LIVE: ДПС подрежда листата си за евродепутати

След като не стана директор на ДАНС Делян Пеевски спря да идва на работа в парламента. За сметка на това се готви за евродепутат

LIVE: ДПС подрежда листата си за евродепутати

На първо място най-вероятно ще бъде Филиз Хюсменова, следва я Делян Пеевски

Велина Господинова
12444 прочитания

След като не стана директор на ДАНС Делян Пеевски спря да идва на работа в парламента. За сметка на това се готви за евродепутат

© Юлия Лазарова


Ръководството на ДПС обсъжда листата на партията за изборите за Европейски парламент. За пръв път в историята на движението подреждането на кандидатите в листата става в присъствието на журналисти. Решението за публично обсъждане вероятно е заради спорната кандидатура на несъстоялия се директор на ДАНС Делян Пеевски, който е номиниран от почти всички областни структури на партията. Очакванията са той да бъде поставен на второ или трето място в листата. На предишните избори за ЕП ДПС получи три евродепутатски места. Другите с най-много номинации от местните структури са министърът на околната среда Искра Михайлова, зам.-министърът на отбраната Неджми Али и лидерът на младежкото ДПС Илхан Кючюк.

На евроизборите през 2009 г. водач на листата на ДПС беше зам.-председателят на партията Филиз Хюсменова.

20:30 След повече от четири часа обсъждане заседанието на предизборния щаб на ДПС приключи. Лютви Местан очерта резултата като посочи, че най-вероятно първите места в листата ще изглеждат така - водач Филиз Хюсменова, на второ място Делян Пеевски, трети - Неджми Али, четвърти Илхан Кючюков, на петата позиция най-вероятно ще бъде поставена Искра Михайлова. С пожелание да преспат тази вечер и утре да се съберат и да подредят окончателно листата лидерът на ДПС Лютви Местан закри заседанието.

20:25 Отговорникът на ДПС за чужбина Исмет Кахраман остро възрази срещу номинацията на Филиз Хюсменова и изрази недоволството си от работата на евродепутатите на ДПС досега. "Защо седем години не бяха открити офиси на евродепутатите ни в чужбина", запита той. Изказването му беше по повод условието, което беше поставено от лидера на ДПС на хората, които ще са в листата на движението да открият офиси в градовете в Западна Европа, където живеят компактни маси български емигранти.

20:04 Зам.-председателят на МДПС Мустафа Ахмедов поиска третото място в листата за Илхан Кючюк. Като аргументи той посочи, че най-добре младежите могат да защитят своите връстници в Европа. Той разпалено изброи всички положителни качества на Кючюк и каза, че неслучайно е номиниран от всичките 28 областни организации.

20:00 В изказването си секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ очерта как най-вероятно ще изглежда подредбата на листата на движението за евроизборите. Той каза, че целта на ДПС е да получи най-добрия резултат на вота и по тази причина не трябва да се съобразява нито с мнението на тези, които никога няма да гласуват за ДПС, нито с мнението на тези, които твърдо ще подкрепят ДПС. От тази гледна точка според Карадаъй първото място на Филиз Хюсменова е много добро от гледна точка на кампанията. Делян Пеевски ще е на второ място, защото според него той е "доказал се в изборите боец". Третото място най-вероятно ще заеме зам.-министърът на отбраната Неджми Али, за което най-много настояват от кърджалийската организация. Лидерът на МДПС Илхан Кючюк най-вероятно ще е четвърти, което според Карадайъ ще е стимул за младежката организация да работи повече в кампанията.

19:30 Лютви Местан предложи за водач на листата на ДПС Филиз Хюсменова. Въпреки че тя няма много номинации, а през последните седмици депутати твърдяха, че в партията са недоволни от работата й, Местан посочи като аргумент приемствеността. Филиз Хюсменова беше начело на листата за евродепутати и на предишните избори. Лидерът на движението каза, че председателят на МДПС Илхан Кючюк също трябва да бъде поставен не по-назад от четвърто място. Дискусията за подреждането на листата продължава с изказвания.

19:10 В изказването си Камен Костадинов, известен с близките си отношения с Пеевски, заяви, че "тази вечер се дава отговор на въпроса кой издига Пеевски". "Ние нямаме право да не се съобразим с волята на партията", добави той. Според него тази обща воля на партията има своята логика и тя трябва да бъде показана чрез листата, която трябва да включва принципите на приемственост, защита на правата, изчистването на образа на ДПС и представителство на младежите и регионите.

19:00 Лидерът на младежката организация на ДПС, който има най-много номинации за листата за европарламента, каза: "Ние искаме Делян Пеевски да влезе в ЕП. Ние искаме стара Европа да види Делян Пеевски."

18:55 След Местан изказване направи и бившият зам.-председател на ДПС и дългогодишен депутат Юнал Лютфи, който дълги години отговаряше за международната дейност на движението. Той също се изказа в подкрепа на Пеевски като заяви, че протестите срещу него са били само в три основни града, между които София и Пловдив. Дискусията продължава с изказвания.

18:50 Вече десетина минути Лютви Местан говори в защита на Пеевски. "Дори лидерите на политическите партии не са одобрявани. 80% не одобряват Лютви Местан", каза лидерът на ДПС.

Той призна обаче, че има огромно разминаване между партийната оценка за Пеевски и външната оценка за него. "Дайте един факт от кого е взел един лев Делян Пеевски, следствен ли е, осъден ли е", каза Местан. След това лидерът на ДПС направи исторически преглед на определението за олигарх.

18:30 Лютви Местан каза, че ДПС е изправенo пред сериозен политически момент и припомни протестите след номинирането на Пеевски за председател на ДАНС. "Този образ за един политик е жестока реалност, особено когато този образ е сатанизиран. Ние се съгласихме, че отговорната политика предлолага да се съгласим с настроенията. Да, но ставаше въпрос за заемане на важна държавна позиция. Въпросът сега е с номинациите от структурите. Не е вярно, че номинацията на Пеевски е направена отгоре", коментира Местан.

18:25 Първи говори председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. Той заяви, че партията е показала мъдрост с номинациите, каквато винаги е показвала. Цонев не посочи имената на първите четирима, но очерта профила им: "Първият очевидно ще е човек, който е познат в Европа. Вторият ще е представител на българския етнос, а третият - лидерът на младежката организация." Според Цонев четвъртото място ще е за Кърджали като най-вероятно става въпрос за Неджми Али. Около десетина минути Цонев прави защитна реч на Пеевски като го нарича фамилиарно Делян.

18:16 Представянето на номинациите по области приключи и Лютви Местан даде началото на дискусията за подреждането на листатта.

18:15 Търговище направи номинацията си за Пеевски в движение. Областният лидер Хамди Хамдиев каза, че структурата е избрала Филиз Хюсменова, Неджми Али, Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Метин Казак, но номинацията им е била направена "твърде рано" и затова Пеевски не бил включен в листата. Хамдиев допълни, че като е чул сега мнението на колегите си, предложението на Търговище става листата да бъде оглавена от Филиз Хюсменова, а Пеевски да е на второ място.

18:00 Нестандартен подход при номинациите са предприели от ДПС-София, каза областният лидер на партията. Имената на 35 кандидати са били публикувани на страницата на организацията във Facebook, където около 3 хил. членове са подредили листата с профилите си. На първо място е поставен зам.-областният управител на София Андрей Георгиев. "Забележете на второ място е Делян Пеевски и това е без никаква намеса на областното ръководство", каза областният лидер на ДПС-София.

17:48 Русе е първата областна структура, която предлага за водач на листата човек, различен от Пеевски. Организацията е номинирала за водаческото място Филиз Хюсменова, която на предишните избори оглавяваше листата.

17:45 Повече от пет минути областният председател на Пловдив Гюрсел Алиев посвети на номинацията на Пеевски. Той запита защо неуспелият директор на ДАНС да не може да бъде в листата на ДПС и предположи, че другите партии завиждат на ДПС за него. Обяви също и, че ако Пеевски е в Америка, щеше да получи златен медал. Алиев каза, че за Пеевски са гласували всичките 68 членове на областния съвет на ДПС-Пловдив. Те предлагат и той да оглави листата.

17:30 Още областни структури на ДПС поискаха Делян Пеевски за водач на листата. Областният председател на Плевен каза, че неуспелият директор на ДАНС е номиниран първи като отпор на отношението към него. От Перник пожелаха Пеевски да е на едно от първите места в листата, защото е "успял" и "доказал се човек".

17:25 Кюстендил предложи за водач на листата Делян Пеевски, а областният лидер на ДПС в Ловеч Юнал Мъстънов директно подреди и листата - водач Делян Пеевски, след него - Илхан Кючюк, Неджми Али и Филиз Хюсменова. Присъстващите се пошегуваха дали могат да правят разместване на първите места в листата. "Само в съда", отговори Мъстънов.

17:15 Номинациите си представиха още от областите Враца, Добрич и Габрово. Областните председатели обаче само изброиха номинираните. От Добрич са номинирали почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

17:10 И областният председател на ДПС във Велико Търново Гюнай Далоолу започна изказването си с номинацията на Пеевски. Той каза, че има поне три причини неуспелият директор на ДАНС да стане едвродепутат, но посочи само една. "Пеевски размаха пръст срещу Цветанов, а на нас ни трябват такива хора", каза Далоолу. Великотърновската организация е номинирала още Филиз Хюсменова и Илхан Кючюк. Далоолу се обърна към областния председател на Кърджали и каза, че правят реверанс към най-голямата структура и номинират Неджми Али за евродепутат.

17:00 Председателят на варненската организация на ДПС Ерджан Ебатин каза, че в него се надигнал бунт срещу несправедливото отношение към Делян Пеевски и затова лично го предложил за евродепутат. Ебатин нарече отношението към Пеевски "посегателство към неговите права и свободи".

16:50 Думата да представи номинациите първо беше дадена на областния председател на ДПС-Кърджали Бахри Юмер. Той представи номинациите на кърджалийската организация и отдели около 5 минути от изказването си на Делян Пеевски като каза, че населението на Кърджали вижда в лицето на Пеевски "защитник" и припомни случаите на влизане на полиция в домове на граждани по времето на управлението на Бойко Борисов когато министър на вътрешните работи беше Цветан Цветанов.

16:45 Зам.-председателят на ДПС и организационен секретар Рушен Риза обяви номинациите от областните структури за кандидати за евродепутати. Най-много номинации (28 от общо 28 областни структури) има лидерът на младежкото ДПС Илхан Кючюк. Втори по номинации е Делян Пеевски с 25. Сегашният евродепутат Филиз Хюсменова и зам.-министърът на отбраната Неджми Али имат по 18, а министърът на околната среда Искра Михайлова - 14.

16:40 Вече около половин час продължава заседанието на предизборния щаб на ДПС. То беше открито от лидера на движението Лютви Местан. Във встъпителните си думи той каза, че основна цел на движението е да запази позициите си в европарламента (в момента ДПС има трима евродепутати - б.р.) и да направи пробив с още един евродепутат. Местан каза още и, че тези избори се разглеждат и в контекста на това какво ще се случи след тях с правителството на Пламен Орешарски. Затова кандидатите на ДПС за евродепутати трябва да имат безспорни качества, каза Местан, и очерта профила им - да има баланс на етническото представителство и "женско начало".

15:55 На обсъждането присъства целият предизборен щаб, който освен ръководството на движението включва и заместник-председателите на парламентарната група и областните председатели на ДПС.

Ръководството на ДПС обсъжда листата на партията за изборите за Европейски парламент. За пръв път в историята на движението подреждането на кандидатите в листата става в присъствието на журналисти. Решението за публично обсъждане вероятно е заради спорната кандидатура на несъстоялия се директор на ДАНС Делян Пеевски, който е номиниран от почти всички областни структури на партията. Очакванията са той да бъде поставен на второ или трето място в листата. На предишните избори за ЕП ДПС получи три евродепутатски места. Другите с най-много номинации от местните структури са министърът на околната среда Искра Михайлова, зам.-министърът на отбраната Неджми Али и лидерът на младежкото ДПС Илхан Кючюк.

На евроизборите през 2009 г. водач на листата на ДПС беше зам.-председателят на партията Филиз Хюсменова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


33 коментара
 • 1
  yurukov avatar :-?
  Боян Юруков

  Октай Енимехмедов в залата ли е?

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  Пеевски като замине за Брюксел,надяваме се, неговото място да заеме Октай,а ДПС?- мисли ли се по въпроса сериозно.

 • 3
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  [quote#1:"Боян Юруков"]Октай Енимехмедов в залата ли е? [/quote]
  Режисьора днес го е пуснал да почива...ще снимат сцени без него...:)

 • 4
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Който и да е в листата на ДПС ще е с личната благословия на Доган.

 • journey

  Пълен фарс!

 • 6
  evpetra avatar :-P
  evpetra

  Добре отрепетирано представление с осигурена публика.

 • 7
  grigorovv avatar :-|
  grigorovv

  пътуващи циркови артисти се събрали в София

 • 8
  mto avatar :-P
  mto

  Да го сложат на първо място Пеевски. Така ще отвратят по естествен начин още повече хора.

 • 9
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Пеевски ще плаши евродепутатите.

 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-P
  Нефертити

  Тъкми далаверата значи...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход