Държавата и бизнесът не постигнаха консенсус как точно да се стимулира аутсорсингът

Вицепремиерът Бобева предлага "реиндустрализация" на работната сила.

Държавата и бизнесът не успяха да постигнат съгласие как точно да се стимулира аутсорсингът в България. И двете страни признават потенциала за растеж на сектора, а вицепремиерът Даниела Бобева предлага "реиндустрализация на работната сила", което означава да се извърши пренасочване от хуманитарните науки към точните и техническите предмети. Това стана известно по време на първата кръгла маса между представители на правителството и бизнеса по темата за аутсорсинга, организирана от Българската аутсорсинг асоциация. Именно липсата на квалифицирани служители се смята за основна заплаха за бъдещия растеж на този сектор. Според Бобева насочването на работещите към техническите предмети ще помогне да се преодолее проблемът с недостига на кадри в аутсорсинг индустрията и в технологични сектори като цяло.

"Едно от предизвикателствата е намирането на качествени кадри", заяви и Дейвид Ханд, директор "Пазарно развитие за комбиниран аутсорсинг" в световната браншова асоциация на дипломираните експерт-счетоводители ACCА.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 7

  Г-жа Бобева едва ли вярва в това, за което говори.
  Проблемът не е единствено в аутсорсинга, че така елейно да говорим за преориентиране от хуманитарните към тахническите специалности. Бъдащите инженери ще се появят на пазара след 10 г. евентуално, защото гимназистите не избират специалностите според изказванията на управниците.
  Аз търся три медицински сестри, но не мога да им плащам като в Нотингам, затова търся отдавна...
  По схемата трябва ли да чакаме министър Андреева да призове момичетата да учат за специалисти по здравни грижи?
  Много глупаво управление си имаме...

  Нередност?
 • 2
  pepiis avatar :-|
  pesho
  • + 1

  Не само глупаво управление, а и нагло!
  Просто не знае колко е глупаво.

  Нередност?
 • 3
  bladezone avatar :-|
  bladezone
  • + 5

  Как да помогне Държавата ли? Ами просто изобщо да не се меси - колкото по-далече, толкова по-добре!

  Нередност?
 • 4
  realismisthename avatar :-P
  realismisthename
  • + 3

  От бранша отдавна алармират, че липсата и изтичането на добре подготвени кадри може да окажат негативен ефект върху растежа на сектора.

  И бранша какво прави по въпроса ? Предлага възможности за допълнителна/пре квалификация за да няма липса на подготвени кадри? Увеличава възнаграждението или намалява работните часове, за да няма изтичане (към други държави) на кадрите? Или нещо друго?

  БОЖЕ„ КОЛКО СЪМ ТЪП!!!

  Бранша не прави това. ТОку що прочетох статията - иска държавата да му осигури сигурен пазар - "бизнеса повдигнаха въпроса дали държавата не може да аутсорсва част от своята дейност, особено тази на държавната администрация"

  Market economy at its finest!

  Преквалификация не ни трябва, обучение на кадри не ни трябва, стимули да задържаме кадрите - също! Трябва ни сигурен пазар осигурен от държавата естествено. Ние от бранша по възможност да прочитаме 1-2 CV-та, да подбираме кандидати поне с 2 европейски езика и да ги слагаме на заплата по 750 лева.
  Ай наздраве за печеливШИТИ.

  Нередност?
 • 5
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  До коментар [#3] от "bladezone":

  Колега, май не си от БРАНША. БРАНША иска държавата да се меси - като осигурява сигурен пазар!

  Нередност?
 • 6
  jonson avatar :-|
  jonson

  [quote#4:"realismisthename"]БОЖЕ„ КОЛКО СЪМ ТЪП!!! [/quote]
  Държавата не може да осигури по-високи заплати в частния бизнес. Това е въпрос на пазар - търсене и предлагане. Това да събереш аутсорс компаниите и да ги питаш "какво ви трябва е правилно, а техния отговор "дай ни твоята работа" е леко нагъл, естествено, най-малкото не са ги събрали за това. Но че държавата трябва да престане да харчи луди пари за обучение на изкуствоведи, счетоводители, всички видове *исти - също е вярно. Имаме закрит огромен техникум с София с една от най-уникалните сгради (имам предвид бившия "Сталин"), оборудване за милиони кротичко си гние, а паралелки с всевъзможни хуманитарни специалности се роят ли роят. Бизнесът може да преквалифицира примерно фрезист в стругар, но няма какво да направи с нито един, завършил древни езици и култура. Естествено не съм против хуманитарните специалности като такива, но има един здравословен баланс в обществото, който при нас е силно нарушен.

  Нередност?
 • 7
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename
  • + 1

  До коментар [#6] от "jonson":

  Напълно съм съгласен с Вас. Това обаче, не променя факта, че бизнеса не иска да инвестира в talent development, обучение или както и да го наречем. Искат кадри наготово, по възможност с 2 западни езика, стаж и (поне 1) виШО.

  А относно outsourcing-а, точно това е сферата, в която са ти нужни най-малко специалисти. По презумция би трябвало да предпочиташ (сравнително) ниско образовани кадри, които за две седмици да ги насочиш да работят каквото ти трябва. Поради факта, че са сравнително ниско образовани - те нямат големи кариерни преспективи, нито пък големи амбиции и ще ти работят кротко за сравнително ниска заплата.
  Тук тънкия момент е изпуснат - сравнително ниската заплата БРАНША я разбира като - да имат пари за хляб, може би и сирене. А допълнителна квалификация - дума да не става - пари БРАНША не дава.

  Ако вземем например лекарската професия. САЩ outsourc-ват различни услуги - например разчитане на разни снимки, различни резултати от изследвания и т.н. към ИНДИЯ. Как го правят - разчитат на ИНДИЙСКАТА държава да образова медици? Ми... НЕ. Пращат двама американци в Индия, наемат една конферентна зала за месец и провеждат курса. Американчетата плащат всичко в процеса за квалификация и после си избиват паричките десеторно - чрез ниските заплати впоследствие.

  Естествено родния БРАНШ това му е тера инкогнита.

  Нередност?
 • 8
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename
  • + 1

  До коментар [#6] от "jonson":

  И да допълня - за повече от 90% от outsourc-инг индустрията. Обикновен работник може да бъде взет буквално от УЛИЦАТА и да бъде обучен за по-малко от 45 дни. Там работата е изключително монотонна и не са ти нужни 6 семестъра в университет, за да се справиш.

  Нередност?
 • 9
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  Обучението за 45 дни накрая е...а м...а на всичко. Два сблъсъка имам с подобни фирми за година. И в двата варианта работа за един за месец се върши от 4-5 за година и остават проблеми, които пречат да се ползва резултата. Да, в писането на софтуер поне у нас аутсорсингът е точно наемане на куп хора за по-малко от индиец($10-15 на час искат), учене в движение, 0 ефективност. Скоро с изключение на малко хора с опит този балон ще се спука- чужденецът след година-две почва да пита защо няма резултати поне като при индийците, от които е избягал. Специалист се учи с години. В момента 90% от обявите за позиции са с изискване за 2-3г стаж и нищо за опит и работещ изкаран проект. Образованието осакатява, никой не учи, организация се учи в движение и се разчита само на ниската цена и идея, че 2 евентуално правят повече от 1. Има прекалено голям ръст спрямо потенциала на работната сила. Накрая фирмите остават с екипи от по 10-20 новака и никой да ги води, изхвърлянето да се вземе проект на всяка цена води до 0 време поне малко да се чете и учи в движение, а и няма кой да предаде опита си на новаците. Министерствата не могат да решат проблема. Могат да създадат нови учебни програми и до там. Бизнесът в масата си не е дорасъл да търси опит и организация на процесите, а иска нов нает да е изпълнител на мига. Така нищо не става. Ресурсът ни да е 1000 човека с нужния опит, те в масата си са със свой бизнес в малки фирми, надуваме балон като да имаме 20000 специалиста в големи фирми. С времето ще станем нарицателно като индийците.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 10
  gost22 avatar :-?
  gost22

  [quote#9:"атанас"]Накрая фирмите остават с екипи от по 10-20 новака и никой да ги води, изхвърлянето да се вземе проект на всяка цена води до 0 време поне малко да се чете и учи в движение, а и няма кой да предаде опита си на новаците.[/quote]
  Това се среща и в други сектори, традиционно далече от обсъжданите в момента. Това е локално, българско "заболяване", и се развива в среда без предвидимост и бизнес стабилност. "Грабваш и бягаш", щото не се знае утре какво ще става.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал