НЕК продължава да крие колко дължи

Необявеният публично отчет показва, че задълженията са нараснали с 24% за година, а загубата е скочила 3.5 пъти

Разработената по времето на ГЕРБ бизнес програма на НЕК е щяла да донесе 500 млн. лв. загуба на държавното дружество за 2013 г., каза икономическият министър Драгомир Стойнев. Сега загубата е 334 млн. лв.
Разработената по времето на ГЕРБ бизнес програма на НЕК е щяла да донесе 500 млн. лв. загуба на държавното дружество за 2013 г., каза икономическият министър Драгомир Стойнев. Сега загубата е 334 млн. лв.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Разработената по времето на ГЕРБ бизнес програма на НЕК е щяла да донесе 500 млн. лв. загуба на държавното дружество за 2013 г., каза икономическият министър Драгомир Стойнев. Сега загубата е 334 млн. лв.
Разработената по времето на ГЕРБ бизнес програма на НЕК е щяла да донесе 500 млн. лв. загуба на държавното дружество за 2013 г., каза икономическият министър Драгомир Стойнев. Сега загубата е 334 млн. лв.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Няколко седмици след като икономическата комисия в парламента изиска от ръководството на Националната електрическа компания (НЕК) да представи данни за състоянието на дружеството към края на 2013 г., от компанията продължават да крият колко са задълженията и дали се увеличава загубата. Вместо това в последния работен ден преди празниците Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) свика пресконференция по "актуални проблеми в сектор енергетика", на която бяха обявени данни към средата на миналата година.

Това приблизително съвпада със смяната на правителството, но не дава представа какво се е случило през месеците, след като БСП и ДПС поеха властта. Най-конкретният отговор за сегашното състояние на НЕК, даден от изпълнителния директор на дружеството Екатерина Истаткова, беше, че ако електроразпределителните предприятия не си били задържали 347 млн. лв., задълженията на НЕК към март тази година щели да бъдат 624 млн. лв.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  В интерес на истината, освен от пропаднали проекти като Белене и Цанков Камък, колапса на енергетиката се дължи на ВЕИ-тата. По времето на ГЕРБ неконтролируемо бяха присъединявани нови мощности, за да получим потупване по рамото от Брюксел. Кой ни накара да преизпълняваме целите си до 2020г? Това е безотговорно поведение и сметката, разбира се плаща от домакинствата, и за съжаление индустрията, която заради зелените глупости купува много скъп ток, основно поради малката квота на свободен пазар на АЕЦ-а и държавната ТЕЦ Марица-Изток 2. Да не забравяме и договорите на Костов с американците, които са ни приятели, когато им потрябваме

 • 2
  kam27 avatar :-|
  kam27

  ГЛУПОСТИ

 • 3
  bluewater avatar :-?
  BlueWater

  Кога някой ще осъди Иван Айолов и Драгомир Стойнев по Закона за достъп до обществена информация, за отказа да предоставят отчета на НЕК?

  "През 2009 г., когато Иван Айолов е изпълнителен директор на "Енергийния системен оператор", той сключва договор за здравноосигуряване с фонда "Далл Богг Живот и здраве" без да прилага закона за обществените поръчки. Цялата сага, която предизвика възмущението на бранша, може да прочетете в този текст на "Капитал."

  През 2008 г. той е глобен с 2500 лв. от Комисията за защита на конкуренцията, защото не е предоставил в срок информация, която комисията е поискала с производството срещу НЕК и ЕСО за злоупотреба с господстващо положение. Глобата е потвърдена от Върховния административен съд."
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/07/01/2094483_noviiat_zam-ministur_na_energetikata_e_svurzan_s/

 • 4
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#1:"Да, ама не"]В интерес на истината, освен от пропаднали проекти като Белене и Цанков Камък, колапса на енергетиката се дължи на ВЕИ-тата.[/quote]Дрън, дрън че пляс!

  Цитирам:
  "Прихващанията за зелена енергия, които електроразпределителните дружества са направили, имат резон, смята Иванка Диловска, ръководител на Института по енергиен мениджмънт. Тези средства целево са насочени към разплащане с производители на зелена енергия и не би трябвало да се отрази на други производители.

  "Тезата, че прихващанията лишават мините и ТЕЦ-овете от средства просто не е вярна", обясни експертът по време на семинар, организиран от ЧЕЗ България. Диловска посочи, че по закон изкупуването на зелената енергия се осъществява от крайните разпределители, т.е електоразпределителните дружества, които задължително я продават на обществения доставчик - НЕК.

  С други думи прихващането за зелена енергия не би трябвало да поставя Националната електрическа компания в невъзможност да плати на другите производители по веригата.

  В момента ситуацията е такава, че ЕРП-тата трябва да изчакат НЕК да вземе решение кога да възстанови разходите за зелена енергия, на фона на това, че държавната компания става все по-ненадежден платец в последните месеци, уточни Диловска.

  По разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране през този ценови период (1 юли 2013 - 30 юни 2014 година) 950 млн. лева са необходими за компенсиране на разходите за зелена енергия. Половината от тези средства - 499 млн. лева, трябва да дойдат от продажбата на емисии въглероден диоксид. 81 млн. лева идват от компонентата "Задължения към обществото", плащана на свободния пазар. Останалите 370 млн. лева идват от потребителите на регулирания пазар, плащани по същата компонента.

  Размерът на компонентите са определени от енергийния регулатор.

  Още по темата
  Близо 1,9 млрд. лева са задълженията на НЕК към 30 юни 2013 г.
  Няма яснота какви са дефицитите в енергетиката

  "Цената на тока трябва да бъде възстановена поне до нивото от 2012 година, преди трите понижения от средно 15%, направени през 2013 година. Това ще бъде добра първа крачка за стабилизиране на сектора", коментира още експертът.
  Според нея е трудно да се прецени с какъв процент цената трябва да се повиши от новия ценови период, който започва от 1 юли 2014 година, защото не са ясни дефицитите в системата. "Ако говорим за тези прослувути 350 млн. лева, цената на тока трябва да се повиши със 7%. Ако дефицитите са 1 млрд. лева, увеличението трябва да е с 20%", обясни тя.

  По време на семинара стана ясно, че ЧЕЗ България изкупува от НЕК енергия на стойност 168,93 лева за мегаватчас, а в същото време продава на своите клиенти енергия на цена 152,33 лева. "Това е при оптимален вариант, ако събираемостта е 100%, но тя не е", допълни още Диловска. Дружеството успява да се справя със ситуацията благодарение на корпоративните си клиенти. Според Диловска в момента се наблюдава "бягство от регулирания пазар", защото цените на свободния пазар са по-ниски.

  В недобро състояние е и Електроенергийният системен оператор, обясни още енергийният експерт. Според нея цената за пренос не е достатъчна да осигури дейността по пренос на електричество. Припомняме, че преди дни стана ясно, че дружеството е поискало двойно увеличение на таксата за пренос на електричество."
  http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/iv-dilovska-prihvashtaniiata-za-zelena-energiia-imat-rezon,170626/

 • 5
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#4] от "BlueWater":

  Пич, не съм ти съученик, че да ми дрънкаш насреща. Стойнев може да не е прав за много неща, но е абсолютно прав, че прекомерното разрастване на ВЕИ бизнеса донесе повече минуси, отколкото плюсове. А, ти си пиши колкото и каквото искаш. После производителите плащат сметката за зелените ви простотии, от Стомана-Перник до най-малкото цехче в осма глуха.

 • 6
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#4:"BlueWater"]По разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране през този ценови период (1 юли 2013 - 30 юни 2014 година) 950 млн. лева са необходими за компенсиране на разходите за зелена енергия. Половината от тези средства - 499 млн. лева, трябва да дойдат от продажбата на емисии въглероден диоксид. [/quote]Още миналата година беше ясно, от данните за търговията и спадащите цени на Европейската енергийна борса (European Energy Exchange)ЕЕХ, че тези 499 млн. лв. от продажба на емисии въглероден диоксид са АБСОЛЮТНА УТОПИЯ!
  Това беше една УМИШЛЕНА манипулация с ЕДНА цел, неоправдано икономически НАМАЛЯВАНЕ ЦЕНАТА на електроенергията!

  Лесно предвидих, без да съм специалист, че приходите от продажбата на 11 980 500 квоти за емисии въглероден диоксид на България за ЦЯЛАТА 2013г. ще са по-малко от 100 млн. лв.!

  Моля, прочетете сами коментарът ми направен на 10 юли 2013г.
  http://www.dnevnik.bg/2100687/#comment-4

 • 7
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#5:"Да, ама не"]Стойнев може да не е прав за много неща, но е абсолютно прав, че прекомерното разрастване на ВЕИ бизнеса донесе повече минуси, отколкото плюсове.[/quote]Можете ли да подкрепите с факти, цитати и ЧИСЛА, вашето и на пощальона-лъжец твърдение? Колко ТОЧНО лева са тези "минуси" и "плюсове"?

  Грешите и то МНОГО, заблуден от манипулациите на другарите от БСП, ДПС и Атака.
  Моля прочетете тази статия в "Капитал"

  Кой всъщност вдига цената на тока?
  Зелената енергия все още не е основната причина за поскъпването
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/06/08/1842795_koi_vsushtnost_vdiga_cenata_na_toka/

 • 8
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#7] от "BlueWater":

  Да разбирам ли, че сте инвеститор във ВЕИ проект? Само с това или с членство в еко партия или организация мога да си обясня пламенната ви защита за сектора. Факт ли е, че блок и половина еквивалент бяха присъединени- факт е. Факт ли е, че АЕЦ Козлодуй неведнъж е била третирана несправедливо от ЕСО заради приоритетното изкупуване на ВЕИ мощности- факт е. Не ме разбирайте погрешно, уважавам възгледите Ви, просто считам, че прекалихме с ВЕИ подкрепата. Казвам го като човек, чийто среден бизнес е потърпевш

 • 9
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#8:"Да, ама не"]Факт ли е, че блок и половина еквивалент бяха присъединени- факт е.[/quote]Това не е факт, а елементарна манипулация, защото 1500MW мощност на АЕЦ НЕ е равна на 1500MWр мощност на ВЕИ.

  Един реактор на АЕЦ с мощност 1000MW работи през над 90% от 8770-те часа в една година и то на пълна мощност и произвежда 8770 * 0.9 = 7893MWh електроенергия.

  Едина група от ФЕЦ с мощност 1000MWр на географската ширина на България произвежда, ако не го ограничават редовно до 60%, средно 1000-1100MWh годишно, сетете се сами защо.

  Следователно един реактор на АЕЦ с мощност 1000MW е равен по приозвоедено количество електроенергия на
  7893MWh / 1100MWh * 1000MW = 7175MW фотоволтаични мощности.

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#8:"Да, ама не"]Факт ли е, че АЕЦ Козлодуй неведнъж е била третирана несправедливо от ЕСО заради приоритетното изкупуване на ВЕИ мощности- факт е. [/quote]Не знам какво разбирате под справедливост, но факта е че при намаляване товара на електроенергийната система на България през тази пролет всички ВЕИ принудително се ограничават до 40% или до 60% от максималната им мощност, а двата блока на АЕЦ Козлодуй се ограничават на 80% от мощността им и то не винаги.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход