Новият брой: Да си посееш бъдеще

Образцов дом Летница

Красимир Джонев, на 48 години, заема кметския пост в Летница от 1999 г.

Образцов дом Летница

Една малка ловешка община се изправя на крака след 15 години грижа и упорит труд на кмета Красимир Джонев

Десислава Лещарска
28364 прочитания

Красимир Джонев, на 48 години, заема кметския пост в Летница от 1999 г.

© Надежда Чипева


Няма нищо по-ободряващо от това да срещнеш управник, който разбива на пух и прах вкоренения у нас стереотип за угоения и алчен човек с власт. Както и да видиш една малка селска община да се възстановява качествено и засега устойчиво под грижите на кмет, който работи здраво и със съвест вече 15 години. Това не е цитат от нечия предизборна платформа или преувеличение. Това е история, която доказва, че с правилната нагласа и точните хора властта може да работи така, че да има резултати. Човекът от тази история се нарича Красимир Джонев и управлява малката ловешка община Летница. Ако името й не ви говори нищо – там са красивите Крушунски водопади и фабриката на Walltopia – световният лидер в производството на катерачески стени. Допреди 20 години там са се произвеждали и сгъваемите велосипеди "Балканче".

Общината включва град Летница и селата Крушуна, Горско Сливово и Кърпачево. Всяко от тях може да се похвали (освен с красива природа) с добре асфалтирани и почистени пътища, работещо улично осветление, обновена водопроводна мрежа, ремонтирани училища и детски градини, добре развита мрежа от социални услуги за възрастни и хора с увреждания. Общината няма нито една стотинка задължения, дори приключва годините с излишък. Тя е на едно от първите места по усвоени европейски фондове на глава от населението и няма нито едно регистрирано нарушение или финансова корекция по европроекти. Благодарение на усилията на кмета и на неправителствената организация Сдружение "Деветашко плато" селата от община Летница се появиха на туристическата карта на България и само за две години регистрират 26 къщи за гости. Преди това няма нито една. Туризмът е една от малкото алтернативи за местното население, което отдавна и за съжаление не разглежда земеделието като атрактивен приходоизточник.

По делата им ще ги познаете

Красимир Джонев, на 48 години, заема кметския пост в Летница от 1999 г. По образование е ветеринарен лекар. През есента на 2011 г. печели четвърти мандат като независим кандидат, подкрепен от управляващата тогава партия ГЕРБ, както и от БСП, ДПС и десни земеделци. Преди това се явява на изборите като кандидат на БСП. Партийната принадлежност или липсата на такава обаче нямат никакво значение в случая – както в много малки населени места, където хората се познават. Значение има свършената работа. През последните години в ремонт на улици в общината са инвестирани над 6 млн. лева по най-различни програми – за селските райони, САПАРД, държавния и общинския бюджет. За ремонт на водопроводната мрежа са инвестирани още 6 млн. лева. За ремонт на училища, детски градини, социални домове са вложени още 1.1 млн. лева.

"По програмата за развитие на селските райони финализирахме водопровода на две от селата в общината – на Крушуна и Горско Сливово. Ефектът е невероятен. В Горско Сливово месечната консумация на вода падна от 12 800 кубика месечно на около 2500 кубика. Виждате какъв поразителен ефект може да има един такъв проект и в крайна сметка това е смисълът – подобряване на качеството на живот на хората", казва кметът Красимир Джонев пред "Капитал".

За добре поддържаните пътища в общината той разказва, че се е вдъхновил от швейцарския опит. "Всички пътища са почистени и са като нови, широки са колкото швейцарските, добре маркирани и добре обозначени. По отношение на косенето, ако сте били там, ви е правило впечатление, че всичко е изкосено. Това се опитваме да направим и тук. Приятно е за окото и изисква нулева инвестиция. Казал съм на общинарите и косим не само общинските пътища, но и републиканските на наша територия. Една туба нафта струва да го направим, нищо не е. Даже си мисля, че е по-добре областните пътни управления да делегират тези дейности на общините", казва кметът.

Джонев е председател на комисията за малките общини в Националното сдружение на общините в България. Зам.-председателят на НСРОБ Емил Савов коментира пред "Капитал", че познава кмета на Летница от много години, още преди да влезе в сдружението. "През 2004-2005 г., преди да влезе в сила Законът за общинския дълг, работихме заедно по механизмите за кредитиране на общини и той беше изключително полезен по отношение на малките общини. Да е жив и здрав и да е кмет поне още четири мандата. Доколкото знам, се справя много добре с европейските проекти и оправи инфраструктурата в цялата община. Благодарение на него Летница и уникалните Крушунски водопади се появиха на туристическата карта на страната", казва Савов.

Залудо работи... или не

Усвояването на пари по европейски проекти обаче не е самоцел в Летница, а част от визията за повишаване на стандарта на живот и насърчаване на инвестициите само в дейности, които правят смисъл. Доказателство за това е решението на кмета да не работи със задръстената от проблеми програма "Околна среда". "Имах проект за пречиствателна станция за отпадни води за 10 млн. лева. Депозирах го веднага след като отвориха мярката за малки общини, след което стана ясно, че приоритет са общините с над 10 хил. жители. Аз го изтеглих, въпреки че от министерството ме уверяваха, че ще дойде ред и на нас. Реших, че не искам, защото към момента околните на мен общини имаха много горчив опит. Първо, няма нито една, на която да не е наложена глоба от 25%. Второ, социалното бреме, което хвърля такъв проект, е много сериозно от гледна точка на това, че цената на водата за всички се оскъпява, но ударът е предимно върху най-бедните, върху тези с най-малки пенсии. В провинцията, каквато сме ние, живеят хора с изключително ниски пенсии и поради тези две причини оттеглих проекта и реших, че ще го отложим за по-нататък, за следващия планов период", мотивира решението си Джонев.

Казват, че степента на цивилизованост на едно общество се мери по отношението към неговите най-слаби членове. И не случайно Летница е най-горда не с някой инфраструктурен или туристически проект, а с два проекта за социална грижа, финансирани по програма "Развитие на човешките ресурси". "Единият проект е дневен център за лица с увреждания в Летница за 20 души, другият проект е звено за услуги в дома, който обхваща 65 души. Вторият проект надгради този за домашен социален патронаж - за самотните хора, които не могат да пазаруват, не могат да си сготвят, са обслужвани по домовете. Целта е всеки, който прецени, че има някаква нужда от помощ в дома, да я получи. Например да се изчисти, да се запали печката, да ви се нацепят дървата, да ви се сготви в дома срещу символична сума", разказва кметът. Проектът за център за лица с увреждания в Летница е изпълнен толкова качествено, че социалното министерство решава да го подкрепи като делегирана държавна дейност с осем щатни бройки и да го направи постоянно работеща услуга. В общината има и център за настаняване от семеен тип, който е алтернатива на домовете за стари хора. "Има 15 стаи – по един човек в стая. В същата сграда направихме още един център за рехабилитация. Осигурихме масажист, физиотерапия, сега осигуряваме масажна вана с минерална вода. Всички от общината могат да го ползват", казва още Джонев.

Никой не е съвършен

Колкото и красива и добре поддържана да е сгушената между Дунавската равнина и Стара планина община Летница, тя има своите нерешени проблеми. Това са обезлюдяването, застаряващото население и високата безработица. "Най-сериозни упреци получавам по отношение на това, че, особено в селата, да речем, в Горско Сливово, няма поминък. Това село остана единственото, в което животновъдството все още е основен поминък, тъй като там фабрика няма. За това нещо определено търпя упреци. Макар че е спорен въпросът каква е ролята на кмета, доколко голяма може да е тя при привличането на инвеститор точно в едно малко село. Стремежът ни е да насърчим туризма като алтернатива на земеделието. Но куцаме, защото виждате какви са ни опциите за настаняване, за хранене. И тук отново е спорен въпросът каква е ролята на кмета. Бизнесът е заспал в региона, в Северна България нещата са още по-заспали", продължава Джонев.

