Кой се страхува от преференцията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кой се страхува от преференцията

Кой се страхува от преференцията

Защо възможността да се пренареждат листите с кандидат депутати може да предизвика конфликти

Велина Господинова, Елена Старидолска
4427 прочитания

© Антония Тилева


Ако сте привърженик на определена политическа сила, но не харесвате поставените на челните места в листата кандидати и заради това се колебаете дали има смисъл да гласувате на предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП), това не би трябвало да ви притеснява. Защото вече може да променяте наложеното от партийните ръководства подредба на номинираните за евродепутати. Просто трябва да задраскате освен квадратчето с номера на бюлетината на партията или коалицията, на която симпатизирате, и това с номера на вашия любимец в подредбата на съответната листа. Така отбелязването може да помогне на избраника ви да получи необходимите гласове и от по-задна позиция да се изстреля на първо място. Достатъчно е само общо 5% от гласувалите за листата да мислят като вас.

Неуспешно експериментирано от 2007 г. досега, демократичното правило най-после има пълни шансове за реален ефект върху изборните резултати. Или пък ако не проработи, да предизвика разочарование от самата идея. Но пък със сигурност ще предизвика вътрешнопартийни и коалиционни интриги.

Съпротивата

Около т.нар. преференциално гласуване досега винаги е имало спорове и съпротива, която идва най-вече от партиите. Може би затова за пръв път този начин на гласуване в страната беше въведен на безобидните откъм вътрешнополитически отражения избори за Европейски парламент през 2007 г., а съществуваше и за тези през 2009 г. Тогава обаче прагът беше толкова висок - 15%, че така и остана непостижим.

В пристъп на демократичност преференцията влезе и за парламентарните избори в Изборния кодекс на Искра Фидосова, но малко преди вота за Народно събрание през 2013 г. текстът мистериозно отпадна с негласната подкрепа на всички политически сили в предишния парламент. От ГЕРБ и до днес твърдят, че партията никога не е била против въвеждането на преференциалния вот и че отговорността за отпадането й е лична - на Фидосова. Според депутати - поради притесненията й, че може да бъде изхвърлена от избираемата първа позиция в монтанската листа на ГЕРБ. Срещу отпадането на текста обаче нямаше изказвания и протести нито от ДПС, нито от БСП, още по-малко от "Атака".

Негласният междупартиен сговор обаче беше нарушен под натиска на масовите протести срещу начина, по който партиите подбират кандидатите за депутати и призивите за смяна на политическия модел. Настояването на избирателите да могат сами да определят за кого да гласуват поставиха партиите в ситуация или да приемат изцяло мажоритарния вот, или по-компромисното от гледна точка на формациите преференциално гласуване. Прагът беше свален от 15% на 5%, преодоляването на който, не само според математиците, е напълно постижимо.

Притесненията

Въпреки че преференциите не сработиха нито през 2007 г., нито през 2009 г., и към тях имаше слаб интерес (само 16% от гласувалите отбелязаха и лично предпочитание по данни на ЦИК), притесненията на основните политически сили и тогава, и сега са в няколко посоки. Един от аргументите на най-яростния противник на този вид гласуване – ДПС, е, че не може само с гласовете на 5% или 15% от избирателите да се преподрежда листата. "Какво става с гласовете на останалите, които примерно не са посочили своето предпочитание в листата", казва депутатът Хамид Хамид. Един от авторите на редица текстове от новия Изборен кодекс Мустафа Карадайъ пък нарече въвеждането на преференциалното гласуване "хвърляне на прах в очите на избирателите". "Не може да има партийна мажоритарност", смята той.

Другото притеснение както в ДПС, така и в БСП е свързано с вероятността в рамките на една партия или коалиция да започне вътрешна битка. Като пример депутати припомнят предизборната кампания на НДСВ за европейските избори през 2007 г. Тогава поставената на трето място Антония Първанова успя да получи най-много предпочитания - 10 хил., и ако прагът за пренареждане на листата не беше 15%, а какъвто е сега – 5%, тя щеше да измести Биляна Раева от първото място. След нея втори щеше да стане Соломон Паси, който тогава беше на последно място в царската листа за ЕП, но получи около 7300 гласа. Тогава от НДСВ обясняваха успеха на Първанова с доста агресивната предизборна кампания, която тя е водила в рамките на членовете и избирателите на партията за използването на преференцията.

Ако прагът на преференциалния вот през 2009 г. беше по-нисък, вътрешнопартийна драма с листата за евродепутати можеше да има и в ДПС. Тогава поставеният на четвърто място лидер на младежката организация на движението Корман Исмаилов (сега лидер на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) в Реформаторския блок) изненадващо получи малко над 9000 преференциални гласа. За сравнение поставеният на второ място Владко Панайотов и на трето – Метин Казак, имаха скромните 1000 и 1300 преференциални гласа. На предишните избори ДПС вкара трима евродепутати.

Тактиката сега

Най-големите притеснения на ДПС за тези евроизбори са свързани с вероятността избирателите им да се объркат при попълването на бюлетината, въпреки че досега не са проявили голям интерес към преференцията - едва 8% са я използвали през 2009 г. Проблемът идва от това, че бюлетината ще е интегрална, т.е. в нея ще фигурират имената на всички политически сили, а встрани ще има само номера от 1 до 17, които съответстват на подредбата на съответната листа. Така избирателят ще трябва да отбележи веднъж името на партията, за която гласува, и втори път да посочи номера на съответния кандидат в листата, ако иска да гласува преференциално. Като списъците с имената на кандидатите ще бъдат поставени отделно в тъмната стаичка и пред избирателната секция. Затова депутати от ДПС са категорични, че по време на кампанията ще агитират избирателите си да гласуват само веднъж – за партията, и да не упражняват правото си на преференция. "Нашите предизборни кампании обикновено са от врата на врата и ще инструктираме местните си ръководства да агитират хората да гласуват само веднъж – за партията", казва депутат от ДПС. "В нашата партия няма такъв, който не е известен на избирателите ни. Освен това номинирането на кандидатите ни става от местните структури", казва Мустафа Карадайъ.

Притеснения от евентуално преподреждане на листата нямат и в ГЕРБ. Там водачът Томислав Дончев имаше най-много номинации за първото място, а следващите – сегашните евродепутати Андрей Ковачев, Мария Габриел и Владимир Уручев, са достатъчно популярни. От формацията изчисляват, че за да стане пренареждане в листата, ще са необходими около 40 000 преференции за даден кандидат от нея при очаквани 800 000 избиратели. Затова от ГЕРБ гледат на преференциалния вот като на възможност за повишаване на интереса към гласуването. "Идеята е чрез тази възможност да има по-висока избирателна активност", казва председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

С очаквания за повишаване на избирателната активност е и говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев. "На преференциалния вот трябва да се гледа като средство на гражданите да посочат своя кандидат, а не на политическите сили. Целта на преференцията е да отнеме на партиите да казват на избирателите си как да се подреждат листите", смята той.

Драмата на реформаторите

Въпреки това обаче точно в редиците да реформаторите се очаква преференциалното гласуване да бъде използвано в максимална степен. Проблемът идва от факта, че част от активистите на една от основните формации в десния съюз – ДСБ, не приема поставената за водач на листата Меглена Кунева. И се очаква да предпочете сегашния евродепутат и зам.-председател на партията Светослав Малинов. Социологическо проучване на "Алфа рисърч" от миналата седмица сочи, че най-висока чувствителност към имената в листата и готовност да използват преференцията от избирателите на основните политически партии имат привържениците на Реформаторския блок.

Пръв знак за несъгласие с подредбата на листата даде бившият лидер на ДСБ Иван Костов. Преди две седмици той заяви пред bTV, че на евроизборите ще се възползва от правото си на преференциален вот. "Изборният кодекс дава определени възможности и аз смятам да се възползвам от тях", заяви той в отговор на въпрос как приема бившия еврокомисар Меглена Кунева за водач на листата на реформаторите. От най-голямата организация на ДСБ – софийската, са категорични, че техните членове ще гласуват преференциално за Светослав Малинов. "Някои наши членове заявяват откровено, че няма да гласуват заради водаческото място на Кунева и ние им обясняваме, че имат тази възможност с посочването на предпочитан от тях кандидат", споделя член на ръководството на ДСБ-София. Оттам са на мнение, че при необходими 5% за пренареждане е съвсем постижимо Малинов да се окаже в предпочитанията пред бившия еврокомисар. Оттам изчисляват, че, ако 250 000 души гласуват за Реформаторския блок, за пренареждането ще са неоходими 12 500 преференции.

Засега не е ясно как и дали ще се възползват от преференцията избирателите на останалите партии от блока. От ръководството на третата по численост формация – СДС, твърдят, че очакват 20-30% от техните симпатизанти да дадат предпочитанията си за лидера Божидар Лукарски, който е поставен на трето място в листата. Избирателите пък на НПСД вероятно ще гласуват за председателя Корман Исмаилов, който е четвърти.

При тази ситуация от решаващо значение дали ще стане разместване може да се окаже дали и колко избиратели от периферията ще посочат име от листата чрез преференция. От ръководството на десния съюз са категорични, че според социологическите сондажи Меглена Кунева е най-разпознаваемият им кандидат. Въпросът обаче е дали десният съюз ще успее да привлече по-широк кръг избиратели. Ако резултатът се сведе само до твърдите ядра на партиите, може да се стигне до преподреждане на листата в полза на Светослав Малинов. А драмата в Реформаторския блок може да стане още по-голяма, ако в ЕП влезе само един кандидат.

Мастодонтите не са това, което бяха

Изненадващо, но и в БСП имат притеснение от използването на преференцията. Заради това например ръководството на партията води дълга дискусия на последното заседание на пленума в средата на март, на което беше окончателно одобрена подредбата на листата. Битката беше да не бъде допуснат депутатът Георги Кадиев да попадне в нея на каквато и да било позиция, защото той ще направи лична кампания, ще задейства преференцията и ще разбърка сметките. Заради него беше въведено "правилото" в БСП народни представители да се кандидатират за ЕП само в избираемата зона (до шестото място според социалистите), какъвто е случаят с Петър Курумбашев (на четвърта позиция).

Второто ограничение, прието на пленума, е за преференцията. Милко Багдасаров от Кърджали бил най-краен, като попитал дали да не се забрани изобщо използването й от избирателите на БСП, т.е. да се обяснява по структурите, че няма нужда да задраскват второто квадратче в листата. Това не би било проблем за отчитането на гласовете, защото липсата на преференция не прави бюлетината невалидна. В БСП твърдят, че имат негативен опит от кампанията на Георги Близнашки през 2007 г., когато се кандидатира за евродепутат. "По събранията се червяхме, защото в присъствието на останалите в листата той призоваваше да се гласува за него, предизвика конфузни ситуации и конфликти", твърдят някои от колегите му днес, когато той е известен критик на БСП, председател на инициативния комитет за провеждане на референдум за изборните правила. Преди седем години Близнашки беше на седмо място в листата, но получи четвърти резултат от предпочитанията - малко над 10 000 гласа, като повече от него имаха само Атанас Папаризов, Кристиан Вигенин и Илияна Йотова. За пренареждане обаче бяха нужни повече от 50 000 гласа.

Пред пленума депутатът Жельо Бойчев предложил Изпълнителното бюро или предизборният щаб да изработят нещо като етични правила за употребата на преференцията в кампанията на БСП. Оргсекретарят Димитър Дъбов обаче и тук извадил жокер от ръкава, като формулирал изречение, което било гласувано: "Националният съвет на партията препоръчва на избирателите да запазят подреждането на листата в гласувания вид." Бърза анкета сред депутатите социалисти показа, че малко от тях си спомнят за това решение, засега нямат и инструкции как да постъпят. 

Някои, отдавна врели в партийните интриги, отсега кроят планове да използват тази възможност, за да проверят тежестта си по места. "Ще кажа да се гласува за произволно избран кандидат в неизбираемата зона, за да видя колко преференции мога да организирам и да знам, че на което и място в листата за парламентарни избори да попадна, ще вляза в Народното събрание", обясни плановете си един от район, извън София. Други казват, че ще проверят тежестта си в няколко области на страната.

Засега обаче най-голямата опасност Сергей Станишев да стане втори е журналистът от "Дума" Александър Симов (поставен на осмо място), който освен че има силен личен вот, е и от движение "Русофили". На "Позитано" 20 изчисляват, че ще получат около 600 000 гласа на изборите през май, което означава, че с 30 000 листата ще се пренареди. Според председателя на "Русофили", депутатът Николай Малинов, само организираните членове на движението са толкова, но общо около 100 000 са активните. Въпросът е дали те ще концентрират предпочитанията си за Симов, или ще се съгласят с подреждането на БСП, което поставя на първо място Сергей Станишев. Деликатният момент е да не се приеме изместването му за имиджово поражение. Станишев обаче вече няколко пъти обяви, че няма намерение да остава на работа в ЕП, така че не би трябвало присъствието му начело в листата да е пречка за личните амбиции на други хора. Истински потърпевш от евентуално пренареждане ще е сегашният евродепутат Евгени Кирилов и може би Светлина Йолчева от социалдемократите на Георги Анастасов, които са съответно седми и шести и биха изпаднали със сигурност в неизбираемата зона. Изместването на Йолчева би предизвикало скандал между партньорите в "Коалиция за България", защото Анастасов се "пребори" за нейното място, след като стана ясно, че партията му има предложение и от АБВ.

"Ние сме против това безсмислено и безрезултатно упражнение", коментира преференцията зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов, който при гласуването на изборния кодекс настояваше тя да отпадне изобщо. По традиция избирателите на националистическата партия са дисциплинирани, особено когато Волен Сидеров е посочил водача, както стана през 2007 г. и през 2009 г. с Димитър Стоянов. Сега обаче "Атака" все още не е подредила листата и по всяка вероятност колебанието издава, че начело няма да е самият председател. Според Шопов партията няма да призовава да не се използва "една възможност, която законът разрешава", но прогнозата му е, че тя няма да сработи и без това. Той твърди дори, че листата на Реформаторския блок няма да бъде пренаредена.   

Ако Шопов е прав по принцип за преференцията, ефектът ще е негативен за дълъг период от време, защото ще е знак на избирателите към политическите формации, че имат свободата да правят каквото поискат. Желанието за повече мажоритарност, за нови правила за гласуване, за гражданско участие ще се окаже единствено на думи. Избирателите ще трябва да приемат, че ще бъдат представяни от партийни послушковци, чиято цел е да се харесат на ръководството, за да попаднат на избираеми места. Поне до 25 май обаче възможността за промяна все още съществува.  

Ако сте привърженик на определена политическа сила, но не харесвате поставените на челните места в листата кандидати и заради това се колебаете дали има смисъл да гласувате на предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП), това не би трябвало да ви притеснява. Защото вече може да променяте наложеното от партийните ръководства подредба на номинираните за евродепутати. Просто трябва да задраскате освен квадратчето с номера на бюлетината на партията или коалицията, на която симпатизирате, и това с номера на вашия любимец в подредбата на съответната листа. Така отбелязването може да помогне на избраника ви да получи необходимите гласове и от по-задна позиция да се изстреля на първо място. Достатъчно е само общо 5% от гласувалите за листата да мислят като вас.

Неуспешно експериментирано от 2007 г. досега, демократичното правило най-после има пълни шансове за реален ефект върху изборните резултати. Или пък ако не проработи, да предизвика разочарование от самата идея. Но пък със сигурност ще предизвика вътрешнопартийни и коалиционни интриги.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  finland avatar :-|
  Finland

  Нещо интересно, което разбрах наскоро - листите във Финландия не са подредени, до колкото разбрах имената на кандидатите ще са по азбучен ред, а хората с преференция ще ги наредят (това важи за идващите евроизбори).

 • 2
  dedoliben avatar :-P
  dedoliben

  Ще те "наредим" Миглена ти ябълко ЧЕРВЕНА.

 • 3
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  дааа, да се преброим кои сме за преференцията

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  nikolov_k avatar :-|
  Краси

  А защо да не бъде преференцията пълна. Подреждането в листата да зависи изцяло от получените преференции.
  Така ще се използват позитивите на пропорционалната и мажоритарна система.

 • 5
  plovdiv1926 avatar :-|
  Angel Parvanovski

  на картинката червената кукувица ли натежава ? :Д

 • 6
  bora_bora avatar :-|
  bora bora

  Ясно е "Кой","Кой се страхува от преференцията"

  Страхува се статуквото!!!
  А дали можем да си отговорим -Защо?

  Защото при всяка изборна ситуация, българина, като няма бог знае каква перспектива тръгва да гласува с две мотивации:
  - да изберем по малкото зло
  - да накажем провинилите се.

  Без преференция, партиите, постигат почти предсказуемия си резултат за хората си които са наредили във листите.

  С преференции и с мотивацията която гласува българина те ще са тотално убъркани.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK