ЦИК не отрича, че е възможна злоупотреба с лични данни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ЦИК не отрича, че е възможна злоупотреба с лични данни

"Коалиция за България" внесе около 10 000 подписи за регистрацията си за вота на 25 май.

ЦИК не отрича, че е възможна злоупотреба с лични данни

Десетки се оплакват, че фигурират в подписки на партии без да са давали съгласието си

Елена Старидолска
35776 прочитания

"Коалиция за България" внесе около 10 000 подписи за регистрацията си за вота на 25 май.

© Надежда Чипева


Централната избирателна комисия (ЦИК) по-скоро е готова да приеме, че партиите и коалициите злоупотребяват с лични данни, отколкото, че е възможно да има проблем с програмата, с която се извършва проверката през сайта й.

От понеделник вече има десетки сигнали от избиратели, които са намерили личните си данни в подписки на партии и коалиции, за които дори не подозират, че съществуват. Странно е, обаче, че макар проверката да се извършва с числата от ЕГН, десет двойки също препращат към някакво лице, фигуриращо в подписката на "Реформаторския блок". Срещу десет единици излизат инициалите на човек шест пъти записан в подкрепа на "Атака". Такива единни граждански номера няма.

Неофициално от ЦИК твърдят, че най-вероятно партиите и коалициите са въвели тези числа срещу имена на хора. "Ние нищо не променяме в подписките, на сайта ни се качват във вида, в който са донесени", обясни член на комисията пред "Капитал" и отрече да има технически или софтуерен проблем на сайта. "Щом излизат десет единици, значи някой е записан така", твърди той.

Пред dnevnik.bg говорителят на ЦИК Александър Андреев каза за "ЕГН-тата" с еднакви цифри, че става дума за тестови записи, въведени в системата от фирмата, която я е изготвила - "Информационно обслужване". Целта е била да може да се проверява какво излиза при въвеждането на ЕГН и дали системата е съвместима с интернет страницата на ЦИК, но зад двете фалшиви ЕГН-та не стоят реални личности.

Междувременно обаче се появиха и други абсурди - Николай Банев, съпруг на Евгения Банева, която ще опита да стане евродепутат като независим кандидат, е намерил личните си данни в подписка на

Съюза на комунистите в България. Читател на "Капитал" от Германия също информира, че се е открила в подписка на БНПП, а също и активист на БСП в списък на две партии - БНПП и Националдемократична. 

Според коментар на Асен Генов от "Института за развитие на публичната среда" във Facebook,  проблемът е, че "Информационно обслужване" са "усвоили" средства, произвеждайки некачествен и несигурен продукт, при който са оставили възможност за съмнения и спекулации". "Не ЦИК и не организациите, подкрепящи необходимостта от онлайн проверка дължат отговор, а именно ИО трябва да обяснят ЗАЩО не са направили двустепенна проверка (примерно, чрез регистрация), преди този вид данни да станат достъпни за крайния потребител през неговия уеб браузър", твърди той.

Колко прозрачност е нужна

По време на обсъждането и гласуването на Изборния кодекс институтът беше един от застъпниците да се въведе възможност хората да проверяват в чии подписки фигурират. Още тогава темата не беше докрай изчистена. Публичността прави контрола върху злоупотребата с лични данни по-силен, но в средите на социалистите имаше притеснения, че може да се стигне и до друг вид изкривяване. "На практика няма как да се докаже дали някой не се е включил в подписката, за да каже после, че е против волята му и така да я дискредитира", твърдяха някои от експертите на "Позитано" 20.

Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информацията" представи пред bTV  и друга гледна точка - според него се създава предпоставки за злоупотреба с т. нар. чувствителни лични данни и от друга страна се стимулира корпоративния вот, като всеки работодател може да се информира за политическите възгледи на работниците си.

За първи път с новия Изборен кодекс стана възможно всеки да провери дали фигурира в подписките, представяни в ЦИК за вота през май. Всяка формация, която иска да участва или всеки инициативен комитет, който регистрира независим кандидат трябва да представи 2 500 валидни имена на избиратели с техните лични данни и подписи.

Откакто в българската политика подписките станаха част от задължителните атрибути, винаги са съществували подозрения, че с данните се търгува. Те се използват за регистрация на партии, за записване за участие в избори, за сформиране на инициативни комитети, за свикване на референдуми и др. За гарантиране на достоверността им досега се разчиташе единствено на служба ГРАО.

Още от времето на първите подписки за референдуми след приемането на закона за прякото участие на гражданите в управлението се появиха съмнения, че в страната се осъществява търговия с лични данни. Потенциални източници се намират там, където има големи масиви - в туризма, в мобилните оператори или пък директно в службите (регионални или национални) с база данни за населението.

На сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) от понеделник срещу ЕГН всеки може да види дали подкрепя регистрацията на някоя политическа формация. За няколко часа десетки, ако не и стотици хора се оплакаха в социалните мрежи, че данните им са използвани неправомерно, сигнализира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. В социалната мрежа някои дори разказаха, че би трябвало да са в подписка, защото са подкрепили дадена партия или коалиция, но не са.

Заради непълни подписки регистрациите на три партии вече бяха заличени - на Българската демократична общност, на която не й достигнаха едва 175 гласа, на Национал-демократична партия и на Партията на българските комунисти. Те не можаха да представят 2500 подписа на избиратели, които искат да ги видят на вота. Подписките на десетте инициативни комитети, които подкрепят независими кандидати все още се проверяват или пък не са представени. Срокът е до 22 април. 

Какво да се прави

На заседанието на комисията в понеделник следобед казусът със злоупотребата с лични данни беше обсъден за кратко. "Централната избирателна комисия информира гражданите, че при установени от тях нарушения следва да сезират компетентните органи. Компетентни органи са Комисията за защита на личните данни и Прокуратурата на Република България", пише в становище, качено на сайта на комисията в понеделник вечерта. От вторник в ЦИК има работна група, която разглежда един по един и сигналите, постъпили при тях.

Не става ясно как обаче евентуалното доказване на злоупотреба с лични данни ще се отрази на регистрацията на партиите и коалициите за изборите, защото тя вече е приключила. ГРАО е сравнила дали числата от ЕГН-тата отговарят на трите имена на лицето и с това се е изчерпала проверката. Службата не се занимава със сверяване на подписи, както и никой друг по системата.

Централната избирателна комисия (ЦИК) по-скоро е готова да приеме, че партиите и коалициите злоупотребяват с лични данни, отколкото, че е възможно да има проблем с програмата, с която се извършва проверката през сайта й.

От понеделник вече има десетки сигнали от избиратели, които са намерили личните си данни в подписки на партии и коалиции, за които дори не подозират, че съществуват. Странно е, обаче, че макар проверката да се извършва с числата от ЕГН, десет двойки също препращат към някакво лице, фигуриращо в подписката на "Реформаторския блок". Срещу десет единици излизат инициалите на човек шест пъти записан в подкрепа на "Атака". Такива единни граждански номера няма.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

56 коментара
 • PinotNoar

  И аз се оказах партиец...
  Утре внасям в ЦИК заявление.

 • 2
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  така ще е, докато няма наказани! Общество и държава без възмездие и наказание е общество на хаоса! Виждаме какво е бъдещето на Украйна! Е, и на България!

 • 3
  ttrafopostt avatar :-|
  трафоПОСТ

  Жена ми е ограбена от ПП Съюз на Комунистите в България. Почваме дела. Мамичката им ще разкова.

 • 4
  sadparrot avatar :-|
  sadparrot

  Десет двойки не би ли трябвало да е невалидно ЕГН? А десет единици, според сайта на НАП за здравно осигуряване, не сочи към никакъв човек.

 • 5
  greenhrast avatar :-|
  greenhrast

  2222222222
  не може да има месец 22...
  ---
  9та цифра четна - мъже; нечетна - жени

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  mitkoha avatar :-|
  mitkoha

  Не се изненадвам. Пропаганден трик.

 • 7
  jonson avatar :-|
  jonson

  След като казаха за това по Нова телевизия, сайтът на ЦИК почна да издъхва, очевидно от много едновременни заявки. Сега чакайте вълната от протести на открилите с изненада, че са подържали нечия кандидатура.

 • Stoyan Petrov

  Честито! Благодарение на ЦИК всички, които имат достъп до личните ни данни (служители в банки, държавни институции, мобилни оператори, едри работодатели с политически амбиции и прочие) имат възможност да видят какви са политическите ни пристрастия. Щом е така, какъв е смисъла на тайният вот? В коя друга бяла държава е допусната такава предизборна тъпоумица?

 • 9
  plovdivski avatar :-|
  Тъпата майна

  Аз пък в събота се разхождах по главната на Пловдив и ме заговориха едни мадами, събиращи подписи за кандидатурата на независим депутат. Човека изглеждаше приятен и реших, че нищо няма да навреди да го подкрепя поне за кандидатура и се подписах. Интересното е, че според сайта на ЦИК не съм се подписвал. Тук идва въпросът дали те не са събрали необходимите подписи и не са ги внесли, или просто подписът ми се е "изгубил" някъде. Сайта на независимия кандидат беше nezavisim.bg

 • 10
  bluewater avatar :-?
  BlueWater

  [quote#9:"Пловдивски"]Тук идва въпросът дали те не са събрали необходимите подписи и не са ги внесли, или просто подписът ми се е "изгубил" някъде.[/quote]Има поне още една възможност, която не ви пожелавам и тя е скоро да вземете пари на заем без да знаете. За целта е достатъчно да знаят вашето ЕГН и трите имена.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.