Заради "мита "Пеевски" ДПС праща в Европа и "реалността"

С регистрираната на Великден евролиста завърши театралната поредица около включването на депутата на второ място в нея

От юни миналата година депутатът от ДПС Делян Пеевски не е стъпвал в парламента.
От юни миналата година депутатът от ДПС Делян Пеевски не е стъпвал в парламента.    ©  Надежда Чипева
От юни миналата година депутатът от ДПС Делян Пеевски не е стъпвал в парламента.
От юни миналата година депутатът от ДПС Делян Пеевски не е стъпвал в парламента.    ©  Надежда Чипева

ДПС регистрира листата си за изборите за Европейски парламент в неделя, на самия Великден. С това завърши поредицата театрални събития, свързани с подреждането й и опита да се създаде изкуствено напрежение около предизвестения факт, че на второто място в нея ще присъства оставеният със скандално решение на Конституционния съд като депутат Делян Пеевски, неуспял да заеме поста за шеф на ДАНС със също скандално решение на БСП и ДПС в парламента на 14 юни миналата година. Тогава избухнаха и масовите протести срещу правителството с обвиненията, че обслужва задкулисни интереси, а последният мониторингов доклад на ЕК отдели специално място на случая. 

ДПС ще участва в предизборната кампания със слогана "ДПС в Европа. Европа в България!", а първите петима в листата му са Филиз Хюсменова - евродепутат от 2007 г., Делян Пеевски, Неджми Али - зам.-министър на отбраната, Илхан Кючюк - лидер на младежкото ДПС, и Искра Михайлова - министър на околната среда и водите.

Политиката да си поотдъхне

"Смятаме, че е полезно вътрешната политика леко да си отдъхне, да се поуспокои, защото, заслужено или не, Делян Пеевски синтезира върху себе си огромна негативна енергия. Ние бихме искали Европа да види разликата между мита и реалността и тогава да произнесе окончателната си присъда." Така лидерът на ДПС Лютви Местан поясни на нарочна пресконференция в четвъртък разиграното като спектакъл пред медиите решение на партията предишния ден да постави Пеевски на второ място в евролистата си. Целта на упражнението беше да покаже, че номинацията не е спусната отгоре, а е израз на волята на "суверена", който масово го издигнал във всички областни структури на ДПС. По думите на Местан при това положение партията е нямало как да не го включи в листата, тъй като в противен случай щяла да подкопае "основите на либерализма и демокрацията". Той  поясни също, че въпреки че Пеевски, който не е стъпвал в парламента от юни миналата година и който не е и член на ДПС, участвал активно в партийния живот на областната организация на ДПС в Пазарджик и "не е отсъствал от нито едно заседание".

В България и ЕС - различно е

Лидерът на ДПС не отговори на множество въпроси за отправени от високопоставени представители на европейски структури критики към България, свързани с разнообразните обществено-икономически роли на Пеевски в страната,  като впоследствие обобщи, че са партийни атаки на Европейската народна партия срещу Либералния алианс, в който членува ДПС. Местан отмина с мълчание цитираното признание на самия депутат пред агенция ПИК, че осигурявал "чадър" в медиите си над криминални босове.

На въпрос защо партията го включва в евролистата си след отменения му избора за шеф на ДАНС той обясни: "Различно е. Когато става дума за важни държавни функции като тази с председателското място в ДАНС, не можем да не държим сметка дори за публичния образ на един политик. Понякога реален и публичен образ се различават, както в случая с господин Пеевски."

Препоръка - дадена и приета

Лютви Местан каза още, че е отправил "силна препоръка, няма да използвам по-краен израз, той да се раздели с медиите си, ако иска да разчита на продължаваща политическа кариера в ДПС. Струва ми се, че препоръката, повтарям, няма да използвам по-силна дума, е чута и научих от вестниците, че той вече не е собственик и на вестници". Седмица преди това майката на Пеевски - Ирена Кръстева, обяви, че продава медиите на семейството (сред които "Монитор", "Телеграф", "Политика" и др.) на регистрирана два дни по-рано ирландска компания, което породи съмнения, че сделката е проформа и част от подготовката на Пеевски за евродепутат. В четвъртък пък беше обявена поредната сделка с всекидневника "Труд", за който заедно със седмичника "Жълт труд" била подписано предварително споразумение между продавача Венелина Гочева и купувача Петьо Блъсков (още за сделката тук).

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  "''че номинацията не е спусната отгоре, а е израз на волята на "суверена", който масово го издигнал във всички областни структури на ДПС.:

  Местан, ти сам вярваш ли си ?

 • 2
  lusilu avatar :-P
  lusilu

  Да ни е честит новият евро-клоун , барабар с мамка му !

 • 3
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Колкото по-голяма мутра си, толкова повече те избират, за да управляваш! Българска му работа!
  примери колкото искаш: Б.Б... Цв.Цв и това нещо Пеевски и прочие...

 • 4
  juliano95 avatar :-P
  Julian Mall

  [quote#0:"Местан ефенди"]Ние бихме искали Европа да види разликата между мита и реалността и тогава да произнесе окончателната си присъда."[/quote]
  Когато европейците видят реалността мисля че ще бъдат същисани и ще онемеят!

 • 5
  juliano95 avatar :-P
  Julian Mall

  Мисля че Дебелян ще бъде вече не само медиен магнат но и медийна звезда в Европарламента защото такава мечка там не са виждали.

 • 6
  kamen_georgiev avatar :-|
  камен

  Забавно ще е "волята на суверена,който масово го е издигнал",също така масово да вземе,че да задраска квадратче/кръгче за преференция някъде от неизбираемите и Прасчо да отпадне.

 • 7
  atcomtatz avatar :-|
  Уточнител

  Хора, българи, в Сряда от 18:00 в Аула Максима на ВИАС, видният патриот, антикомунист и световноизвестен специалист по сигурността АЛЕКС АЛЕКСИЕВ ще изнесе сказка във връзка с предизборната му кампания за Европейския парламент.

 • 8
  stanimir62 avatar :-|
  stanimir62

  ДПС не може да се раздели с Пеевски заради парите които им даваше да купуват цигански гласове. Сега тези пари ще им излязат солени. Така е, като печелиш нещо нечестно идва време и да загубиш друго нещо като доверие например, което не можеш да купиш. Според мен ДПС ще получи по-малко от очакваните гласове защото подкрепя Пеевски до последно.

 • 9
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#1] от "jorosrabskia":

  Жоре, не е важно дали Местан си вярва, по-важното е кой Му вярва и кой се страхува от него. Фактът, че от устата на регионалните "лидери" на ДуПеСе се ляха оди на възхвала за Пеевски, означава, че бройката на гласовете за него вече се знае.

  Феодализмът в България е жив, особено в Земите на Дълбоките Гащи.

 • 10
  fred avatar :-|
  Fred

  [quote#6:"камен"]Забавно ще е "волята на суверена,който масово го е издигнал",също така масово да вземе,че да задраска квадратче/кръгче за преференция някъде от неизбираемите и Прасчо да отпадне.[/quote]
  Няма да стане, за това е необходимо поне да четеш на български а имам усещането, че много от електората на ДПС не го могат. Отделно поради инструкциите които ще бъдат дадени от ДПС "Да не сте посегнали към кръгчетата!". Те затова толкова се напъваха от ДПС квадратчетата за преференциите да станат кръгчета за да не стане грешка в суматохата. Бас държа, че ДПС въобще няма да имат задраскани преференции.

  И въобще тези преференции ще работят само при РБ където се очертава епична битка за/против "червената кукувица". Очаквам с интерес резултата и помнете ми думата, той ще доведе до доста трусове в РБ. Включително до степен на разпадането му. Останалите партии едва ли ще ги поглеждат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход