Министерството на финансите повиши прогнозата за растежа до 2.1%
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Министерството на финансите повиши прогнозата за растежа до 2.1%

Програмите на министерствата, които ще получат средства от публичната инвестиционна схема догодина, ще бъдат приети с бюджета от парламента, а не както досега от Министерския съвет, съобщи финансовият министър Петър Чобанов

Министерството на финансите повиши прогнозата за растежа до 2.1%

През следващите 3 г. рязко ще растат разходите на работодателите

2910 прочитания

Програмите на министерствата, които ще получат средства от публичната инвестиционна схема догодина, ще бъдат приети с бюджета от парламента, а не както досега от Министерския съвет, съобщи финансовият министър Петър Чобанов

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Дефлацията може да затрудни приходната част на бюджета.
0.9% ще е бюджетният дефицит през 2017 г., сочи средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г.

Министерството на финансите е повишило прогнозата си за ръста на икономиката през тази година до 2.1% от заложеното в бюджет 2014 увеличение от 1.8%. Очакванията на правителството са по-оптимистични дори от тези на Европейската комисия, която наскоро завиши прогнозата си за България от 1.5% до 1.7%.

От финансовото ведомство очакват и отрицателен ръст на ценовите равнища. Прогнозата им, заложена в бюджета за тази година, беше инфлацията през 2014 г. да бъде средно 1.8%, но сега очакването е занижено до минус 0.2%. Данните са заложени в проекта на средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г., която беше представена в петък от Министерството на финансите.

В документа има само лоши новини за работодателите и свободните професии: увеличават се чувствително минималната работна заплата, максималният осигурителен праг и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се. Това може да тласне много фирми в сивия сектор.

Какво ще движи растежа

През тази година растежът ще бъде движен основно от вътрешното потребление и от инвестициите, смятат от Министерството на финансите (МФ). "Очаква се повишаването на потребителското доверие, възстановяването на пазара на труда и реалното нарастване на доходите на домакинствата да подкрепят нарастването на частното потребление през 2014 г. до 1.3%", пише в проекта на средносрочната бюджетна прогноза. Основният икономически двигател досега - износът, пък ще нарасне с почти 7% (виж таблицата), но неговият ефект върху растежа ще бъде неутрализиран от по-силния внос и така нетният положителен ефект ще е едва 0.3 процентни пункта. Инвестициите, подкрепени от правителствените капиталови разходи, пък се очаква да се увеличат с почти 3% през тази година.

По думите на Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии притеснителното в новата правителствена прогноза е очакваната дефлация от 0.2% през тази година, защото тя ще се отрази негативно върху приходната част на бюджета. "Ръст на икономиката от 2.1% е на горната граница, но все пак в рамките на възможното", смята макроикономистът.

Пазарът на труда обаче ще се представи по-зле от първоначалните очаквания, като прогнозата е безработицата да намалее съвсем слабо до 12.8% (вместо до 12.6%). Въпреки по-добрите си очаквания за българската икономика Европейската комисия също заложи по-висок дял на безработните, отколкото първоначално в зимната си прогноза - 12.7%. Според МФ през 2017 г. показателят ще достигне 10.9%.

През март тази година Националният статистичеки институт е направил ревизия на БВП с 900 млн. лв. надолу за първото деветмесечие на годината, каза финансовият министър Петър Чобанов. Предстои обаче ревизия на данните за БВП за 10 години назад, която ще бъде направена през септември по методология на Евростат, и според Чобанов числата ще бъдат увеличени отново.

Социални разходи в проект

Новият момент в плана за бюджетните разходи е, че през следващите три години от Министерството на финансите смятат да заложат по 100 млн. лв. годишно за коледни и великденски добавки на пенсионерите. През тази година правителството вече одобри разходи за добавки към доходите на пенсионерите (общо 53.5 млн. лв. за Коледа и 57.7 млн. лв. за Великден), но те, както и всички извънредни харчове, дойдоха от "икономии в централния бюджет" и така и не стана ясно за сметка на какви други разходи. Размерът на пенсиите ще продължава да расте автоматично по швейцарското правило (ръст с процент, равен на средното между увеличението на осигурителния доход и инфлацията). "Процентите за индексация са съответно: 2.2% за 2015 г., 3.2% за 2016 г., 3.6% за 2017 г.", пише в средносрочната прогноза. За осъвременяването на пенсиите през следващата година ще бъдат необходими 265 млн. лв.

Други социални разходи, които правителството е предвидило, включват например увеличение на парите за Националния план за действие по заетостта с 12 млн. лв. до 85 млн. лв. годишно. Социалният министър Хасан Адемов настояваше още тази година те да се увеличат двойно до около 140 млн. лв., но предложението не беше прието с бюджет 2014. По думите на финансовия министър Петър Чобанов тази година няма да бъде нулева за еврофондовете. Той обясни, че в момента се водят преговори социалното министерство да започне да реализира мерки по "Човешки ресурси" още през тази година със средства от бюджета, които после да бъдат възстановени от Брюксел.

Допълнително 150 млн. лв. от бюджета ще отидат за връщане на десетте процента данък върху доходите на хората, които получават минимална работна заплата, обясни финансовият министър. Мярката влезе в сила от тази година, но на практика ще се отрази на разходите в бюджета чак през 2015 г.

Тежести за работодателите

Без да има предпоставки от бурен ръст на икономиката или справяне с безработицата, правителството предвижда нов рязък скок на минималната работна заплата и осигурителните плащания.

Министърът съобщи, че минималната работна заплата през 2015 г. ще нарасне на 380 лв. при 340 лв. през тази. Година по-късно ще е 420 лв., а през 2017 г. ще достигне 450 лв. Максималният осигурителен праг ще се увеличава плавно, като през 2017 г. ще достигне 3000 лева. Тези ръстове не са обсъждани с работодателските организации.

Новости във фонд "Растеж"

Средствата за общините, които бяха отпуснати през тази година от публичната инвестиционна схема, ще останат 300 млн. лв. годишно, съобщи Чобанов. За министерствата обаче ще се реши какви средства ще има, когато се види каква е успеваемостта им. "Тези програми на министерствата ще бъдат приети с бюджет 2015, т.е. ще бъдат одобрени от парламента", каза финансовият министър. През тази година те бяха селектирани еднолично от финансовия министър, а после - одобрени от Министерския съвет.

Освен това в рамките на бюджетната процедура преди началото на следващата година ще бъдат одобрени и проектите на общините. Парите за 2014 г. бяха разпределени набързо и без предварително определени крайни срокове. С обещанието, че парите от неизпълнени проекти ще бъдат преразпределени в средата на годината.
Автор: Капитал Daily
Автор: Капитал Daily
Дефлацията може да затрудни приходната част на бюджета.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK