Как да ги изгоним инвеститорите...

С политиката си в редица сектори държавата се доказа като лош регулатор, което най-ясно се вижда в електроенергетиката

Раздаване на наградите Инвеститор на годината 2013
Раздаване на наградите Инвеститор на годината 2013    ©  Красимир Юскеселиев
Раздаване на наградите Инвеститор на годината 2013
Раздаване на наградите Инвеститор на годината 2013    ©  Красимир Юскеселиев

Коментар на Калоян Стайков в седмичния онлайн бюлетин на Института по пазарна икономика

Не случайно в България много хора основателно твърдят, че държавата е лош стопанин – фалиралият оръжеен завод "ВМЗ - Сопот" по време на световен бум в сектора или (счетоводно) фалиралият монополист НЕК, чиито краткосрочни дългове вероятно наближават 3 млрд. лв., са последните най-колоритни примери. Освен това с политиката си в редица сектори държавата се доказа и като лош регулатор, което към настоящия момент най-ясно се вижда в електроенергетиката. Неотдавна стана ясно, че ТЕЦ "Варна", която е собственост на ЧЕЗ от 2006 г., може да спре работа в края на годината по екологични причини. Въпреки наличието на инвестиционна програма за екологизация на 4-ти, 5-ти и 6-ти блок, която позволила да работят още поне 15 години.

Реално проблемът не е в липсата на интерес или програма, а в нестабилната регулаторна среда, която увеличава риска от сериозни загуби от всякакви дългосрочни начинания по редица причини, сред които:

- Признаване на инвестициите, съответно включването им в крайната цена на електроенергията, едва след влизане в експлоатация на активите, което означава, че те най-вероятно ще се финансират с кредит;

- Нередовни плащания от страна на НЕК;

- Отлагане на възстановяването на натрупаните разходи в даден ценови период за неопределен бъдещ период

- Неаргументирани регулаторни решения, които не отчитат обективни разходи, свързани с дейността на дружествата, и водят до загуби;

- Нестабилна регулаторна рамка, която може да бъде изменена по всяко време по отношение на цени за първични енергийни ресурси и разполагаемост, обем изкупувана електроенергия, норма на възвращаемост на капитала и др.;

- Очевидна политическа зависимост на уж независимата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране.С други думи, компанията, ако иска да приведе в действие инвестиционната си програма, вероятно ще трябва да вземе кредит, без да знае за колко години инвестицията (кредитът) ще бъде изплатена, без да знае какви годишни прогнозни приходи ще има и без да знае дали в бъдеще няма да се появят допълнителни разходи.

И в същото време правителство след правителство се чуди какви облекчения да даде на инвеститорите като неплащане на данъци или възстановяване на осигуровки, при положение че очевидно това не са основните им проблеми.

Управляващите постоянно ухажват потенциални чуждестранни инвеститори и се чудят какви облекчения да им дадат, с които да компенсират рисковите фактори на местния пазар, но не обръщат почти никакво внимание на местните предприемачи, които вече са на пазара. ТЕЦ "Варна" е само един пример в един сектор, но съществуват още редица компании, които искат да инвестират, но не го правят по една или друга причина – политически риск, регулаторен риск, популистки законодателни решения и т.н.

Това обаче не означава, че държавата трябва да гарантира или субсидира всяка инвестиция. Изпълнителният директор на ТЕЦ "Варна" иска държавни гаранции за 120 млн. лв., но това не е обосновано, тъй като дружеството работи и на свободния пазар.

Това, което е необходимо в случая, е ясна регулаторна политика, която да определя по прозрачен и предвидим начин изкупуваните количества електроенергия за регулирания пазар, да одобрява икономически обоснованите разходи и да определя обективна норма на възвращаемост, с която инвестицията да бъде изплатена в един възможен за прогнозиране период.

За съжаление "независимият" регулатор изглежда нежелаещ да направи това и единственият начин да се привлекат инвеститори е чрез сключване на дългосрочни договори, защото регулаторната и законовата рамка могат да бъдат изменени по всяко време. По този начин държавата си създава друг проблем, който от няколко години се опитва да разреши – справяне с високата цена на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници.

Та освен че държавата е лош стопанин и лош регулатор, тя успява и сама да си създава проблеми от нищото. Междувременно управляващите могат да продължат да се чудят защо някои инвеститори се изтеглят от страната през последните години, а други предпочитат изобщо да не идват.

Етикети

ЕРП ДКЕВР НЕК
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 2
  kamen_georgiev avatar :-|
  камен

  До коментар [#1] от "Да, ама не":
  Явно няма за какво конкретно да се хванеш,затова почваш с лични нападки към автора.Това за мен означава,че К.Стайков е напълно прав,а ти си поредният платен трол.

 • 3
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#2] от "камен":

  Имаш право да мислиш така. За много от нещата е напълно прав, не го оспорвам. Наскоро директорът на Агрополихим каза нещо много вярно- програми се пишат и анализи се правят от хора, които и един лев не са изкарали. Същото с пълна сила важи за т.н. технократи, които се скъсват да дават интервюта насам-натам. По цялата верига е така- от момченцата с жълто по устата от ИПИ до министъра на икономиката, който няма и ден в частния сектор. Всеки с различно мнение е трол, което е много забавно, но такава ни е държавицата

 • 4
  galbi avatar :-|
  galbi

  Парадокс!! България има много добре подготвено и в икономиката специалисти! Както навсякъде ,и тук парадоксите от управлението на бившите.
  Приехме свободното движение на пари и хора като замяна на социализма ни. То и социализма ни като капитализма ни-български. Или мафиотска държава!
  Защото каквото и да бъде-необходимо е държавността да бъде на високо ниво!
  Необходимо е система ,която да следи и спазва правилата на игра!
  Така ,че е безсмислено да говорим за нещо ,което няма точно определени правила и система за прилагане- държавност!
  А иначе до колко и държавата и бизнеса ще се съчетават. Е въпрос на съчетаването им!
  За България най-добрия вариант беше .Държавен капитализъм-нещо като Китай.
  Държавата продължава или създава първообраз на дадено производство , и постепенно вдига конкурентно способността му. След което го оставят на частни акционери или други да продължат и повишат ефективността на тези бизнеси!
  Ако се чака на пари от вън ,да дойдат у нас и да печелят, е не добра идея! Защото и да изпълняваме условията за тяхната печалба , то ще бъде за сметка на нашата.
  За това държавата трябва да играе ролята на тласкача и организатора.
  Но нямаме хора от нашия елит ,които да реализират това!
  И за това те избраха пътя на разрухата-олигархичния модел!
  Така всичко е обречено на унищожение .Чужди пари гледат интересите на обществата от където идват. Те няма да влагат пари за инфраструктурата ни и за подготовка на специалисти!
  Ако се опитаме по някакъв начин да се включат тези разходи като данъци или такси. тТо те ще подкупят управата ни , както и правят и сега! За това е безсмислено .Няма държавност.

 • 5
  oserv avatar :-|
  Patilan

  [quote#4:"galbi"]Чужди пари гледат интересите на обществата от където идват. Те няма да влагат пари за инфраструктурата ни и за подготовка на специалисти! [/quote]

  Имено чуждите пари строят пътищата и магистрали в Б-я. Като служител на частна фирма, съм доволен и от обученията. Не съм чувал някой да се оплаква от чужда фирма, а то

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#3:"Да, ама не"]Наскоро директорът на Агрополихим каза нещо много вярно- програми се пишат и анализи се правят от хора, които и един лев не са изкарали. [/quote]

  Проблемът е точно в това, че някой пише програми. Икономиката трябва да бъде веднъж завинаги разкачена от държавата и да се преустанови практиката, твоето съществуване да зависи от това, кой как те е писал в някаква програма. На тези господа от ТЕЦ Варна трябва да бъде напомнено, че от 2015 г. пазарът на електроенергия се освобождава и те трябва сами да намерят как да се впишат в него. Каквото е зависело дотук от чиновника, свободният пазар да заработи възможно най-късно и НЕК да затъне в дългове възможно най-дълбоко - това вече е било сторено и не само сторено, ами душата са си раздали за него.

 • 7
  oserv avatar :-|
  Patilan

  До коментар [#4] от "galbi":


  [quote#4:"galbi"]Чужди пари гледат интересите на обществата от където идват. Те няма да влагат пари за инфраструктурата ни и за подготовка на специалисти! [/quote]
  Имено чуждите пари строят пътищата и магистрали в Б-я. Като служител на частна фирма, съм доволен и от обученията. Не съм чувал някой да се оплаква от чужда фирма, дори напртив - всеки се опитва да се ореди там.


  [quote#4:"galbi"]Ако се чака на пари от вън ,да дойдат у нас и да печелят, е не добра идея![/quote]

  Ами че то пари в Б-я нема ве момко! Рекордните спестявания са от пари по евро програми, както и на фирми свързани със сторителството, т.е. кредитите на шараните дето се набълбукаха с ипотеки.


  [quote#4:"galbi"]За България най-добрия вариант беше .Държавен капитализъм-нещо като Китай.
  Държавата продължава или създава първообраз на дадено производство , и постепенно вдига конкурентно способността му.[/quote]

  Интересно какво прави държавата цели 45г. ? Бърка си в носа или вдига конкурентноспособността? това е реторичен въпрос....


  [quote#4:"galbi"]Защото каквото и да бъде-необходимо е държавността да бъде на високо ниво! [/quote]

  Тя държавата си е на високо ниво .... спрямо мат'ряла дето избира политиците...


  [quote#4:"galbi"]Парадокс!! България има много добре подготвено и в икономиката специалисти![/quote]

  Хммм, интересно ....
  Пълно е с адвокати, но няма закони!
  Пълно е с икономисти, но няма икономика!
  Пълно е с политици, но няма политика!
  Пълно с психолози и психиатри, а лудите драскат по форумите вместо да са в усмирителни ризи...

  И аз виждам парадокс, но не този който виждаш ти....

 • 8
  today avatar :-|
  today

  Енергетиката е много сложен сектор, там нещата са дългосрочни, грешните решения са с тежки последици за дълго време. Това не може да се ръководи от комсомолски кречетала.

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#8:"today"]Енергетиката е много сложен сектор, там нещата са дългосрочни[/quote]

  Да бе, защото въздухоплаването и корабоплаването не са сложни...Ама какво да правиш, международно въздушно пространство, международни териториални води, няма как да им изпецкаш една регулация и да назаначиш 2000 чиновника да наложат 5-годишни планове... Затова двете си остават секторите с най-голям ръст, затова съвсем скоро въздухоплаването ще е по-екологично от железницата. 30 грама керосин на пътникокилометър харчат новите самолети.

 • Oberyn

  Безхаберието на държавата е напълно очевидно и ясно. Друг основен проблем, обаче си оставят и българските бизнесмени, които преди всичко искат да измамят чуждестранните инвеститори. Един добър пример е дори собственика на Капитал срещу когато има слухове, че Кварцверке започват дело за измама със сделката за Каолин.

  След това остават проблемите с корупцията по общините. Въобще пълна трагедия сме в това да привлечем и задържим чуждестранни инвеститори.
Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход