Някои от глобите за общини по "Околна среда" ще паднат
19 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Някои от глобите за общини по "Околна среда" ще паднат

Плащанията от бюджета по "Околна среда" са спрени през февруари, потвърди министър Михайлова

Някои от глобите за общини по "Околна среда" ще паднат

Хаосът в МОСВ продължава, ще се търси финансов механизъм за подкрепа на местната власт

Огнян Георгиев
4855 прочитания

Плащанията от бюджета по "Околна среда" са спрени през февруари, потвърди министър Михайлова

© Надежда Чипева


Някои от финансовите глоби, наложени от програма "Околна среда" (ОПОС) на общините миналата седмица, ще отпаднат, ако санкционираните обществени поръчки вече са минали през обжалване - през КЗК и евентуално през ВАС. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова след спешна и доста емоционална среща с общините. Срещата се наложи, след като стана ясно, че държавата иска обратно от местната власт 130 млн. лв., раздадени по "Околна среда", за да убеди Европейската комисия да пусне отново спрените плащания по програмата. "След като поръчките са минали през всички степени на проверка, могат да претендират за отмяна на корекцията", заяви Михайлова.

Кметове от тъжния списък (който излезе само в "Капитал") поясниха, че от тях е искано да изпратят документи в следващите дни, които да удостоверят дали е имало обжалване на поръчките пред КЗК и ВАС. Не стана ясно защо, след като тази информация е публично достъпна и ОПОС би трябвало да разполага с нея. Това обаче може да доведе до правен абсурд - общините, чиито поръчки са били обжалвани, да имат право да махнат корекцията си, докато тези, които не са минали през съда (т.е. никой не се е усъмнил в тяхната изрядност), да се налага да плащат. 

Друг абсурд са самите писма, пратени от министерството миналата седмица, които явно са толкова неясни, че сега МОСВ ще праща наново писма, този път с подробна обосновка и с искане за мнение от самите общини - нещо, което не беше предвидено в миналите писма. Присъстващата на пресконференцията Таня Христова, кмет на Габрово, ги нарече "най-некомпетентните становища, които съм получавала". Михайлова не даде отговор защо първите писма са били в този вид, като обясни единствено че "това е направено, за да се следва процедурата, според която извършваме проверка, уведомяваме бенефициентите и предоставяме цялата информация на "Одит на средствата от ЕС", която обобщава в доклад и го дава на ЕК." С две думи, ОПОС се е опитал да спести време, за да се вмъкне в графика, така че комисията да има време да отговори преди 27 май.

Това, което стана ясно след срещата, е, че плащанията от бюджета към "Околна среда" са спрели още в края на февруари: нещо, което "Капитал" установи преди седмици, независимо че Министерството на финансите отказва да го потвърди. "Дотогава се плащаше всичко, оттогава насам няма плащания", потвърди министър Михайлова. Тъй като програмата "виси" към бюджета с над 1.5 млрд. лв., ако плащанията не тръгнат през юни отново, заплашени ще бъдат не само водните проекти, общините и изпълнителите, но и самият държавен бюджет.

Спасени или удавени

Опцията за спасяване на програмата е еврокомисията да пусне плащанията, а държавата и общините да мислят "финансов механизъм", който да подкрепи онези, които ще получат санкции. Искра Михайлова поиска на следващата среща да присъства финансовият министър, а от сдружението на общините настояха директно за среща с премиера. Въпреки това изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова отсече, че няма да се случи "идеалният вариант, в който държавата ще плати и обектите ще приключат". Според нея виновните общини ще си поемат задълженията. Не бива да се забравя обаче, че това се случва в строителния сезон и ако обектите спрат, това ще остави общините само с един сезон за довършване - догодина, припомни Чавдарова.

Кметове посочиха, че от тях е поискано да не спират изпълнението на проекти въпреки неясната ситуация. Кметът на Мездра Иван Аспарухов, който има близо 2 млн. лв. корекция, обясни, че е взел допълнително финансиране от фонд ФЛАГ, с което да продължи проекта. Тези, които не са си поискали кредитна линия преди обаче, сега ще имат трудности да го направят, предвиди той. "Юрнахме се да спасяваме програмата. Когато нямаш регламенти, стигаш дотам", обобщи Аспарухов.

Таня Христова пък заяви пред журналистите, че ако се случи налагането на 12 млн. лв. корекция по водния цикъл на града, "Габрово приключва с инвестиции и проекти с европейско финансиране".

Наказание за депа

По повод започналата наказателна процедура срещу България в Европейския съд за незатворените депа, зам.-министър Чавдар Георгиев обясни, че България няма да успее да затвори всичко, което ЕК изисква. Тъй като се очаква решение преди края на годината, това значи, че най-вероятно страната ще се изправи пред нови санкции за неизпълнение на директива. В най-лошия вариант това може да означава глоби за страната във всеки ден, в който се намира в неизпълнение.

6 коментара
 • 1
  ajsayder avatar :-@
  Simo Petkov

  Къде ги сега Плевнелиев и Томислав Дончев да се хилят ...

 • 2
  ajsayder avatar :-(
  Simo Petkov

  Ето подробности , примерно за Габрово .. КОЙ И КОГА е дал старта на процедурата. Кой и КАК е мениджирал проекта ...

  http://waterprojectgabrovo.eu/

 • 3
  uql26355225 avatar :-|
  Noal

  До коментар [#1] от "ajsayder":

  а ти що се хилиш???
  кеф ти е, че един от малкото компетентни кметове е лишен от средства за спечелен проект поради некадърност на т.нар. "управляващи"?
  че ще има фалирали фирми и общини, а хората така и няма да видят оправена инфраструктура??

 • 4
  ajsayder avatar :-?
  Simo Petkov

  [quote#3:"Noal"]
  а ти що се хилиш??? [/quote]
  Да си ме видял да се хиля?? ...
  И видя ли КОЙ кога, какво е правил за Габрово ..
  http://waterprojectgabrovo.eu/page.php?c=11

 • 5
  ajsayder avatar :-@
  Simo Petkov

  [quote#3:"Noal"]поради некадърност на т.нар. "управляващи"? [/quote]
  Плевнелиев - на съд!

 • 6
  ajsayder avatar :-@
  Simo Petkov

  Нека сме конкретни ... http://waterprojectgabrovo.eu/page.php?c=11
  .. "2010 г.
  Сключен е договор между Община Габрово и МОСВ за изпълнението на „Интегриран проект за водния цикъл на град Габрово".
  2009 г.
  Община Габрово съвместно с МОСВ работи в режим на разяснения по проектната документация по въпроси, повдигнати от службите на Комисията.
  В края на 2009 г.
  Окончателният вариант на проекта е официално представен пред Комисията.
  2008 г.
  Проектът е представен за оценка в МОСВ на 30 май 2008 г. в рамките на обявената процедура по ОП Околна среда 2007 - 2013.
  Проектът е одобрен от МОСВ и в края на 2008 г. е представен за оценка в европейската комисия поради статуса му на голям проект.
  2007 г.
  Община Габрово започва преработката и актуализацията на проектното предложение съвместно с експерти от Джаспърс в неговата цялост - апликационна форма, предпроектно проучване и анализ разходи-ползи.
  2006 г.
  Общината започва кореспонденция с МОСВ по отношение на трансформирането на проекта от Програма ИСПА към Кохезионен фонд.
  2005 г.
  Проектът е представен за финансиране по Програма ИСПА.
  .... проектът е отложен за финансиране от Оперативна програма Околна среда 2007 - 2013 и Кохезионен фонд. .."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK