С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
36 19 апр 2014, 20:22, 14069 прочитания

Програма "О, кална среда"

МОСВ иска обратно от общините 129 млн. лв. по "Околна среда". Това заплашва да катастрофира програмата, общините и изпълнителите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ако на бюрото на един министър има пръчка, до края на мандата тя задължително ще бъде използвана. Тази седмица Министерството на околната среда и водите доказа, че великият Чехов е напълно приложим в съвременни български условия.

След като месеци наред министър Искра Михайлова обещаваше общините да не бъдат наказвани и държавата да си подели с тях евентуални санкции по спряната от Европа програма "Околна среда", тази седмица към местните власти изненадващо тръгнаха писма, с които им се налагат глоби от 5% до 25% върху изпълнявани проекти. С две думи, държавата си иска обратно 129 млн. лв. заради новооткрити нарушения при обществени поръчки. Причината е, че така МОСВ се надява да убеди Европейската комисия да пусне отново плащанията преди края на май, когато изтича срокът, даден на България да коригира програмата.


Освен че не е ясно дали това ще се случи обаче, този подход рискува да фалира десетки общини и компании изпълнители, както и да предизвика катастрофа в изпълнението на самата програма.

"Капитал" се сдоби с тайния списък, по който работи от известно време насам работна група в МОСВ и по който общините ще бъдат санкционирани. Според него наказанията варират от 5 хил. лв. за община Марица до фрапиращите почти 24 млн. лв. за Костинброд. Общата сума е 129 млн. лв. Общо проверяваните проекти за са 1.6 млрд. лв. (виж списъка вляво).

Повечето санкционирани общини, които общо са 50, присъстват с от няколкостотин хиляди до няколко милиона лева. След Костинброд най-пострадали са Габрово, което събира над 12 млн. лв. глоби, Столичната община с почти 7 млн. лв., Момчилград с 6 млн., Кнежа и Бургас. В писмата, изпращани и в момента до общините, няма подробни обяснения за причините за наказанията, нито е предвидена възможност за обяснения, която по принцип дори одиторите предоставят. Доста от общините имат санкции по повече от един проект, като "шампиони" в тази класация са Столичната община и Габрово с по седем корекции, следвани от Враца с шест.Имате поща

Действията на ръководството на "Околна среда" бяха толкова изненадващи, че докато "Капитал" търсеше кметове за коментар, някои от тях все още не бяха получили писмата си, а други тепърва ги разглеждаха. Реакцията обаче бе единодушно възмущение. Кметът на Габрово Таня Христова заяви, че не вижда логика да бъде санкционирана за поръчки, които са минавали през всички възможни проверки, и е учудена, че никой не я е потърсил или не й се дава възможност за разяснения по различните проекти.

Според списъка сред санкционираните проекти в Габрово са няколко етапа на водния цикъл, договор за строителен надзор и др. Тя бе категорична, че ако ОПОС все пак й наложи финансови корекции, тя ще заведе дело срещу държавата и ще го спечели. На същото мнение беше и зам.-кмет от друга голяма община, който пожела да остане анонимен, тъй като тепърва проверяваше писмата, но заяви, че е нямало комуникация с ОПОС в последно време и тези писма са неприятна изненада. "Имали сме и предварителен, и последващ контрол. Би трябвало да имаме 10-дневен срок да изпратим възражение, но такова нещо не е предвидено в писмото", коментира зам.-кметът.

Най-изненадани бяха в най-пострадалата според списъка община - Костинброд, където дори не бяха получили още уведомително писмо. Зам.-кметът по икономическо развитие Димитър Петров коментира, че не вижда начин, по който неговата община да може да плати санкция от 24 млн. лв. Тя е съставена от две глоби - за 21.2 млн. лв за водния цикъл и 2.5 млн. лв за пречиствателна станция. Годишният бюджет на община Костинброд е малко над 10 млн. лв. "Капиталовата ни програма ще спре за n брой години", каза Петров. Таня Христова обясни, че ако се стигне до връщането на подобни суми, общините първо ще спрат плащанията към изпълнители, после всички капиталови разходи и накрая всички други разходи, като например осветление и заплати на общински чиновници.

Националното сдружение на общините е поискало среща с министър Михайлова и такава ще има след празниците, уточни изпълнителният директор Гинка Чавдарова. "Ще търсим работещо решение. Това е формално решение, което не работи. Това е неплатимо наказание", смята тя. Тя е на мнение, че някои общини ще трябва да носят отговорност за прегрешенията си, но ако става дума за поръчки, при които всичко е многократно съгласувано с държавата, отразени са всички препоръки и след това пак идва наказание, това няма как да стане. "Това е най-лошият възможен вариант", каза Чавдарова и допълни, че те нямат особено много комуникация с ОПОС, за да разберат повече.
 
Обратен завой заради бюджета

Позицията на самото МОСВ и на ръководството на програмата "Околна среда" остана неясна, тъй като до редакционното приключване на броя на "Капитал", те не отговориха на запитванията за разговор. Напоследък министерството е по-затворено от всякога, като падането на завесата на непрозрачността съвпадна с проблемите в ОПОС и с преструктурирането, след което си отидоха много служители.

Решението за санкции към общините беше една от двете възможности пред "Околна среда", ако искаме 1.5 млрд. лв. невъзстановени пари по програмата да дойдат в бюджета от Брюксел. Комисията иска или всички проекти, по които е установена една от пет нередности (смесване на критерии, съкратени срокове, затвореност към други страни от ЕС, неравно третиране или удължаване на срока по поръчката, обявено само в България) да бъдат санкционирани, или цялата "Околна среда" да приеме намаляване на бюджета си с определен процент. Тъй като втората опция е по-лесна, по-бърза, а и няма да натовари общините, тя беше считана за евентуален изход. Явно окончателното решение е било взето в различна посока съвсем скоро.

Според запознати с начина на функциониране на системата причината за това решение е бюджетна. "Ако плоската корекция е на стойност около 100 млн. евро, това значи бюджетът да извади тези пари за съфинансиране вместо Брюксел. Вероятно са решили, че няма откъде да ги вземат", казва източник, пожелал анонимност заради затъмнението около МОСВ. Според него така кабинетът се е подсигурил предвид висящите милиард и половина неплатени, както и предстоящия удар по земеделската програма, която също ще подкопае бюджета (виж текста).

Това решение не е лишено от смисъл: общинските поръчки в голямата си част страдат от дефекти и проблеми, а Комисията за защита на конкуренцията не е най-безгрешната институция, заради което бе въведена и системата за предварителни корекции от националните власти. Виновните за нарушения естествено трябва да отговарят за това, вместо да прехвърлят върху държавата. Но този нов, внезапен и брутален подход на ОПОС изглежда да има повече минуси, отколкото плюсове.

Какво не е наред

Първо, той противоречи на предварително заявената позиция, че държавата ще раздели вината. Огромна част от тези договори са минали на предварителен контрол не само в ОПОС, но и в Агенцията за обществени поръчки. По думите на самата Искра Михайлова половината от тях са били обжалвани и са минали и през Комисията за защита на конкуренцията, и през Върховния административен съд, който се е произнесъл, че нямат нередности. Някои от тях са били одитирани и от европейски, и от български одитори. След като държавата на толкова нива е позволила тръгването на тези проекти, налагането на нови санкции сега, години по-късно, говори или за престараване, или отправя сигнал към Брюксел, че цялата държавна система не работи. Това хвърля съмнение и върху работата на одитиращото звено за парите от ЕС - ОСЕС. Ако тръгнат по този път, управляващите ще трябва да дават още доста обяснения пред ЕК.

Второ, има доста необясними неща. Защо не е даден срок на общините да отговорят? Или защо има проекти, по които има установени еднакви нередности, но има наложени различни санкции. Например Панагюрище и Първомай, които имат забележка "неясна методика", но първата има 25% корекция, а втората - само 5%. Защо има проекти, по които в списъка няма отбелязани никакви установени прегрешения, но въпреки това има наложени глоби?

Трето, това позволява да се правят политически спекулации. ГЕРБ веднага посочиха, че повечето санкционирани общини са техни. Простото изчисление показва, че след ГЕРБ, най-ударени от това са общини, в които има влияние сдружението на Георги Първанов АБВ (виж таблицата). Това, разбира се, може да е напълно случайно, а и сред пострадалите има и общини на ДПС, както и на БСП. Но е факт, че идва точно преди евроизборите и ще бъде удобна топка за правителството. На първите три места са общината от скандала с бюлетините (Костинброд), общината образец, която беше давана за пример и откъдето дойде Томислав Дончев (Габрово), и София. Представителят на АБВ Румен Петков заяви пред "Капитал", че иска да е ясно кой точно стои зад това решение, тъй като "при едно следващо правителство прокуратурата ще му потърси отговорност".

Апокалипсис, но не сега

И последно, но не по важност: прехвърлянето на санкциите към общините е половинчато решение. Много от тях нямат откъде да вземат такива пари и така задълженията или ще се прихващат от бъдещи плащания, или ще останат да висят като задължения в балансите за години наред, или докато съдът ги отмени. Но през това време самата "Околна среда" ще катастрофира. Първото, което ще стане, е, че общините ще спрат плащанията към изпълнители, които на свой ред ще оставят работата по средата и ще започнат да съдят общините, както коментира изпълнителният директор на Българската строителна камара Иван Бойков. "Ако се спази законът, след като стане ясно кои общини и кои проекти ще имат финансови корекции, трябва да има предоговаряне на договорите обект по обект и да се търси решение", предлага той.

Това ще отнеме време, което България и МОСВ нямат. Проектите трябва да са завършени до първите няколко месеца на следващата година, в противен случай срокът в този период ще изтече и всички разходи по тях ще станат недопустими. Така дори със сегашния ход плащанията да бъдат пуснати, догодина може да се окаже, че трябва да се върнат милиарди на Брюксел за всички незавършени в срок проекти. Дори ако по някакво чудо никой не фалира сега (а това е съмнително - доста компании чакат милиони за работата по ОПОС), догодина ще бъде апокалиптична за бизнеса и местната власт.

Едно възможно обяснение е, че МОСВ и правителството играят опасна игра: опитват се да покажат на Брюксел, че взимат мерки, като се надяват през май плащанията да бъдат пуснати, а след това държавата да започне частично да покрива дълговете на общините. Това би изисквало много добра координация между властите и много ясен план какво и кога да се направи. За съжаление не изглежда нито едно от двете да е налице.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Правителството призовава връщащите се от Италия към доброволна карантина 5 Правителството призовава връщащите се от Италия към доброволна карантина

До края на седмицата ще се приберат 10 хил. души, има 2000 теста за коронавирус, ще се прилагат само на хора с температура и начална пневмония

24 фев 2020, 1756 прочитания

Вечерни новини: Ситуацията с коронавируса е на крачка от пандемия, България също се подготвя Вечерни новини: Ситуацията с коронавируса е на крачка от пандемия, България също се подготвя

И още: Прокуратурата ще разследва барселонската история около Борисов, твърденията на Ханке за корупция, заменките и още; Утре ще бъде представен новият модел за електроенергийния пазар

24 фев 2020, 4190 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Пич, къде ми е ЕГН-то?

10 въпроса и отговора по скандала с използваните от партиите лични данни

Още от Капитал
Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10