските войски от границата с Украйна. Расмусен освен това допълва, че военното ръководство на НАТО е получило разпореждане да започне изработка на планове за разполагане на нови сили в източноевропейските членки, включително и в Прибалтийските страни, за да демонстрира готовността на съюза да ги защити в контекста на анексирането на Крим. Също така днес стана ясно, че румънското правителство води преговори със САЩ за разполагане на 600 нови американски морски пехотинци във военната база "Михаил Когълничану" край Констанца.

Какво точно се крие зад мъгляво звучащата фраза "прекратяване на сътрудничеството с Русия"? Въпреки че звучи като политико-бюрократична мярка от коридорите на Брюксел, тя може да има съвсем конкретни измерения за военния съюз.

2

съвместни учения са провели Русия и НАТО досега

Формално контактите между Русия и алианса започват в началото на 90-те години след края на Студената война. Форматът се нарича Северноатлантически съвет за сътрудничество. През 1994 г. Русия се присъединява към инициативата Партньорство за мир, а през 1997 г. подписва пътна карта за бъдещето сътрудничество с НАТО. Институционализирането на отношенията се случва по време на срещата на върха в Рим през 2002 г., когато е създаден съветът НАТО-Русия, който е официална дипломатическа институция за координация на действия в сферата на сигурността.

Първото сериозно охлаждане на тона между Москва и щаб квартирата в Брюксел обаче дойде в резултат на военния конфликт между Русия и Грузия в Абхазия и Южна Осетия през 2008 г. Тогава генералният секретар на алианса обвини Русия, че окупирането на двата региона и обявяването им за независими държави нарушава устава на ООН.

По същото време руският представител в НАТО Дмитри Рогозин обявява, че съвместният съвет се е превърнал в "орган, където се водят схоластични спорове". По повод идеите Русия да се присъедини към НАТО в бъдеще Рогозин коментира: "Великите сили не влизат в коалиции, а създават коалиции. Русия се смята за велика сила". От практическа гледа точка трябва да се отбележи, че след края на Студената война силите на алианса и Русия са провели само две съвместни учения. Също така руски плавателни съдове участват в мултинационалната антипиратска мисия край бреговете на Сомалия.

Година след войната в Грузия сътрудничеството търпи нов удар, след като НАТО решава да експулсира двама руски дипломати по обвинение в шпионаж. След като Владимир Путин се връща на власт в Кремъл, статия във "Фигаро" отбеляза, че европейските служби са на нокти, тъй като руските им "партньори" са влезли в агресивен режим и събират все повече информация и опитват да вербуват агентура. Статията дори твърди, че един български и един унгарски представители в Брюксел са били освободени заради връзки с руснаците, но по-късно се оказа, че става дума само за унгарец.

Най-сериозният ефект за НАТО от замразяването на отношенията с Русия най-вероятно ще бъде свързан с мисията на алианса в Афганистан, в която участват и български военнослужещи. По принцип съюзническите сили ISAF трябва да се изтеглят от азиатската държава до края на тази година. Проблемът в случая е, че голяма част от доставките за тях преминават през руска територия. Когато още в края на 2009 г. командването на НАТО отправя запитване до Москва дали може да извършва през нейната територия транспортиране на военна техника, включително вертолети за афганистанската армия, отговорът е отрицателен. Въпреки това обаче руснаците все пак разрешават доставка на цивилно оборудване. В контекста на последните събития има голяма вероятност въпросните доставки да се окажат проблематични. Трябва да се отбележи също така, че властите в Кабул са едни от малкото по света, които признаха анексирането на Крим.

А и в крайна сметка, ако най-сериозната жертва на "пълно спиране" на сътрудничеството между Русия и НАТО е мисията в Афганистан, то това сътрудничество не е било кой знае колко развито и без друго. За съжаление, може би Рогозин е бил прав.