Извънредна точка: "Наглост"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Извънредна точка: "Наглост"

Извънредна точка: "Наглост"

Партийни кадри и роднини ще бъдат назначени за членове на Комисията за защита на личните данни

7103 прочитания

© Цветелина Белутова


Петък е знаков ден за настоящия парламент. Когато има кворум и успява да заседава, се случват едни от най-спорните решения. В петък (като извънредна точка) за председател на ДАНС беше назначен Делян Пеевски. Пак в петък (като извънредна точка) бяха назначени двама зам.-председатели на Комисията за финансов надзор. Този петък замалко (като извънредна точка) парламентът да подмени и състава на ключовата Комисия за защита на личните данни (КЛЗД), като гласува без дебат предложените от правителството в сряда (като извънредна точка) членове. В крайна сметка изборът остана за следващата седмица, когато ще има (извънредно) заседание на парламента.

Начинът, по който стана процедурата, профилът на предложените от вътрешния министър Цветлин Йовчев кандидати, предизвика критиките на неправителствения сектор.

Комисията, чиято работа може и да не е толкова популярна, всъщност е ключов орган. Тя следи за това дали държавни институции и фирми законосъобразно събират и съхраняват личните данни, но не само –  според европейското законодателство упражнява контрола по използването и съхраняването на трафичните данни (следите, които всеки оставя в интернет).

Сюжетът

Мандатът на сегашния състав на КЗЛД изтече през декември 2012 г., но предишният парламент така и не изпълни задълженията си да назначи нови членове. Според закона Министерският съвет предлага, а парламентът избира "ан блок" и с обикновено мнозинство председателя и четиримата членове.

Тази седмица вицепремиерът Цветлин Йовчев (в чийто ресор влиза комисията) внесе точно пет кандидатури. Точката не беше обявена предварително в дневния ред на правителството и внесена извънредно. По нея няма абсолютно никакво обсъждане. От стенограмата се виждат само думите на Йовчев:  "Вносител на точката съм аз. По закон трябва да направим тези промени. Имате думата за мнения, коментари и предложения по тази точка. Няма. Приема се." В същия ден решението е внесено в парламента.

Бързината и пълната липса на прозрачност, по която се развива "процедурата", събудиха достатъчно подозрения, че изборът е предрешен – кандидатите са точно толкова, колкото са и местата. Експедитивността не може да се оправдае с изтеклия мандат, защото правителството знае за това от седем месеца. Профилът на кандидатите допълнително засилва съмненията за това какви точно са мотивите за кадровия спринт.

Близки и роднини

Така например предложеният за председател на комисията Венцислав Караджов е съпруг на депутата от БСП Деница Караджова. Цветелин Софрониев, който е предложен за редови член, беше кандидат за депутат на БСП на последните парламентарни избори, а в момента е главен секретар на комисията. Другите предложения са Цанко Цолов, който ръководи отдел в КЗЛД, и бившите членове на Държавната комисия за сигурността на информацията Мария Матева и Веселин Целков (последният беше съветник на Цветан Цветанов и е близък до вицепремиера Йовчев).

През седмицата председателят на КЗЛД Вената Шопова обърна внимание върху факта, че някои от предложените кандидати не отговарят на изискванията на закона, който изисква членовете да имат висше образование по право или по информатика, както и да са натрупали десет години стаж по специалността.

В същото време обаче Цанко Цолов няма висше образование нито по информатика, нито по право – той е завършил военното училище в Шумен, после Военната академия, както и бизнес администрация в НБУ, а освен това бил спечелил конкурс за научен сътрудник във Военния научноизследователски институт.

Цветелин Софрониев действително е завършил право в СУ, но вместо десет има само пет години стаж на юридическа длъжност – бил е юрисконсулт в община Своге, пощальон, секретар на столичния район "Изгрев", главен секретар на Софийска област, а последно главен секретар в КЗЛД. Според юристи обаче тези длъжности няма как да се считат като юридически стаж.

Съмнения има и около стажа на предложения за председател - Венцислав Караджов. Той има юридическо образование, но е работил в USAID (мисии в различни държави) и съветник в консултантска фирма в Македония. Той не е вписан като адвокат, нито е работил като юрисконсулт. Бил е член на ЦИК от квотата на ГЕРБ.

Членът на КЗЛД Красимир Димитров, който е един от най-уважаваните специалисти в областта на защитата на личните данни, коментира, че според него решение по избора на кандидатите, прието по такъв непрозрачен начин, би било опорочено. Той обърна внимание на факта, че като цяло механизмът, по който се конституира КЗЛД, не дава достатъчно гаранции за независимост на институцията, както изисква европейското право

Процедурите...

Още в сряда, когато стана ясно решението на правителството, от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) изпратиха писмо до председателя на парламента и всички председатели на парламентарни групи, в което ги призоваха да гарантират прозрачен избор и ясни правила.

"КЛЗД е орган от изключително значение по отношение налагането на стандартите и спазването на правилата, свързани с боравенето с лични данни. Нещо повече - тя е и гарант за прилагането на решенията на Европейската комисия в областта на защитата на лични данни и определянето на политика в тази толкова важна сфера от социалния живот", коментираха от организацията, която извършва мониторинг на назначенията на висши държавни постове.

Оттам поискаха парламентът да използва възможността, която правилникът за организацията и дейността на Народното събрание предвижда, а именно да бъдат приети правила за процедурата за избор на органи. "Смятаме, че голямата обществена значимост на комисията и високите обществени очаквания за обективен, прозрачен и публичен избор на ключовите за управлението на държавата позиции, налагат изработването на нарочни правила за процедурата за избор на предложените от МС за председател и членове на КЗЛД имена", казват още от организацията.

За да може да стане това, парламентът трябва да приеме правила, които да гарантират "минимална" проверка на качествата на кандидатите: "пълна проверка на предложените от МС кандидатури, включително по съмнения за конфликти на интереси и непотизъм; детайлна оценка на състоянието на КЗЛД с идентифицирани успехи, потенциални проблеми и необходимост от промени; публично изслушване на предложените за членове на комисията с възможност за представители на гражданското общество, експерти в областта и медиите да изпратят въпроси, които да бъдат зададени по време на изслушването; създаване на специализирана временна комисия, която да се занимае с цялостната подготовка на избора."

Пред "Капитал" председателят на правната комисия Четин Казак каза, че доколкото знае, само председателят на КЗЛД ще бъде избран следващата седмица. Казак коментира още, че не вижда необходимост от специална процедура и няма нужда кандидатите да минават през комисията.

Председателят на парламента Михаил Миков коментира, че топката е у депутатите, които могат да решат дали да има избор и дали да има специална процедура.

Защо

Маратонът по подмяна на членовете на КЗЛД е предшестван от скорошния отказ на комисията да даде пълен достъп на КТБ до регистъра ГРАО. Преди няколко седмици комисията се произнесе по искането на банката да получи достъп до всички данни за гражданското състояние (дата на раждане, адрес, роднини и т.н.) на всички български граждани. КЗЛД е отказала пълен достъп, като е разрешила само частичен за нуждите на проекта, който КТБ изпълнява (за финансиране на санирането на сгради).

За това дали решението на комисията да парира желанието на близката до всяка власт банка да получи достъп до личните данни на българските граждани има нещо общо със скоростната и непрозрачна процедура по подмяна на членовете няма доказателства. Но и няма логично обяснение защо след като седем месеца правителство и парламент не показваха отношение към проблема, изведнъж се сетиха за него.

Петък е знаков ден за настоящия парламент. Когато има кворум и успява да заседава, се случват едни от най-спорните решения. В петък (като извънредна точка) за председател на ДАНС беше назначен Делян Пеевски. Пак в петък (като извънредна точка) бяха назначени двама зам.-председатели на Комисията за финансов надзор. Този петък замалко (като извънредна точка) парламентът да подмени и състава на ключовата Комисия за защита на личните данни (КЛЗД), като гласува без дебат предложените от правителството в сряда (като извънредна точка) членове. В крайна сметка изборът остана за следващата седмица, когато ще има (извънредно) заседание на парламента.

Начинът, по който стана процедурата, профилът на предложените от вътрешния министър Цветлин Йовчев кандидати, предизвика критиките на неправителствения сектор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  dimko avatar :-|
  dimko

  По тази тема четем втора дописка...
  Дневник,
  За полезния ни дебат е нужен и
  Граждански коментар от НПО в юридическия бранш...

 • 2
  doxen avatar :-?
  doxen

  Венцислав Караджов е съпруг на депутата от БСП Деница Караджова.

  и бивш мъж на Диана Ковачева, която за кратко беше министър на правосъдието при ГЕРБ, а преди това изпълнителен директор на Трансперънси Интернешънъл-България, а още по-любопитното е, че в самото начало на съществуването на въпросната организация за борба с коруцията, въпросният господин е първият й изпълнителен директор, след което жена му поема щафетата.

  Но най-любопитният факт е кой е председател на УС, но това ще ви оставя сами да си отговорите.

  В България няма леви-десни. Цялата държава е заложник на еснафските интереси на 'бивши' и настоящи комунисти, ченгета и техните деца, които си предават щафетата един на друг.

 • 3
  inadilov avatar :-P
  inadilov

  Петък е ден на майстора, както е известно по тези ширини. Нормално е никой да не работи, а за настоящия парламент това си е устойчиво състояние. Всъщност, новото в статията е снимката, която този път е в "десетката"

 • 4
  vod24308364 avatar :-|
  vod24308364

  Цветелин Софрониев беше юрисконсулт на Община своге при първия мандат на Емил Иванов - сегашния областен управител от ДПС. Прочут е с това,че "работодателят" му го "санкционира" за една "неправилна сделка" с частично отрязване на единият пръст на ръката/не съм сигуран лявата или дясната/.нещо да ви напомня за мафията...... Моля разследвайте и проверете тази информация.

 • 5
  led_zep.23 avatar :-|
  Lady Zeppelin

  "В същото време обаче Цанко Цолов няма висше образование нито по информатика, нито по право – той е завършил военното училище в Шумен,"
  У нас завършването на милиционерско или военно образование се счита за най - висшето "вишу".

 • 6
  crna_macka avatar :-|
  Църна Мачка

  В коя комисия дори и най-безпредметната не се назначават свои хора просто защото така е по-удобно?! Сидеров - един от най-корумпираните родни политици оглавява комисията за конфликт на интереси, а примера със Златов прословутото му тефтерче и КПУКИ вече е христоматиен. Това не е от сега и едва ли ще се промени.

 • 7
  daaam avatar :-|
  daam

  Наглостта е основното , с което може да се свърже това отвратително управление.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.