Камерите – приятел на обществото или враг на личността?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Камерите – приятел на обществото или враг на личността?

Камерите – приятел на обществото или враг на личността?

Ако изрично не възразите на провеждането на видеозаснемане, се приема, че предоставяте мълчаливо съгласие за това

6041 прочитания

Тъй като няма специална уредба за позиционирането на камерите в офиса, се приема, че ако сте дали съгласието си за видеонаблюдение, работодателят може да записва дори и в помещенията за почивка.

Толкова сме свикнали с камерите, които ни заобикалят, че често не ги забелязваме. Дори и забелязани, те създават усещане за защита и спокойствие у гражданите, тъй като често способстват за разкриването на престъпления. Още по-рядко осъзнаваме, че е възможно видеонаблюдението сериозно да нарушава индивидуалните ни права, свързани със защитата на личните данни и личния ни живот.

У нас на тези теми действат редица международни и национални актове, сред които основно място заемат Законът за защита на личните данни (ЗЗЛД) и конституцията, на които ще се спрем последователно.

Какво представляват личните данни

 

За да имаме контрол върху правата си, важно е да знаем какво точно са личните данни и какви права ни предоставя ЗЗЛД. Лични данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер (ЕГН, ЛНЧ и др.) или чрез един или повече специфични признаци.

Това включва абсолютно всичко, което може да доведе до идентифициране на физическата, психологическа, икономическа, социална и културна самоличност. Лицето, гласът, физическите белези, които са обект на видеозаснемане, безспорно са носители на лични данни. Това становище се поддържа и от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), която е компетентният орган у нас. Всичко това означава, че заснемайки ви, някой обработва личните ви данни. Такова лице следва да се регистрира като администратор на лични данни в специален общодостъпен регистър, поддържан от КЗЛД. Администраторите, които възнамеряват да извършват обработка на лични данни чрез видеозапис, са задължени да заявят и отделен регистър "Видеонаблюдение".

Кога е допустимо обработването на лични данни

 

Не можем да защитим правата си ефективно, ако не знаем кога е допустимо обработването. Добре е да сме наясно, че всяко действие по обработване на лични данни трябва да отговоря на някое от условията, определени в закона.

На първо място, разбира се, обработване се допуска, когато сте дали съгласие за това. Обработването е приемливо и когато администраторът на лични данни изпълнява свое нормативно установено задължение или упражнява законови правомощия. Друга ситуация, в която обработването на личните ви данни се допуска, е при изпълнение на задължения по договор, по който сте страна, както и за действия, предхождащи сключването на договора. На публични места често се обработват лични данни чрез заснемане, за да се защитят животът и здравето на гражданите или при изпълнението на обществено значима задача. Обработване, което често води до спорове, се осъществява за реализиране на законните интереси на администратора. В този случай изискването е интересите на администратора да не влизат в конфликт с интересите на лицето, защото последните се ползват с преимущество.

Обработването на личните ви данни е допустимо и в случаите, когато то се извършва единствено за целите на журналистическата дейност, литературното или художественото изразяване, доколкото това обработване не нарушава конституционното ви право на личен живот.

Обработването на лични данни чрез видеозапис

Най-честите примери, които изникват в съзнанието ни, са свързани с обработването за целите на журналистическата дейност, охранителната дейност, дейността по регулиране на движението по пътищата, дейностите по опазване на реда по време на спортни мероприятия. Именно тези примери влизат в обхвата на закона и са допустими в рамките, които последният създава и след изпълнение на изискванията, които поставя.

Съгласен ли съм?

Особено внимание заслужава възможността да бъдем записвани, след като сме дали съгласие за това. Трябва да бъдем внимателни дали не сме дали такова, без дори да подозираме. Заснемащите задължително уведомяват гражданите, когато възнамеряват да осъществяват видеонаблюдение по което и да било от условията за това. Вероятно обаче никой от вас няма да си спомни да са го спирали на вратата на някоя банка (например), за да бъде лично уведомен, че вътре има работещи камери. Запознаването с тези факти често се извършва чрез табели, поставени на видно място, но без да се уточнява местоположението на камерите. В случай че не възразите пред администратора за обработването на личните ви данни, приема се, че предоставяте мълчаливото си съгласие.

Видеонаблюдение на работното място

 

Това е проблем, който вероятно вълнува всеки служител, чиито действия се следят от работодателя, който, от своя страна, може да постави камери, когато е налице някое от изброените по-горе условия. В практиката най-разпространено е да се иска изричното съгласие на служителите. Това може да стане както в момента на започване на работа (например чрез включване на клауза в трудовия договор), така и след като вече сте били назначени.

В повечето случаи целта на работодателя е чисто и просто да следи за нормалното извършване на работния процес, но това може да прерасне в нездравословно желание за контрол. Пример за това е монтирането на камери в помещенията, обособени за почивка. Тъй като няма специална уредба по този въпрос, КЗЛД приема, че се прилагат общите правила и ако сте дали съгласието си, работодателят може да записва действията ви дори и в тези помещения.

Конституционното право на личен живот

 

Конституцията също забранява фотографирането, филмирането и записването без вашето съгласие, като отново се допускат изключения, уредени в закона. Личният живот на гражданите е неприкосновен и всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име. Тук е важно да се отбележи, че този текст поражда спорове относно границите, до които се простира личният живот.  Застъпва се твърдението, че личният и семейният живот се отнасят до семейната среда, приятелското обкръжение и текстът не е приложим за участието на гражданите в публично достъпни дейности, но всеки случай е индивуален и подлежи на преценка.

Защитата

 

В случай че спрямо вас се извършва незаконосъобразно видеонаблюдение, можете да възразите срещу заснемането. Възможно е и да сезирате КЗЛД или да обжалвате действията на администратора на лични данни пред съответния административен съд по общите правила на АПК. Ако навлизането в личната ви сфера или обработването на личните ви данни се осъществява с престъпна цел, видеозаснемането следва да бъде преследвано по наказателен ред. Преценката на възможностите се извършва за всеки отделен случай. Във всички случаи обаче е възможно да претендирате и обезщетение за вреди, ако можете да докажете, че сте претърпели такива, и то в резултат на действията на конкретното лице. Това в нередки случаи може да се окаже трудно.

И така, освен положителните ефекти за обществото, които произтичат от видеонаблюдението, явно е, че то може да доведе и до сериозни вредоносни последици за отделната личност, ако не се извършва в хармония със закона. Без да очаквате, можете да се окажете жертва на широк кръг измами, които да навредят както на джоба, така и на репутацията ви.

Статията не представлява правно становище или съвет, свързан с конкретна ситуация или субект. Поради ограничения й обхват същата не претендира за изчерпателност по темата. За повече информация по засегнатите по-горе въпроси можете да се обърнете към автора на e-mail: [email protected] или на www.tmlawoffice.bg

Тъй като няма специална уредба за позиционирането на камерите в офиса, се приема, че ако сте дали съгласието си за видеонаблюдение, работодателят може да записва дори и в помещенията за почивка.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  Аз си изглеждам добре, така, че камери, не ме плашат...да му мислят тия, които ме гледат...:)

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Камерите в Лондон намалиха решително дребната престъпност. Подобна е ситуацията и в други страни. Става въпрос за обществени места където не стои въпроса за правото на личността да защищава анонимността си.

 • 3
  okk04315801 avatar :-P
  okk04315801

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Нарпълно съм съгласен, извратеняците като се притесняват да си стоят у дома. В Холандия хората не си дърпат пердетата, обратното значи, че вършат нещо нередно.

 • 4
  loremipsum avatar :-|
  loremipsum

  не разбрах какво следва ако възразя да ме снимат на влизане в банката: ще спрат камерите? ще изтрият записа с мен? няма да ме пуснат да вляза?

 • 5
  kombainera avatar :-|
  kombainera

  В България има много ИП камери, които не са защитени. Буквално всеки с компютър и достъп до интернет може да се включи към тях и да следи какво излъчват: примерно камери в магазини, в жилищни кооперации...Направо е плашещо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.