Строежът на социални жилища ще насърчава икономическата активност

Финансов жилищен фонд ще отпуска нисколихвени кредити за изграждането им, предвижда идеята на министър Данов

Средства за социални жилища са предвидени и по ОП "Региони в растеж". Целта на тази мярка обаче е да осигури жилища за безвъзмездно ползване за най-бедните слоеве на обществото, докато идеята на Данов е за евтини домове за уязвими групи - младежи, семейства с ниски доходи, възрастни хора и др.
Средства за социални жилища са предвидени и по ОП "Региони в растеж". Целта на тази мярка обаче е да осигури жилища за безвъзмездно ползване за най-бедните слоеве на обществото, докато идеята на Данов е за евтини домове за уязвими групи - младежи, семейства с ниски доходи, възрастни хора и др.    ©  АСЕН ТОНЕВ
Средства за социални жилища са предвидени и по ОП "Региони в растеж". Целта на тази мярка обаче е да осигури жилища за безвъзмездно ползване за най-бедните слоеве на обществото, докато идеята на Данов е за евтини домове за уязвими групи - младежи, семейства с ниски доходи, възрастни хора и др.
Средства за социални жилища са предвидени и по ОП "Региони в растеж". Целта на тази мярка обаче е да осигури жилища за безвъзмездно ползване за най-бедните слоеве на обществото, докато идеята на Данов е за евтини домове за уязвими групи - младежи, семейства с ниски доходи, възрастни хора и др.    ©  АСЕН ТОНЕВ
Държавата и общините ще предоставят терени, а бизнесът ще участва със собствени средства в строителството срещу "определени права"

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов включи идеята си за строителство на социални жилища в разработван от ведомството му "устойчив модел за насърчаване на икономическата активност". Това съобщиха от ведомството във вторник. От министерството обаче не посочват какви са другите мерки в модела на икономическо развитие. Освен това уточняват, че идеята за социалните жилища няма нито обхват, нито срок, нито източници на финансиране.

За да отговорят на част от тези въпроси, от инвестиционното министерство са изпратили запитване до всички 264 общини. След анализ какви са нуждите им министерството ще прецени какви форми на сътрудничество може да им предложи.

Концепцията на министър Данов към момента е държавата и общините да предоставят терени, а бизнесът да участва със собствени средства в строителството, управлението и поддържането на социалния жилищен фонд срещу "определени права". Не се уточнява какви "права" за компаниите визира ведомството.

Друга идея на министъра е да се създаде държавен финансов жилищен фонд, който да отпуска нисколихвени кредити за изграждане на жилищата.

Само не централизация

"Приветстваме идеята, макар че е на такъв аморфен етап, че няма как да я коментираме", каза за "Капитал Daily" Емил Савов, зам. изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. Той посочи, че липсата на политика в жилищното строителство за уязвими социални групи е осезаема, а същевременно е силно развита и добре работеща в Европа. Аплодираме идеята по принцип, но тук започват големите въпроси, най-важният от които е какъв модел ще се избере, каза Савов.

Той се надява да не се стигне до централизиран модел, който, съдейки по опита със санирането и други дейности, ще е обречен на провал. Социалните жилища са една типично общинска услуга като санирането, която трябва да бъде подпомогната от държавата, а не контролирана от нея, коментира Савов с уточнението, че това е неговото лично мнение, не на сдружението. Организацията се надява да участва в избора на модел, както и в консултациите за реализацията на идеята.

Ръководство за употреба

Надеждите на общините за децентрализация на дейностите за изграждане и предоставяне на социални жилища могат да се окажат напразни. Министър Данов съобщи, че ведомството му подготвя стандарт за строежа на социалните жилища и регламент за ползване. "Идеята е да се предоставят облекчени условия за жилищно настаняване на всички нуждаещите се групи от обществото: младежи, семейства с ниски доходи, възрастни хора и други лица в неравностойно положение", посочват от ведомството.

"Представителите на малцинствата също ще могат да ползват социалния сграден фонд, но предимно онези, които работят и имат възможност да изплащат наемите или вноските за ползване или покупка на социалните жилища", уточняват още от министерството на Данов. Средства за социални жилища са предвидени и в оперативна програма "Региони в растеж". Целта на тази мярка обаче е да осигури жилища за безвъзмездно ползване за най-бедните слоеве на обществото, докато идеята на Данов е за евтини домове за уязвими социални групи.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  че то социалните жилища вече са си построени... панелните комплекси навсекъде по света не са нищо друго освен хаузинг проекти за бедни и бездомни... :)

 • 2
  haflinger avatar :-|
  Haflinger

  До коментар [#1] от "tucker case":

  В Глазгоу наскоро ги събориха. И бездомните не искат да живеят в тях. От тези на снимката, само 300 бяха заети за много кратко. Пълен смях.

  http://www.digitalspy.co.uk/tv/news/a562246/glasgow-flats-to-be-demolished-live-on-tv-during-commonwealth-games.html#~oBxfbDHlf7fjQZ

  Държавата щом иска да се прави на справедлива, да изкупи панелките от собствениците, и да ги раздава на които си иска мангали.
  А на бившите собственици на панелни кутии, да предостави земя, за строеж на човешки домове.

  Иначе е насаждане на етническа омраза и деморализация.

 • 3
  ladin avatar :-|
  ladinn

  Пълни глупости, във Великобритания така са правели след Втората Световна - дайте да строим масово социални жилища и да расте икономиката. В съчетание с други социалистически практики от този период това води до неминуеми кризи. Тачър разпродаде евтино социалните жилища на наемателите им и това се счита за голям плюс дори и от противниците й. Ама кой да ти чете и да се поучи от практиките на миналите по този път.

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#1] от "tucker case":

  Хайде не обиждайте панелите, че то друго нямаше.
  Шегата настрана, но не крие ли този проект опасност от създаване на своеобразни гета?

 • 5
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  ето какво била причината за българската визита от най-високо държавническо ниво във Виетнам от началото на месеца...

 • 6
  leegstand avatar :-|
  leegstand

  Социалните жилища не са нещо лошо. Не бива да се разсъждава, че трябва да са зле изглеждащи и мизерни и да се оприличават на гета. Показаните сгради във Великобритания са стари и настина в този период се е мислело по друг начин, погледнете сгради построени по скоро те са дори по хубави от рекламираните нови комплекси в София.

  Говорете за хилядите собственици, които нямат пари за да си поддъжат собственоста. Всички се оплакват от високите цени на недвижимите имоти. Дават се милиони левове на банките за ипотечни кредити като половината излизат извън нашата икономика.

  Лошото е че както винаги политиката подменя мисленето на хората. За малцинтвата е добре, но това трябва да е за всички българи в нужда достъпно.

  Приказват само приказки- да седнат и да направят наистина държавна социално политика, поне един закон да е в полза на гражданите. Проблема, не е че няма социални жилища, проблема е че въобще няма регламент за това, ако се направи като трябва ще се намерят достатъчно инвеститори, които биха направили сгради.

  Европеиския съюз има директива, коята ще задължи всички членки да разполагат със социални жилища и какво ще стане пак ще трябва да замазваме положението с безмислени действия.

 • 7
  tihatastapka avatar :-|
  tihatastapka

  Като на поредния предизборен бонус към една прислойка намирисва. Той и Цветелин Кънчев преди месец застрои мангоградове.

  Нали знаете и КОЙ ще плати за това в единствената държава в света където не паразита е придатък към основата, а нормалните, работещи хора са добавка на смукащите ги орки/цигани/политици.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход