Програма "О, кална среда"

МОСВ иска обратно от общините 129 млн. лв. по "Околна среда". Това заплашва да катастрофира програмата, общините и изпълнителите

След като не зае избираемо място в евролистата на ДПС, Искра Михайлова ще трябва да посвети следващите месеци на справяне с кошмара в министерството си, който може да фалира цял сектор.
След като не зае избираемо място в евролистата на ДПС, Искра Михайлова ще трябва да посвети следващите месеци на справяне с кошмара в министерството си, който може да фалира цял сектор.    ©  Велко Ангелов
След като не зае избираемо място в евролистата на ДПС, Искра Михайлова ще трябва да посвети следващите месеци на справяне с кошмара в министерството си, който може да фалира цял сектор.
След като не зае избираемо място в евролистата на ДПС, Искра Михайлова ще трябва да посвети следващите месеци на справяне с кошмара в министерството си, който може да фалира цял сектор.    ©  Велко Ангелов

Ако на бюрото на един министър има пръчка, до края на мандата тя задължително ще бъде използвана. Тази седмица Министерството на околната среда и водите доказа, че великият Чехов е напълно приложим в съвременни български условия.

След като месеци наред министър Искра Михайлова обещаваше общините да не бъдат наказвани и държавата да си подели с тях евентуални санкции по спряната от Европа програма "Околна среда", тази седмица към местните власти изненадващо тръгнаха писма, с които им се налагат глоби от 5% до 25% върху изпълнявани проекти. С две думи, държавата си иска обратно 129 млн. лв. заради новооткрити нарушения при обществени поръчки. Причината е, че така МОСВ се надява да убеди Европейската комисия да пусне отново плащанията преди края на май, когато изтича срокът, даден на България да коригира програмата.

Освен че не е ясно дали това ще се случи обаче, този подход рискува да фалира десетки общини и компании изпълнители, както и да предизвика катастрофа в изпълнението на самата програма.

"Капитал" се сдоби с тайния списък, по който работи от известно време насам работна група в МОСВ и по който общините ще бъдат санкционирани. Според него наказанията варират от 5 хил. лв. за община Марица до фрапиращите почти 24 млн. лв. за Костинброд. Общата сума е 129 млн. лв. Общо проверяваните проекти за са 1.6 млрд. лв. (виж списъка вляво).

Повечето санкционирани общини, които общо са 50, присъстват с от няколкостотин хиляди до няколко милиона лева. След Костинброд най-пострадали са Габрово, което събира над 12 млн. лв. глоби, Столичната община с почти 7 млн. лв., Момчилград с 6 млн., Кнежа и Бургас. В писмата, изпращани и в момента до общините, няма подробни обяснения за причините за наказанията, нито е предвидена възможност за обяснения, която по принцип дори одиторите предоставят. Доста от общините имат санкции по повече от един проект, като "шампиони" в тази класация са Столичната община и Габрово с по седем корекции, следвани от Враца с шест.

Имате поща

Действията на ръководството на "Околна среда" бяха толкова изненадващи, че докато "Капитал" търсеше кметове за коментар, някои от тях все още не бяха получили писмата си, а други тепърва ги разглеждаха. Реакцията обаче бе единодушно възмущение. Кметът на Габрово Таня Христова заяви, че не вижда логика да бъде санкционирана за поръчки, които са минавали през всички възможни проверки, и е учудена, че никой не я е потърсил или не й се дава възможност за разяснения по различните проекти.

Според списъка сред санкционираните проекти в Габрово са няколко етапа на водния цикъл, договор за строителен надзор и др. Тя бе категорична, че ако ОПОС все пак й наложи финансови корекции, тя ще заведе дело срещу държавата и ще го спечели. На същото мнение беше и зам.-кмет от друга голяма община, който пожела да остане анонимен, тъй като тепърва проверяваше писмата, но заяви, че е нямало комуникация с ОПОС в последно време и тези писма са неприятна изненада. "Имали сме и предварителен, и последващ контрол. Би трябвало да имаме 10-дневен срок да изпратим възражение, но такова нещо не е предвидено в писмото", коментира зам.-кметът.

Най-изненадани бяха в най-пострадалата според списъка община - Костинброд, където дори не бяха получили още уведомително писмо. Зам.-кметът по икономическо развитие Димитър Петров коментира, че не вижда начин, по който неговата община да може да плати санкция от 24 млн. лв. Тя е съставена от две глоби - за 21.2 млн. лв за водния цикъл и 2.5 млн. лв за пречиствателна станция. Годишният бюджет на община Костинброд е малко над 10 млн. лв. "Капиталовата ни програма ще спре за n брой години", каза Петров. Таня Христова обясни, че ако се стигне до връщането на подобни суми, общините първо ще спрат плащанията към изпълнители, после всички капиталови разходи и накрая всички други разходи, като например осветление и заплати на общински чиновници.

Националното сдружение на общините е поискало среща с министър Михайлова и такава ще има след празниците, уточни изпълнителният директор Гинка Чавдарова. "Ще търсим работещо решение. Това е формално решение, което не работи. Това е неплатимо наказание", смята тя. Тя е на мнение, че някои общини ще трябва да носят отговорност за прегрешенията си, но ако става дума за поръчки, при които всичко е многократно съгласувано с държавата, отразени са всички препоръки и след това пак идва наказание, това няма как да стане. "Това е най-лошият възможен вариант", каза Чавдарова и допълни, че те нямат особено много комуникация с ОПОС, за да разберат повече.

Обратен завой заради бюджета

Позицията на самото МОСВ и на ръководството на програмата "Околна среда" остана неясна, тъй като до редакционното приключване на броя на "Капитал", те не отговориха на запитванията за разговор. Напоследък министерството е по-затворено от всякога, като падането на завесата на непрозрачността съвпадна с проблемите в ОПОС и с преструктурирането, след което си отидоха много служители.

Решението за санкции към общините беше една от двете възможности пред "Околна среда", ако искаме 1.5 млрд. лв. невъзстановени пари по програмата да дойдат в бюджета от Брюксел. Комисията иска или всички проекти, по които е установена една от пет нередности (смесване на критерии, съкратени срокове, затвореност към други страни от ЕС, неравно третиране или удължаване на срока по поръчката, обявено само в България) да бъдат санкционирани, или цялата "Околна среда" да приеме намаляване на бюджета си с определен процент. Тъй като втората опция е по-лесна, по-бърза, а и няма да натовари общините, тя беше считана за евентуален изход. Явно окончателното решение е било взето в различна посока съвсем скоро.

Според запознати с начина на функциониране на системата причината за това решение е бюджетна. "Ако плоската корекция е на стойност около 100 млн. евро, това значи бюджетът да извади тези пари за съфинансиране вместо Брюксел. Вероятно са решили, че няма откъде да ги вземат", казва източник, пожелал анонимност заради затъмнението около МОСВ. Според него така кабинетът се е подсигурил предвид висящите милиард и половина неплатени, както и предстоящия удар по земеделската програма, която също ще подкопае бюджета (виж текста).

Това решение не е лишено от смисъл: общинските поръчки в голямата си част страдат от дефекти и проблеми, а Комисията за защита на конкуренцията не е най-безгрешната институция, заради което бе въведена и системата за предварителни корекции от националните власти. Виновните за нарушения естествено трябва да отговарят за това, вместо да прехвърлят върху държавата. Но този нов, внезапен и брутален подход на ОПОС изглежда да има повече минуси, отколкото плюсове.

Какво не е наред

Първо, той противоречи на предварително заявената позиция, че държавата ще раздели вината. Огромна част от тези договори са минали на предварителен контрол не само в ОПОС, но и в Агенцията за обществени поръчки. По думите на самата Искра Михайлова половината от тях са били обжалвани и са минали и през Комисията за защита на конкуренцията, и през Върховния административен съд, който се е произнесъл, че нямат нередности. Някои от тях са били одитирани и от европейски, и от български одитори. След като държавата на толкова нива е позволила тръгването на тези проекти, налагането на нови санкции сега, години по-късно, говори или за престараване, или отправя сигнал към Брюксел, че цялата държавна система не работи. Това хвърля съмнение и върху работата на одитиращото звено за парите от ЕС - ОСЕС. Ако тръгнат по този път, управляващите ще трябва да дават още доста обяснения пред ЕК.

Второ, има доста необясними неща. Защо не е даден срок на общините да отговорят? Или защо има проекти, по които има установени еднакви нередности, но има наложени различни санкции. Например Панагюрище и Първомай, които имат забележка "неясна методика", но първата има 25% корекция, а втората - само 5%. Защо има проекти, по които в списъка няма отбелязани никакви установени прегрешения, но въпреки това има наложени глоби?

Трето, това позволява да се правят политически спекулации. ГЕРБ веднага посочиха, че повечето санкционирани общини са техни. Простото изчисление показва, че след ГЕРБ, най-ударени от това са общини, в които има влияние сдружението на Георги Първанов АБВ (виж таблицата). Това, разбира се, може да е напълно случайно, а и сред пострадалите има и общини на ДПС, както и на БСП. Но е факт, че идва точно преди евроизборите и ще бъде удобна топка за правителството. На първите три места са общината от скандала с бюлетините (Костинброд), общината образец, която беше давана за пример и откъдето дойде Томислав Дончев (Габрово), и София. Представителят на АБВ Румен Петков заяви пред "Капитал", че иска да е ясно кой точно стои зад това решение, тъй като "при едно следващо правителство прокуратурата ще му потърси отговорност".

Апокалипсис, но не сега

И последно, но не по важност: прехвърлянето на санкциите към общините е половинчато решение. Много от тях нямат откъде да вземат такива пари и така задълженията или ще се прихващат от бъдещи плащания, или ще останат да висят като задължения в балансите за години наред, или докато съдът ги отмени. Но през това време самата "Околна среда" ще катастрофира. Първото, което ще стане, е, че общините ще спрат плащанията към изпълнители, които на свой ред ще оставят работата по средата и ще започнат да съдят общините, както коментира изпълнителният директор на Българската строителна камара Иван Бойков. "Ако се спази законът, след като стане ясно кои общини и кои проекти ще имат финансови корекции, трябва да има предоговаряне на договорите обект по обект и да се търси решение", предлага той.

Това ще отнеме време, което България и МОСВ нямат. Проектите трябва да са завършени до първите няколко месеца на следващата година, в противен случай срокът в този период ще изтече и всички разходи по тях ще станат недопустими. Така дори със сегашния ход плащанията да бъдат пуснати, догодина може да се окаже, че трябва да се върнат милиарди на Брюксел за всички незавършени в срок проекти. Дори ако по някакво чудо никой не фалира сега (а това е съмнително - доста компании чакат милиони за работата по ОПОС), догодина ще бъде апокалиптична за бизнеса и местната власт.

Едно възможно обяснение е, че МОСВ и правителството играят опасна игра: опитват се да покажат на Брюксел, че взимат мерки, като се надяват през май плащанията да бъдат пуснати, а след това държавата да започне частично да покрива дълговете на общините. Това би изисквало много добра координация между властите и много ясен план какво и кога да се направи. За съжаление не изглежда нито едно от двете да е налице.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


36 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Абе как не свършиха нещо като хората.

 • 2
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  Интересна позиция, значи ако една фирма наруши правилата е нормално да ни наказват, но ако някоя община наруши, всички трябва да плащаме солидарно, защото иначе е политическо и страшно за тях?!? Ако винаги пазим общините, как ще се научат да спазват правилата?

 • 3
  belyta avatar :-(
  Иван Белишки

  Пак мърлява история от страна на държавата и правителството, май нищо ново под слънцето :(

 • 4
  swt46356640 avatar :-|
  swt46356640

  кккккккккуууууууу

 • 5
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  ♫ 'We are programmed to receive.
  You can check-out any time you like,
  But you can never leave!' ♫

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Програмата е пред спиране или сериозна редукция. Това има огромна политическа цена, предвид факта че на миналата тройна ѝ спряха всички програми, а после на Бойко - пуснаха всички. Сега всяко спиране или редукция ще е дежа вю и потенциално с последици не по-малки от тези около Пеевски. На всичкото отгоре, ДПС демонстрира мускули с включването му в листата. Не знам защо БКП упорства, след като е ясно че всеки ден на това правителство е подарен. Тези действия на удавник само отблъскват симпатизанти на БКП, защото и най-големите чугуни схващат че на тази клоунада трябва да се сложи край. Всички л@..мети вече бяха употребени и въпреки това, по всичко личи на изборите ГЕРБ пак ще е първа политическа сила. И ще се стигне до оставка, но с такива действия (дай Боже) БКП окончателно ще бъде съсипана. Не ми е мъчно и затова не ме е еня - колкото по-зле, толкова по-добре. Както и преди съм призовавал - скатавйате се от данъци и никакви назначения! Колкото по-бързо се сринат нещата, толкова по-добре и с по-малко последици. И на изборите НЕ избирайте, а гласувайте СРЕЩУ БКП, пък като ги изметем, ще мислим. Уплашен и стреснат Бойко е около 100 пъти по-добре от разпасани бейове или гласове за невлизащи в парламента структури.
  Купуването и продаването на гласове е престъпление :-)

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Най-хубавото в цялата работа е, че разни фирми тип олигарси, дето финансираха това чевено фиаско сега си сърбат попарата, защото реално са на трупчета. Каквото има, е все "дадено" от Бойко и е на привършване. Ново - кажи-речи нищо. Та уж тлъсто парче, а то - глад. В т.ч. при дебелото семейство, което съм убеден че губи пари. И надеждите да си ги върне догодина или в следващите три все повече намаляват. Прецакаха се и заложиха на куц кон. Даже Вежди се учуди чистосъредчно "Защо?". От глупост. И сега се чудят какво да правят и действат абсолютно малоумно - "продават" медийната група и какви ли не други отчаяни ходове, но петното си стои и ще им тежи на бизнеса вовеки. Аз по сто пъти оглеждам да не би случайно да купя от Лафка, Виктори-то го зарязах и минах на Давидоф. Подписа си изпълнявам неотклонно :-) И да е имало някой дето е гледал тв7 или чел някой прасешки вестник, то сега аудиторията им е пълни лумпени, което удря цената на рекламата. Всичките им "бизнеси" са надолу. Всички! Това че БТК рекламира в тв7 не спасява положението, защото е като вица за двамата борци, л@..то и 100-те долара :-) А да видим сега кон боб яде ли! Нека се погъзорчат още някой месец :-) Вече са трупове, колкото и да се надъхват. Щом Гоце и Р.Овч. се подсмиват и си правят "пас", работата е изпусната :-) Така че работата вече е смешна.

 • 8
  aucun avatar :-(
  v_vendeta

  не "о, кална среда"
  ами най си е "о, ср@на среда"
  Пак!

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  И още - всъщност, ако вярно спрат пари на общините само ще задълбочат провала, защото това директно отива като санкция на фирмите. Кмета все нещо е заделил, защото комисионните са авансови :-) Вярно че някой герб-ер ще изгори, ама при чорбаджийте винаги имат нещо за черни дни, но работниците .... Ох, настъпвихме лопатата. Яко при това, защото заетостта и без друго спада, само такъв сигнал чакаме :-) В строителството всичко е сиднжир марка и като ти увисне един проект, зависват всичките, ефекта на доминото. Нашите и без друго са на ликвидна суша, та бая работници ще загризат дървото. Иди после им обяснявай какъв "експерт" си сложил и как Путин е много як :-) Як, ама хладилника празен :-) Кеф.
  Всъщност простотиите с движение "Русофили" показват докъде е стигнала паниката и отчаянието ... С такива антики да правиш пропаганда, все едно да въоръжиш армия с лъкове и прашки. Много голям е зора явно, та се заговориха такива гигантски тъпотии :-)
  Пържат се в собствен сос. Глупаци!
  Сега чакаме Химко, Ремотекс, Ленин, Сталин, Украйна и какви ли не чудеса, все едно това ще нахрани гладните :-) Глад му е майката! Уволнявайте, бавете заплати, "оптимизирайте" данъци, всичко помага :-) Нищо че като гледам и сами ще се справят :-) Сладури :-)
  А дано този път им е за последно, пък и народа оскотя за тия 70 години ...

 • 10
  gost22 avatar :-|
  gost22

  До коментар [#9] от "misho73":
  Подценяваш ги. Наизтеглиха заеми, раздадоха ги на тъмно, и сега ще шитнат горещият картоф (мандат), че следващите да са лошите, а експертите да плюят от опозицията. Постоянно го играят този номер и все тъпаците ги избират през мандат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход