С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
66 5 апр 2014, 18:55, 7138 прочитания

Лиценза дай

Какви са възможните сценарии за изход от конфликта между държавата и електроснабдителните дружества

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Цирк, глупост или конспирация. Това е въпросът, който вече месец тегне над решението на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране да предложи отнемането на лицензите на електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, EVN и "Енерго-про". "Като няма хляб, да има зрелища" определи ситуацията бивш министър на икономиката и енергетиката. Румен Овчаров, друг министър на икономиката и енергетика, коментира пред БНТ, че отнемането на лицензите "няма и как" да стане. Друг експерт обаче определи ситуацията като далечно наподобяваща "Булгартабак" - дълга борба срещу приватизацията на компанията от западни фирми, мръсни удари (част от които отнесе Овчаров), участие на няколко големи банки в покупката, докато накрая цигарената компания попадна в привидно анонимни ръце.

В писмо от петък (4 април) Европейската комисия вече официално предупреждава правителството, че ако се премине към отнемане на лицензите на трите дружества заради търговски спор, службите на ЕК имат "готовност да предприемат необходимите юридически стъпки, за да осигурят спазването на европейското законодателство". Това предупреждение вече е било направено устно преди десетина дни, по време на среща между посланиците на страните членки у нас с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Тогава обаче министърът е отвърнал с повишен тон и обвинения към Брюксел, твърдят дипломати, присъствали на срещата.
 
Сценарий "Рационалният ДКЕВР"


Анализът на действията на ДКЕВР и правителството от последния месец (започнали с призива на регулатора от 14 март за взаимно уреждане на взаимоотношенията между ЕРП-тата и НЕК) показва, че ако заплахите за отнемане на лицензи се осъществят, последиците от тях може да бъдат само негативни. Натискът започна, когато НЕК влезе в технически фалит, след като EVN и "Eнерго-pro" все по-често започнаха да си прехващат дължимите им от държавната компания пари за изкупуване на зелена енергия от парите, които те иначе трябва да преведат за закупена електроенергия. Новостта от края на миналата година обаче е, че двете дружества започнаха да си прихващат и дължимите им пари за периода 2012-2013 г., които нито ДКЕВР, нито НЕК отричат. През август миналата година обаче регулаторът реши, че въпросните 318 млн. лв. ще бъдат върнати след внимателен анализ. Което при практиката на ДКЕВР означава... някога. При "Енерго-про" и EVN обаче положението с паричните потоци се влоши дотолкова, че през декември първото дружеството трябваше да ограничи плащанията към персонала си. Факт е, че претенциите на НЕК също имат своите основания - няма как компанията да работи, ако предвидените за дейността й средства бъдат изсмукани заради задължения, които са й наложени от ДКЕВР и държавата.

На практика отнемането на лицензите няма магически да напечата 350 млн. лв. (до колкото набъбнаха претенциите на НЕК). Напротив, назначеният за особен управител на трите дружества няма как да поеме функциите си незабавно. Извън ЕРП-тата няма друга фирма или физическо лице, които да могат да управлява този бизнес - нито има познанията за системата, нито за клиентите, нито за сложната плетеница от плащания. Надеждите, че бивши служители ще могат да правят това, са комични - за девет години от ЕРП-тата изчезнаха както тетрадките, с които инкасаторите обикаляха, така и цялата предишна система за закупуване на електроенергия. На практика новият управител може само да стиска палци абонатите да продължат да си плащат сметки, докато той навлезе в детайлите, или самите ЕРП–та да продължат да си вършат работата. Рискът обаче е значителен. Отделно от това към вече заведените арбитражни дела на EVN и "Енерго-про" срещу държавата при отнемане на лиценза арбитражно дело ще заведе и ЧЕЗ, казаха източници от компанията. Тогава вече исковете срещу България ще стигнат до над 1 млрд. лв.

Единственият рационален ефект, който заплахата за отнемането на лицензите би имала, е ЕРП-тата да се откажат поне временно от претенциите си - нещо, което не се случва. Разбира се, ако под рационални очаквания не се броят и предизборните мантри за борбата с монополистите.Сценарий "Лавина от грешки"

В България, разбира се, най-вероятният сценарий винаги трябва да бъде, че един проблем се отлага с половинчато или грешно решение, което предизвиква по-голям проблем. Който пък след това се отлага с ново половинчато решение, което... На практика това се случва от началото на 2011 г., когато вместо ДКЕВР, парламентът и министерството на икономиката да наложат смислена регулация в сектора на възобновяемата енергия (а не просто да се даде възможност на всички вече подписали окончателни договори да направят проектите си), да започне работа за либерализация на пазара (така че да отпаднат паразитните структури в него) и да се вкара малко рационалност, се направиха поредица от грешки. След като НЕК вече не може да понесе регулаторните приумици на ДКЕВР и държавата, част от тежестта беше прехвърлена на ЕРП–тата. Но след това вече не остана на кого да бъдат прехвърлени проблемите и вече енергийната система е в тежка криза.

Най-гротесковото в случая е, че политиците, взели лицензи не печелят избори. Бойко Борисов, под чието давление през февруари 2013 г. прокуратурата натисна ДКЕВР да поиска лиценза на ЧЕЗ, изгуби изборите. Партията на демократите на Сали Бериша, която изгони ЧЕЗ от Албания, също загуби няколко месеца по-късно парламентарните избори. А сега страната е изправена пред риска да плаща и обезщетение.

Сценарий "Е, не може някой да няма интерес"

По принцип в България конспиративните теории са популярни, но малко от тях са истина (за съжаление, тъй като тяхната реалност би означавало, че в страната все пак тече поне някакъв мисловен процес). Но като определена поредица от действия изглежда безсмислена от рационална гледна точка, но за сметка на това обезценява активите на частни предприятия, няма как да няма съмнения. Още повече че в предизборната си програма БСП съвсем откровено говореше за изкупуване на ЕРП-тата и тяхната последваща нова приватизация. Острието на БСП в тази атака Явор Куюмджиев дори обвини в интервю за "Капитал Daily" ЧЕЗ, EVN и "Енерго-про", че едва ли не правят печалби, сравними с тези от търговията с наркотици, проституцията и хазарта. По друг повод депутати от БСП обясняваха, че сега е и подходящ момент, след като стойността на дружествата е спаднала.

Ако следващата седмица ДКЕВР все пак реши да назначи особени управители в трите електроснабдителни дружества, те ще трябва да намерят над 500 млн. лв., за да платят на държавната електрическа компания, както регулаторът иска. Единият вариант е да спрат да плащат на други свои контрагенти като ВЕИ-централите и разпределителните дружества и да се подложат на съдебни искове от тяхна страна. Другият - да намерят собствени средства, тъй като няма да могат да се разпореждат с имуществото на ЧЕЗ, EVN или "Енерго-про", нито да взимат заеми от тяхно име. Наливането на собствени средства в очакване след това държавата да оправи регулаторната каша може да бъде направено на теория от банка или например инвестиционен фонд, което вече поражда доста съмнения.

Сценарий 2013 г.

Миналата година след масовите протести, започнали за сметките за електроенергия, по предложение на прокуратурата ДКЕВР започна процедура за отнемане на лиценза на "ЧЕЗ разпределение" и "ЧЕЗ електро". Мотивите бяха за системно нарушение на Закона за обществените поръчки (бяха изброени десетина случая), за съставяне на констативни протоколи за подмяна на електромери без присъствието на абоната и без подписи на двама независими свидетели, както и за извършено прехващане от ЧЕЗ на дължими от НЕК средства (случка от средата на 2012 г.). Първите два типа нарушения обаче могат да доведат най-много до административни глоби и по никакъв начин не застрашават доставката на електроенергия на клиентите. При третия - с прехващането, ставаше въпрос за търговски спор, при който ЧЕЗ реши да не стига до съд и възстанови сумата (11 млн. лв.). Затова и съвсем логично на 11 ноември ДКЕВР заключи, че нито има системност на нарушенията, нито пък заплаха за електроснабдяването.

Сега може да се повтори този сценарий, но с много повече драма и напрежение. Източници от ДКЕВР вече намекват, че решение няма да се вземе преди Великден. Междувременно в подновените срещи между НЕК и ЕРП-тата се обсъжда как взаимните задължения да бъдат признати и регулаторът да ги компенсира. Това беше намекнато и от Боян Боев, председател на ДКЕВР, който през седмицата каза, че трите електроснабдителни дружества трябва да подадат заявления, с които искат разходите им да бъдат покрити в периода 2014-2015 г.

Вероятно именно последният сценарий ще се осъществи, но неприятното чувство за тоталната неспособност на държавата да регулира енергийния сектор, съчетано с тежкия популизъм, ще остане. И ще продължи да носи вреди, тъй като политиците винаги могат да се позовават на този светъл пример.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: Магистрала "Струма" ще е "затапена" поне 2 месеца; Борис Джонсън може да не плати 30 млрд. паунда на ЕС Уикенд новини: Магистрала "Струма" ще е "затапена" поне 2 месеца; Борис Джонсън може да не плати 30 млрд. паунда на ЕС

Приятелските отношения отстъпват пред политически различия на срещата на G-7

25 авг 2019, 1206 прочитания

Дирекция "Изпълнение на наказанията" е нарушила закона с кратък срок на обществена поръчка Дирекция "Изпълнение на наказанията" е нарушила закона с кратък срок на обществена поръчка

Ведомството обявява поръчка за 260 хил.лв., като събира оферти само за 11 дни, без да мотивира бързата процедура

25 авг 2019, 894 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
(Не)интелигентна отбрана

На фона на кризата в Украйна зависимостта на българската армия от руското оръжие се превръща във все по-сериозен проблем

Опасно ядро около АЕЦ "Белене"

Интересът само от руска и китайска страна и липсата на сериозен частен инвеститор показва, че проектът за нова ядрена централа не е икономически изгоден

Новите от запаса

Как изглежда едномесечната подготовка за доброволния резерв на Българската армия отвътре

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Should I Stay or Should I Go

Групата Hayes & Y за уроците, на които Великобритания ги научи

20 въпроса: Теодора Димова

Новият роман "Поразените" ни връща към събитията от 1944 г. и вече е в книжарниците