Семейството му е първото, което открива къща за гости в Крушуна, а кметът не пропуска възможност да агитира хората от селата да последват примера и да върнат децата си обратно. "С помощта на неправителствената организация "Деветашко плато" и други приятели сме се съсредоточили върху целта да популяризираме всичките ни природни феномени. В същото време си даваме сметка, че туризмът е нещо преходно и в държавата ни има не повече от 500-600 хиляди активни хора, които могат да си позволят да пътуват и да разглеждат красотите на България. По наши прости сметки това количество туристи за последните четири години са преминали през нашата община. Част от потока ще повтори, рекламирайки на приятели, ще ги доведе. Трети път ще дойдат още по-малко хора." Затова кметът решава да развие туристическия продукт в общината и взима на концесия от екоминистерството минерален извор в Крушуна. Преди няколко седмици там, в началото на пътеката за Крушунските водопади, е открит чисто нов общински басейн с минерална вода. "Похарчихме половин милион излишък на общината, което – при скромен бюджет от 3 млн. 500 хиляди, нали се сещате, че е огромен ресурс за нашите възможности", казва Джонев, но мотивира решението си, че по този начин ще задържи интереса на туристите, тъй им предлага нещо ново и атрактивно.

Зад новия басейн още може да се види красивата сграда на някогашната градска баня. "Банята не можем да я направим по простата причина, че я продадохме преди години на Гриша Ганчев. Той дойде с големи обещания за инвестиции, но в крайна сметка нищо не се случи. Добре, че си запазихме 6.5 дка земя, където да инвестираме", посочва Джонев. Крушунските водопади са в лесопарк Маарата, за който има одобрен подробен устройствен план. "Предвидили сме максимално застрояване от 4 етажа. Друго просто няма да му подхожда, дори и 4 етажа са много", казва кметът. На този етап няма основания за притеснения, тъй като в лесопарка има един-единствен функциониращ хотел, в момента се изгражда и един малък СПА център. Но опазването на изключителната природа в общината ще трябва да е сред приоритетите на кмета, ако иска да затвърди впечатленията за устойчиво развитие. Плановете на общината в туризма включват още обособяване на веломаршрути, предоставяне на велосипеди, които вече са закупени по проект за туристическия център в Летница, обособяване на къмпинги за каравани и др.

Кметът още веднъж подчертава значението на работата си със сдружение "Деветашко плато" "от гледна точка на това, че неправителственият сектор в нашата община е никакъв". Ива Таралежкова, председател на управителния съвет на сдружението, коментира пред "Капитал", че организацията й работи от 2008 г. в общините Летница, Ловеч и Севлиево. "Целта е превръщането на Деветашкото плато в привлекателна туристическа дестинация. Сдружението мобилизира енергията на хората в десетте села, разположени в трите общини, които заедно дават идеи за развитието и популяризирането на региона. Това е пример за ефективно междуобщинско сътрудничество и партньорство с гражданската организация", уточнява Таралежкова.

Впечатление от работата си с Джонев и общинската администрация в Летница споделя и най-големият работодател в района - Walltopia. Ивайло Пенчев, изпълнителен директор на компанията за производство на катерачески стени, нарича кмета "много свестен човек, работлив, много грижовен за общината си". "И дума да не става за рушвети или нещо подобно. Впечатленията ни са много добри", коментира Пенчев. Основното производство на Walltopia е в град Летница, компанията има и цех в село Крушуна.

Работа в екип

В България има около 60 общини с население под 6000 души, каквато е Летница. Проблемите във всяка  от тях са сходни, но единици са общините като описаната по-горе, които могат да похвалят с качественото развитие, постигнато с грижа и упорит труд в продължение на 15 години. Защо кметът на Летница го прави, а на други места не се получава? "Няколко причини има. Първо, съм от доста време кмет, второ, за да ме избират толкова време с висок процент на първи тур, виждат, че горе-долу виждам нещата добре и се справям. Трето, общината е малка. Виждам всичко. Всеки ден всеки може да влезе при мен, нямам приемен ден. Обикновено съм на улицата. Вчера например трима души ме изкритикуваха: на един бордюрът му не е сложен легнал, на друг му изгоряла уличната лампа, на трети му се е продънила кофата за смет. Тази ежедневна и пряка комуникация води до това да виждаш повече проблем и покрай дребните да извадиш по-глобалните и да действаш. Другата важна роля на един кмет, то няма нужда и да я казваме, е да си направи екип. Ако нямаш екип, не струваш", обобщава кметът.

Разбира се, Летница е далече от вида на швейцарско село. Бедността, безработицата, застаряването и обезлюдяването са оставили и тук мрачните си белези. Общината обаче е и много далеч от огромна част от българските села. Тя е по-скоро изключението, което показва как можеше да изглежда България извън големите градове, ако на власт бяха смислените и резултатни хора.

Няма нищо по-ободряващо от това да срещнеш управник, който разбива на пух и прах вкоренения у нас стереотип за угоения и алчен човек с власт. Както и да видиш една малка селска община да се възстановява качествено и засега устойчиво под грижите на кмет, който работи здраво и със съвест вече 15 години. Това не е цитат от нечия предизборна платформа или преувеличение. Това е история, която доказва, че с правилната нагласа и точните хора властта може да работи така, че да има резултати. Човекът от тази история се нарича Красимир Джонев и управлява малката ловешка община Летница. Ако името й не ви говори нищо – там са красивите Крушунски водопади и фабриката на Walltopia – световният лидер в производството на катерачески стени. Допреди 20 години там са се произвеждали и сгъваемите велосипеди "Балканче".

Общината включва град Летница и селата Крушуна, Горско Сливово и Кърпачево. Всяко от тях може да се похвали (освен с красива природа) с добре асфалтирани и почистени пътища, работещо улично осветление, обновена водопроводна мрежа, ремонтирани училища и детски градини, добре развита мрежа от социални услуги за възрастни и хора с увреждания. Общината няма нито една стотинка задължения, дори приключва годините с излишък. Тя е на едно от първите места по усвоени европейски фондове на глава от населението и няма нито едно регистрирано нарушение или финансова корекция по европроекти. Благодарение на усилията на кмета и на неправителствената организация Сдружение "Деветашко плато" селата от община Летница се появиха на туристическата карта на България и само за две години регистрират 26 къщи за гости. Преди това няма нито една. Туризмът е една от малкото алтернативи за местното население, което отдавна и за съжаление не разглежда земеделието като атрактивен приходоизточник.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 3
  yotata avatar :-|
  йотата

  Браво!
  Да пожелаем до 5 години да размине по туристи Вършец, до 15 - Карлови Вари, а до 16 години нека най-после да размине и къв-беше-оня-там-Мориц-на ония-дето-не-ни-окупираха-макар-че-толкова-учтиво-им-се-примолихме!

 • 4
  rdl28351804 avatar :-|
  rdl28351804

  Поздравления и Благодарности!
  Така лесно и хубаво би било да е в цялата ни страна.
  След депресиращото чувство на разруха и безнадеждност,което ни тежи в ежедневието,тази новина е наистина топъл лъч!
  Върнах се в страната си,защото обичам хората и природата на България.
  Постепенно се слях с недоволните и ядосани хора,въпреки че си бях обещала да не ставам "такава намусена".
  Живеем до наркотрафиканти,които биват толерирани.На съседното кръстовище,мутри имат автосалон. Повечето коли карат в града с над разрешената скорост и полиция няма...
  Така бих искала,всеки от нас да респектира Другия!Да сме внимателни и да правим всеки ден нещо добро за нашата общност...
  Успехи и Щастие за г-н Джонев!

 • 5
  teob avatar :-|
  Теодоси Бялков

  Браво , такива хора ми връщат надеждата , че има смисъл да си тук.
  Пожелавам успех на кмета и повече млади хора в селата:)

  Поздрави от Варна.
  http://touchesofvarna.blogspot.com/

 • 7
  tisho_85 avatar :-|
  Тишо

  Много хубав край, препоръчвам на всеки да го посети. Много са хубави и трите села в община Летница, освен това село Деветаки и останалите села върху Деветашкото плато са много атрактивни, със запазена стара архитектура, а в Къкрина разбира се може да се види Къкринското ханче.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал